Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Гого

Смокиня - неузряване на плодовете

Recommended Posts

Александър Ал
преди 19 минути, Ciao Li Min написа:

 

+ жълта студоустойчива към първите две https://palmi.bg/product/227/smokinya-zhalta-studoustoychiva-hardy-yellow.html

....ама няма наличност на жълтата студоустойчива. А другите хиляди смокини да ги изкоренявам ли? Свиди ми се.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Ciao Li Min написа:

 

+ жълта студоустойчива към първите две https://palmi.bg/product/227/smokinya-zhalta-studoustoychiva-hardy-yellow.html

Имате ли такава ? Докато не видя някой независим източник да съобщи, че това е продуктивен сорт, аз лично ще се въздържам да я отглеждам. Това, което съм чел за нея е основно за окапване на плодовете. Двама или трима души са показали снимка на 1-2 плода, но основните участници в този форум никога няма да кажат или направят нещо, което да навреди на бизнеса на Донов. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Александър Ал написа:

А откъде да си купя Кръгла от Бордо?

Мисля, че в Палм Центъра още имат. Аз подарих 2-3 килограма с резници в началото на зимата. Оставил съм си малко за мен. Ако ми останат, мога да ви пратя няколко, но моите нужди са на първо място. Ако не успеете да си намерите ми пишете следващият месец.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Александър Ал написа:

....ама няма наличност на жълтата студоустойчива. А другите хиляди смокини да ги изкоренявам ли? Свиди ми се.

Колко хиляди и за каква площ и сортове става въпрос? Какви са ви възможностите, като бройка и предпочитанията, като сортове. Смокини трябва да се засаждат след внимателна оценка, защото за тях трябва да се запазят най- добрите места с поне осем часа пряко слънчево греене на ден и по възможност на завет.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 37 минути, Kalam Mekhar написа:

Това, което съм чел за нея е основно за окапване на плодовете. Двама или трима души са показали снимка на 1-2 плода, но основните участници в този форум никога няма да кажат или направят нещо, което да навреди на бизнеса на Донов. 

Не мисля, че е в интерес на който и да било, най-малкото на човек със сериозен бизнес, да рекламира случайно открит сорт смокиня като добър, без да е такъв в действителност. Спокойно може да си продава известните комерсиални добри сортове и да не се занимава с подобни глупости. Само фактът, че търси неща под масата, е достатъчен аргумент за да се тества. 

Не, нямам такава смокиня, но ще си взема, когато има в наличност, за разлика от Мичуринска. Предпочитам да не ям смокини, отколкото да си развалям впечатлението за този прекрасен плод с това...нещо.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 18 минути, Ciao Li Min написа:

Не мисля, че е в интерес на който и да било, най-малкото на човек със сериозен бизнес, да рекламира случайно открит сорт смокиня като добър, без да е такъв в действителност. Спокойно може да си продава известните комерсиални добри сортове и да не се занимава с подобни глупости. Само фактът, че търси неща под масата, е достатъчен аргумент за да се тества. 

Не, нямам такава смокиня, но ще си взема, когато има в наличност, за разлика от Мичуринска. Предпочитам да не ям смокини, отколкото да си развалям впечатлението за този прекрасен плод с това...нещо.

И, колко Мичуринска 10 сте отглеждали до момента ? От кои щамове ? Аз имам три, като два са с коренно различни характеристики. 

В крайна сметка, колко смокини отглеждате и от кои сортове ? Стана ми интересно, доколко голяма е базата ви за сравнение.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

са каква е идеята на спора не разбирам? не ми харесва, не съм я гледал, но съм я ял, не искам да я гледам, точка по въпроса, нито убеждавам някого да прави същото, нито нищо.  не съм маниак на тема смокини и условията ми в момента са  крайно неподходящи за такива, но ще опитам. базата ми за сравнение е по чужди дворове. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Мнението на хората с реален практичен опит е ценно. :)

И аз засадих два сорта смокини, но сега не ги помня. Като ида на село ще ги напиша. Надявам се в района на Пазарджик да нямаме проблем със студа. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 28 минути, Ciao Li Min написа:

са каква е идеята на спора не разбирам? не ми харесва, не съм я гледал, но съм я ял, не искам да я гледам, точка по въпроса, нито убеждавам някого да прави същото, нито нищо.  не съм маниак на тема смокини и условията ми в момента са  крайно неподходящи за такива, но ще опитам. базата ми за сравнение е по чужди дворове. 

Идеята ми е, че е смешно това, което пишете. Не сте яли шоколад, но ви е разказал за него човек, който е видял трети човек да го яде. Спорно е, дали изобщо съществува сорт Мичуринска 10. Георги Гошев, който определено е практик при смокините е на мнение, че има доста на брой местни сортове, които Серафимова е поставил под общо име Мичуринска 10. В това отношение съм съгласен с него, защото намерих няколко щама, които са толкова различни, че вероятно са отделни сортове. Единият е много студоустойчив, със закръглени плодове, като в книгата на Серафимова и слаб растеж. Другият е, като продавания от Палм център - бърз растеж, машина за плодове, но с по- слаба студоустойчивост. Третият е с яркочервена вътрешност и го взех, защото майка ми искаше такива смокини за сладко, а Мичуриска-та е идеална за това. Плодовете изобщо не са посредствени, но трябва да узреят много добре за да развият пълен вкус. Не са с толкова наситен плодов вкус, като RdB, но четох, че сомелиери в САЩ са тествали вкуса и са го предпочели, защото е по- фин. Аз също на моменти го предпочитам. Презрялата и засъхнала RdB е с прекалено наситен вкус. Все едно да сравняваш пресен плод с конфитюр от същият плод,

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

ял съм най-вероятно от първия, сладка не правя, така че третият не ме интересува, ако нищо друго не върви тук на 900 м в планината ще взема този от палм центъра да пробвам. благодаря за полезната информация. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 13 минути, Димо 33 написа:

Мнението на хората с реален практичен опит е ценно. :)

И аз засадих два сорта смокини, но сега не ги помня. Като ида на село ще ги напиша. Надявам се в района на Пазарджик да нямаме проблем със студа. 

Независимо от региона е по- добре да не се рискува и да се защитава дръвчето до третата година. Аз режа ранните сортове до под метър височина и не ми е трудно да ги покривам всяка година.

Другото важно нещо е да се премахват издънките и да не се оставят да убият основното стъбло. Дърво, което издържа до -20, може да измръзне и при -10, ако има множество издънки, които го изтощават.

Ето една от критикуваните M10, която в края на сезона от кехлибарен цвят и аромат на карамел е придобила червен интериор и нежни плодови нотки.

10-fruit.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Опа, поради хубавото време не ги покрих и ако тези дни се повредят... Ще видим по- натам. Мислех да оставя смокините на дърво с един ствол. 

Имаш ли снимки как ги режеш? 

Честно казано, добре узряла смокиня малко хора ще откажат, какъвто и да е сорта. :))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 6 минути, Димо 33 написа:

Честно казано, добре узряла смокиня малко хора ще откажат

Аз пък ги харесвам восъчни...надявам се да не е проблем и да не говоря смешни неща. Откакто доброто и лошото ченге са на мода във форума се чувствам крайно не на място и общо взето пиша само по навик. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 минути, Димо 33 написа:

Опа, поради хубавото време не ги покрих и ако тези дни се повредят... Ще видим по- натам. Мислех да оставя смокините на дърво с един ствол. 

Имаш ли снимки как ги режеш? 

Честно казано, добре узряла смокиня малко хора ще откажат, какъвто и да е сорта. :))

Няма за кога да ги покриваш. Най- много да ги омотаеш с найлон и да ги убиеш сам. Режа до основата на клоните. Половината дръвчета са с вертикално стъбло, а другата половина са ми с два клона, формирани, като разтегнато V. От тази формировка, добивът е по- голям. Ето това се получава от едно дръвче през лятото, което е стартирало от 80 см. Височина. Като гледам размера на смокините, вероятно е било Юли.

https://i.postimg.cc/d3Jx4twb/fig-tree.jpg

 

Така опаковам орязаните хоризонтални дървета. Дървен скелет, одеяло и торба от пшеница за посев.

https://i.postimg.cc/LXQ6VfSC/winter.png

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 минути, Kalam Mekhar написа:

Няма за кога да ги покриваш. Най- много да ги омотаеш с найлон и да ги убиеш сам. Режа до основата на клоните. Половината дръвчета са с вертикално стъбло, а другата половина са ми с два клона, формирани, като разтегнато V. От тази формировка, добивът е по- голям. Ето това се получава от едно дръвче през лятото, което е стартирало от 80 см. Височина. Като гледам размера на смокините, вероятно е било Юли.

https://i.postimg.cc/d3Jx4twb/fig-tree.jpg

 

Така опаковам орязаните хоризонтални дървета. Дървен скелет, одеяло и торба от пшеница за посев.

https://i.postimg.cc/LXQ6VfSC/winter.png

 

Тази година като ги развиеш би ли снимал да видя. От Гошев ги взех и той ми обясняваше, но съвсем ново ми беше и не запомних нищо. :))

По принцип мислех с царевичен кочанак да ги завивам. При теб под зеблото има ли нещо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
преди 8 минути, Ciao Li Min написа:

Откакто доброто и лошото ченге са на мода във форума се чувствам крайно не на място и общо взето пиша само по навик. 

Не на място е да се налагаш като краен авторитет с който всички трябва да се съобразяват.  Нямам предвид, че не си авторитет в доста теми, или че не си свестен в същината си. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Манталитет, сър, ченгета. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 3 часа, Kalam Mekhar написа:

Колко хиляди и за каква площ и сортове става въпрос? Какви са ви възможностите, като бройка и предпочитанията, като сортове. Смокини трябва да се засаждат след внимателна оценка, защото за тях трябва да се запазят най- добрите места с поне осем часа пряко слънчево греене на ден и по възможност на завет.

Имам няколко коренчета... Пишмян селянин от две години... кви хиляди. Няма и декар.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 часа, Александър Ал написа:

Имам няколко коренчета... Пишмян селянин от две години... кви хиляди. Няма и декар.

Преценявайте си сам. Две ранни смокини са достатъчни за четиричленно семейство. Можете да си ги подредите по срок на узряване. Примерно, една Мичуринска и една RdB (началото на Август), една от средния сезон - Чикаго Харди, Кадота, Черна от Белон (Sultane) и някоя по- късна, като Брънсуик, която вече имате, Napolitana Negra, Виолетов Дофин. Имам в саксия Виолетова от Солие ( Violette de Solliès ). Тя е изключително атрактивна, но узрява след първи Септември и не е перспективна в моят регион. Може да ти отделя 2-3 резника, но става, колкото да се снимаш с нея. Не се унасяйте, защото си има грижи по тях, като за всяко друго растение или животно. Аз съм си надхвърлил многократно възможностите и го разбрах тази година, когато ядох предимно от едно дърво, а останалите ги оставях на птиците.

П.П.: Вероятно са ми останали няколко резници от една ранна, донесена от Италия. Мислех, че е Sultane, но се оказа по- ранен сорт. Подобна е на М10, но е с различен вкусов профил. Неузряла има леко кисел вкус, а в перфектна зрялост, вкусът наподобява черно грозде с бяла вътрешност от типа на Велика. Не съм проучил напълно сорта. Изглежда има по- къс сезон на плододаване. Засадих едно малко дръвче през Април, което образува плодове на 12 Юли. До 12 Септември, те започнаха да зреят и до края на Септември на дървото не остана нито един плод. Всичко узря. Дървото се подготви отлично за зимата, всички клони бяха "узрели". Тепеърва ще проучвам този сорт, затова не го коментирам много.Ето няколко снимки през годината.

https://i.postimg.cc/bNXzsKW6/Early-Italian-ground-JPG.jpg

https://i.postimg.cc/CL87VY29/Sultane.jpg

https://i.postimg.cc/bwmcHMVf/Early-Italian-fruit.jpg

https://i.postimg.cc/zfHYG1XJ/SS852989.jpg

https://i.postimg.cc/SKg7jrWy/Early-Italian.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Да се счита за изтрито.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване