Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Svilena Racheva

Традиционна индианска градина "3 сестри" на племето Хидаца

Recommended Posts

Svilena Racheva

"Но местното население (бел.ред. – индианците, местните племена на Южна Америка) разбират нещата сякаш естествено, като че ли вече ги знаят. Днес се нуждаем от древната мъдрост за това как да се грижим за земята, как да развиваме пермакултурата."

Свами Парамадваити Махарадж

 

Градинката "3 сестри" (Царевица, Боб, Тиква) и брат им- слънчогледа :)

 

Миналата година имах щастието да се потопя в света на древните индиански култури, като част от програмата за домашно обучение на 9 годишната ми (американска :) ) дъщеря. Само като разлистих първите страници на първата ми попаднала детска книжка по темата, разбрах, че няма връщане назад. Дълбоката свързаност на тези хора с всичко заобикалящо ги, ме изпълни с вълнение, респект и признателност.

 

Жадна за повече знания и разбиране, организирах "индиански детски лагер", събрах още книги и информация и приключението продължи. Няма да се впускам в подробности, цялото начинание беше изключително удовлетворяващо, смятам за всички взели участие! Можете да видите снимки тук:

Ще ви запозная обаче, в подробности, с опита си от традиционната градинка на племето "Хидаца", която заедно с децата сътворихме през онези знаменити дни и която продължихме да обгрижваме с дъщеря ми, чак до нейното заминаване, а след това останах сама да се дивя и любувам на простотата и гениалността на запазилия се не случайно толкова века, древен метод за отглеждане на главните култури за прехрана на тези пълни с любов хора от стария свят.

 

И надявам се и вас да заразя със същия ентусиазъм, с който и тази година имам намерение да създам новата си градинка "3 сестри".

 

Източник: "Индианско Градинарство: Приказки, Проекти и Рецепти за Семейства"

post-31-0-73619400-1425883444_thumb.jpg

post-31-0-09360800-1425883496_thumb.jpg

post-31-0-17748100-1425883511_thumb.jpg

post-31-0-75721600-1425883531_thumb.jpg

post-31-0-77980500-1425883588_thumb.jpg

post-31-0-51090200-1425884246_thumb.jpg

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Чудесна тема, благодаря за рисунките и схемите :) Също ще се пробвам, тази година дори с индиански сортове. Очаквайте снимки.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Здравейте. Преди няколко дена попаднах на този форум и за сега чета с голям интерес.

 

Начинаещ любител градинар съм с малка градина в Княжево. От няколко години се занимавам, но до този момент отглеждах почти единствено домати (20-30 сорта по 2-3 корена от сорт). Иска ми се да разширя асортимента и тази година ще пробвам и Трите сестри. Интересно ми е дали ще стане със сладка царевица, а също дали вместо тикви може да се пробва с тиквички?

 

Георги, какво стана с вашия опит, може би някъде са публикувани снимки, но още не съм ги видял?

 

Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Привет и добре дошъл! Георги не е активен в момента, че е в странство, та вероятно няма да отговори...

 

Впечатлих се много от тези 30 сорта домати, как успяваш да опазиш генетично сортовете?

 

Трите сестри са чудесна концепция, но е важно да се подходи с реалистични очаквания. Няма да можеш да извадиш пълната възможна продукция от всяка от трите култури, имай предвид.

 

Царевиците се използват основно за колци и не очаквай епичен добив, особено ако бобът ти е по-стегнат и ги натегне яко, да не могат да се получат кочаните. Също така, сигурен съм, че царевиците и бобът са били синхронизирани от индианците като скорост на растеж и размер.

 

Ако се окаже, че бобът е прекалено силно растящ, не му стига височината на царевицата (или ако тя не е особено висока). Ако се насади прекалено нагъсто боба, задушава царевицата.

 

Тиквичките не са пълзящи и ще иска доста голям брой корени, за да засенчат добре, както би го направила една тиква. Обаче като зашуми всичко тиквата, не можеш да влезеш да береш без да изпотъпчеш... Предполагам, че индианците просто са събирали всичко в края на сезона, суха царевица, сух боб и тикви, които са сред повехналите листа.

 

В моят опит по-удачно би било да се ползва по-слабо повивен боб, от типа на вигната "безколово чудо" която гледах лани... и без тикви, а с добър мулч.

 

Но ще следя с интерес ако пробваш нещо и решиш да споделиш снимки след това (за разлика от Георги) :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

off...

30 сорта?! Респектирана съм. ...и х3, това са 90 корена - как ги опазваш?
От собствени семена ли са?
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Ами правя си разсад. доматите са самоопрашващи се и доста трудно може да се кръстосат - така че се самоопрашват и самоопазват, ако въпросът е за това дали успявам да не омешам сортовете. Имам десетина вида чери домати - всички цветове: бели, зелени, жълти, оранжеви, червени, черни... (черните са по-скоро много тъмно червени до синкави). Едрите са също всякакви цветове, форми и размери... Още не съм разучил как се качват снимки тук иначе бих показал.

Доматите стават доста вкусни и красиви. Използвам тор от ЧКЧ и гледам да огранича пръскането само до бордолезов разтвор, една година пробвах изобщо да не пръскам но за съжаление загубите от мана бяха много големи, така че за сега се отказвам да са напълно екологични...

 

(но това е наистина Офф- топик за темата)

 

Бих се радвал тук да се продължи разговорът за Трите сестри - доста изчетох за тях и съм амбициран да пробвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Здравей Боби,

Добре заварил... И аз съм впечатлен от ентусиазма и компетентността на хората тук.  За мен градинарството е преди всичко Релакс, т.е. на този етап не с него изкарвам прехраната за семейството, но пък ако се получи нещо вкусно - никой не отказва... :-) .

 

Не е толкова трудно да отгледаш 100 корена домати пък било и от 30 сорта. В интерес на истината първата година (преди около 5 години имах 50, но постепенно съм ги свел до към 30 като стремежът ми е да останат около 20 - всяка година редуцирам и подменям по някой сорт с идеята да намеря най-вкусните (естествено това е субективно) и красиви за нашето семейство и приятели.

Може би за доматите трябва да пиша в отделна тема...  https://goo.gl/photos/irbn7V63gQwirDeYA

 

Благодаря за отговора за 3те сестри. Логично звучат аргументите, но не пречи да се пробва а пък и аз се запалих от конкретната тема тук, в която има приложени снимки от плана до крайния резултат и авторката очевидно е доволна от резултата - мястото е около декар и на него за сега съм гледал практически само цветя и домати - защо да не опитам да повторя добрия резултат...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хех, не бройката на корените е впечатляваща, а сортовете :) На едното село като се комбинират двете градини обикновено се събират към 350-400 корена домати, но общо сортовете са 3 или 4, ако броим някое заблудено чери, стават 5 :D Определено трябва да пишеш в отделна тема, може би най-добре е да почнеш с едно Представяне :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ам за тва "новото-старо" място от 400 квадрата дето ще го завладявам напролетеска съм намислил три сестри за едната половина.. взех шеметни сортове царевица от бай Христо и "жа мелям" (както казва Митко) царевица за тортиля на есента 2017та.. и тикви си взех пак два три вида.. та сега имам нужда от помощ в малко чуденки дето ми се заформиха:

 

1. имам съвсем слабо колебание в посока да се пробвам да запазя сортовете царевица и тиква.. с царевицата ще стане, щото кой луд ще си гледа царевица в двора в кв. Беломорски, като може да си я купи от пазара.. демек ако сея от един сорт със сигурност комшиите в радиус от километър няма да са сяли никаква.. че то сега там животни не останаха и си е леекинко снобарийка по дворовете наоколо.. но тиквата.. със сигурност ще има наблизо и дори да сея един сорт ще прихване от комшиите.. та на въпроса вече:

1.1 да сея два близки сорта царевица (кочити пуебло и хопи пинк) през две седмици време дали ще ги опазя един от друг.. ? 

1.2 да сея пуклива и нормална (кочити пуебло и оаксаканска зелена) пак през две седмици време..?

1.3 да сея всичките и догодина да си купувам пак..?

1.4 да сея един сорт

 

2. какъв фасул катерещ да сложа? зелените уж е ясно.. измислил съм три вида - един ранен жълт (Голдмари), един късен жълт (чудото на Венеция) и един зелен средно ранен (Метро аспарагус).. ама белия боб за на шушулки.. някой пробвал ли е трите сестри със смилянски боб примерно? аз имам 2-3 сорта бял дребен, но те са на земята..

2.1 от трите вида за "зелен" боб някакви впечатления и съвети за раждаемост.. болести.. лични впечатления за вкус?

2.2 смилянския боб някой пробвал ли е да го катери по царевица?

2.3 да сложа нисък боб и царевица само.. без тикви.. някой пробвал ли го е с две сестри? (това последното се получи мноого добре ;) )

 

Благодаря-я-я-я-я

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Смилянският боб е за друг климат. Търси сортове за горещините в полето. Аз пробвах един, но не му оставих достатъчно место между много други култури и без възможност да се увие около съседите си и да тръгне някъде нависоко, та горкият залиня по едно време и не щя да плододава. Нали съм си инат, догодина пак ще го сея, понеже ми пасва на вкусовите изисквания, но ще му създам по-добра среда за развитие.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Моите три сестри са пълен провал, което според мен се дължи главно на неподходящия ми избор на царевица - двойно сладка - при мен растенията останаха много ниски (до 1.50 м.) - съответно не можеха да служат за сериозна опорна конструкция за фасула, който ги затисна и задуши, общо взето същото направиха и тиквите, но те пък не успяха да натрупат маса и обем.

 

В интерес на истината - освен да засея семената от царевица, фасул и тикви по съответната схема на племето Хидаца  - други грижи не съм полагал, така че може провалът ми да се дължи и на моето безгрижие, но нали идеята на трите сестри е да си се грижат една за друга, така че не би трябвало да очакват много помощ от мен. ;-) 

 

Общо взето два сериозни извода си направих - първият го споменах по-горе - царевицата трябва да бъде едра и здрава - вторият е, че е добре реколтата и от трите да се прибира по едно и също време - наесен - това определя и съответните сортове фасул и тикви. (от това следва, че според мен е по-добре да се отглежда зрял бол, отколкото зелен - в противен случай - тъпчеш тиквите докато периодично обираш зеления фасул). 

 

И тиквите и царевицата теоретично много лесно се кръстосват и шансът да запазиш чист сорт, отглеждайки повече от един, е минимален... друг е въпросът, че "какво от това!" - може пък новите сортове да са по-добри ;-). За царевицата, ако искаш да е сладка - не трябва да се допуска кръстосване, но доколкото се ориентирам сред твоите сортове няма такава.

 

Успех в начинанието - дано изводите от моя провал ти помогнат по някакъв начин. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Евгени: за смилянския съм пробвал в Пловдив.. преди може би повече от 15 години.. стана си супер като растеж на височина, но после жегата през август много бързо го осмърти и не можа да охрани големи зърна.. затова пак започнах да се чудя, защото нямам никаква идея какъв да е сорта бял боб - хем увивен, хем зреещ едновременно.. 

 

Ру: фасоля за зелено мислех да го сложа по външните краища, а белия за стар - вътре в центъра.. така, че евентуално с една крачка навътре към царевицата да се пресягам да си късам някоя друга капица за манджа.. а царевицата нарочно гледах уж да е висока, да.. и четирите сорта са такива.. и не са сладки..

 

Може зелената царевица и един вид от тиквите да ги "заточа" горе на Лясково при майка ми.. там върви с месец закъснение всичко и фасула стария става много добре, но сорта, който гледат там е пешак.. освен там да взема да пробвам със смилянски..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Dilyan Bakalski

Някой може ли да напише в каква последователност и през колко дни се сеят "трите сестри" в гнездото? 

Преди време мернах някъде такава статия, обаче някъде изчезна. 

Понеже всеки вид се развива с различна скорост, синхронизацията на посевите също е от значение за резултата от това "гилдьосване".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Чух, че фермерите вече сеят царевицата - действай! Бобът и тиквите могат да почакат до истински топло време, те никнат и растат бързо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 4 часа, Dilyan Bakalski написа:

Някой може ли да напише в каква последователност и през колко дни се сеят "трите сестри" в гнездото? 

Преди време мернах някъде такава статия, обаче някъде изчезна. 

Понеже всеки вид се развива с различна скорост, синхронизацията на посевите също е от значение за резултата от това "гилдьосване".

при мен не се получи, следвах указанията баш от някаква подробна статия.. мисля с 15 дни разлика са като първо почваш с царевица + тикви едновременно и после боб..

поповото прасе изяде царевицата и тиквите на случаен принцип, а фасул се оказа безвейков.. катастрофа :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Пък баба ми, без да е индианка, сееше боб и тикви из царевицата. А в междуредието на лозето отглеждаше прекрасно зеле за зимата, и грозде беряхме, пък това се забранява от днешните предписания.

Смятате ли, че аериалът ни (въх, к'ва купешка дума изръсих!) има нещо общо с индианския, след като дори климатът ни е по-различен с отпреди няколко десетилетия?

Сейте царевицата в редове сега, докато поникне едва ли ще измръзне. После я разреждате, боб до царевицата, а тикви между редовете - ако сте оставили някакво място.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване