Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Устойчиво киви (cold hardy kiwi) - Actinidia arguta / kolomikta

Recommended Posts

Астрала

Българин отглежда киви от 25 години в град Пловдив, бай Тошо има и фейсбук група. 

 

 

https://facebook.com/groups/414493624112815/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сега огледах младите аргути.  Студоустойчивото Ken's Red е с измръзнали листенца след последната слана очевидно, до едно. И то уж на място, където сланите са леки. Issai от Rudniccy са напъпили и са без поражения. Голямото мъжко има тук-там почернели пъпки, почва да се разлиства. Следващата слана ще му разкаже играта, ако има такава до края на април.

Присадките сякаш се развиват. Може би късното присаждане при тръгнали сокове да е ключът. Миналата година въобще не покараха, но ги правих рано и нямаше сокотечение. Мъжкото, върху което ги слагах, е мощно и ако хванат, ще е голям успех. Щото женските растения са миниатюрни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

В Бриколаж има Actinidia deliciosa 'Jenny' - някой отглеждал ли е такова? 

Пише, че е самоплодно и студоустойчиво.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
svilenotnisovo
преди 3 минути, Ру® написа:

В Бриколаж има Actinidia deliciosa 'Jenny' - някой отглеждал ли е такова? 

Пише, че е самоплодно и студоустойчиво.

Вече 4 години го мъча. Всяка година го удря сланата  и почва от нулата. Тази ще видим :smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 3 часа, Ру® написа:

Пише, че е самоплодно и студоустойчиво.

За Изток може и да е студоустойчиво да ти кажа. Иначе си е deliciosa, а не arguta. Аз се надявам на този Карпатския хибрид между двете, да видим как ще е. Цялото му стъбло е черно (а не мъхнато) и мислех, че е умряло, но гледам по това черно стъбло напъпило.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Пресадих аргутите в по-големи саксии, защото няма да смогна да ги садя до есента, но в бързината не им записах сортовете имената, а са 8 различни сорта.

IMG_20240422_191158.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ами, Любо, в такъв случай е коректно да се каже - бърза работа, срам за майстора! А етикетите не бяха ли върху растенията?

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 28.03.2024 г. at 19:08, Боби Димитров написа:

Аз се надявам на този Карпатския хибрид между двете

Това между другото го парна сланата частично. Трябва да е самоплодно, нали?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Палмо

Привет и в тази тема...Търся мъжки цвят, за да таковам аргутата, че втора година е готова за разплод, но нямам цвят. Продадоха ми я преди години, когато не разбирах за самоопрашваща се, но уви не е такава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

При теб цъфти ли вече? При мен мъжката още не е тръгнала да цъфти. Въпросът е как ще запазим цветовете 24 часа по куриера. Аз мисля да отрежа клонче с неразцъфнали изцяло цветчета, да го увия с хартия мокра. Но не съм сигурен дали ще изтрае. После ако се натопи, трябва да цъфне мисля и да стане опрашването. Правил съм го с клонче от круша.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз мога да ти пратя много, някой голям клон с десетки, не е цъфнало още обаче. В замяна ако имаш резници от женски сортове, бих взел на пролетта при резитбата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Палмо
На 10.05.2024 г. at 16:03, Славянски написа:

При теб цъфти ли вече? При мен мъжката още не е тръгнала да цъфти. Въпросът е как ще запазим цветовете 24 часа по куриера. Аз мисля да отрежа клонче с неразцъфнали изцяло цветчета, да го увия с хартия мокра. Но не съм сигурен дали ще изтрае. После ако се натопи, трябва да цъфне мисля и да стане опрашването. Правил съм го с клонче от круша.

Да, вече отварят. На голямата аргута има отворени доста от 2-3 дена и още отварят. А на резника, който де факто ми е втората аргута има също доста и вече отварят постепенно.

При теб далеч ли са от цъфтеж така грубо по твоя преценка?

Честно казано доста бързо разпукаха , както си седяха набъбнали и след дъжда откачиха.

Обаче отново започва онова специфично кафенеене по листата, което постепенно обхваща над половината листа на цялото растение. След това се свиват и загиват. Вече няколко години се случва. Сега започна след дъждовете. 

 

 

 

Боби Димитров, ако имаш пред или започнало разпукване може да пратиш.

Мога да ти пратя от тази аргута и мъхесто жълт сорт. Но и 2те нямам никаква представа като краен продукт какво ще представляват, защото досега не съм стигал до плодове. А и са купувани от случайни разсадници без много внимание.

От миналата година започна аргутата за пръв път и мъхестото тази година първак. Та мога от тях женскинда пратя когато режа, което се случва по-скоро февруари-март, отколкото есента, че при мен е север и уж така било удачно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Палмо написа:

При теб далеч ли са от цъфтеж така грубо по твоя преценка?

Сега я огледах. Още няма отворени цветчета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване