Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Миленка®

Селски пристрастия

Recommended Posts

vsharkova

Може ли един въпрос ? Какво е това лилавато и как го поставихте на гроздовете ? 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Това лилавото е това - https://www.ivtrading.bg/bg/zemedelie/mreji-sreshtu-ptitzi/mreza-za-zastita-ot-osi-detail

Изпреварих Миленка, защото имам някъде в мазето един пакет такова, но никога не съм го ползвал..

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
VIGe
На 24.05.2020 г. at 14:22, Миленка® написа:

Ожънах. 

IMG_20200524_105847.thumb.jpg.11c5ec6e99a2bedb0e84eec5f8ae2162.jpg

IMG_20200524_105904.thumb.jpg.892fadf0ca86985835f5abb791de64d6.jpg

В тази леха посях бамя от мамината и посадих чушлета рибки. По средата ще има патладжани, поръчах си розови, да видим такива ли ще ми донесат. 

Да си досъбирам материал...

Сега, ожънала си и си насяла други неща. Ясно ми е, че корените не се вадят и си остават в земята. Не избива ли отново "трева"?  Ако не се лъжа, ти беше споделяла в дневника си, и това е ръж. Веднага ли си насадила? Не пречи ли останалата част от стъблото.

И по този начин всяка леха сама си произвежда мулча за началото на сезона ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 3 минути, VIGe написа:

по този начин всяка леха сама си произвежда мулча за началото на сезона ?

тази година експериментирам с жив мулч в лехите с домати - ниска бяла детелина и съм много доволен. семето се засява след като се сложат доматите и по този начин те изпреварват детелината и тя не ги задушава. след края на сезона детелината се оставя да расте до другата пролет като по този начин храни лехата. преди да се сложат доматите се разкопава и се засява отново след това, а ако е хвърлила семе дори не е нужно. :)

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 10 часа, vsharkova написа:

Може ли един въпрос ? Какво е това лилавато и как го поставихте на гроздовете ? 

Лилавото е това, което показа Варелчето.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

@VIGe, за съжаление избива отново трева, но не много и не й се впечатлявам особено. След като окося ръжта сея веднага, дори не разрохквам почвата, ако садя растения с корени. Останалата част от стъблото не пречи. Когато сея семена, тогава я окопавам. Не ми достига насятата от мен ръж за плътен слой мулч, затова добавям слама, която купувам.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vsharkova
На 17.08.2020 г. at 11:32, Варела написа:

Това лилавото е това - https://www.ivtrading.bg/bg/zemedelie/mreji-sreshtu-ptitzi/mreza-za-zastita-ot-osi-detail

Изпреварих Миленка, защото имам някъде в мазето един пакет такова, но никога не съм го ползвал..

А ако го намерите, ще ми го продадете ли?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vsharkova
преди 8 минути, vsharkova написа:

А ако го намерите, ще ми го продадете ли?

Ако ли не вече го поръчах пък ще видим, нещо не успявам да се справя с птици и оси. Благодаря много за линка и ще споделя дали е свършило работа после.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vsharkova

То с това "лилавото" голям смях се получи, продавали го съвсем близо до нас, така че даже ще отида да си го взема! Пак благодаря:blush:

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

За трите години пчеларстване, установих, че мястото на кошерите в двора ми не е подходящо. Поради високите подпочвени води, в дъждовно време дворът се наводнява. Независимо, че кошерите са повдигнати, влагата под тях е твърде голяма и пчелите изразходват много енергия за вентилират. При закупуване на имота се тюхках, че теренът е денивелиран, а сега, същатата тази денивелация ми осигурява добро място, което се оттича по-бързо от равнинната част на двора. Мястото, на което се спрях е с наклон на юг, което му осигурява слънце през целия ден.

Разбира се, трябваше частично да се терасира. Хех, веднага получих предложение за бетониране на площадката, което нямаше как да приема. Както и да е, решението за мястото беше взето – знаем къде ще изместим кошерите. През зимата нямаше как да се работи докато не се стопли времето – в нашия двор е невъзможно да се копае, ако не е мокра земята. Бавно и славно част от земята беше отнета, площадката беше оформена и следваше укрепване на почвата, за да не се свлича. Миналото лято бях изплела в друга част на двора плет с идеята да го пълня с пръст, плевели, органични отпадъци и т.н. и така да се изравни тази част  и да се получи тераска, поради което съвсем естествено дойде решението и тук да изплетем плет. Пред него ръснах семена от градинска метла, посадих градинска юка. През есента ще посадя и няколко корена лавандула. Ах, дааа, боднах и някакъв кактус .

IMG_20210425_142012.thumb.jpg.88d9c6059fb79c1a988e43ef882bf5ce.jpg

Предстои разстилане на натрошени керемиди и правене на новите стойки на кошерите.

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Посадих в едната леха с доматите леджов (лежов-не знам кое му е правилното наименование) лук, а чубрица във всички лехи с домати. 

Миналата седмица посадихме 9 корена корнишони Засоленные и 9 Дальный восток. 

Днес при тях (краставиците) засях бебрижа (известна е още като папуда, боб черно око и боб-леща). Често я бъркат с боб мунг, който е зелен - този боб е наричан от китайците зелена соя и на практика соевите кълнове, които познаваме в китайската кухня са от тази зелена соя. 

Лукът от семе е наникнал като фини косъмчета. 

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Боровинките от есенната поръчка от Полша очевидно се чувстват добре. Презимуваха в контейнерите, в земята ги сложих или през февруари, или през март. Изборът на Хана и Чандлър вероятно са по-ранни, защото започнаха да цъфтят още преди две седмици. 

IMG_20210516_123053.thumb.jpg.aba80a7868c8be69e0c2e07f780c4cd0.jpg

IMG_20210516_123113.thumb.jpg.a160bc9c6bf2838d31cd89be69aa39ed.jpgIMG_20210516_122954.thumb.jpg.a7acdb49ee4aa424253657e782885a67.jpg

IMG_20210516_123003.thumb.jpg.d5cfb840b4822a9e03b00edfb6f69bc9.jpg

IMG_20210516_123032.thumb.jpg.fca5c26bbfe537e6a581af60bd08e8ff.jpg

Касисът е отрупан

IMG_20210516_122919.thumb.jpg.2774195c1a0464a56de13dffe5cecce5.jpg

Две дюли са цъфнали, дано задържат плод, за да видим дали са саморасляци или са някакъв сорт. 

Мушмулата е отрупана с цвят - облагородявана е през 2019-та, в моята градина е от януари 2020-та,миналата година се появи 1 цвят и задържа плода. Като гледам как добре се чувства при мен, май ще засадя още 3 - 4. :D

3-та година е при мен Камчийската синапка, 4-та година й е от ашладисването, още не е цъфтяла. 

Посадих обикновена синапка. 

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Маточината ще я бъде, в гумата зад нея е самардала, а отзад перуниката (наследство ми е от предишните стопани - при правенето на дренажа мислех, че са я унищожили, но се съвзе за 3 години. 

IMG_20210522_120056.thumb.jpg.be65ca783ba390457992c7a78d01dbc1.jpg

От @Евелина се кани да цъфти. 

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз тука маточината я изкоренявах, че ми пречи. Много се развъжда. Сложих я на друго място, дано оцелее - а ти я култивираш.

Би ли казала повече за самардалата?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Тук има добро описание:

https://gotvach.bg/n8-29475-Самардала

Аз не я смесвам със сол, а я суша в уреда за сушене на плодове и зеленчуци. Ползвам я, когато готвя картофи. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

"Може да я видите диворастяща в подлеса на букови и габърови гори. Тя е луковично растение, от което излизат по няколко тънки и дълги до 40 см стръка. Самардалата е близък родственик на чесъна и лука, но листата й са с по-различна трилъчева форма. Едно предание гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с 3 пръста листата на самардалата, за да я изтегли от земята и така се получила специфичната форма на листата."

Че то трябва да я има. При мен е пълно с габър. Но не я познавам. Трябва да подиря.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

IMG_20210522_164004.thumb.jpg.1eed2e0a389f49a212692d2c6206b5e7.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Стрежевчанка

396954652_20210522_.thumb.jpg.0b34adb1bbb060f9d64d4156499e4c0d.jpg

Восторг

IMG_20210522_192200.thumb.jpg.6e6566a6845a5376178d7b4d68d7a982.jpg

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Миленка, колко годишни са ти камчатиките?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

От полската поръчка през 2019-та са. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване