Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

МиХи

Многострадалните марулки бяха изядени на салатка. Имаше и мастика даже. ;) /не знам дали това е емотикона за намигане/

Опитите с картофи ще се за догодина, макар да четох това https://www.agronet.bg/agro/2934-tehnologiya-na-otglezhdane-na-kartofi-kato-vtora-kultura.html

Мисля, че няма да ми остане време този сезон.

Праз ли каза? Аз набучих праз между снадките на двете платна фолио. Ще видим какво ще стане. Станах доста изобретателна в пестенето на място.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

:D Миленка ти с тоя линк ми набута още една муха в главата - реших сега като вадя от първата реколта да си оставя от по-дребните картофи и ще ги заложа за втора реколта ... при нас идеята за 2 реколти е много добра, защото е топло дълго време ... ако се започне по-рано така се избягват големите жеги през лятото - първата реколта е готова по това време и като се заложи втората - става към септември-октомври, когато все още е топло .... тъкмо ще се използва по-малко място за посев - а ще има пресни картофи и лятото и зимата ...

.... и докато сме на тема картофи да кажа за извадените червени картофи - вчера пържих от тях ... харесаха ми - супер са за пържене ... но аз не съм голям експерт по картофите :unsure: ... твърди картофи са и ги дават идеални за печене ... ще ги опитаме скоро и печени и варени и всякак :D

...........................................

 

сега за празТА или праЗЪТ ;)

@Venetka Вени още тогава като говорихме в чата минах през пазара и намерих на много места разсад праз ... разбира се ходенето на пазар за разсад не е добра идея защото покрай него грабнах още няколко неща:

JKqwf3w1GJbGARiPhQamvXGKwORwtWV40LtfciLC

/и все някоя котка ще се набута в кадър :D /

значи от ляво на дясно са - праз, лук /сорт Каба/ - за глави го взех, харесвам този сорт защото не е много лютив - идеален е за салатки - та взех за проба да видя дали ще се получи при мен, монголд, броколи и зеле - мисля че беше сорт Кьосе /каквото и да значи това :D - никога не съм сяла зеле/ 

... ето как сея праз в 4-те края на квадратите /предварително го подрязах към 10тина см и мустаците също намалих/ :

_M5qiAUnUh8Rl9x7UP3tT88YtsrqrpJUpXxREzF0

по същия начин сея лук, чесън, репички .... 

dLVOYR7S5yQ0SSAj9z4bVPTBNyXDkAWoyTuaMyVU

и тъй като вече почти няма място във фолиото ... бутнах една част от зелето ... в боба :mrgreen: ... знам че идеята е безумна, но се надявам да обера боба преди да вземе да наедрява зелето :D ... тук по нашия край готвят боб със зеле - щом може на манджа - трябва да може и в градината ;) :unsure:

... по отношение на купен разсад от пазара - определено е някак по издължен и изтънял ... не е като да си го отгледа човек сам ... така че май ще заложа и мой разсад броколи и зеле ...

................................................................

 

вчера в големите жеги реших да почистя поне едната леха с ягоди - подрязах ги и ги опощих малко от поветицата :

AaG5jQDWOyIoOL45w2822_98CTAnyMPdqfG8RjvD

... през това време заварвах "отстреляни" от жегата котаци на различни места :)

RCwycEn4wdBJAN9h99lFyf6wScbUf5X9kTARwlPu

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Изи, набоцкай още праз, направо е разхищение на място по 4 стръка в една дупка. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Исе, и аз чакам моя праз да пристигне днес, късно вечерта и утре ще засаждам.

Манголд имам 3 или 4 корена не помня. Надигат се вече и са с по 5-6 листа. Утре ще снимам.

Зеле и броколи няма да пробвам, че искат поливане, пък нямаме условия още. Зеле кьосе се нарича онова нашенско зеле, което се слага за кисело през зимата. Не е като някой видове зеле, дървено едно такова и с големи твърди жили. Това което си взела е най-добро според мен. Сорта картофи си го записах, ама ние не сме фенове на пърженото и ще чакам да видя какво ти е мнението за варени и печени картофи от тоя сорт.

Хайде, спорно да ти е засаждането и най-вече добра реколта след това да събираш.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

@alys виж горе на снимките - 4 лука изпълват едно квадратче ... познай колко място ще заемат 4 праза :D ... напролет тръгнах да сея с грешна преценка във фолиото и наблъсках много неща на малко място ... но в него се задържа влагата и всичко нараства доста ... сменям тактиката - ще оставям аванс на растенията, че после става тясно ... 

@Venetka аз още тогава насях всичко - хванаха се добре ... ще видим какви ще станат ... иначе като взимах разсадите - купих и малко семена ... ето такова зеле съм взела:

ReQiLs6nc4NRxFQOSYdtz4MOAzZ-1ItTw8SUlFjZ

ще видим дали ще успея с мой разсад сега - че са големи жеги и незнам къде ще го гледам... но ще направя опит :) 

ще пиша за картофите по натам .... ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Балкан е сухо зеле. Грам вода не пуска при готвене. Кьосето е меко (самите глави) и сочно, и става за кисело зеле. От Балкана не съм доволна. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При Изи всичко става чудесно, така че нямам съмнения - Балкан ще стане нетипично сочно, с никакви грижи, освен газене от котка, а накрая тя няма да го яде, щото яденето е загуба на време, а ще го подари на някоя комшийка (която ще си има свое насаждение 500 квм Кьосе и ще метне сухия Балкан на кокошките).

:mrgreen:

Като гледам снимката на разсада, осъзнавам колко е зле тук пазара за разсад. Преди 2 години последно гледах за праз разсад на Женски - беше супер дълъг и тънък и мек и нагънат (все още говорим за праз, Теди, спокойно!) и се отказах да вземам. Този от снимката е размер, който при нас вече почвам да го бера за пилешко със сметана, гъби и праз. Може би догодина ще трябва Изито да стане дистрибутор на разсад, ги виждам нещата аз?

Докато сме на празената тема, сложих нови семена от праз за разсад, в тарелка под найлон, обаче 10 дни не покараха и явно тая година ще сме без праз.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ADA

И от нашия опит - подкрепям мнението на Алис. Зз кисело зеле миналата есен сяхме и сорт Пазарджишко подобрено - даже ми хареса повече от Кьосе - по-големи зелки /и листа за гигантски сърми/, също меко, лесно за варене. Поздравления за градината!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От Женския пазар купих 10 връзки праз. :mrgreen: ММ каза да насадя ОДвише. :yum:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Кога го купи, @alys и как беше като качество и цена?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Хареса ми. Преди час-два го взех, 15 лв. за 10 вр. Иначе го продаваше по 2 лв. връзката. Сега съм в маршрутката, ще опитам да снимам. 

 

IMG_20190614_143739.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
МиХи

И аз от женския пазар миналата неделя купих разсада от праз и беше доста едър /с размер на молив/. Малко по едър от на Алис беше. На място ми го подрязаха, че отивах по работа.Покрай него взех е една връзка чубрица, че моята не поникна.

Изи, за картофите втора реколта пише,че трябва семето да е миналата реколта/ година/ за да се избегне периода на покой.

Цитат

с посадъчен материал, който е получен от: семепроизводни кооперации в планинските райони, които до момента на засаждането се съхранява в планината или в хладилни помещения в полето. Посадъчният материал може да е получен от лятно засаждане от предходната година, съхранен до месец юли в картофохранилища или други подходящи помещения.

Иначе трябвало да се третира с гиберилинова киселина, каквото и да значи това.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Мерси, Алис! Явно Изито вече е пратила от нейния регион към София производители на читав разсад. Нищо общо с това, което се опитаха да ми продадат през юни 2016.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

хммм ... ще изчакам и @Venetka да заснеме нейния разсад праз и тогава може да се потвърдят подозренията ми .... всички купуваме тези разсади от женски пазари, от разни баби .... но аз почвам да се съмнявам, че бабите имат пръст в тая работа .... @alys, @МиХи вие от едно място ли купихте вашите разсади? ... обиколихте ли съседни баби? ... на мен ми стана любопитно как така тази баба има такъв прекрасен разсад .... обиколих пазара и намерих още поне 4 баби с абсолютно същите разсади - вързани по същия начин .... и на Алис разсада ми изглежда същия като моя .... тоя разсад иде от някъде промишлено количество, на конвейер и просто са го раздали на бабите да им го продават .... филм ли си вкарах? - или е възможно това - нямам идея но нещо ме човърка съмнението :D

.... относно зелето :blink::blink: ... през целият ми живот до сега /а той е тоооооолкова дълъг на таз земя, че вече губя замисъла защо всъщност дойдох :mrgreen:/ съм готвила някъде около 10тина пъти зеле /постно - простовато зеле/ - може би преувеличавам .... вероятно бройката е по-малка но ме е срам да си призная ... :blush: .... таааааа - целта в момента е да докаран някаква кълбеста топка от листа - за да знам че въобще изобщо това се случва .... баба каза - "Ти зеле не можеш да произведеш" /вероятно има предвид, че това е свъхчовешко усилие :D/ ... е баба ми просто не знае, че точно по тоз параграф зелето си е намерило майстора ;) ... ще я видим ние тази работа .... :D

Боби, както винаги си голямо диване, но удивително прозрителен :mrgreen: ... тамън днес напълних един чувал с марули за кокошките на комшийката .... споко @Лозан Лозко - има още много ... може да идвате с ракията :tounge_wink: .... ама не предозирвайте забавянето щото .... кокошките чакат ... :unsure:

 

@alys какво значи 10 връзки праз - тук са по 20 във връзка ... и там ли? ... това са 200 праза :huh: .... аз посях само 40 и си мислих че сигурно прекалих :blink: ... между другото и тук вървят по 1,50лв - подозренията ми стремглаво се засилват .... всички ние имаме клониран праз - хубав, твърд, дебел и дълъг /това допълни Спас :D  @Теди :P/

 

@МиХи Миленко, "съхранен до месец юли в картофохранилища", "да се третира с гиберилинова киселина" баууууу че сложно звучи :wacko: :D ... смятам да съхраня картофите в мишкохранилище /котаците носят постоянно мишки в избата - вероятно ги охлаждат преди консумация/ .... по натам като ги посея смятам да им приложа губерилинова пелена /тай като котаците непрекъснато киснат под фолиото/ .... и на есен очаквайте резултатите :tounge_wink:

 

е, .... къде на шега, къде без шега ... май отговорих на всички :D /личи си, че и днес съм слънчасала - нали? :blush:/

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ми моя праз Исе сега пътува насам. Наште софиянци окъсняха с тръгването. Снимки ще кача посред нощ.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Вени - навий алармата .... и огледай ластиците на празТА - ако са еднакви с нашите - от едно място идват :mrgreen: :P

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Исе, ми не. Не прилича. Моя праз е... да кажем доста по- нещастен на вид. Купен е от женския пазар. Не мога да кача обаче снимката. Дава грешка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
МиХи

Моят праз е от една по-млада жена в началото на пазара / срещу магазина на Сортови семена/ и ластикът беше нормален кафяв. Заедно с връзка чубрица и три петунии престоя цяло заседание на НС на БСП в една торбичка, в която поглеждах тайнствено от време на време, дали не са се задушили. После пътува почти пет часа в автобуса до Русе, а  на другия ден още 2.5 часа до Балкана. Засаден е вече. Една връзка реших, че ми е достатъчна. Просто за разнообразие. Обичаме праз, но историята е нещо като твоето зеле. Не че и аз не съм боднала няколко зелета. Важното е да знам,че го мога.

При мен земеделието е от любопитство към експеримента с променлив резултат. Обичам да се състезавам и да си сътруднича с природата.

Ето едните петунии , които почти бях хербаризирала от пътуването / извини ме, че заех толкова място, но не знам що стана толкова голяма тази снимка/

64372309_10210816353724157_5759448305239

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 5 часа, Isa Bel написа:

 тоя разсад иде от някъде промишлено количество, на конвейер и просто са го раздали на бабите да им го продават .... филм ли си вкарах? - или е възможно това - нямам идея но нещо ме човърка съмнението :D

Напълно възможно е. Влизал съм в оранжерия, която е една от дълга редица, близо до Бургас, няма да казвам селото да не стане сакатлък, семейство помаци се грижи за нещата, изхранват се само с разсад, продукция не гледат. В едната има само пипер. Примерно 5-600 000 корена пипер. Спира една баничарка, дай 6 касетки, влиза помакинята и брои с двете ръце едновременно, изброи намсиколко стотин корена, надърпа ги със шепата, бам ластика, бам в найлона, бам в касетката, и така намсиколко връзки във всяка касетка. Заминава човекът, ти гледаш където е изваден разсада, все едно не е барнато в оранжерията.

Като знаеш, че 100 грама семе пипер се мята на 10 квм, а в 1 грам има поне 150 семки, пръй сметка в една оранжерийка асеновградска 400 квм за кво иде реч.

На борсата в Дружба продават разсад на касетки. Тъй че...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

Вени щом е с нещастен вид - може твоя да е "неклониран" праз ;) ... както го описва Боби - като нищо празът да идва от разсадници ... на мен ми се стори твърде перфектен за да е от малко дворче на някоя баба ... аз ще заложа сега и мои разсади - на зеле, броколи, кейл, праз и цвекло и ще пиша дали е успешно начинанието - докато зимата се чуди човек къде да ги сложи на топло, сега се чудя къде на хладно ....

Миленка пътешествениците ще се съвземат, а снимката си е много добре - тук са така големи ... на мен не ми харесва пък че в другия форум са ги направили да са с някакви нюню размери - за слепоци като мен - тук тамън се виждат добре :D

историята с праза стана забавна, но да видим после клонингите къде как ще се развият в зависимост от различните условия :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване