Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Гого

Пернати в двора на свобода

Recommended Posts

Гого

Реших да сложа ограда на овощната си градина, която е с площ около близо 1 дка. Там са ми и пчелите.

Смятам в нея да пусна нон стоп да щъкат кокошките.  Ако помогнат нещо с вредители, ок, ако не, поне няма да ги мисля яли ли са днес, не са ли. Та покрай тях се чудя, какви други пернати биха се чувствали добре и каква полза бих имал от тях. Пуйки не искам, гъски не искам, патки ако има някакви, които  няма да отлетят, ще е супер, хем да им направя и там едно езерце. :Д За пъдпъците стана ясно, че не виреят на воля. Та се чудя с какво още да си направя шарено.

Кокошкарникът ми граничи с овощната градина, та направо оттам ще си излизат и ще се прибират. Също така, лятото и кокошият трактор ще е някъде там позициониран, та да им е весело на всички заедно.  

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Съседката по двор има 2 патета, не отлитат. Тя сутрин ги води на реката да плуват и вечер ги прибира. Патетата вървят след нея като кученца : Д

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Таня

Ами как си с любителитена пернатите- лисици, порове, белки..., че ние ги имаме в изобилие, а смятаме от другата седмица да включим някое друго пиле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Вечер си се прибират в добре оградения и защитен кокошарник. А в двора обикалят 3 кучета. Засега нямам набези от хищници. Даже, като прелети сокол, по сянката ли, по какво го познават и всички на бегом се прибират. :)

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При нас зверчетата не си поплюват. Имаме кокошки, имахме и патици, но лисица ги ликвидира една нощ през март месец. Бяха девет. Дива котка утрепа две по-рано през зимата. Но очевидно лисицата не се насити с 9 патици и нападаше свободно-пуснатите кокошки. Един път спасихме кокошка от устата ѝ, без поражения, но на втория опит успя. От тогава кокошките не са свободно пуснати. Тя се насочи към съседски кокошки. Хората в селото са писнали от тая лисица, а може и да са повече от една. Лошото е, че кокошките се измъчват, но дори капан с жива стръв засега не е проработил. Копае под капана, но не влиза вътре. Хитра лисица! Че и нахална. Гониш я и не бяга, ами се обръща и те гледа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Разкажи за живата стръв. Вързана кокошка? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А, как вързана! Не. Това е специален капан от 2-милиметрова мрежа, с две отделения с вратички. В по-малкото се слага кокошката/стръвта, а в по-голямото влиза хищникът и настъпва един педал, който задвижва механизма и вратата се затваря. Eй такъв тип (ако не е и баш същия):
fox-trap-live-bait.jpg

Но лисицата е твърде хитра, за да влезе вътре. Колко ли кокошки не сменихме (ротация на няколко часа). Та идеята сега е да го сложим в опразнен кокошарник, все едно е кафез за спане, и евентуално да я заблудим. Тая същата лисица беше нападнала на една баба наблизо кокошка на 5 м пред кучето ѝ, току пред портата на открито място. Само че кучето на синджир и нищо не могло да направи. И това към 12-13 часа. Оставила цяла купчина перушина. На бабата ѝ бяхме подарили едно петле - отнесе ѝ го. После кокошка, тая засега оцелява, даже иска да мъти. Подарихме ѝ второ петле, много красиво. И него го отнесе лисицата пред погледа на жената най-много до две седмици някъде. Иначе се оказа, че нападнатата кокошка била оцеляла - да не повярваш - скрила се някъде в тревите, после в плевнята и два-три дни не се показала. Имала голяма рана на гърба. Оцеля кокошката.

Миналата зима имахме нападения от дива котка, която уби две кокошки и две патки, даже мен ме нахапа. Страшен убиец е - за 3-4 секунди пред мен докато я гонех счупи врата на едната патица. Лисицата поне им дава някакъв шанс. Котката обаче е наивна и непредпазлива. Лисицата е съвсем друга работа. На някои хора в габровско лисици котките им убиват.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вие сте в Балкана, това е нормално :) А ние, на 15 км от София - комшийката мие чинии на двора по обед, влиза си лисицата и си наскубва 5-6 жълти пиленца, които щъкат около мивката, без да й мигне окото. Прочее лисиците никога не са по една! Ако ловува, значи храни малки, а тия малките също почват да ловуват. Лани щом чакал по главния път между къщите удари комшията посред бял ден, смятай. Около 20-30 пернати на година отиват, затова е и непрекъснат процес на люпене - е сега малките гъсочета минават през оградата и пасат в нашия двор.

Дори мега гъсоците, които взеха като "охрана" на кокошките не успяват да се спасят от лисицата. Вярно, по-бавно мрият, но пък грозна картинка, щото са двойно на лисицата и оная не може да ги извлече. Изобщо като чета тук-там и наблюдавам, сигурността се оказва най-големия проблем с пернатите. Айде за нощно спане, иди-доди, по-лесно. Ама денем?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Според мен трябва добре обучени и пуснати кучета. Но ако ги гледаш пернатите пуснати на ливадата или в овощната градина - приготви се за проблеми. Въпреки че при нас лисицата винаги напада откъм дерето, не откъм ливадата. Сиреч, търси по-скрито място за осъществяване на атаката. Преди две години нападна една кокошка на 3-4 метра от мене. Цял ден работих близо до една ограда, кокошките си бяха наоколо. Дойде един човек и мръднах за 5 минути, при което много се разкудкудякаха с петлите. Като се върнах разбрах какво е станало. Дебнала е да мръдна на 30-40 метра, и първата кокошка минала зад оградата (която има и жив плет габър) - и бам. Остана за утеха малко орпингтънска перушина.

Но при нас проблемът е с ограждането. А разбирам, че прескачат и огради. Куче нямаме, а и няма как да го пуснем свободно, щото може да отиде къде ли не и да направи поразии на съседи. И остава човек да слуша и да бъде нащрек, но това няма как да е постоянно. Между другото съм чел истории, че мъжки токачки се сбиват с лисица, не се дават. Но пак трябва човек да се притече на помощ.  Капаните не са много ефикасни. То дори дивата котка не можахме да хванем (само че не беше с жива стръв). Някои хора са я гърмели лисицата неуспешно. А и те май са защитени от закона, за разлика от кокошките и хората.

Иначе съм гледал видеа кучета-пазачи какво правят с лисица. Убиха я за броени секунди. И тя беше шетала сред кокошките. А с чакалите нямаме проблеми. Пълно е с тях, но не се приближават, особено пък денем. Пеят песните си вечерно време.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 41 минути, Боби Димитров написа:

Прочее лисиците никога не са по една!

Имаше преди време една новина от Благоевград за един човек, който си гледал кокошките свободно - спяли на голямо дърво. Нападнали ги лисица и пор, съвместна атака. Порът предполагам се е качил на дървото да ги сваля, а долу дебнела лисицата...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Иначе не са всички затворени. Ето тази майка с малки е пусната в оранжерията между доматите да ровят и да плевят:
Photo1429.thumb.jpg.edfd3e2c8044c9d6092c7c7161edfb9b.jpg

Води се златнокантиран орпингтън и е на 4 години. Това ѝ е може би четвърто люпене. Може и да е с кръстоска с жълт орпингтън обаче, понеже е по-светла от други от породата, които имахме. Ама тях ги оправи лисицата. Тази е втората най-старша. А ето ги пиленцата. Три мисля, че са си от нейни яйца. Едно червено, едно черно гащато и едно бяло (има няколко петела). Въпреки че са затворени, имат доста свобода и от лисицата.
Photo1431.thumb.jpg.3db2d5f739b7f7f043491d0f4d53b045.jpgPhoto1430.thumb.jpg.6e3fe953f6030640fc284faebdfd7260.jpg

Само четири пиленца, ама едно го уморихме от наша грешка, а другото се беше обесило на слепнала перушина на майка си като по-малко. Не е и усетила :(

Орпингтънките са кротки и добри мътачки. Тая винаги люпи почти всички яйца, не настъпва пиленцата и добре си ги отглежда. Не е агресивна. Има доста пиленца от нея, някои от които също мътиха успешно като пораснаха. Тая година не случи на яйца (имаше неоплодени) и излюпи малко.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз лично нямам директен опит с пернати, само наблюдения на съседските кокошки и гъски в последните 4-5 години, а и на майка ми малкото ято, което обаче се пуска свободно в двора само под надзор (човек с биричка на масичка + пръчка) и след/преди сезона градинарски.

Но от както се интересувам от пермакултура съм видял и прочел сума нещо по въпроса с птиците и изобщо интегрирането на всякакви домашни животни в системата (била тя гора-градина, чиста градина, овощна, смесена и тн). Като се почне от едрите мащаби, дядовците ви Алън Сейвъри и Джоел Салатин (препоръчвам това, ако го намерите на торент, но може и Food Inc, American Meat, а отделно и стотици видеа в тубата), там всичко е polywire electric fence, с което семпло средство (има и със соларни панели да си зареждаш акумулатора) движат стотици глави едър добитък в един стегнат ротационен танц по пасищата, след него дребен добитък, след него птици няколко чишита и така наново след някой месец. Това се случва в площи в хиляди декари с всякакъв хищник от ранга на чакали, лисици, пума, мечка, а при Алън са директно лъвове и хиени (Зимбабве). Основно грабливите птици са им проблема. Та имам основание да вярвам, че тоя Ел Оградисимо върши работа и в двете посоки - навътре и навън.

На по-малък мащаб, Бен Фалк e описал доста в книгата си The Resilient Farm and Homestead, която препоръчвам горещо, дори за уикенд градинари, защото показва метод на мислене, реално непознат у нас. Та той ползва polywire fencing за да канализира овце и кокошки в алеите между редовете с фиданки и казва, че работи супер, а все пак живее на практика в гората във Вермонт.

На градинарски мащаб, нямам подходящо видео, но там най-често се срещат големи преместваеми заграждания тип 15-20 квм "оранжерия" от мрежа, за да можеш да концентрираш птиците в дадена точка и да ги местиш лесно. За интеграция на птици в голяяяма перма градина идол ми е баба ви Ирен, която е англичанка, натурализирана франзуцойка вече. Та нейните 6000+ снимки във Фликър са ми докарали много безсънни нощи особено като нашия батко беше бебе и така или иначе спането не беше нещо ежедневно. Те не ползват Ел Оградисимо до колкото знам и виждам, но имат непрекъснато пуснати кучета, а и мъжът й е запален ловджия, та...

Нашият план, когато заживеем на място, е да оградим овошната градина с телена ограда, или вкопана, или долу хваната за куки в бетонова стъпка на кота +5 см. В това ограждение да пускаме кокошки целогодишно, а отделно в зеленчуковата градина да ги вкарваме от края на октомври до началото на март. Възнамерявам да пробвам с 2 реда polywire близко до земята, от външна страна на оградата. Не е скъпо, последно гледах към 50 лв за 400 м, ще ги прежаля. Идеята на това е да обезкуражава идващи от вън, основно кучета и лисици. Макар че от друго село, където също има набези от лисица и дива котка, хем няма и хора, 5-6 човека живи в една дива махала, та от там знам, че добрата ограда спира всичко. 2 дка двор за пернатите само, ограден е със ограда на пана, ф5 тел, фаната с бетонов цокъл долу, 0 загуби от както са взели осаферен петел, който да предупреждава за грабливи птици. Та при липсата на грамотна ограда първо бих пробвал 2-4 реда Ел Оградисимо и ако не върши работа, тогава да инвестирам.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Благодаря за информацията, Боби! Може да пробваме с електропастир и да видим как ще работи. С два реда тел. Изглежда смешно, но щом хората го ползват за кокошки. Не е офгрид решение, но е нещо. Поне докато се направи хубава ограда на кокошия двор. Иначе е хубаво да ходят и в овощната градина. Кокоши трактори, ала-бала. Но при тоя неравен терен е малко неудобно с по-голяма клетка. А и досега лисицата винаги е идвала откъм дерето, където не са овошките, не откъм по-отвореното пространство.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една от групите ни кокошки се водят "селски":
Photo1494.thumb.jpg.423d2202b009a6967bff1688424d71a0.jpg
Още поначало, преди няколко години като взехме първите пиленца, имахме един ребат петел (или "яребат"/ "еребат" както е по-правилно... по-думите на дядо ми, който е филолог, идвало от "еребица" по говора във врачанско). Този беше много боен и едър. Вижда те, че минаваш през двора, и от 30-40 метра се спуска да те бие. Свършва си работата и после търчи бързо при кокошките. Много беше агресивен и ревнив за кокошките си (а те бяха само три). Интересно, че като стана на две години нещо заболя и стана по-кротък от кокошките. Преди това успя да остави поколение. Сега този яребатият е четвърто поколение от него. Доста по-дребен и съвсем кротък.  Тъгата ни беше, че за толкова години се бяха излюпили пет такива пилета, но излязоха все петлета, нямаше женско. И миналата година за първи път се излюпи женска, ето тази на снимката по-горе. Не че е най-ценната и рядка порода, но за стопанството беше ценна. А си имаше и мъжки.

Но се оказа ценна и за лисицата, която я издебна един ден на пътя покрай дерето (нали бяха пуснати). Хубава двойка бяха! А ние тогава работехме нещо на двора, режехме дърва за огрев с резачката в късните следобедни часове - и да изкряка кокошка, нищо няма да чуеш. Но нещо се бяхме заприказвали за малко и спряхме да режем. Точно тогава се чу сподавено, като недовършено, крякане на кокошка откъм дерето. Спогледахме се и бързо се завтекохме натам. Буквално за пет секунди бяхме над пътя, очаквайки най-лошото. И гледаме долу лисицата (той пътят върви успоредно на имота в дерето, има височка подпорна стена от камък), и тя нас гледа, а в устата ѝ кокошката. Лице в лице не се бяхме срещали. Скочихме веднага надолу с викове и тя взе че пусна кокошката. Да не повярваш - кокошчицата се оказа добре и изтича бързо покрай мене, докато прогоним лисицата, която хич не искаше да бяга. Като я хванахме гребенът ѝ беше станал с цвета на червено вино. Та оцеля кокошката и си я пазим.

Но петелът, нали е мъж, вчера пак ги беше повел към дерето... В последно време ги пускаме на групи и гледаме да не се отдалечават. Щото само на зърно не става. Да ровят им дай!

Photo1495.thumb.jpg.cde7626d1e9ab6eea795c012d9852332.jpg

Отзад се вижда жив плет от габър.

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Малий, к`ви са хубави - йерабави ... късаш ми сърцето с тез кокошки. Замислям се дали да не си направя курник, автоматични поилки и хранилки, електропастир и каквото сабя покаже :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А иначе пиленцата на онази рижавата орпингтънка пораснаха. Ето ги току-що, бродят по сянката на двора:
Photo1496.thumb.jpg.bf99a70a094f3a266351d069beffb475.jpg

А тук на два-три метра е една друга квачка с пиленца:
Photo1497.thumb.jpg.423169b5d17ee19c55cb01e67eead2ec.jpg

Намерили мравуняк, ровят и ядат. Тази малка кокошчица няма и година и вече излюпи и отгледа свои пиленца (въпреки че яйцата не са от нейните, а от други джинки). Все стават или такива бели с бежово, или черни с бели перца, на точки малко като яребатите. Гащати и качулати.

преди 29 минути, Миленка написа:

Малий, к`ви са хубави - йерабави ... късаш ми сърцето с тез кокошки. Замислям се дали да не си направя курник, автоматични поилки и хранилки, електропастир и каквото сабя покаже :D

А кокошките си искат някой да им хвърля по едно око. Един познат така гледаше в пловдивско, но без сериозна нощна защита. Ами имаше загуби, не е да няма. Но може човек да пробва. Тука един съсед от Севлиево има голямо куче, пазач на имота. Дава му някакви автоматични дажби, щото никой не идва да го храни, а си е там дори зимата.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Време е за още малко кадри из кокошия живот. Лисицата от доста време не е нападала и се живее безгрижно. Не че и кокошките не се кахърят, но все за кокоши работи.

Понеже стана дума за обръщането на компоста, да ви покажа ние как го правим и много добре се получава:
Photo1621.thumb.jpg.33919d7ddc9c0bc8b1ce6bf68153d7fa.jpg

Любимо занимание в жегите на големи и малки:
Photo1619.thumb.jpg.e80a46d78dac496aa2ec18cd10e1d899.jpg

Интересно е съжителството им, но нали рано или късно трябва да свикнат с новите членове на фамилията и да научат "the pecking order" или "йерархията на кълването" (сиреч кой кого кълве и командва). Ето на тази снимка може да се види как петел учи младежите да ядат тиквички. Да, тиквичката е синоним на малко пиршество в кокошия фолклор. Дини и пъпеши няма, но тиквички бол! Био.
Photo1608.thumb.jpg.2db067a08458620cbce19b6e04c3c017.jpg

Добре се справят, схватливи са! А тук може да се види и разликата в размерите... Кой се е промъкнал между петлите:

Photo1603.thumb.jpg.901763a51fd94cc291f8bae6196f2989.jpg

Въобще пуснатите кокошки са свободни да си взаимодействат с всеки и навсякъде, търчат на воля, гонят и биват гонени, разбира се намират си ябълки "на гуша", трева, червеи и какво ли не. Всяка група или отделна кокошка си има любима територия. А някои откриват и други... места за скривалища, като ето тази палавница:
Photo1571.thumb.jpg.9ad811c78ce1a807ee32596394c10a29.jpg

Тази 60-процентна колумбийска брама (има и легхорн и жълт орпингтън в кръвта ѝ), която се е намърдала до фасадата на една пристройка. Познайте какво прави!

Но тази не се беше скрила кой-знае колко успешно, на лесно място покрай пътеката. За разлика от тези:
Photo1622.thumb.jpg.9db339ea830e3f4290f5f101db14ff6a.jpg

Деветнадесет броя в къпините! Почнали и на втори ред да ги качват!

Въобще, кокошките къде ли не се завират? Какво същество мислите се е навряло в кофата на снимката по-долу?

Photo1609.thumb.jpg.e9eb96948e782a1621188ae5d4888764.jpgю

В интерес на истината секунди по-рано се бяха наврели три черни рамо до рамо, обаче докато да ги заснема и едната излезе, а другите запълниха пространството. Задачка: какво мислите има в кофата?

Толкова от кокошия живот в нашето стопанство засега.

 • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

ПП: А петлите от малки ги учим да не кукуригат, в унисон с "евроатлантическите ценности" - да не би да накърнят правата и да докачат хипер-чувствителността на съвременния изнежен градски човек. Спираме и птичките да не пеят и раздаваме на гостите безплатни антифони/слушалки! Защото едно е да толерираш рева на автобусни двигатели, жуженето на тролея, или скърцането на трамвая и надуването на клаксона - към тези звуци градското ухо е привикнало. Но гласът на "мъжки" петел въобще не се вписва в приемливите звуци и им идва в повече. Ще трябва да го правим "малко джендър". Шегувам се! Смятайте ако им блееха на главата овце нощем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

@Славянски, аз ако имам пернати и някоя лисица реши, че й отглеждам вечеря, бързо ще я върна към обичайната диета на диво животно. Оборудвам се с каса бира и въздушна пушка и пускам "стръвта" на паша. Не съм отнемал съзнателно живот, като не броим някоя и друга риба, но, ако нещо посегне на моите животни няма да се замисля. Съпругът на колежка е пилот и всяка пролет и есен, мисля, облитат определен периметър в Хърватска, Македония, Черна гора и тук при нас в БГ и пускат капсули за химическа кастрация, като борба с/у свръх популацията на лисиците. Това се финансира от ЕС или от страната, в която се извършва дейността.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

ей тази къщичка сглобих за двата ми декоративни домашни любимци . Сложих им дървени стърготини , направих им и долу две вратички, но ползвам само едната, Оставих ги два дни затворени вътре и вече се прибират сами :) . И понеже сефте се занимавам с декоративни кокошки, как мислите ще издаянат ли зимата :) ?

76771536_1020665481612543_2496124521581379584_n.jpg

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване