Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Гого

Смокиня - неузряване на плодовете

Recommended Posts

Александър Ал
преди 21 минути, Kalam Mekhar написа:

Все ми е тая, дали ще разговарям или пиша с теб. Признавам си, че дори не ти прочетох поста. Успех ти желая и на теб !

Хич да не ти пука. То туй момче и мен ме изгони оня ден, щот казах, че пръскам лозето.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Всякакви джендъро-вегански-еко-био идеологии се нароиха в последните години. Лозе може и да не се пръска, ако е от бял Отел. За щастие или нещастие, нямам нито една лоза от този сорт и се налага да пръскам. Черен Отел имам две лози за атракция, но и той си иска пръскане.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз черен отел изкарвам без пръскане, но някои години се прецаква. Имаме три лози, даже четири, и е интересно, че едната е стабилна и плододава всяка година, а другите се съсипват. Та очевидно място и растение дават разлика.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М
преди 4 часа, Александър Ал написа:

Хич да не ти пука. То туй момче и мен ме изгони оня ден, щот казах, че пръскам лозето.

преди 5 часа, Kalam Mekhar написа:

Все ми е тая, дали ще разговарям или пиша с теб. Признавам си, че дори не ти прочетох поста. Успех ти желая и на теб !

Станахме каре......анатемосаните от тоя талант.......добре дошъл, от северозападнала, земляк.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 7.02.2020 г. at 9:59, Миленка написа:

Ама защо говорим от 2012-та досега? Аз казвам, че татко ми ги завива вече повече от 60 години по този начин.

Тогава, къде се намира 60 годишното ви дърво? Това на снимката са храсти с летен прираст с неузрели плодове по тях. Това се случва при много млади дървета (до две годишни) или при неадекватни грижи - неизчистени издънки, ненавременно вкарване на азотен тор или засаждане на сянка.  Още прадядо ми отглеждаше смокини. Баба ми е била агроном и тя ги е засадила, но е починала млада. И той ги загръщаше с царевичак. Изкарваха по 2-3 години при топли зими и на първата с наистина ниски температури мръзнеха. Не знаеше изобщо, че трябва да чисти издънките за да повиши издръжливостта на студ и на съкрати срока на узряване на плодовете. До към 86 годишна възраст не го научи. Така, че времето на отглеждане не е толкова определящо, когато нямаш знание и не желаеш или няма откъде (в случая с прадядо ми) да го придобиеш.

• Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

:)

Ти не си спал, момък ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 14.02.2020 г. at 17:39, Миленка написа:

:)

Ти не си спал, момък ...

Написаното от вас снощи се оказа пророческо за мен днес. Имах много важна работа снощи (непряко свързана с овощарството) от която не можах да се наспя и сега ме боли главата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 19 часа, Kalam Mekhar написа:

Написаното от вас снощи се оказа пророческо за мен днес. Имах много важна работа снощи (непряко свързана с овощарството) от която не можах да се наспя и сега ме боли главата.

Малшанс, инспекторе ;)

Не разбрах защо ми изчете всички тези лекции, при условие, че единственото, което коментирах е, че през всичките тези години смокините ни не са гризани от мишки... B) :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 16.02.2020 г. at 15:59, Миленка написа:

Малшанс, инспекторе ;)

Не разбрах защо ми изчете всички тези лекции, при условие, че единственото, което коментирах е, че през всичките тези години смокините ни не са гризани от мишки... B) :D

Вече ви отговорих, че с това оскъдно завиване, мишките просто няма къде да се скрият за да живеят там и да нагризат кората. Иначе я обичат много. В случая, оградата предпазва повече, отколкото това оскъдно покритие (по- скоро е ограждение) от няколко царевични стъбла.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 24 минути, Kalam Mekhar написа:

Вече ви отговорих, че с това оскъдно завиване, мишките просто няма къде да се скрият за да живеят там и да нагризат кората. Иначе я обичат много. В случая, оградата предпазва повече, отколкото това оскъдно покритие (по- скоро е ограждение) от няколко царевични стъбла.

Едно си баба знае, едно си бае.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 минути, Миленка написа:

Едно си баба знае, едно си бае.

Няма какво повече да кажа. Както за мишките, така и за защитата. Тази защита от няколко царевични стъбла не е достатъчна дори за мишките. За това, няма шанс да изядат кората, но, поради същата причина на снимката не се вижда дърво на 60 години.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
C100
На 7.02.2020 г. at 9:07, Kalam Mekhar написа:

П.П.: Вероятно са ми останали няколко резници от една ранна, донесена от Италия. Мислех, че е Sultane, но се оказа по- ранен сорт. Подобна е на М10, но е с различен вкусов профил. Неузряла има леко кисел вкус, а в перфектна зрялост, вкусът наподобява черно грозде с бяла вътрешност от типа на Велика. Не съм проучил напълно сорта. Изглежда има по- къс сезон на плододаване. Засадих едно малко дръвче през Април, което образува плодове на 12 Юли. До 12 Септември, те започнаха да зреят и до края на Септември на дървото не остана нито един плод. Всичко узря. Дървото се подготви отлично за зимата, всички клони бяха "узрели". Тепеърва ще проучвам този сорт, затова не го коментирам много.Ето няколко снимки през годината.

https://i.postimg.cc/bNXzsKW6/Early-Italian-ground-JPG.jpg

https://i.postimg.cc/CL87VY29/Sultane.jpg

https://i.postimg.cc/bwmcHMVf/Early-Italian-fruit.jpg

https://i.postimg.cc/zfHYG1XJ/SS852989.jpg

https://i.postimg.cc/SKg7jrWy/Early-Italian.jpg

Здравейте, не съм археолог на стари теми, но ми е интересно установихте ли сорта на тази смокиня и дали си струваше отглеждането й?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, C100 написа:

Здравейте, не съм археолог на стари теми, но ми е интересно установихте ли сорта на тази смокиня и дали си струваше отглеждането й?

Не. Приех, че е по- качествен щам на Мичуринска 10 и собственикът ме е излъгал, но, до момента не съм сигурен дали е така. По характеристики си е Мичуринска 10. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване