Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Масло От Нийм (Neem Oil)

Recommended Posts

Боби Димитров

640px-Ripe_fruits_of_Neem_(Azadirachta_i
 
Дървото нийм (neem, Azadirachta indica) е родом от Индия. От неговите плодове, малко приличащи на маслини, чрез студено пресоване се извлича масло. Това масло е богато на съединението Azadirachtin, което действа като инсектицид за над 200 вида насекоми, основно като потиска храненето и растежа.

Забележете, че маслото от нийм не е класически контактен инсектицид, който избива наред където попадне! Основно влияе на насекоми, които се хранят с растителна тъкан (като например колорадския бръмбар, гъсеници и тн). Като такъв, маслото от нийм е натурален и разрешен за биологично производство и е в най-общ смисъл безвреден за градината. Правени са тестове с 2% разтвор и седмично пръскане и не са отчетени негативни ефекти върху пчели, калинки и други благотворни насекоми.


 В България се продава препарат Нимазал, който е на базата на маслото от нийм. Той е немско производство, внася се от Амитица, а цената му в България е към 160 лв/литър (през 2014 г). За жалост, на сайта на производителя на Нимазал не са дадени много подробности, така че не знаем дали Нимазал съдържа друга съставка. Фактически те са регистрирали като търговска марка NeemAzal®, като пишат, че активното вещество е добито точно от ядката на дървото neem: http://www.trifolio-m.de/portfolio/neemazal-ts-2/

Не изключвам възможността да има някаква специфична формула. Не е изключено и да има наистина 4% само масло от нийм, а другото да е някакво различно масло, каквото и да е (т. нар. "carrier oil", често рапично, виж wikipedia). Без значение какво съдържа продукта Нимазал Т/С, в много източници е описана употребата директно на маслото от нийм.


 Самото масло се продава директно в Ebay на много по-ниски цени. По био/органичните книги го спрягат това масло от нийм като най-добрия натурален инсектицид и едва ли не е единственото с такъв статут в световен мащаб.  По книги/статии дори се предлага да се смесват различни масла, вкл. това от нийм с етерични от лавандула/розмарин и други, за многостранен ефект.


През годините на употреба на нийм съм общувал с много производители, доволни от маслото. Имам човек, производител на био картофи, който ползва Нимазал и е доволен. 2% при първо пръскане, 1% при следващи. Това помага при ниво ларва на бръмбъра. Ако долетят възрастните, тогава е по-ефективно с Пиретрум, което е извлек от маргаритки (Tanacetum cinerariifolium). Който обаче е по-скъп дори и от нимазала...

Имам човек с био овощни градини, череши, вишни и други костилкови. Там има невероятен ефект дори при 1% няколко години поред, а през 2018 година са пробвали 0.5% и е била успешна борбата с листната въшка. За 2019та имаше планове за 0.5% и после 0.2% последващи пръскания, дори 0.1%.


Добавям и няколко въпроса от наши потребители, които са се породили през годините.

Разваля ли се маслото от нийм? Аз ползвам количества още от първите поръчки, 2015та година :) Тогава за да хвана цена поръчах повече, а нямаше интерес и ми остана и си го ползвам. Не мисля, че ако стои на тъмно и хладно може да му стане нещо в близките 10 години. Поне при мен не е спаднала ефективността - през 2018 нашествието на гъсениците спря само с 2 пръскания (неделя и следващата събота).

Течно или твърдо е маслото от нийм? Маслото е доста твърдо зимата, става си като мас! Обаче при температура над 20 градуса се втечнява, а над 25 се лее като олио. Аз никога не го загрявам. За употреба просто оставям шишенцето на слънце за 15 минути и готово.

Какво е кастилски сапун? Това е осапунен зехтин и най-често се среща като течен сапун. Ползва се като сапун! За къпане, миене, вкл. добре действа за проблемна кожа и коса. Освен това, ако на село изливаш тръбата от чешмата в градината, въпрос на избор е дали ще миеш със сапун от кауфлантъ с две менделееви таблици вътре. Същото важи и за миенето на децата... Изцяло биоразградим и чист, без никакви други добавки. Когато се прави емулсията от нийм, нужно е да се добави сапун и да се разбърка. Ние добавяме такъв.

