Боби Димитров

Камчатки (Lonicera caerulea var. kamtschatica)

1 мнение в тази тема

Известна по широкия свят като honeyberry, haskap, blue honeysuckle, тази Lonicera caerulea е чудесен плоден храст за домашната градина. Първото "berry", което зрее при нас, края на май в горещи години, началото на юни в години като тази :)

Нашите 2 храстчета (сортове Duet & Wojtek) са от поръчката от Ведровски преди няколко години. Първата не мръднаха на размер, втората мръднаха малко и цъфнаха но хвърлиха плода, после ги преместих и дадоха малко плод, а тази година вече имаше 2-3 шепи, макар като размер храстчетата да не са повече от 50 см високи. Два пъти съм ги рязал за резници за вкореняване, та...

След като се опитах 2 години поред да вкоренявам резници по различен начин (различни субстрати, хормони, зряло/прясно) и все без успех, пробвах с отводка. Нисък клон го забивам с чатал в земята и го засипвам. На есен го издърпвам и го отрязвам от стъблото под пуснатите корени. Така успях да получа миналата есен 2 мъъъънички растения, 10 см всяко. Тази година съм заложил още 3-4 клона, да видим. Но този метод не може да ми даде примерно 20, 50 или 100 растения бързо. Имам амбициите да правя жив плет от него...

Тази пролет @Ivaylo Bogomilov ми донесе 30тина резника от неговия храст, който е огромен :) За жалост входната котка опасе листата на повечето резници, заложени да се вкореняват на стълбищната маса. А се бяха раззеленили супер. От останалите няколко спасих точно 0, листата увяхнаха и до там.

През април, въоражен с много кафе и една безсънна нощ, изчетох де що намерих по темата, вкл. две научни обемни статии по темата. Та ето какво излезе в крайна сметка.

До сега всички мои опити са били грешни. Правилното време за вземане на резници е някъде през юни, до края на месеца, след като растенията са плододали и обрани преди 2-3-4 седмици. Режат се само върховете на клонките, които са от тази година, новия прираст. Вземат се само връхните 3-4 пъпки, като 2 трябва да влязат в почвата, на върха да останат 2 листа, всички други листа се махат. Държат се на сенчесто и влажно място, но не и да мухлясат, демек не с буркан отгоре. В края на октомври се вадят от саксията и влизат в земята. Ако са вкоренени де :D

Та съм говорил с Иво, който е надарен с безгранична щедрост, да ми донесе към края на месеца колко връхчета прецени, че може да отдели, за да тествам за пореден път. Поощрявам и вас, които си накупихте растения тази година ( @Ру® и @Бай Ли Шъсей а и @Лозан който има от по-преди) да пробвате по този метод и да обменим резултати и опит! Да видим дали орегонския институт по горски култури е прав!

По-общата цел е да можем да обменяме сортове, така че си пазете записките :) Повече сортове, по-добро опрашване и по-добър добив!

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.