Гого

Пернати в двора на свобода

13 мнения в тази тема

Реших да сложа ограда на овощната си градина, която е с площ около близо 1 дка. Там са ми и пчелите.

Смятам в нея да пусна нон стоп да щъкат кокошките. Ако помогнат нещо с вредители, ок, ако не, поне няма да ги мисля яли ли са днес, не са ли. Та покрай тях се чудя, какви други пернати биха се чувствали добре и каква полза бих имал от тях. Пуйки не искам, гъски не искам, патки ако има някакви, които  няма да отлетят, ще е супер, хем да им направя и там едно езерце. :Д За пъдпъците стана ясно, че не виреят на воля. Та се чудя с какво още да си направя шарено.

Кокошкарникът ми граничи с овощната градина, та направо оттам ще си излизат и ще се прибират. Също така, лятото и кокошият трактор ще е някъде там позициониран, та да им е весело на всички заедно.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съседката по двор има 2 патета, не отлитат. Тя сутрин ги води на реката да плуват и вечер ги прибира. Патетата вървят след нея като кученца : Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами как си с любителитена пернатите- лисици, порове, белки..., че ние ги имаме в изобилие, а смятаме от другата седмица да включим някое друго пиле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вечер си се прибират в добре оградения и защитен кокошарник. А в двора обикалят 3 кучета. Засега нямам набези от хищници. Даже, като прелети сокол, по сянката ли, по какво го познават и всички на бегом се прибират. :)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас зверчетата не си поплюват. Имаме кокошки, имахме и патици, но лисица ги ликвидира една нощ през март месец. Бяха девет. Дива котка утрепа две по-рано през зимата. Но очевидно лисицата не се насити с 9 патици и нападаше свободно-пуснатите кокошки. Един път спасихме кокошка от устата ѝ, без поражения, но на втория опит успя. От тогава кокошките не са свободно пуснати. Тя се насочи към съседски кокошки. Хората в селото са писнали от тая лисица, а може и да са повече от една. Лошото е, че кокошките се измъчват, но дори капан с жива стръв засега не е проработил. Копае под капана, но не влиза вътре. Хитра лисица! Че и нахална. Гониш я и не бяга, ами се обръща и те гледа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разкажи за живата стръв. Вързана кокошка? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, как вързана! Не. Това е специален капан от 2-милиметрова мрежа, с две отделения с вратички. В по-малкото се слага кокошката/стръвта, а в по-голямото влиза хищникът и настъпва един педал, който задвижва механизма и вратата се затваря. Eй такъв тип (ако не е и баш същия):
fox-trap-live-bait.jpg

Но лисицата е твърде хитра, за да влезе вътре. Колко ли кокошки не сменихме (ротация на няколко часа). Та идеята сега е да го сложим в опразнен кокошарник, все едно е кафез за спане, и евентуално да я заблудим. Тая същата лисица беше нападнала на една баба наблизо кокошка на 5 м пред кучето ѝ, току пред портата на открито място. Само че кучето на синджир и нищо не могло да направи. И това към 12-13 часа. Оставила цяла купчина перушина. На бабата ѝ бяхме подарили едно петле - отнесе ѝ го. После кокошка, тая засега оцелява, даже иска да мъти. Подарихме ѝ второ петле, много красиво. И него го отнесе лисицата пред погледа на жената най-много до две седмици някъде. Иначе се оказа, че нападнатата кокошка била оцеляла - да не повярваш - скрила се някъде в тревите, после в плевнята и два-три дни не се показала. Имала голяма рана на гърба. Оцеля кокошката.

Миналата зима имахме нападения от дива котка, която уби две кокошки и две патки, даже мен ме нахапа. Страшен убиец е - за 3-4 секунди пред мен докато я гонех счупи врата на едната патица. Лисицата поне им дава някакъв шанс. Котката обаче е наивна и непредпазлива. Лисицата е съвсем друга работа. На някои хора в габровско лисици котките им убиват.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие сте в Балкана, това е нормално :) А ние, на 15 км от София - комшийката мие чинии на двора по обед, влиза си лисицата и си наскубва 5-6 жълти пиленца, които щъкат около мивката, без да й мигне окото. Прочее лисиците никога не са по една! Ако ловува, значи храни малки, а тия малките също почват да ловуват. Лани щом чакал по главния път между къщите удари комшията посред бял ден, смятай. Около 20-30 пернати на година отиват, затова е и непрекъснат процес на люпене - е сега малките гъсочета минават през оградата и пасат в нашия двор.

Дори мега гъсоците, които взеха като "охрана" на кокошките не успяват да се спасят от лисицата. Вярно, по-бавно мрият, но пък грозна картинка, щото са двойно на лисицата и оная не може да ги извлече. Изобщо като чета тук-там и наблюдавам, сигурността се оказва най-големия проблем с пернатите. Айде за нощно спане, иди-доди, по-лесно. Ама денем?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен трябва добре обучени и пуснати кучета. Но ако ги гледаш пернатите пуснати на ливадата или в овощната градина - приготви се за проблеми. Въпреки че при нас лисицата винаги напада откъм дерето, не откъм ливадата. Сиреч, търси по-скрито място за осъществяване на атаката. Преди две години нападна една кокошка на 3-4 метра от мене. Цял ден работих близо до една ограда, кокошките си бяха наоколо. Дойде един човек и мръднах за 5 минути, при което много се разкудкудякаха с петлите. Като се върнах разбрах какво е станало. Дебнала е да мръдна на 30-40 метра, и първата кокошка минала зад оградата (която има и жив плет габър) - и бам. Остана за утеха малко орпингтънска перушина.

Но при нас проблемът е с ограждането. А разбирам, че прескачат и огради. Куче нямаме, а и няма как да го пуснем свободно, щото може да отиде къде ли не и да направи поразии на съседи. И остава човек да слуша и да бъде нащрек, но това няма как да е постоянно. Между другото съм чел истории, че мъжки токачки се сбиват с лисица, не се дават. Но пак трябва човек да се притече на помощ.  Капаните не са много ефикасни. То дори дивата котка не можахме да хванем (само че не беше с жива стръв). Някои хора са я гърмели лисицата неуспешно. А и те май са защитени от закона, за разлика от кокошките и хората.

Иначе съм гледал видеа кучета-пазачи какво правят с лисица. Убиха я за броени секунди. И тя беше шетала сред кокошките. А с чакалите нямаме проблеми. Пълно е с тях, но не се приближават, особено пък денем. Пеят песните си вечерно време.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, Боби Димитров написа:

Прочее лисиците никога не са по една!

Имаше преди време една новина от Благоевград за един човек, който си гледал кокошките свободно - спяли на голямо дърво. Нападнали ги лисица и пор, съвместна атака. Порът предполагам се е качил на дървото да ги сваля, а долу дебнела лисицата...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе не са всички затворени. Ето тази майка с малки е пусната в оранжерията между доматите да ровят и да плевят:
Photo1429.thumb.jpg.edfd3e2c8044c9d6092c7c7161edfb9b.jpg

Води се златнокантиран орпингтън и е на 4 години. Това ѝ е може би четвърто люпене. Може и да е с кръстоска с жълт орпингтън обаче, понеже е по-светла от други от породата, които имахме. Ама тях ги оправи лисицата. Тази е втората най-старша. А ето ги пиленцата. Три мисля, че са си от нейни яйца. Едно червено, едно черно гащато и едно бяло (има няколко петела). Въпреки че са затворени, имат доста свобода и от лисицата.
Photo1431.thumb.jpg.3db2d5f739b7f7f043491d0f4d53b045.jpgPhoto1430.thumb.jpg.6e3fe953f6030640fc284faebdfd7260.jpg

Само четири пиленца, ама едно го уморихме от наша грешка, а другото се беше обесило на слепнала перушина на майка си като по-малко. Не е и усетила :(

Орпингтънките са кротки и добри мътачки. Тая винаги люпи почти всички яйца, не настъпва пиленцата и добре си ги отглежда. Не е агресивна. Има доста пиленца от нея, някои от които също мътиха успешно като пораснаха. Тая година не случи на яйца (имаше неоплодени) и излюпи малко.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично нямам директен опит с пернати, само наблюдения на съседските кокошки и гъски в последните 4-5 години, а и на майка ми малкото ято, което обаче се пуска свободно в двора само под надзор (човек с биричка на масичка + пръчка) и след/преди сезона градинарски.

Но от както се интересувам от пермакултура съм видял и прочел сума нещо по въпроса с птиците и изобщо интегрирането на всякакви домашни животни в системата (била тя гора-градина, чиста градина, овощна, смесена и тн). Като се почне от едрите мащаби, дядовците ви Алън Сейвъри и Джоел Салатин (препоръчвам това, ако го намерите на торент, но може и Food Inc, American Meat, а отделно и стотици видеа в тубата), там всичко е polywire electric fence, с което семпло средство (има и със соларни панели да си зареждаш акумулатора) движат стотици глави едър добитък в един стегнат ротационен танц по пасищата, след него дребен добитък, след него птици няколко чишита и така наново след някой месец. Това се случва в площи в хиляди декари с всякакъв хищник от ранга на чакали, лисици, пума, мечка, а при Алън са директно лъвове и хиени (Зимбабве). Основно грабливите птици са им проблема. Та имам основание да вярвам, че тоя Ел Оградисимо върши работа и в двете посоки - навътре и навън.

На по-малък мащаб, Бен Фалк e описал доста в книгата си The Resilient Farm and Homestead, която препоръчвам горещо, дори за уикенд градинари, защото показва метод на мислене, реално непознат у нас. Та той ползва polywire fencing за да канализира овце и кокошки в алеите между редовете с фиданки и казва, че работи супер, а все пак живее на практика в гората във Вермонт.

На градинарски мащаб, нямам подходящо видео, но там най-често се срещат големи преместваеми заграждания тип 15-20 квм "оранжерия" от мрежа, за да можеш да концентрираш птиците в дадена точка и да ги местиш лесно. За интеграция на птици в голяяяма перма градина идол ми е баба ви Ирен, която е англичанка, натурализирана франзуцойка вече. Та нейните 6000+ снимки във Фликър са ми докарали много безсънни нощи особено като нашия батко беше бебе и така или иначе спането не беше нещо ежедневно. Те не ползват Ел Оградисимо до колкото знам и виждам, но имат непрекъснато пуснати кучета, а и мъжът й е запален ловджия, та...

Нашият план, когато заживеем на място, е да оградим овошната градина с телена ограда, или вкопана, или долу хваната за куки в бетонова стъпка на кота +5 см. В това ограждение да пускаме кокошки целогодишно, а отделно в зеленчуковата градина да ги вкарваме от края на октомври до началото на март. Възнамерявам да пробвам с 2 реда polywire близко до земята, от външна страна на оградата. Не е скъпо, последно гледах към 50 лв за 400 м, ще ги прежаля. Идеята на това е да обезкуражава идващи от вън, основно кучета и лисици. Макар че от друго село, където също има набези от лисица и дива котка, хем няма и хора, 5-6 човека живи в една дива махала, та от там знам, че добрата ограда спира всичко. 2 дка двор за пернатите само, ограден е със ограда на пана, ф5 тел, фаната с бетонов цокъл долу, 0 загуби от както са взели осаферен петел, който да предупреждава за грабливи птици. Та при липсата на грамотна ограда първо бих пробвал 2-4 реда Ел Оградисимо и ако не върши работа, тогава да инвестирам.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията, Боби! Може да пробваме с електропастир и да видим как ще работи. С два реда тел. Изглежда смешно, но щом хората го ползват за кокошки. Не е офгрид решение, но е нещо. Поне докато се направи хубава ограда на кокошия двор. Иначе е хубаво да ходят и в овощната градина. Кокоши трактори, ала-бала. Но при тоя неравен терен е малко неудобно с по-голяма клетка. А и досега лисицата винаги е идвала откъм дерето, където не са овошките, не откъм по-отвореното пространство.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.