 

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Има ли приложение в овощарството и конкретно срещу снасящите в завръза гадини?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Шефа, както галено наричам Майкъл Филипс, го ползва доста:
http://www.groworganicapples.com/organic-orcharding-articles/neem-oil.php

(предполагам си чел The Holistic Orchard и си гледал тези видеа?)

 

Аз лично за първа година ще го ползвам на собствен терен, тепърва ще говоря от личен опит.

 

Очаквам да се включи Георги в тази тема с инфо как той го употребява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ползвал съм го само в закрити помещения със 100% успех. Бяха ми дали 100 мл чисто масло, правя 0.1% разтвор като предварително емулсирам с малко сапун и топла вода. Това е. Каквото се излюпи като насекомо умира на часа. Надявам се да стане и с дръвчетата, и аз нямам опит.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Таня Тошева

Някой ползвал ли е със масло от чаено дърво? Ние сме ,и останах с убеждение, че е по добро от емулсия с нийм.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Таня Тошева

Таня, за какво си го ползвала и горе-долу по каква схема?

Извлек от тютюн,чаено масло или сусамено + веро ,ползвала съм за цветя, веднъж седмично поне 3 пъти! Аз затова питах някой дали е ползвал! При цветята има мн.добър ефект!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

До колко градуса трябва да чакаме да изстине за да пръскаме? Не съм ползвал досега и на първо четене 60 градуса не е ли много горещо за растенията?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ето на какво попаднах скоро, като търсих против кърлежи (след като извадих един от косата на синчето) някаква натурална схема с етерични масла:

http://www.primallyinspired.com/easy-natural-tick-repellent-that-really-works-essential-oils/

 

Не зная до колко е "истинска" тая мома, но в защита на написаното да кажа, че етерично масло от мушкато се споменава на много места като анти-кърлежова защита.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Малко ме съмнява тая схема с врялата вода, Azadirachtin - активната съставка в маслото - се разпада при високи температури. Препоръката е за водна баня на 35 градуса до пълно стапяне (ако изобщо е в твърдо състояние - лятото е достатъчно да е на слънце за половин час и става течен).

 

В тази книжка, стр 173, пише, че над 50 градуса се денатурира маслото:

https://books.google.bg/books?id=dxOOnHxdJFwC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Много благодаря за маслото, вече го тествах по ъглите на парника, където се събираха мушици, ефектът е 100%. 2 капки в 200 мл топла вода, в която предварително са разтворени няколко грама домашен сапун и пасираме с пасатор да стане бяло на цвят като течна майонеза.

:) Скоро ще се пръскат овошките.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз пръсках два пъти по фиданките. Надеждата ми е да спася малкото листенца от гъсеници, гризещи бръмбари и так дале. Но и двата пъти след това валя, така че ефектът едва ли е голям.

 

Тъй като ходим само събота, а тая събота пак го дават да превалява май, може и да пропусна седмица. Предния път имаше наченки на гризане, сега ако фиданките не са на 100% офъкани, може да се каже, че все пак е имало ефект от пръскането.

 

Концентрацията я правя следната. Голяма супена лъжица нийм на всеки 2 литра вода (което прави 0.3-0.5%), същата лъжица кастилски сапун, водата да е за бебешко къпане :D телесна температура.

 

После клатигоклатигоклатигоклати  и пръскам по целите листа и стъбла, клони още няма :D

 

Картофите под слама, ако не са на хербарий до момента и не дай си боже се покажат, ще ги пръскам следващия месец и тях.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз след дъждовете значи ще направя някоя друга пръскачка. За 1%, реално с моя 1 литър, имам за 100 л разтвор. Ще пръскам и дръвчета и зеленчуци. 
Събрал съм една кофа фасове, където изхвърлят на работа. Ще ги кисна във вода. Ще пръскам и с нея по някое време.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Вчера пръсках с маслто, с 1%. По бадемът, където целият е в зелени въшки, няма резултат днес. При чеешите, където са други въшките, едни кафяво-черни, там, където е попаднало в загърнатите листа на върховете, има ефект, там, където не е - няма.

Интересно, че въшки има и орехът ми. :) Там почти на всяко листо имам по 1 ларва на калинка. Голям развъдник. :)
Днес ще пръскам с по-голяма концентрация. Пръскам с моторна пръскачка. Ако пак няма желаният ефект, ще опитам да пръскам с другите споменати биологични методи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили Славова

Изглежда трябва да се пръска по-често и с разтвор с по-голяма концентрация на нийм. Пръсках, но вероятно съм закъсняла и почти няма плодове. Така е при ябълките и сливите. Прасковата се беше накъдрила, но вече се оправя, появиха се нови листа. При зеленчуците си помагам с копривата, глухарчето и хвоща и те засега са добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Напомням, че ниймът е контактен, трябва да попадне върху насекомото, за да има добър ефект.

 

Говорих с един био производител, който ми каза, че 1% чисто масло било много висока концентрация всъщност. 0.5% би трябвало да е предостатъчно, предвид това, че Нимазалът съдържал само 14% нийм...

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Delyan Dimitrov

Не съм използвал нийм досега, но имам някой предрасъдъци към инсектицидите по принцип - ако убива насекомите, по всяка вероятност не са 100% безопасни за мен.

 

Предполагам, че повечето от вас са видели статията в Wikipedia, но все пак да добавя един цитат от там:

 

"Studies done when Azadirachtin (the primary active pesticidal ingredient in neem oil) was approved as a pesticide showed that when neem leaves were fed to male albino rats for 11 weeks, 100% (reversible) infertility resulted.[7]

Neem oil and other neem products such as neem leaves and neem tea should not be consumed by pregnant women, women trying to conceive, or children.[citation needed]

There is some evidence that internal medicinal use may be associated with liver damage in children."

 

Офтопик: специално за картофите -  досега съм засаждал няколко сезона по съвсем малко и в едно редче, а баща ми сади доста повече на леха. Моите колорадският бръмбар не ги закача (или незначително), а са само на 15-20м растояние от неговите. На баща ми, особено миналата година, направо ги унищожава. Не пръскаме с нищо - градината понякога си е на самотек. Тази година засадих много повече - 10 кг, но на единични редове, заобиколени с други зеленчуци и за сега нямам проблем. Дано да не ги открият бръмбарите. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Напръсках зеления си боб, че беше много въшлясал. на другия ден го гледам поизчистен и след няколко дни пак целият леш. Явно ще направя сега две последователни пръскания. Ай да са малко, да ги оставя да си чоплят, ама целият да ми е черен с въшки, не ме кефи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ми начи и аз така.. :)

На 5/13/2015 at 15:03, Боби Димитров написа:

Концентрацията я правя следната. Голяма супена лъжица нийм на всеки 2 литра вода (което прави 0.3-0.5%), същата лъжица кастилски сапун, водата да е за бебешко къпане :D телесна температура. После клатигоклатигоклатигоклати  и пръскам по целите листа и стъбла, клони още няма :D

А какъв е тоз кастилски сапун?


Аз, вече няколко пъти ползвам това - https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-fluessigseife-olive-orange-p4010355218834.html и това - https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-fluessigseife-olive-orange-p4010355218834.html 
Сори за немския, но на бг сайта няма продукти..
 

Редакция: поръчах кастилски сапун - на д-р нам кой си от Зоята.. едино шишинье с цитрус.. и едно с лавандула.. па дано и миризмата да пъди гадовете..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ами и него го купувам от ebay, на туби, щото го ползваме за миене и на децата, а у нас е на дребно и скъп. Иначе става добре и с всякакъв течен сапун за ръце - първоначално така го правих и аз, ние също вземаме от тези на Алверде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

я па вие - искате ли домашен сапун от баба ми на над 25 години - ако не за бебетата поне за нийма :) със свинска мас е, разбира се - има цял чувал и искам да го разкарам, та да имам повод да направя нов.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване