Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Миленка®

Рецептите на Миленка за тиква, цвекло и други

Recommended Posts

Миленка®

Споделям как правя сок от бъз. Моят сок винаги е за прясна консумация, тъй като не харесвам наситените със захар концентрати.

30 цвята бъз, 10 литра вода, 600 - 800 гр. захар, 7-8 лимона.

Слагам цветовете, захарта и нарязаните на филийки лимони в 10 литра вода, киснат 7-8-10 часа, понякога го оставям да кисне 24 часа. След което прецеждам и е готов за пиене. Много често не слагам захар, а го пием така или преди сервиране, добавям малко мед. Съхранявам го в хладилника, за два, максимум три дни сме го изпили. 

В оригиналната рецепта на майка има добавяне и на лимонтозу, но аз не го слагам.

През зимата правя по същия начин, но със сушени цветове.

Понякога добавям и стръкове мента, става още по-ароматно.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

От 2 години си купувам прясно мляко от семейство, което живее в съседното село и тъй като препитанието им е от двете крави, 10-ната овце и усилен земеделски труд, то си купувам по 5 литра (количеството беше определено от стъклената дамаджанка, която си купих за целта). Много бързо установих, че това количество ни е голямо и обикновено подарявам киселото мляко или храня махленските котки с него, но продължавам да купувам същото количество, по-скоро като подкрепа на семейството. Та през последните месеци подсирвах, след което суших в дехидратора сиренето, но се оказа, че така не можем да го изядем, затова тази неделя, реших да направя сирене, което да пресовам максимално много и да го панирам без да го осолявам. Речено-сторено. След като приключих с пресоването, нарязах го на нещо кято кубчета/правоъгълничета, потапях ги в паста патафрИ (яйца, бира, брашно, натрошена сушена манатарка и щипка настърган трюфел) и ги изпържих в сгорещено олио. И както казва един съфорумец: ядеш и ревеш. :D

IMG_20200817_184237.thumb.jpg.21ff5be1ca7cb931ecd8288bc1a6e264.jpg

IMG_20200817_184241.thumb.jpg.752916ca607b3698fdc50b3c8fd1ab8a.jpg

IMG_20200817_184243.thumb.jpg.5111bb7fcad033b4aca17fd5fa915cd8.jpg

IMG_20200817_184246.thumb.jpg.bff76c49dd09c69b7d022b4120f1924c.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 1 час, Миленка® написа:

или храня махленските котки с него

По-добре недей.. зле им действа.. независимо дали е сурово или варено.. сиренце или подквасено е в пъти по-хубаво и за котките и за вас

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 5 минути, Варела написа:

По-добре недей.. зле им действа.. независимо дали е сурово или варено.. сиренце или подквасено е в пъти по-хубаво и за котките и за вас

"...обикновено подарявам киселото мляко или храня махленските котки с него..." Така де, с подквасено ги храня, даже го предпочитат пред гранулите. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

@Миленка®, ако го правиш на кашкавал и кашкавала го оставяш да зрее месеци и години, после ще ядеш хубав кашкавал. Не си струва да приготвяш неща, с които после храниш котките.

Пък дори сиренето да оставиш да зрее - по-вкусно ще стане с времето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Въпрос на вкус и предпочитания, @Mihail Mateev ;) 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Отложена лютеница. Така я кръсти @Ру®. Копирам от чата.

Миленка®: Тъй като напоследък съм станала голЕмо претенциозо и не харесвам стерилизирана лютеница, то процедирам по следния начин:

Миленка®: Изварявам домати до гъстота на пюре и ги стерилизирам в буркани. Пека пипер и го замразявам в пакети с по 8-10 пиперки. Пека патладжаните и тях замразявам в пакети с по 2-3 патдладжана.

Миленка®: Зимата вадя два пакета пипер, един пакет патладжан, накълцвам на много ситно със сатъра, слагам олио в тенджерата, добавям накълцаните патладжани и пипер, добавям доматеното пюре. Като се сгъстят, добавям солта и захарта. Сипвам готовата гореща лютеница в бурканчета, затварям ги и ги обръщам. По този начин до седмица-две ги изяждаме. После пак.

Миленка®: Та, @Ру®, можеш да береш, печеш и замразяваш. :)

Ру®:@Миленка® Мерси- това е идея. Аз доста чушки имам, но не зреят едновременно... Напиши я тая рецепта за отложена лютеница в тема - да се запази.

Нямам точно съотношение на продуктите. С годините съм си създала усет за количеството олио, сол и захар. Понякога добавям магданоз. Често казвам, че слагам всичко на око и в такъв случай мъжът ми отговаря: е откъде да ти знам колко ти мери окото, Миленке ;):D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Снощи си заредих два буркана със зелени джанки:

На трилитров буркан сложих 6 супени лъжици морска сол и вода до ръба на буркана. Сложих листа от дюля и вишна. Ще обръщам бурканите два пъти дневно за разтваряне на солта. В събота ще добавя копър и пресен чесън. 

IMG_20210630_223401.thumb.jpg.d7b28b97a0d60d3591b63a53bb614de3.jpg

IMG_20210630_223409.thumb.jpg.4117ad08a015641c9ce885bb53827f88.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

В понеделник, в 7-8 литра вода сложих по 2 шепи от пресен липов цвят, листа от дюля и листа от вишна. Добавих към 200 - 300 грама захар. Оставих тубата с отворена капачка на стайна температура. На 3-ия ден добавих нарязани 5 лимона (с кората). Днес е 5-ти ден - прекрасна лимонада, със силен послевкус на вишна. 

IMG_20210716_221331.thumb.jpg.3eec739d5080be6604b562f59ba920df.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Панир. Панирът е сирене, което правят в Индия. Ползват го много в кухнята си. Хубавото при него е това, че става бързо и не се оставя да зрее. Добре е да бъде изядено в рамките на два-три - най-много до четири. На мен ми е вкусно безсолно, а и като се има предвид, че по-често се ползва за готвене, то в пакъв случай се овкусява в ястието. 

За приготвянето са нужни прясно мляко (класиката е млякото да бъде краве). На литър мляко един лимон. 

Сварявам млякото, като тук според индийската рецепта е нужно да заври, да се свали от котлона, за да се укроти, отново да заври, отново да не свали и трети път да заври. След третото завиране млякото се сваля от котлона и в него се изсипва изцеденият от лимоните сок. Разбърква се, при което млякото се пресича. Когато отчетливо стане на парцали, се изсипва в тензух да се прецеди, след което се затиска. Тук вече всеки постъпва според предпочитанията си. Ако се притиска в рамките на 3-5 часа, сиренето ще стане меко, ако се притиска около 12 часа (както е Панирът от снимката) тогава става твърдо сирене. Преди да не прецеди, може да се добави нарязан босилек, сушени домати, нарязани маслини, но е добре да се знае, че подобни добавки нямат нищо общо с традиционния индийски Панир. IMG_20210718_201636.thumb.jpg.6aaf1c7a1ad5669f03ae0c6a72edd1a7.jpg

Да ви е сладко :) 

IMG_20210718_202050.thumb.jpg.92b0d281a282c932cf42ddf19befbde7.jpg

 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Преди няколко дни едно другарче ме попита дали беля пресните картофи. Отговорих му, че често и старите не беля. При приготвянето на "надупени" картофи само ги измивам старателно с четка. Подбирам еднакви по размер картофи, измивам ги и ги разрязвам на две или всички по дължина, или всички напречно - целта е да се получат сравнително еднакви половинки.

IMG_20210721_184631.thumb.jpg.b1b3df2242ae0f3a624805556824fbfc.jpg

IMG_20210721_184639.thumb.jpg.12855d4cc63b8e7b0923dcc60319000c.jpg

Наръсвам обилно със сол картофа откъм отрязаната част и откъм кората. В случая повечкото сол не бива да ни притеснява, защото все пак става дума за големи парчета.

IMG_20210721_184742.thumb.jpg.ecec3b7636b86188770bb0a01b647b1c.jpg

Можем да ръснем самардала, чесън на прах и други любими подправки.

IMG_20210721_184820.thumb.jpg.b12ffb69f9e5f221d893b8a8cd1647c8.jpg

Нареждаме картофите с отрязаната част надолу в намазнена тавичка. Вида на мазнината е според предпочитанията, но тя също е малко повече от намазняване, може би около милиметър-два, за да не останат сухи картофите.

IMG_20210721_185519.thumb.jpg.b7a344aae7dcf6754c8f0d9fcbbdec13.jpg

IMG_20210721_185730.thumb.jpg.ec9f5c3252ebeac11ca8c42211c7dcdc.jpg

Печем до хубаво зачервяване на кората. При изпичането кората става като тънка люспа, която може да се яде. Много важен момент е да НЕ се слага вода в тавичката (сложи ли се вода, вкусът на картофите е друг). 

IMG_20210721_193801.thumb.jpg.d4b826fa99f82394ae229121dd1a2aad.jpg

Да ви е сладко! 

п. п. И винаги се изяждат така приготвените картофи, след това месата. :)
 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Ейй, Миленка. Благоаря, че ми припомни. Толкова отдавна не съм правила надупени картофи. Тоя уикенд ще се поправя. Със студен таратор са невероятна комбинация в жегата.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Млечен кефир на 24 часа. Естествен пробиотик - една чаша кефир съдържа 27,7 милиарда CFU (CFU представлява "единици, образуващи колонии" и се използва за количествено определяне на брой бактерии в пробиотиците, които са способни да се делят и образуват колонии). За сравнение, киселото зеле съдържа 195,2 милиона CFU на 1/2 чаша. 

Тази доза ще прецедя и притисна, за да си направя кефирено сирене. 

Към цвика ще добавя лъжица мед с пасирано алое и смлени сливи Жълта ренклода. 

IMG_20210817_201338.thumb.jpg.99f28098b667f21a472e87e8360c3b6f.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Пукот на дърва, шум на огън и аромат на масло. Още малко обезпеняване и гхи-то е готово. Млякото, което си купувам от съседното село е толкова маслено, че редовно си бия масло и след това го пречиствам. Този метод е използван по нашите земи още от нашите предци, затова и на много места наричат кравето масло чисто масло. 

IMG_20211031_113801.thumb.jpg.638dc620100557ad8b37d73c145c723d.jpg

IMG_20211031_113718.thumb.jpg.56ba19ef830df0e712a53007c10bac72.jpg

IMG_20211031_115828.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Заради подобни храни (и начин на живот) едно време са живяли по 100 години! Браво, @Миленка® !

А аз отдавна се каня да пречистя купешко Краве масло за био-кремове, не съм го направил само защото не съм изчерпал тези от майка ми (тя ги правеше с премита пача мас и лой). При работа в градината кожата на ръцете става ужасна, а аз имам и други проблеми.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване