Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Камчатки (Lonicera caerulea var. kamtschatica)

Recommended Posts

Боби Димитров

Известна по широкия свят като honeyberry, haskap, blue honeysuckle, тази Lonicera caerulea е чудесен плоден храст за домашната градина. Първото "berry", което зрее при нас, края на май в горещи години, началото на юни в години като тази :)

Нашите 2 храстчета (сортове Duet & Wojtek) са от поръчката от Ведровски преди няколко години. Първата не мръднаха на размер, втората мръднаха малко и цъфнаха но хвърлиха плода, после ги преместих и дадоха малко плод, а тази година вече имаше 2-3 шепи, макар като размер храстчетата да не са повече от 50 см високи. Два пъти съм ги рязал за резници за вкореняване, та...

След като се опитах 2 години поред да вкоренявам резници по различен начин (различни субстрати, хормони, зряло/прясно) и все без успех, пробвах с отводка. Нисък клон го забивам с чатал в земята и го засипвам. На есен го издърпвам и го отрязвам от стъблото под пуснатите корени. Така успях да получа миналата есен 2 мъъъънички растения, 10 см всяко. Тази година съм заложил още 3-4 клона, да видим. Но този метод не може да ми даде примерно 20, 50 или 100 растения бързо. Имам амбициите да правя жив плет от него...

Тази пролет @Ivaylo Bogomilov ми донесе 30тина резника от неговия храст, който е огромен :) За жалост входната котка опасе листата на повечето резници, заложени да се вкореняват на стълбищната маса. А се бяха раззеленили супер. От останалите няколко спасих точно 0, листата увяхнаха и до там.

През април, въоражен с много кафе и една безсънна нощ, изчетох де що намерих по темата, вкл. две научни обемни статии по темата. Та ето какво излезе в крайна сметка.

До сега всички мои опити са били грешни. Правилното време за вземане на резници е някъде през юни, до края на месеца, след като растенията са плододали и обрани преди 2-3-4 седмици. Режат се само върховете на клонките, които са от тази година, новия прираст. Вземат се само връхните 3-4 пъпки, като 2 трябва да влязат в почвата, на върха да останат 2 листа, всички други листа се махат. Държат се на сенчесто и влажно място, изискват над 90% постоянна влажност, така че задължително с някакво покритие отгоре! Но внимавайте и да не мухлясат! В края на октомври се вадят от саксията и влизат в земята. Ако са вкоренени де :D

По-общата цел е да можем да обменяме сортове, така че си пазете записките :) Повече сортове, по-добро опрашване и по-добър добив!

 • Харесвам 8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Хубава информация.

На 10.06.2019 г. at 15:05, Боби Димитров написа:

През април, въоражен с много кафе и една безсънна нощ, изчетох де що намерих по темата, вкл. две научни обемни статии по темата. Та ето какво излезе в крайна сметка.

До сега всички мои опити са били грешни. Правилното време за вземане на резници е някъде през юни, до края на месеца, след като растенията са плододали и обрани преди 2-3-4 седмици. Режат се само върховете на клонките, които са от тази година, новия прираст. Вземат се само връхните 3-4 пъпки, като 2 трябва да влязат в почвата, на върха да останат 2 листа, всички други листа се махат. Държат се на сенчесто и влажно място, но не и да мухлясат, демек не с буркан отгоре. В края на октомври се вадят от саксията и влизат в земята. Ако са вкоренени де :D

Аз също имам две растения от миналата година (от "Зелена Пролет"), а тази година взех още няколко сорта от чужбина. Пробвах през май да вкоренявам резници, бях чел горе-долу, че се препоръчва от тазгодишни невдървени клонки, горе-долу подобно описание, само че не знаех в кой сезон точно да пробвам. И направих три серии сложени през седмица през май. Опитът ми съвпадна и с дъждовното време, а саксийките си бяха навън, и някои изглеждаха свежи по-дълго от други, но в крайна сметка всичко изгни. А бях гледал едно видео, в което човекът казваше, че след третата седмица в субстрата се вижда дали ще го бъде растението или не. Определено тези пó на сянка се държаха по-добре и изкараха повече. Аз като цяло ги бях сложил на шарена сянка, а някои и под найлон. Та беше голямо разочарование за мене, защото очаквах да е по-лесно вкореняването.

Сега виждам, че може би съм подранил с опита. Все още мога да опитам, защото имаше някакви плодчета преди може би 3 седмици. Но дали ще имам клонки?

Някои хора засипват храста с почва и така се образуват корени върху ниските стъбла. После режат и разсаждат. Само че аз нямам чак такива големи растения, че да го направя, без да ги забавя ненужно. Даже тези двата храста, по-големите (Синьоглазка и Челябинка) нищо не родиха тая година, понеже единият не цъфтя. Имах едно-две плодчета от новите растения.

Въпреки неуспешните ми опити с вкореняването на резници, не мога да се оплача от липса на растения. Миналата година един познат ми прати плодчета от измежду няколко сорта да опитам. Тогава отбрах семе и посях веднага. Никнаха след 3 седмици почти всички семки. Бяха доста дребни първата година и някои загинаха от твърде много почвена влага в саксийките, но в крайна сметка преди зимата бяха между 5 и 12 см високи. Презимуваха успешно и тази година някои имат вече и 30-50 см височина и са добре разклонени и мощни. Успях да си разсадя няколко. Сега не се знае какви ще излязат на вкус, може и някои да имат нагарчане, но нищо не ми пречеше да пробвам, а и тогава не ми се даваха много пари за растения. Хубавото е, че прясното семе никва още на същата година без стратификация. Пробвах и тази пролет да посея още семки от миналогодишните, но ги сложих късно, и нищо не поникна (не се събудиха). Чак сега през юни са ми никнали две растенийца. Те семките им са много малки, като на физалис.

