Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Миленка®

Рецептите на Миленка за тиква, цвекло и други

Recommended Posts

Миленка®

Споделям как правя сок от бъз. Моят сок винаги е за прясна консумация, тъй като не харесвам наситените със захар концентрати.

30 цвята бъз, 10 литра вода, 600 - 800 гр. захар, 7-8 лимона.

Слагам цветовете, захарта и нарязаните на филийки лимони в 10 литра вода, киснат 7-8-10 часа, понякога го оставям да кисне 24 часа. След което прецеждам и е готов за пиене. Много често не слагам захар, а го пием така или преди сервиране, добавям малко мед. Съхранявам го в хладилника, за два, максимум три дни сме го изпили. 

В оригиналната рецепта на майка има добавяне и на лимонтозу, но аз не го слагам.

През зимата правя по същия начин, но със сушени цветове.

Понякога добавям и стръкове мента, става още по-ароматно.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

От 2 години си купувам прясно мляко от семейство, което живее в съседното село и тъй като препитанието им е от двете крави, 10-ната овце и усилен земеделски труд, то си купувам по 5 литра (количеството беше определено от стъклената дамаджанка, която си купих за целта). Много бързо установих, че това количество ни е голямо и обикновено подарявам киселото мляко или храня махленските котки с него, но продължавам да купувам същото количество, по-скоро като подкрепа на семейството. Та през последните месеци подсирвах, след което суших в дехидратора сиренето, но се оказа, че така не можем да го изядем, затова тази неделя, реших да направя сирене, което да пресовам максимално много и да го панирам без да го осолявам. Речено-сторено. След като приключих с пресоването, нарязах го на нещо кято кубчета/правоъгълничета, потапях ги в паста патафрИ (яйца, бира, брашно, натрошена сушена манатарка и щипка настърган трюфел) и ги изпържих в сгорещено олио. И както казва един съфорумец: ядеш и ревеш. :D

IMG_20200817_184237.thumb.jpg.21ff5be1ca7cb931ecd8288bc1a6e264.jpg

IMG_20200817_184241.thumb.jpg.752916ca607b3698fdc50b3c8fd1ab8a.jpg

IMG_20200817_184243.thumb.jpg.5111bb7fcad033b4aca17fd5fa915cd8.jpg

IMG_20200817_184246.thumb.jpg.bff76c49dd09c69b7d022b4120f1924c.jpg

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 1 час, Миленка® написа:

или храня махленските котки с него

По-добре недей.. зле им действа.. независимо дали е сурово или варено.. сиренце или подквасено е в пъти по-хубаво и за котките и за вас

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 5 минути, Варела написа:

По-добре недей.. зле им действа.. независимо дали е сурово или варено.. сиренце или подквасено е в пъти по-хубаво и за котките и за вас

"...обикновено подарявам киселото мляко или храня махленските котки с него..." Така де, с подквасено ги храня, даже го предпочитат пред гранулите. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

@Миленка®, ако го правиш на кашкавал и кашкавала го оставяш да зрее месеци и години, после ще ядеш хубав кашкавал. Не си струва да приготвяш неща, с които после храниш котките.

Пък дори сиренето да оставиш да зрее - по-вкусно ще стане с времето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Отложена лютеница. Така я кръсти @Ру®. Копирам от чата.

Миленка®: Тъй като напоследък съм станала голЕмо претенциозо и не харесвам стерилизирана лютеница, то процедирам по следния начин:

Миленка®: Изварявам домати до гъстота на пюре и ги стерилизирам в буркани. Пека пипер и го замразявам в пакети с по 8-10 пиперки. Пека патладжаните и тях замразявам в пакети с по 2-3 патдладжана.

Миленка®: Зимата вадя два пакета пипер, един пакет патладжан, накълцвам на много ситно със сатъра, слагам олио в тенджерата, добавям накълцаните патладжани и пипер, добавям доматеното пюре. Като се сгъстят, добавям солта и захарта. Сипвам готовата гореща лютеница в бурканчета, затварям ги и ги обръщам. По този начин до седмица-две ги изяждаме. После пак.

Миленка®: Та, @Ру®, можеш да береш, печеш и замразяваш. :)

Ру®:@Миленка® Мерси- това е идея. Аз доста чушки имам, но не зреят едновременно... Напиши я тая рецепта за отложена лютеница в тема - да се запази.

Нямам точно съотношение на продуктите. С годините съм си създала усет за количеството олио, сол и захар. Понякога добавям магданоз. Често казвам, че слагам всичко на око и в такъв случай мъжът ми отговаря: е откъде да ти знам колко ти мери окото, Миленке ;):D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Снощи си заредих два буркана със зелени джанки:

На трилитров буркан сложих 6 супени лъжици морска сол и вода до ръба на буркана. Сложих листа от дюля и вишна. Ще обръщам бурканите два пъти дневно за разтваряне на солта. В събота ще добавя копър и пресен чесън. 

IMG_20210630_223401.thumb.jpg.d7b28b97a0d60d3591b63a53bb614de3.jpg

IMG_20210630_223409.thumb.jpg.4117ad08a015641c9ce885bb53827f88.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

В понеделник, в 7-8 литра вода сложих по 2 шепи от пресен липов цвят, листа от дюля и листа от вишна. Добавих към 200 - 300 грама захар. Оставих тубата с отворена капачка на стайна температура. На 3-ия ден добавих нарязани 5 лимона (с кората). Днес е 5-ти ден - прекрасна лимонада, със силен послевкус на вишна. 

IMG_20210716_221331.thumb.jpg.3eec739d5080be6604b562f59ba920df.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Панир. Панирът е сирене, което правят в Индия. Ползват го много в кухнята си. Хубавото при него е това, че става бързо и не се оставя да зрее. Добре е да бъде изядено в рамките на два-три - най-много до четири. На мен ми е вкусно безсолно, а и като се има предвид, че по-често се ползва за готвене, то в пакъв случай се овкусява в ястието. 

За приготвянето са нужни прясно мляко (класиката е млякото да бъде краве). На литър мляко един лимон. 

Сварявам млякото, като тук според индийската рецепта е нужно да заври, да се свали от котлона, за да се укроти, отново да заври, отново да не свали и трети път да заври. След третото завиране млякото се сваля от котлона и в него се изсипва изцеденият от лимоните сок. Разбърква се, при което млякото се пресича. Когато отчетливо стане на парцали, се изсипва в тензух да се прецеди, след което се затиска. Тук вече всеки постъпва според предпочитанията си. Ако се притиска в рамките на 3-5 часа, сиренето ще стане меко, ако се притиска около 12 часа (както е Панирът от снимката) тогава става твърдо сирене. Преди да не прецеди, може да се добави нарязан босилек, сушени домати, нарязани маслини, но е добре да се знае, че подобни добавки нямат нищо общо с традиционния индийски Панир. IMG_20210718_201636.thumb.jpg.6aaf1c7a1ad5669f03ae0c6a72edd1a7.jpg

Да ви е сладко :) 

IMG_20210718_202050.thumb.jpg.92b0d281a282c932cf42ddf19befbde7.jpg

 

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване