Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Градинарски дневници на хартия

Recommended Posts

Гого

Предполагам немалко от вас си записват разни нещица в някоя тетрадка/тефтер.

Интересно ми е, как са организирани нещата вътре, като съдържание, графи. В какъв формат е...

Или пък някакви готови решения, ако сте виждали някъде.

Искам да си направя нещо с твърди корици, цветни листи, за по-лесно ориентиране кое къде е. Абе един вид, да ме кара с желание да си попълвам разни нещица в него, да си го разгръщам ей така и на другата година лесно да направя справка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

По-лесно от това, да си водиш електронен дневник, за мене няма. Записвала съм си в тетрадка малък формат съвсем лаконично по дати кога съм засяла, кога е поникнало и кога съм брала. Обаче най-ме кефят снимките с дати. Като си погледнеш снимката, всичко е ясно. :)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Записвам се да следя темата.

В началото опитах да водя дневник тук, но резултатът ми се стори хаотичен, колкото и да се стараех да е прегледно и в телеграфен стил. Губех се в подробности и дългото планиране отдалече. За това установих, че ми трябва някакво табло, нещо като "ку-ку-био-вечен-лунен календар", а не насипен дневник.

 

Мисля си, че ако се нагърбя да си подредя хаоса в главата, по-скоро ще прилича на това:

http://www.theunconventionaltomato.com/wp-content/uploads/2016/02/DrBobRandallCalendar.png 

По вертикала в ляво да са културите, които ме интересуват, а по хоризонтала месеците. Ако има дейност за някаква култура тя да е цветово маркирана. Например лента в зелено да показва през кои седмици е подходящо (за микроклимата на моята градина) да засея културата, в червено кога се събира реколта, а в жълто някаква специална грижа (като колтучене на доматите). Така ще мога да си групирам дейностите и като тръгна петък вечер към селото да имам ясна представа за каква работа е време (да вметна, че съм от събото-неделните градинари). Например, ако видя в календара, че предстои грижа за овошките, да прегледам седмица-две преди това свързани теми, да си задам въпросите, да си намеря в мазето ножиците .... е такива работи.

Естествено, ако направя и парник стават два календара, по един за всеки микроклимат иначе ще е тежко наслагването.

Да си призная до сега четях от вас за какво е време и това правех. Плагиат :D По-точно от записките на Алис и Боби се ориентирах ... освен ако майка ми не ме изюрка нещо да й помагам, защото съседите били казали, че е време за еди какво си.

P.S. Средство - много ясно, че за тази бродерия най-удобен ще е "Ексел", да се свети името му! :D

Редактирано от Теди
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 7 минути, Боби Димитров написа:

Този незавършен опит споделял ли съм го?

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1l5dYP_HOV87lsm0eS-CHK3Mg-5R8dWwDtXakNNzgOao/edit#gid=0

И моя миналогодишния така си остана недовършен - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h94OhVNbNya4VTnBccO6owEJZCy1GUyXRLoXkcT9F9w/edit?usp=sharing

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
На 2/5/2018 at 20:26, Гого написа:

Предполагам немалко от вас си записват разни нещица в някоя тетрадка/тефтер.

Интересно ми е, как са организирани нещата вътре, като съдържание, графи. В какъв формат е...

Или пък някакви готови решения, ако сте виждали някъде.

Искам да си направя нещо с твърди корици, цветни листи, за по-лесно ориентиране кое къде е. Абе един вид, да ме кара с желание да си попълвам разни нещица в него, да си го разгръщам ей така и на другата година лесно да направя справка.

 

Аз си направих нещо красиво и си стои празно.. най-удобно решение за мен засега си остава малък формат тетрадчица, с меки корици, от 50 листа, тип "за математика" с квадратчета, където хем мога да пиша хем и схемички се чертаят лесно.. изписах вече една такава миналата година с идеята да е уж чернова и да я прехвърлям в красивия "градинарски дневник", който е даже с пачуърк подвързия, но така и не стигнах да прехвърлям черновата или да се престраша да пиша директно вътре.. Инак някъде из дневника имам снимки на работната тетрадка.. ей това е от март 2018та..

 20180316_071547.thumb.jpg.73e87431f5483e6a4eff895c44a3b776.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Слагам тук извадка от днешния чат. В резюме, някои предпочитат хартията, но на други хартията им бива унищожена прекалено бързо. Специализираните програми правят красиви схеми, но не са лесни за употреба. Google Sheets (което си е онлайн ексел) e водещ инструмент за описване на градини - особено предвид, че може да се ползва и през приложение на телефон. Но тъй като самото приложение е доста тегаво, аз ползвам и Keep успоредно.

 

Варела: но май най добре ще е да се пише в един безкраен текстови файл та после и търсене да може да се прави.. инак ходи рови из тефтерите.. моите както са едни тетрадки 40 листа, ситно каре.. чак вятър правя докато открия туй дето търся..

Ру®: Аз пиша в ексел, обаче понякога си мисля, че на хартия ще е по-добре - рисунчици - схемички - кое къде е засадено... не че не съм пробвал в екселските квадратчета, ама не съм достатъчно дисциплиниран и бързо зарязвам нещатата, та стават още по-зле

Боби Димитров: @Лозан Аз в хартия се отказах да пиша от как последните 4 тефтера бяха поетапно заляти с мляко, сок, кафе, нарисиуван с глитер и хвърлен във вана да се измие.

Боби Димитров: Снимките не са лоши, но е невъзможно да работя и да снимам. Мога да снимам преди да почна работа само. След работа - вече е нощ и е невъзможно.

Боби Димитров: Няма как да нося телефон с мен в градината, както и да махам ръкавици или да се мия преди всяка снимка, а и като работя главата ми е на съвсем различно място, изобщо не се сещам за снимки.

Боби Димитров: Ексела е мега неудобен за целта. ЗАтова ползвам кийп за писане. Обясил съм го това на друго място: https://bezmotika.com/blogs/entry/164-201906-и-до-там/#comment-223

Боби Димитров: Започнахме да правим един телефонен ап с познат ама изчезна програмиста... Gradinapp го бяхме кръстили.

Боби Димитров: Изписах полвин тетрадка с mockups, идеи, идеи, идеи, изтествах 12 различни готови апп-а за да видя кви са дърва... Обаче на, няма кой да работи :D

Лозан: Това, което мисля в най-скоро време да направя е да измеря и скицирам двора на един голям лист А3 или А2 и да си номерирам растенията, а после с едно приложение към този лист и легенда да имам разписани имената на растенята. След това подробна информация в дигитален вариант но кореспондираща с хартията. Тоя голям лист си го слагам на вилата и само допълвам на него, снимам го и след това у дома на спокойствие допълвам подробностите. Така ще мога и да планирам по-продуктивно, като имам да садя нещо, а не да отида на място и едва тогава да започвам да мисля кое-къде.

Варела: Абе требе да си е шаренко.. като в градината.. и хартия, и снимки.. и писане на компа вечерта.. на мен на тея парцалосаните тетрадчици ми е супер удобно да си драскам в градината.. даже и ръкавиците не свалям понякога..

Варела: а Лозко това с скицата на листа е.. няма смисъл.. поне за мен де.. пет пъти се чудя къде.. размерите ги имам свалени горедолу за всички имоти.. и даже и да планирам, като почна да садя редовно сменям тактиката..

Лозан: @Варела сигурно е така, но пак е от помощ. Аз сега бях планирал по спомени едни места, ама после на място се оказа, че разстоянията са други и променях, а иначе местата си бяха добри на първо четене.

Боби Димитров: Аз съм си подложил като рамка геодезичния файл, за да имам точките на оградата.

Боби Димитров: И вече всичко се бачка в мащаб, а понеже е вектор, можеш да приближаваш и отдалечаваш "безкрайно"

Любо Д: И аз почнах с листа, но минах на Realtime Landscaping Architect

Любо Д: https://www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Others/Realtime-Landscaping-Architect.shtml#sgal_1

Варела: ей тва е трети път чертано.. и поне 3 пъти променяно.. и в момента пак не е така както е планирано.. https://photos.app.goo.gl/bhHJDBPfQHWQUkTT9

Боби Димитров: @Варела За мен шаренийката не е от особена полза. Не ми трябва дървото да мяса да дърво, за да знам какво се случва. Имам си подложката, 5-6 слоя (дървета, лехи, имена, текстове, разстояния, капково и вик трасета и тн) и си гледам кефа :)

Боби Димитров: На Любо примерно плановете/схемите ме тревожат с това, че са много бъбриви - всичко е разни зелени петна с форма на дърво/храст

Боби Димитров: Другото е, че понеже съм цял ден на компа и без това, в момента ми е по-бързо да го начертая там, отколкото на хартия

Боби Димитров: На Варела скицата я правя само с няколко точки на лист и няколко цифри, за секунди, после си я пренасям на точното място в градината, в мащаб, с размери

Боби Димитров: А самите зеленчукови лехи се оказва, че ми е най-лесно в Шийтс, защото има ап за телефона, и Гери може да променя, а и лехите ми са на грид, демек логиката на приложението помага, вместо да пречи.

Боби Димитров: Сега пробвам да прехвърля там и овощната градина, да видим как ще е.

Боби Димитров: https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipP35QqBTT97e-rWDA2iAb_OcnrYy6rxEJkgUWUQ?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

Боби Димитров: Е те така изглежда отдалече. Тоя нагъчкан freeform в ляво е много тегав на шийтс. Изобщо смесени, поликултурни, едно връз друго и прочее омешани неща, трудно на шийтс. Затова векторче.

Боби Димитров: Част от идеята за градинарския апп беше метод за изграждане на карта на градината. Дава ти един безкраен грид със стъпка примерно 20 см, като цъкнеш на клетка от грида - можеш да я пълниш с растения, като можеш да групираш клетки в "зони" или "лехи". Което го е направил Варела виртуално с неговите "до работилница", "до дънер" и тн. Тъй би станало фрий форм доста, ама тряя някой го напраи :)

Варела: с тоя лендскейп архитект нещо май правих като бях при Пол.. аа сетих се.. https://drive.google.com/file/d/0B4xossaPLxK_d3NudF9pLWpOcGs/view?usp=sharing

Варела: рошавки и красивички си ги прави картите да.. ама по разбираеми.. Боби ти с тия вектори, слоеве и сънъмънъ ще уплашиш 88% от шир-потребителите

Ру®: e аз точно гугъл шйтс ползвам (него съм нарекъл ексел - в крайна сметка все са таблици) и имам различни табове - за разположение на лехите, за нещо като дневник и т.н. - но то ако не си редовен и съвестен, ами си хаотичен и имаш още сто неща на главата - в крайна сметка е все тая какво ще ползваш ;-)

Боби Димитров: Иначе туй мойту не е за всеки. В интерес на истина и за мен не е, с което искам да кажа, че е тип географска карта, а не дневник. Не е удобно да се променя непрекъснато и в никой случай не става през телефон работата. Затова и съм го направил за основните неща като обща схема. Но с времето мигрирам към мобилни решения.

Варела: мен честно казано си ме кефи да си драскам неразбираемо.. и затова хартията остава ;).. а кат ми са разтреперят ръчичките след година-две па ша му мисля :D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване