Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Антоанета
Отговорено (Редактирано)

 

Ето го. Стои така нацъфтял от близо месец. Бъмбълбиис много го харесват.
IMG_5947.thumb.jpeg.b8b702adc5bd4cef26171ac3537ee151.jpegIMG_5945.thumb.jpeg.fcde6dcddcb9a9000aaeff29d479d676.jpeg
 

Редактирано от Антоанета
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Цветът не се повреди от студа и сланите.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Мда, единствения сорт, който ми прозвуча познато, е "King Edward VII" - Ribes sanguineum. 
Чакам да видя плодовете.
От тук, от там, разбрах, че цветът издържа -20, много привлекателен външен вид и ранна паша за пчели.
Плодът е годен за консумация, но не е вкусен, изключително богат на пектин, поради което е добър за направата на сладка, мармелади и пестили - самостоятелно и в комбинации. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)
Just now, Антоанета написа:

Цветът не се повреди от студа и сланите.

На снимката изглежда прекрасно! А още повече, ти казваш че цвета е и доста устойчив на студ. Дотук аз виждам три предимства, спрямо черния касис: 

  1. Цъфти по-декоративно (по-красиво и по-забележимо), та ако не му хареса човек вкуса, то може да го запази дори само заради декоративния ефект. Макар че аз лично харесвам вкуса на черния касис, все пак не го намирам за нещо кой знае какво, спрямо плодовете на любимите ми видове, да речем.
  2. Цветовете са едри и устойчиви, а цъфтежа е продължителен, изглежда че това е подходящо и за по-широк кръг опрашители.
  3. Цветовете са доста по-различни от цвета на черния касис, та ако случайно ми хрумне да правя експерименти и ако вземе да се получи някаква кръстоска с обикновен черен касис, то има голям шанс тя да бъде лесно разпознаваема.

Имам и няколко въпроса :) за този твой "касис", който цъфти в розово:

  1. Самото растение струва ли ти се инвазивно? Лесно ли прави издънки, примерно?
  2. Какъв е вкусът на плодовете, как изглеждат и колко са големи (спрямо черния касис)?
  3. Листата му имат ли приятен аромат, подобен на листата на черния касис?
  4. Ако правиш отводи или изкореняваш издънки, ще може ли да ме имаш предвид ? 

Добавка: Докато съм писал ти ме изпревари с повечето отговори :)

Редактирано от embedeo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

1. Не, не ми изглежда да е инвазивно. Тук е на условия, които смятам, че би трябвало да му харесват.
2. Не съм опитвала плод все още. Преместих го от другаде, където му беше неподходящо и не се развиваше. Пише, че плодът не е вкусен, но се ползва заради пектина - предстои да разбера. Аз обичам червеният касис.
3. Не съм ги помирисвала, но четох, че също са ароматни и подходящи за чай. Не съм проверила.
4. За сега, успях да наклоня 2-3 от клончетата, дано не ги забравя и да ги оставя на сухо... 
 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

 Хайде малко да си помогнем със споделена информация в нета, за този вид касис. Ето го растението:

А това е дегустиране на плодовете:

Не били кой-знае какво, но стават. Цветчетата наистина са красиви.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета
Отговорено (Редактирано)

@embedeo- намерих, закупила съм го от Кундев. 

King Edward - 6 лв.

Редактирано от Антоанета
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А плодчета направи ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване