Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Тайната на големите моркови

Recommended Posts

Гого

Днес Изабел местила моркови и не може да свари да рупа още от засятите от февруари 2016та. Евгени и той толкоз моркови има, че мишките храни с тях. Е ок, само аз ли съм прокълнат, та моркови в моята градина не стават?

 

Какво толкова по-специално искат?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Евгени и Изабел просто не ядат много моркови :) Не мисля, че си прокълнат, просто всеки е изключение/различен.

 

Няколко кратки истории:

 

1)

При нас в смолницата стават не много едри, но пък са вкусни. АБСУРД е обаче да се ядат презимували в земята моркови. Никога в записаната градинарска традиция не се е практикувало това - винаги са се вадели кореноплодните и са се съхранявали в ровник. Първо, почват да горчат и стават супер твърди - причината е, че се подготвят за цъфтеж. Второ, голяма част от тях просто стават на каша от студа/замръза. Трето, ако случайно някои стават за ядене, земния живот не ги е пощадил особено много, особено в гладните месеци - края на есента и началото на пролетта. Не казвам, че е невъзможно. Казвам, че ако при някого се е получило, причините могат да са различни и вероятно въпросния случай е изключение.

 

Ето една възможна причина: когато съм давал такива стари моркови на познати, те казват - ммм, какви вкусни моркови! А че не са сладки и са доста меки отвън, а че сърцевината е почнала да се вдървява - не го отчитат. Може би аз съм с висок критерий, или защото ги знам какви са били в сезона...

 

 

 

2)

Мой приятел с градина в Добруджа видя, че вземам семе Шантане и взел и той. При нас Шантането стана около 12-15 см дълго и 3 см диам горе, най-големите. Поне на такова дереже ги изкарахме, ние реално си изяждаме всички моркови още в градината, защото сеем само 2 квм.

 

При него, в чернозема, същите семена направиха пак 15 см дълъг морков, но горе диаметъра беше 6-8 (!!!!!!) см, брутален конус. Един морков, полвин кило иди-дойди. На същото място гледат пащърнак (сят по метода с кората за яйца, описах го мисля в чата), който е с такъв размер, че се копае гроб за да го извадиш и можеш да го ползваш като средновековен таран при евентуална обсада на Плиска примерно. При нас пащърнака е по-малък от морков, но тая година ще вземам кръгъл, да видим.

 

 

 

3)

През 2015 сложихме моркови под буци пръст с размер два юмрука. Имам го описано в дневника (в края тук). В крайна сметка, почти без вода и след едно супер сухо лято, моркови брахме (ето). ОК, след първоначалното рехаво покълване, поразбихме буците и намятахме нови семена и малко перлит, но като цяло условията не се промениха коренно.

 

Според мен морковите са доста адаптивна култура. В добри условия стават невероятни, но и в доста гадни условия, като при нас, стават все някакви - даже са си супер.

 

 

 

Може би просто трябва да опишеш какъв е проблемът при теб? Не покълват ли? Не нарастват на размер ли? Какви сортове си пробвал? Прореждаш ли ги? Плевиш ли ги?

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

аз постоянно им режа "листата" на моите .... май това им помага да нарастват по-големи ... иначе не съм прилагала никакви чалъми ... 

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Ето, знаех си, че Изабел ще изкара някой жокер, а тя ги подстригвала!  :lol:

 

Боби, след 2-3 неуспешни опита да изкарам  нормални моркови от просто разкопаванне и засяване, едната година направих "висока" леха за тях, от едно 10-15 см дъски от палета. ложих рохкава почва, малко пясък, гледах да няма никакви камъни, отгоре разхвърлях ситно надробена слама, колкото да има нещо, да пази почвата и да не се пръска пръстта като поливам. Резултатът беше пак малки и недъгави морковчета. Не ги разреждам и не ги плевя. Сортове не помня, и аз ги купувам като Изабел, на любов от пръв поглед. Сега ще пробвам от споменатите от теб, ще гледам да не са нагъсто и ще ги плевя. Ама два квадрата са си бая моркови?! Аз ако имах да ям моркови от два квадрата, ехеееее....

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

По-добре да ти покажа нагледно вместо да обяснявам.

 

На първата снимка е лехата с морковите непосредствено след засаждането им. Лехата е дълга 12м. Морковите са на първите пет отляво /срещу мулчираните домати/. Забележи колко са повдигнати от пътеката между тях и доматите - 20см. Местото не е торено. Там имаше петгодишна люцерна.

 

med_gallery_193_18_1135861.jpg

 

На втората и третата снимка се вижда насадения до морковите лук. Комбинацията е перфектна. Дъното на пътеката е позеленяло, защото водата се дренира там. Отгоре до морковите се вижда суха ивица по ръба, но като пораснаха още малко листата на морковите влагата се задържаше без проблем.

 

med_gallery_193_18_2821638.jpg

 

med_gallery_193_18_2849880.jpg

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Мерси, Евгени! Много хубави лехи, радват окото! А ако се сетя от какво място го почна, та с какво мулчираш и колко хубаво се е получило всичко! Точно четох, че морковите се спогаждали с лук и домати. :)

 

п.с.: моят лук при доматите стана най-хубав. Даже още бера от ланския червен лук, но сега е зелен, или как да му кажа, зелен червен лук. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Два квадрата са пренебрежимо малко моркови. Ние изяждаме половината от тях на ниво моливче, защото баткото (а от тая година вече и малката) като слезе от колата първо тича да си наскубе един наръч (след като изяде граха и нахута де). Освен това, в тия 2 квм, не е морков до морков. Аз ръся семената по-рядко, за да не се налага чак толкова прореждане в началото. Някои не стават просто. На други места пък поветицата и троскота надделяват, ако не плевим 1 месец. Слепако ще отмъкне някой морков...

 

Слагаме на кубчета във фризера 5-6 кг и не ни стигат за зимата. В момента купуваме. За сок редовно и дума не може да става, там ще ни трябват десетки килограми годишно.

 

Майка ми гледа по-голямо количество и вземаме от нея понякога. Но и тя не си играе да ги подстригва, може би се е случвало само 1 път без видим резултат (при нея).

 

---

 

Евгени, от твоята леха 12 метра на 30 см моркови, колко килограма извади? Като гледам при теб са доста нагъсто, а и няма една тревичка... При нас е също така зелено, но голяма част от зеленото са плевели :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Боби, морковите са 5м./30см. По нататък бях засадил магданоз и спанак. От края на юни миналата година до днес ядем и готвим само от тези моркови. Изразходваме около 3-4кг./месец. Отделно съм раздал около 5-6кг. на приятели. Сега са налични две средно големи кофи моркови в пясък и още колкото за поне една има неизвадени. Няма тревички, защото плевих 3-4 пъти докато шумата отгоре не се сгъсти достатъчно, за да потиска късно изникналите плевели.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

С други думи ми казваш, че от 1.5 квм моркови си извадил до момента 30 кг моркови + две кофи средно големи и още поне една, което ще рече към 40 кг моркови от 1.5 квм?  :o

 

Не мисля, че е физически възможно с размера на нашите моркови - повърхността не е достатъчна, дори да е покрито с морков до морков, което не е възможно. При средно тегло на морков около и под 100 грама, определено нямаме 400 големи моркова в градината. Вероятно изисква големи и тежки моркови, каквито сигурно са при теб.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Боби, вероятно си запознат, че най-едрите растения са в края на насажденията. Важи и за морковите. Обиколката на площта при мен е над 10м. На големина са разпределени доста равномерно - 1/4 с дължина около и над 20см. и дебелина поне 4см., 1/4 с дължина под 10см. и останалите в цялата гама на междинния размер. Това е положението към вчерашна дата, но през миналата година винаги съм вадил само най-големите моркови. Установих, че най-мощно покаралите и извадени при прореждане освобождават место, което за отрицателно време се запълва от по-малките и чак късно наесен се образуваха малко "бели петна". Мислех, че спазвам сеитбената норма, но съм я надвишил, но не се сещам с колко. Мощния разтеж го отдавам на доволно отпочиналата земя, конфигурацията "повдигната тясна леха" и взаимното подпомагане с лука.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Установих, че най-мощно покаралите и извадени при прореждане освобождават место, което за отрицателно време се запълва от по-малките ...

 

Вероятно това е причината и аз да се намирам сред "море от морков" ... не ползвам чак толкова много моркови - слагам ги в манджичките или в салатките ... умишлено "джарнах" на ръка едно количество моркови при посяването ... като поникнаха бяха ужасно нагъсто ... но аз си вадех големите - примерно тези които са поне 3 см диаметър и 10-тина дълги ... явно така във времето някакси съм ги прореждала ... с постоянното "подстригване" вероятно съм помагала на малките да си растат на листа ... така сега когато очаквах че са останали малко след зимата - се оказа че са 2 торби - е, не всички са големи само ... но все пак си имам количество моркови сега ... 

 

Забелязвам че наистина са по-твърди както Боби каза ... но на пара като ги правя си хрупат доволно приятно ...

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

.. 

Забелязвам че наистина са по-твърди както Боби каза ... ... доволно приятно ...

 

Айде стига с тия моркови! Ще ги сънувате вече... 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

да бе - тия двамата пощуряха с тез тесли ... после Изабел виновна ... тая вечер никакъв Карамел Му!  :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nova

Здравейте, от къде мога да намеря семе Шантне и как мога да си отгледам собствено семе за моркови?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 11 часа, Nova написа:

Здравейте, от къде мога да намеря семе Шантне и как мога да си отгледам собствено семе за моркови?

Роял шантане е сорта.. обикновено ако не го пише на пликчето, на печата с партидния номер, кълняемостта и дата на опаковане го пише.. има ги на много места.. вижа какво излиза на търсене "семена моркови роял шантане" в гугъл..

Редактирано: на "семена моркови роял шантЕне" излизат даже повече български сайтове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Нашите Шантане (Chantenay) съм ги взел преди години от Сортови семена, онлайн поръчка, 5 лв за 100 грама. Ниска беше кълнямостта, но поне са много семената. От там насетне си събираме. Омешаха се приятно с дивите моркови и сега примерно имаме диви, които вместо да са разклонени долу като магданозен корен, растат прави и дебели като обикновен морков. В същото време имаме и Шантане, което не расте толкова конусовидно, а се издължава надолу, но пак е с много остър връх.

На едро съм поръчвал и от Premier Seeds Direct, за познати с голяма градина. Доволни са от качеството.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mincho Tanev Tanevi

Пак за  морковите . Сея по  една  леха   всяка година .  Както е в науките -  високи  лехи ....торене , поливане - редовно .  Резултата- едни  изроди  криви  , вълнасати  , някои  топчести  , някои   разкрачени -  боклук .  Яд ме е да ги гледам .  Защо  става  така ? 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 28.02.2017 г. at 23:38, Боби Димитров написа:

При него, в чернозема, същите семена направиха пак 15 см дълъг морков, но горе диаметъра беше 6-8 (!!!!!!) см, брутален конус. Един морков, полвин кило иди-дойди. На същото място гледат пащърнак (сят по метода с кората за яйца, описах го мисля в чата), който е с такъв размер, че се копае гроб за да го извадиш и можеш да го ползваш като средновековен таран при евентуална обсада на Плиска примерно. При нас пащърнака е по-малък от морков, но тая година ще вземам кръгъл, да видим.

Aз преди няколко години в едно село до София бях сял няколко сорта плюс пащърнак. Ами почвата беше хубава, рохкава, не знам вида, но станаха много едри моркови. Помня, че имаше сорт Yellowstone и те бяха най-едри. 6 см може би не бяха, но поне 4-5 в диаметър горе. А един друг сорт, чието име съм забравил, пък беше доста дебел, конусовиден, но и къс. Последните години на Балкана въобще не съм виждал такива моркови. Отделно че бяха и вкусни.

Тази година с колегата сяхме в повдигнати лехи (90 и 45 см), където почвата трябва да е доста лека и се надявам да имаме добър резултат.

На 11.03.2019 г. at 10:53, Боби Димитров написа:

Омешаха се приятно с дивите моркови и сега примерно имаме диви, които вместо да са разклонени долу като магданозен корен, растат прави и дебели като обикновен морков

Кое се нарича див морков и яде ли се? Има едни такива дето много приличат и трудно се изскубват. Мислел съм ги за отровни, понеже приличат на бучиниша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Див морков = Daucus carota.

sturm1.jpg

На мен по нищо не ми прилича на бучиниш, разликата е мнооого голяма. Освен това, коренът има супер силен и непогрешим аромат на морков. Вадиш, миеш, режеш на парченца, сушиш и ползваш цяла година в бульони.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ще трябва да го огледам. Наистина прилича много на домашен морков. Аз и оня ден се пробвах да скуба едно такова в един разсад (дръвчета) и не успях, понеже коренът е много стабилен. Не съм и помислял да го опитвам. Но това затова човек трябва да е информиран. Мерси за инфото. Мисля, че ги има много при мене тия, колко съм унищожил, е-хе-е!

А пресен яли ли сте го? Или към зелева салата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване