Jump to content

Recommended Posts

Svilena Racheva

Понякога, особено по стайните растения, хората бъркат листните въшки с други неприятели. Листните въшки са зелени или светло кафяви. Потърсете в търсачката "aphids" и вижте снимки, ако това са листни въшки, тогава просто измийте засегнатите растения със силна струя вода, докато падат или направете в съд с вода, слаб разтвор на домакинско веро и с гъбката ги изчистете от листенцата. Друг начин е с масло от нийм, което вече може и да бъде намерено у нас.

Ако обаче се окаже бялата муха (white fly) ето какво ви съветвам: вземете от някоя книжарница детска гланцова хартия или направо ако има хартия в ярко жълт цвят. Изрежете от картон малки парчета-примерно 5/10 см. и ги облепете от двете страни с жълтата хартия. После вземете двойно залепващо тиксо и ги облепете от двете страни. закачете, тези жълти картони/капани в близост до, или на самото растение. Белите мушици се привличат от жълтия цвят и само след няколко часа би трябвало да ги видите залепени по картончета , до няколко дни, би трябвало всички да са се налепили по тях, ако са много сменяйте често картончетата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Май е плоска щитоносна въшка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Petar Petkov

До Михаил: Това са вид лисни въшки тези светло белите са мъртви вече, третирано е растението според мен, а ако не, вземи какъвто и да е инсектицид, но те според мен не са му единсвения проблем на това растение...

 

До автора на темата: Т.нар. бяла мушица е всъщност оранжерийната белокрилка, обича влага и когато е горещо се крие под листата, във влажни години(като миналото лято) борбата с нея е много трудна, и извинявам се но е смешно да си мисли човек, че с разни цветни картончета може да се отърве от тях, ако вече се плъзнали. Изисква се пръскане с определени инсектициди и то много рано сутрин и късно вечер, когато са активни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Предполагам, ако е в затворена оранжерия, няма много избор срещу белокрилката, освен да се разчита основно на растителните гилдии. Но ако е навън, идеята за създаване на микролимат, с вредители и техни хищници, би трябвало рано или късно да даде успех. Разбира се, от значение е и как са подредени културите. На куп ли са от един и същ вид (ако да, рай за вредители), смесено ли са засяти с подбрани видове за целта (Ако да, проблем за вредителите, първо, защото не могат да ядат наред и второ, защото растителните гилдии се самоопазват в определена степен. Освен това, създаването на препятствия и карането на вредители да прехвърчат, ги прави по-уязвими за техните врагове.)
Пръскането с инсектициди е малко в разрив с идеята на форума.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Отговор в темата...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...