Иначе взех растения от един друг полски разсадник и съм много доволен. Цената беше добра, въпреки че транспортът наистина реже глави и за да си струва, човек трябва да поръча повече работи или да комбинира поръчката с друг. Дори успяхме да прескочим нечовешкия банков превод, за който ни искаха 20 евро.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Най-сетне се доредих да пробвам с още няколко клонки от камчатската лоницера. Само че като отидох при храстите и гледам, че вече на повечето клонките се вдървенили. Бързо се развиха! Изтървах времето очевидно. То юни в Русия/Сибир, не е същото като юни в България. Въпреки че си мисля, че при предните ми опити като сложих клонки за вкореняване, май плодчетата още не бяха узрели.

Та така, в крайна сметка отбрах пет клонки от три сорта, които бяха по-зелени и още не вдървенели. Клонките са по-твърди от при предните опити:

Photo1435.thumb.jpg.fb379c494f4ef23f77f34f737edc5526.jpg

Имам и едно растение орлови нокти, понеже ми хареса как мирише и взех тук от една ограда. Та махнах долните листа, сложих ги в приготвената почва, полях и сложих на сянка.

Това, което направих по-различно, е че този път имах мед и канела и намазах долната част на клонките с тая смес (по препоръка на един мъж в тубата, но той добавяше и трета съставка, която не си спомних и май беше по-трудна за намиране). Това е уж да предотвратява загниването. Ще видим какво ще излезе.

Но мисля да пробвам и със слагане на малки саксийки с пръст привързани около някои клонки, да видя дали ще си пуснат коренчета (би трябвало). Дядо ми така си вкореняваше лимони. Може да пробвам и с метода на Боби Димитров с отводките. Имам някое и друго ниско клонче. Иначе трябва да чакам до догодина очевидно. Не че ми трябват повече растения кой-знае колко, но мога да дам на тоя оня, пък и бих предпочел да е и сортово растение все пак. Още не знам от семенаците какво ще излезе. Иначе при тях млади клонки бол!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Можеш ли да дадеш повече детайли - какви сортове имаш в момента, кой от къде е купуван, кой полски разсадник ползвахте, семената от кой сорт ги събра?

Това прочее е супер информация за семената, догодина ще намачкам 1 шепа плод и ще изкарам няколко стотин семена и гледай какво става :) Щом за 1 година могат да направят 30 см височина, това е супер!

Моите лански отводки много слабо нарастнаха тази година, не зная дали и 10 см има, може би 5. Новозаложените отводки ще ги видя на есен дали и как са се вкоренили, но хванах по-едри клончета, не само върхове на клонки като лани. Та и там очаквам подобрение.

Но има и нещо друго, което все още се чудя какво е, в растежните условия, защото при Ивайло камчатката е храст над човешки бой, докато при мен прираста е по 10-20 см годишно макс и ще отнеме 10 години да стане голям храст. Отделно, че не пуска и от основата нови клони, а си растат наличните. Чудя се дали защото при Иво е по-студено, или пък при нас не й понася смолницата... Първоначално, подведен от писания в нета, че иска сянка и хлад, сложих растението на такова място при нас, но то изобщо не се развиваше. Така че на слънце му е по-добре, но пак е далече от това, което може да се види по нета и при Иво.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Можеш ли да дадеш повече детайли - какви сортове имаш в момента, кой от къде е купуван, кой полски разсадник ползвахте, семената от кой сорт ги събра?

Да. Освен Челябинка и Синеглазка, взех и Гордость Бакчара, Морена, Войтек, Дочь Великана, както и канадските сортове Aurora и Honeybee. Войтек е полска селекция, другите са руски. Хората имаха много сортове (руски, канадски и полски), но някои бяха изчерпани, понеже поръчах сравнително късно. Тъй че се събраха осем сорта с първите, ама са дребни още. Те дори тези от миналата година, с тия резитби за вкореняване, и те не са по-големи.

Всичките освен първите два съм ги взел от ето този разсадник: https://www.szkolka-rudniccy.pl/

Комуникацията с хората беше добра, но транспортът беше към 58 лв. Струва си ако се поръчат повече неща. Имат и много сортове боровинки, както и амеланхиери/саскатун, къпини, и някои други, вкл. декоративни. Нещата пътуваха към 4-5 дена и нямаше проблем, но се случи по празници и реално ги взех след 8 дена. Нещо такова. Забави ме доста плащането, защото не приемаха PayPal или с банкова карта, a само банков превод, за който в банката ми искаха 20 евро (38 лв или нещо такова). В крайна сметка се регистрирахме в Paysera и преводът до полската банка бе безплатен.

Относно семената - не знам от кой сорт, защото ми ги подари един познат плодчетата, а той има няколко сорта (може би 6), като единият му беше Бакчарский Великан, но според мен тези плодчета едва ли бяха от него, щото бяха по-дребни. Тъй че не знам сортовете, но са от сладки плодове, защото каза, че имал един храст, чиито плодове нагарчали, и го бил махнал/подарил на друг човек. Не му знам сортовете, а и човекът е доста зает обичайно, и не ми е било удобно да го разпитвам. А и мисля, че и той не ги помнеше... по-скоро ги е записал някъде и толкова. Нямало голяма разлика между тях честно казано. А и от това, което съм чел, основните разлики са в това дали зреят дружно плодовете, дали опадват от храста, дали са по-сладки или/и кисели/нагарчащи. Някои растения са и по-мощни и едри от други. Иначе ги събрах като семена от домати и директно ги посях в пясък. Покълнаха за три седмици през юни. Виждам също разлики в листата между различни растения.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Това прочее е супер информация за семената, догодина ще намачкам 1 шепа плод и ще изкарам няколко стотин семена и гледай какво става :) Щом за 1 година могат да направят 30 см височина, това е супер!

Ами 30 см за година - може би, но астрономическа. Реално за първата година най-големите станаха 15-20 см, но повечето 7-10 см, а някои и под 5 см. Чак тази пролет, след успешното презимуване на всички, тръгнаха по-мощно и се разклониха. Ето една снимка:

Photo1438.thumb.jpg.d95a1d9c3343b0616cade03f979f227d.jpg

Едно от по-големите и едно от по-малките. А и аз най-големите ги разсадих. Голямото на снимката е към две педи (45-50 см).

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Но има и нещо друго, което все още се чудя какво е, в растежните условия, защото при Ивайло камчатката е храст над човешки бой, докато при мен прираста е по 10-20 см годишно макс и ще отнеме 10 години да стане голям храст. Отделно, че не пуска и от основата нови клони, а си растат наличните. Чудя се дали защото при Иво е по-студено, или пък при нас не й понася смолницата... Първоначално, подведен от писания в нета, че иска сянка и хлад, сложих растението на такова място при нас, но то изобщо не се развиваше. Така че на слънце му е по-добре, но пак е далече от това, което може да се види по нета и при Иво.

Препоръчват да е на слънце за Русия. Но при нас ако е по-жега и сушаво, може и на прошарена сянка. Храстът обича влага, но не и преовлажнена почва. И хубавото е, че засега не ми ги нападат сърните. А и ги сеят легнали като доматите,  с цел по заровените стебла да се образуват нови корени. Аз не го направих, защото бяха твърди клонките, но пак ги зарових по-надълбоко. Мисля, че опитах плодчета от "Гордостта на Бакчар", но бяха доста дребни. Но като за пресаждано растение от малка саксийка - толкова.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ехаааааа, това на снимката голямото от семка ли е! При мен отводките са по-малки от това малкото на снимката! И изобщо самите храстчета майчинските нямат такива едри листа. Много интересно! Със сигурност ще пробвам от семка догодина юни месец, от двата сорта, които имам - Дует и Войтек, купувани са пак от Полша, от Ведровски  , като плащането го направихме с Transferwise и беше много евтино. На пролет ако успееш да дойдеш на срещата на форума, носи да разменим коренчета камчатки :)

Като гледам тоя разсадник, боровинки по 2 евро, почвам да се изкушавам за 10тина растения...

Serviceberry (Amelanchier alnifolia) се опитах 3 години поред от семка да завъдя, но не покълнаха :( Стратифицирах, пясъци, а-у, не и не. У нас се продава и Ирга, което е Amelanchier ovalis.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 42 минути, Боби Димитров написа:

Ехаааааа, това на снимката голямото от семка ли е! При мен отводките са по-малки от това малкото на снимката! И изобщо самите храстчета майчинските нямат такива едри листа. Много интересно!

От семка. Семчица. Но първата година бяха по едно стъбълце с по-малки листа. Чак тая пролет като тръгнаха (още рано) и станаха такива мощни. При семенаците нямаш гаранция какво ще излезе като качество, но не ти пречи да пробваш, пък ако майчините растения са селектирани - имаш повече надежда за успех, а и получаваш свой собствен сорт.

преди 42 минути, Боби Димитров написа:

На пролет ако успееш да дойдеш на срещата на форума, носи да разменим коренчета камчатки :)

Кога ще е тая среща и къде? Като цяло пролетно време не ходя по София, но не се знае. Майка ми и сестра ми живеят там. Може да пратя нещо по тях, не е невъзможно.

преди 42 минути, Боби Димитров написа:

Като гледам тоя разсадник, боровинки по 2 евро, почвам да се изкушавам за 10тина растения...

Аз за боровинки не съм се изкушавал, понеже като чета какви грижи искат и какво копане и мъкнене на почва от борова гора, и накрая пак гинат -  ами не, мерси. Но съм си мислил за вариант да ги посея в подножието на боровата гора откъм юг. Тука имаме няколко наблизо, и да ги видим тогава!

преди 42 минути, Боби Димитров написа:

Serviceberry (Amelanchier alnifolia) се опитах 3 години поред от семка да завъдя, но не покълнаха :( Стратифицирах, пясъци, а-у, не и не. У нас се продава и Ирга, което е Amelanchier ovalis.

И аз съм така със семената от алнифолия, само че две години. Единствено бях отбрал лично семки от amelanchier canadensis миналата година и ми никнаха три, обаче ги сложих в кофти почвена смес, която държи влага и още като съвсем малки ми изгниха. Яд ме е. Но аз с тая почва си съсипах и сума ти хеномелеси, та тия ирги по-лесно ги преглътнах. Срамота! Но казват, че никвали на втората година. Може да ги чакаш. Не ги отписвай. Аз така бях отписал едни степни вишни и ми никнаха на следващата пролет, но не ги бях проверил и си загинаха в кутийката с компоста.

Между другото, аз се озъртам за "ирга на Ламарк". Купих си уж такава от чужбина, но съм почти сигурен, че е ovalis. Има един център в София, които ги продават, обаче са по 80 лв. и нагоре за растение. Не ми се дават. В Англия ги има евтини на гол корен, обаче не знам дали ще оцелеят тоя транспорт. Доста четох за иргата докато ги идентифицирам по-добре. И опитах от ovalis - ами блудкави са ми, но може и да е от дъждовното време. A amelanchier lamarckii се води много вкусна и е дърво.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Но хайде и малко по-отначало за растението. Ей тука е информативно видео от Беларус:

Аз какво го рекламирам толкова това растение като още нищо не бера, но мисълта за плодове рано напролет е приятна. Руснаците нямат кой-знае какви плодове толкова на север.

Стават си големи растения. И по 2 метра високи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Можете да пробвате тоя номер. Аз мисля да пробвам... Само че с обикновена кофичка или саксийка.

А това е друг начин:

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Днес по-рано в чата @Славянски беше пуснал инфо за камчатките - отстояния, размер, добиви. Мисля, че цитатите бяха от фирма/сайт насочени към големи плантации, декари и нагоре. Надявам се да го пусне в темата тук, да не се загуби.

Там тезата е, че камчатките стават много големи храсти, примерно храст, запълващ обем 2х2х2 метра (8 кубика). И ако му оставиш примерно 1х1х2 (2 кубика) метра ще имаш 1/4 от добива. Това за мен не е проблем, ако мога да имам 4 пъти повече храсти, че и дори 2 пъти повече.

Има няколко съображения, които искам да оставя тук по темата с отстоянията. Аз мисля, че за стартиращо насаждение, говорим извън контекста на плантации с хиляди растения и декари, винаги е добре нещата да са максимално нагъсто и в последствие да се прореждат или местят.

Прочее, @Любо Д с неговите кестени е на същата вълна. С него сме говорили по темата и реално той е от "школата" на Славян - остави си максимално място, да му е широко на растението когато стане голямо.

Ключовата дума тук е "когато". Много често тази дума неминуемо се превръща в "ако".

При гледане на видеа и четене на книги на двама уважавани от мен симпатяги - Mark Shepard & Ben Falk - се вижда един метод, който ми допада с логиката си и практичността си. Марк примерно слага семенаци кестени с голяма гъстота и който не почне да плододава до 3-4 година директно се изкоренява. Който от плододаващите падне покосен от болестта или има други проблеми, заминава. От държеливите и раннодававащите плодовете се събират и нови семенаци се генерират ежегодно в обем хиляди и се сади. Това е приложимо и в малки мащаби.

Бен пък слага по системите със суейлове два реда дървета, сред които дъб няколко вида, кестени за плод и дървесина, hickory и тн и тн, с доста голяма гъстота. Това е реално "над" изкопа на суейла по наклона, а на самия суейл - камчатки, облепихи и други плодни храсти. Идеята е отново да се види кое как расте и да се прорежда според нуждите. Освен това, близостта на растенията ги "дърпа" нагоре. И се ускорява процеса на запълване на нишите.

И в двата случая е ясно, че материал винаги ще е нужен - и за строене, и за горене. А плодни храсти и други маломерни е лесно да бъдат изместени. Преди няколко години на едни хора на село им докараха храст касис, който беше в 30 литрова кофа изваден и се возеше в пикап. Височина 150 см. Диаметър, пак толкова. Без никакви проблеми, само с лека резитба, се приспособи и още на следващата година имаше кофа плод. Та не е никаква драма да се премести храст при нужда.

Моите две храстчета са на 60-70 см едно от друго и почти не се допират. Съседния им ред касис е на по-малко от метър. Това се вижда на двете видеа, които записахме тия дни: номер 1 и номер 2.

По каква причина да им оставям 200 см, че и във 4те посоки, когато размерът им е такъв малък?! Колко от тях ще достигнат този размер въобще и изобщо, а няма примерно да измрат по куп причини? Или просто няма да имат силен прираст? И колко години ще отнеме това? Оптимистичното е 10, но като екстраполирам текущия прираст на моите храстчета след 3 години, вероятно и 15 няма да им стигнат за височина 200 см.

Отделно, че това най-вероятно няма да е постоянното им място. А и дори да е, ето сега тия ирги от френската поръчка, ако бях взел 10 броя, смятах да ги сложа през 30-40 см и като порастват поред това коя е най-бърза, да ги разреждам като ги местя където реша. Дори и с намаления брой ще постъпя така.

За мен е безпредметно 10 камчатки примерно да ги насадиш в една 20 метрова редица като 30 сантиметрови клечици сред тревата и да чакаш 10 години да позапълнят обема. Това, за мен, е абсурдно и непрактично разхищение на място, което може да се ползва и една камара други видове. Отделно, че е невъзможно за всеки с нормален селски двор - 500 до 1000 квм, в които искаш да има и друго ОСВЕН камчатки през 2 метра.

Бих предпочел да ги наредя през метър максимум и да ги минавам с храстореза на 150 нагоре и 80 ширина на реда и готово. Което е и една от крайните ми цели за тоя набор плодни храсти като камчатка, ирга, касиси и тн.

 

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 9 часа, Боби Димитров написа:

Днес по-рано в чата @Славянски беше пуснал инфо за камчатките - отстояния, размер, добиви. Мисля, че цитатите бяха от фирма/сайт насочени към големи плантации, декари и нагоре. Надявам се да го пусне в темата тук, да не се загуби.

Ще го пусна набързо въпросното инфо, излязло покрай питането на Димо за разстоянието за сеене на камчатките:

http://www.lovehoneyberry.com/honeyberry-harvesting/

Цитат

These higher yields have also resulted in larger plants (6×5 versus 4×4 feet) and, therefore, growers need to allow greater spacing within the rows. We have seen some orchard examples where farmers have planted these larger varieties on two feet row spacing or 2,000 plants per acre, expecting spectacular newly improved yields. However, this is not the case, as you can not hope to plant a 5-foot wide plant on a two-foot spacing and expect a full yield of over 10 pounds a plant.

Сиреч, по-големите разстояние между растенията, водели до по-изобилни реколти. По-нагъчкани растения - по-малки реколти. Вадят и статистически данни. Понеже нямам време за момента да обърна внимание на аргументите на Боби, засега ще оставя темата до това положение до следващия път.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 18 часа, Боби Димитров написа:

Аз мисля, че за стартиращо насаждение, говорим извън контекста на плантации с хиляди растения и декари, винаги е добре нещата да са максимално нагъсто и в последствие да се прореждат или местят.

Не пречи да се пробва, но това местене на големи растения колко е ефективно? Американците местят и трийсетгодишни дървета както са разлистени. Също не ти пречи да ги сееш през 1,50 м или през 2 м и между тях да сееш някакъв зеленчук и мястото да се използва. Ако искаш да е като жив плет, очевидно гъстотата не те бърка, но ако искаш да можеш да бръкнеш от всички страни на храста един ден - по-добре да имаш повече място. А и защо да се занимаваме с допълнително прореждане и местене? Това не е разсад все пак? Примерно, гледаш ги 5-6 години, тъкмо трябва да влизат в по-сериозно плододаване, и половината ги преместваш. Аз така местих тука едни аронии и френски гроздета и са много по-назад от неместените.

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

Прочее, @Любо Д с неговите кестени е на същата вълна. С него сме говорили по темата и реално той е от "школата" на Славян - остави си максимално място, да му е широко на растението когато стане голямо.

Ключовата дума тук е "когато". Много често тази дума неминуемо се превръща в "ако".

Минималисти ли трябва да бъдем? Проблем е наистина ако в нашите условия станат по-малки храсти и реално изгубим това място. Но пък на мен не ми харесва и вариантът след 10-15 години всичко да е супер нагъсто и да се скъсвам от резитби. Примерно ябълковите дървета едно време в имота са ги слагали през 6 и повече метра. Всичко е планирано за големи дървета, каквито са и станали. Аз ги слагам през 4 и няма как да станат толкова големи. Но примерно съм ги редувал с праскови на места, или други храсти, и там би трябвало вторите като преминат да има повече място за ябълките, които са на семенна подложка и трябва да бъдат по-дълголетни от повечето купешки.

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

При гледане на видеа и четене на книги на двама уважавани от мен симпатяги - Mark Shepard & Ben Falk - се вижда един метод, който ми допада с логиката си и практичността си. Марк примерно слага семенаци кестени с голяма гъстота и който не почне да плододава до 3-4 година директно се изкоренява. Който от плододаващите падне покосен от болестта или има други проблеми, заминава. От държеливите и раннодававащите плодовете се събират и нови семенаци се генерират ежегодно в обем хиляди и се сади. Това е приложимо и в малки мащаби.

Ако си правиш разсада е приложимо, но ако купуваш дръвчета и даваш сума пари за такава гъстота, не е толкова оправдано. А и това са кестени, които гинат. Ние обичаме нещата ни да са по-фиксирани, а не да залагаме постоянно местене и подмяна на растения. А и трябва повече място според мен. Особено пък за ставащи големи дървета. С камчатките обаче ако имаш повече растения и някои не ти допаднат като вкус/развитие може наистина да е добра идея - просто да преместиш/отстраниш недобре представителите се и да отвориш място за други. Трябва човек да си набави подходящи инструменти за преместване с минимално съсипване на корените обаче.

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

Бен пък слага по системите със суейлове два реда дървета, сред които дъб няколко вида, кестени за плод и дървесина, hickory и тн и тн, с доста голяма гъстота. Това е реално "над" изкопа на суейла по наклона, а на самия суейл - камчатки, облепихи и други плодни храсти. Идеята е отново да се види кое как расте и да се прорежда според нуждите. Освен това, близостта на растенията ги "дърпа" нагоре. И се ускорява процеса на запълване на нишите.

Не е лоша идеята. Човекът очевидно си е направил сметка да използвал терена максимално. Ако знаеш какво правиш - що не? Но и не е нужно да ги слагаш през 2 м. Аз моите съм ми слагал според мястото на места - през 1,5 м и дори по-малко. След години там ще стане гъсталак. Отделно имам и млади фиданки около тях, които един ден ще ги позасенчат. Но пак казвам, че ако човек си произвежда посадъчния материал, може да си го позволи. Но я купи като Любо кестени по 20 евро и ги слагай нагъсто и после ги прореждай след 4-тата година!

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

По каква причина да им оставям 200 см, че и във 4те посоки, когато размерът им е такъв малък?! Колко от тях ще достигнат този размер въобще и изобщо, а няма примерно да измрат по куп причини? Или просто няма да имат силен прираст? И колко години ще отнеме това? Оптимистичното е 10, но като екстраполирам текущия прираст на моите храстчета след 3 години, вероятно и 15 няма да им стигнат за височина 200 см.

Трябва да се види какви са причините да не растат толкова добре. Според мен трябва да се пробва и посаждане на полусянка, която може е добре за нашите условия (не сме Сибир). Лятото нямаме локви навсякъде (е, понякога имаме!). Да се пробва вариант с повече мулч и вади, за да се събира повече влага за растенията. И така да се докара максимален прираст, а не да се примиряваме с мижав такъв, както аз съм се примирил с някои мои храсти на едно място, където всичко расте сравнително бавно, а някои годжи берита за добро или зло си и загинаха..

преди 18 часа, Боби Димитров написа:

Отделно, че това най-вероятно няма да е постоянното им място. А и дори да е, ето сега тия ирги от френската поръчка, ако бях взел 10 броя, смятах да ги сложа през 30-40 см и като порастват поред това коя е най-бърза, да ги разреждам като ги местя където реша. Дори и с намаления брой ще постъпя така.

Дали щеше да разсъждаваш така, ако имаше повече място? Примерно, 3-4 декара? Иргата може да стане 6-9 метра висока. Може да бъде и жив плет до метър и нещо.

Чакам и @Теди да се включи с експертно мнение за камчатките ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
На 6/28/2019 at 19:15, Славянски написа:

Можете да пробвате тоя номер. Аз мисля да пробвам... Само че с обикновена кофичка или саксийка.

Това вкореняване при лимоните ми работи безотказно.. режа две кофички от кисело мляко (или по-малки 2х200 мл. пластмасови чашки) и ги напасвам срещуположно около клончето, което предварително надрасквам малко с макетен нож.. после пълня с пръст и поливам.. от есен до есен гаранция пуска корен.. 

5d930741ee266_.thumb.jpg.df54bf3bce80316389f0b1ba91a83e4b.jpg

ааа и още нещо се сетих.. ако от дупката отдолу се оттича много бързо водата ги увивам със стреч фолио..

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@Варела И при мен работи безотказно с камчатките, и то без кофичка!

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipOo3Grcq1sUqhOz5-mQLdCZCx0rlJhAWqIAXwIQ?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

@Славянски Харесва ми, че го обърна на общи принципи и възгледи, ще отговоря след малко подробно :)

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
Цитат

Ако искаш да е като жив плет, очевидно гъстотата не те бърка, но ако искаш да можеш да бръкнеш от всички страни на храста един ден - по-добре да имаш повече място. А и защо да се занимаваме с допълнително прореждане и местене? Това не е разсад все пак?

А ако не искаш да бъркаш и да го опоскаш до шушка? Ако примерно искаш да обереш колкото ти се яде и да остане нещо за птиците да ти направят разсад камчатки по полето? Ако искаш да е гъсто нарочно, да осигурява хабитат? А прореждането и местенето не са по-големи занимавки от първоначалната, дори са по-благи. Обяснявам.

Ако днес имам място подготвено за 2 камчатки по твоите мерки, но насадя вътре 10, съм си спестил 4 пъти по толкова работа СЕГА (СЕГА винаги е най-важното време, защото е най-дефицитно). След 5 години може да почне да им става тясно, но това ми дава 5 ГОДИНИ да подготвя място, да си променя мнението или да реагирам на промяна в средата, която не е съществувала прези 5 години. През тези 5 години може половината да измрат и изведнъж да се окаже, че трябва да подготвям място само за 4 вместо за 8. Ето, пак си спестих време от СЕГА. Като изместя най-малките първо, допълнително си освобождавам време и възможности, отделно ми се налага да местя само по 2 годишно. Това са примерни цифри, но са изцяло реалистични за моите виждания и възможности на уикенд градинар.

И да, за мен това си е точно разсад. Тия моите камчатки на двете ми видеа са си разсад 1:1. Касисът зад тях, метър и нещо висок, си е чист разсад. Зад него има разсад олеастър, около 2 метра висок и 2 брези от семе разсад, около 150 см е разсада.

За моите разбирания, а и според пермакултурните писания, системите не са статични. Не са "посади ги като плантация в грид 2х2 и жми градо". Системите са в непрекъсната промяна. Едни умират, други растат по-добре, трети видове се наместат, условия се променят, нужди се появяват и изчезват... Не бих си позволил да мисля за нещо, посадено от мен, като за вечно. Днес го има, утре не. Тази гъвкавост ми спестява драми при нужда нещо да се махне или премести и ми позволява бързо да си променям посоката / визията, при породена нужда.

 

Цитат

Минималисти ли трябва да бъдем?

Аз определено съм минималист, особено в градинарските грижи. Вероятно знаеш модела STUN? Идеално ми прилята :) И да, на Марк Шепърд е ;) Но всеки може да бъде какъвто го влече!

 

Цитат

Примерно ябълковите дървета едно време в имота са ги слагали през 6 и повече метра. Всичко е планирано за големи дървета, каквито са и станали.

За мен ябълката е практично да е малко дърво, за да може да се бере лесно. Което важи и за повечето плодни дървета. Ако говорим за ябълка или круша в полето, за сянка на животните, нека стане боабаб ако искаш. Но в двора е различно. Защо ми е 5 или 10 метра висока ябълка, която ми трябва дресирана маймуна да я бере и ще засенчва целия двор?! Дори 5 метровите череши на комшиите, които събират сума народ за бране и ядене, остават необрани отгоре, а под тях мирише 2 месеца на джибре. Така че, виждания има различни и не смятам, че едно е по-добро от друго. Целите и възможностите се различават, редно е и решенията да са различни.

 

Цитат

Но я купи като Любо кестени по 20 евро и ги слагай нагъсто и после ги прореждай след 4-тата година!

А я купи като Любо кестени по 20 евро, сложи ги през 12 метра, после между тях сложи през 50 см в земята ядка кестен (а защо не и дъб) и след 5 години ще имаш едни семенаци около метър и нещо високи, с нищо не пречещи на много по-големите купени фиданки, а реално създаващи предпоставки, които иначе ГУБИШ. Като например, в селото познавам жена, която има отгледани от нея 4 годишни семенаци, които 2018 година имаха по 10 завръза!

 

Цитат

След години там ще стане гъсталак.

Я стане, я не стане? Неизвестно. За колко минути ще оправиш гъсталака с храсторез и клонова ножица? 15. Колко години ще го чакаш да стане, ако изобщо стане? Неизвестно.

 

Цитат

Трябва да се види какви са причините да не растат толкова добре.

Знаеш ли каква шопска мъдрост научих през годините ми в региона? ТребАло, ма не моглО! Разбира се, че трябва. И ако може, ще има резултати. Но за разлика от тия максималисти горе в цитирания сайт с плантациите, моята професия не е плантатор на камчатки. Резултатът е, че всички мои растения, a те не са малко, предвид валенциите ми, получават ТОЧНО колкото време мога да им отделя. Нито повече, нито по-малко. Не правя санаториум за раними душици, а правя ядлива Жунгла с главно жъ. Оцеляват само най-приспособимите. С други думи, време да си направя вече табелата ТУКА Е ТАКА.

 

Цитат

Дали щеше да разсъждаваш така, ако имаше повече място? Примерно, 3-4 декара?

Гаранция! Просто бих направил голямо видово разнообразие, но винаги с добра плътност, а не рехаво и да го чакам да расте. Предпочитам да расте дърво и да го отрежа като не ми трябва (а може и да ми трябва, особено ако сложа азотофиксиращи за coppicing/chop&drop), отколкото да го оставя на ливадната растителност. Вече дадох пример за по-големи, но не прекалено големи, плантации. Там вместо на 100 акра да направиш директно всичко от-до, се почва на малка площ, гъсто и  от там чрез собствен посадъчен матрял, разрастваш поетапно с натрупан личен (а не ютюбърски) опит.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Ако днес имам място подготвено за 2 камчатки по твоите мерки, но насадя вътре 10, съм си спестил 4 пъти по толкова работа СЕГА (СЕГА винаги е най-важното време, защото е най-дефицитно). След 5 години може да почне да им става тясно, но това ми дава 5 ГОДИНИ да подготвя място, да си променя мнението или да реагирам на промяна в средата, която не е съществувала прези 5 години. През тези 5 години може половината да измрат и изведнъж да се окаже, че трябва да подготвям място само за 4 вместо за 8. Ето, пак си спестих време от СЕГА. Като изместя най-малките първо, допълнително си освобождавам време и възможности, отделно ми се налага да местя само по 2 годишно. Това са примерни цифри, но са изцяло реалистични за моите виждания и възможности на уикенд градинар.

Разбирам те. Но аз примерно не чистя по-малко или повече място в зависимост от отстоянията. Сея ги в ливада и разкопавам само около растенията тъй или иначе.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

И да, за мен това си е точно разсад. Тия моите камчатки на двете ми видеа са си разсад 1:1. Касисът зад тях, метър и нещо висок, си е чист разсад. Зад него има разсад олеастър, около 2 метра висок и 2 брези от семе разсад, около 150 см е разсада.

Само че станат ли твърде големи тия брези, вече не са разсад, а дървен материал или дърва за огрев, или нещо друго. Освен ако не ги вадиш с тежка техника.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

За моите разбирания, а и според пермакултурните писания, системите не са статични. Не са "посади ги като плантация в грид 2х2 и жми градо". Системите са в непрекъсната промяна. Едни умират, други растат по-добре, трети видове се наместат, условия се променят, нужди се появяват и изчезват... Не бих си позволил да мисля за нещо, посадено от мен, като за вечно. Днес го има, утре не. Тази гъвкавост ми спестява драми при нужда нещо да се махне или премести и ми позволява бързо да си променям посоката / визията, при породена нужда.

Е, това означава ли, че не трябва да имаме някаква стабилност или установеност? Ако ще местиш камчатките на всеки 3-4 години, това изглежда налудничаво и плод не чакай много. Аз като сея дръвчета, мисля какво ще бъде след 20 и повече години. Затова и сея неща, които да траят толкова. Може ли и да не достигнат такава възраст? Може. Може ли да се променят разбиранията ми? Възможно е. Въпросът е, че го правя с някакви визия и цел, както и ти го правиш. На мен примерно не ми дава сърце да наблъскам камчатките през 70 см. при толкова много място. По-скоро ще ги посадя покрай гората да си растат на воля в диво състояние (както и съм сторил с няколко).

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Аз определено съм минималист, особено в градинарските грижи. Вероятно знаеш модела STUN? Идеално ми прилята :) И да, на Марк Шепърд е ;) Но всеки може да бъде какъвто го влече!

Не съм запознат. Ще трябва да го проуча. Но предполагам си максималист в добива или и там си минималист? Разбира се, че човек в един момент се насища и няма нужда от повече, освен ако целта му не е да продава.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

За мен ябълката е практично да е малко дърво, за да може да се бере лесно. Което важи и за повечето плодни дървета. Ако говорим за ябълка или круша в полето, за сянка на животните, нека стане боабаб ако искаш. Но в двора е различно. Защо ми е 5 или 10 метра висока ябълка, която ми трябва дресирана маймуна да я бере и ще засенчва целия двор?! Дори 5 метровите череши на комшиите, които събират сума народ за бране и ядене, остават необрани отгоре, а под тях мирише 2 месеца на джибре. Така че, виждания има различни и не смятам, че едно е по-добро от друго. Целите и възможностите се различават, редно е и решенията да са различни.

Ами тука примерно много от ябълките са насадени пред две плевни. Там са гледали добитъка (най-вероятно е имало биволи, крави, овце). Не можеш на такова място да оставиш дървета по 2-3 метра високи примерно като на Пол Гаучи. Животните ще ги омлатят. А сянката е бонус. Е, няма да имаш какво да сееш отдолу, но то не е и мислено така, защото така се използвало мястото. В момента и двете плевни са само на каменен зид, нищо нагоре. Дърветата са високи:

Photo1671.thumb.jpg.b4bbcc9d57e67d0bcb6a65de166060a6.jpg

Дават си плода и не пречат на дейности и строежи отдолу. Не можеш да ги береш, но ако бяха ниски, нямаше да може и да се минава, а сега е като парк. Има и круши, и орехи.

преди 1 час, Боби Димитров написа:

Я стане, я не стане? Неизвестно. За колко минути ще оправиш гъсталака с храсторез и клонова ножица? 15. Колко години ще го чакаш да стане, ако изобщо стане? Неизвестно.

Реалистичното очакване е да стане и да не можеш да преминеш покрай храстите. Ако това не е проблем, окей. Аз не го мисля с "ако". По-скоро "когато". Разбира се, че може и да не стане... Ако ги занемаря, може съвсем да не стане. Но да подкастрям плодни храсти с храсторез - едва ли.

Ти имаш по-малко място и си ограничен. Работиш с това, което имаш. На мен специално не ми допада идеята да гъчкам растенията целенасочено да се съревновават. За плодните говоря. Ако е за гора, за жив плет, за колове, за разсад - тогава е друго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

@Варела, схемата е трепач! :) Едно време правехме същото с бутилка от Веро. Можеш да я ползваш няколко години подред. 

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Днес стана дума за камчатките в чата, понеже на Лозан му никнали семенаци, и ще си позволя да копирам тук дискусията по темата, да не се изгуби:

Цитат

Лозан: @Славянски, я кажи за семенаците камчатки, че и аз дондуркам няколко кълна от 4-5 дни. Още са на памук, който смятам да трансплантирам директно със семенака в почва. Каква да е тя? Къде да ги държа през зимата? Какви други препоръки можеш да ми дадеш? Впрочем съм извадил семена и от друга камчатка (по-дребна) и са във вода в хладилника от сабахлемта. Довечера ще ги преместя на памук и пак ще ги прибера в хладилника. След ден-два, като ги извадя на топло и тръгват до няколко дни.

Славянски: Много късно са ти никнали. На мене ми никнаха юни. Ами сложи ги в по-лека почва и им дай шанс да растат. Щото вече идва зима. Първо правят две листенца и стоят така сума време. След това почва растеж от върха. Но в тоя сезон не знам. От какъв сорт са брани? Моите първоначално бяха в малки саксийки, сигурно 250-300 мл. най-много.

Лозан: И аз предвиждам контейнери с размер 330мл. Такива имам от сегашната поръчка и от предишни такива. Никнаха сега защото бях изсушил плодчетата и сега ги накисвам, смачквам с пръст и отделям семето. След това стратифицирам за няколко дни и така. Значи ще е по-добре да ги гледам на лампа у дома до пролетта, за да дръпнат? Така и мислих да направя, но исках съвет, защото ти вече си го правил. Благодаря

Славянски: Аз го правих лятото. Трябваше да ги поливам. И нямат нужда от стратификация. Обаче след зимата не никнаха понеже пробвах пак. Може да са имали нужда от стратификация вече.

Лозан: А как ги съхранява зимата? ... @Славянски семенаците са от тези видове - Wojtek, Woloszebnica и Sinoglaska, но реално съм им изгубил етикетите и не знам кое растение на кое място е, следователно и семенаците от кой вид са...

Боби Димитров: Реално погледнато са от никой вид. С други думи всеки семенак е нов сорт. И тъй като не знаеш кой с кой се опрашва, ако го разработиш като сорт ще трябва да споменаваш и трите майчински сорта.

Лозан: @Боби Димитров абсолютно си прав ще се казва Lonicera caerulea var. kamtschatica-Lozkofila ... издръжлива на екстремно засушаване, тежка почва, неглижиране до крайност и тежък мраз.

Боби Димитров: Е те това вече звучи като нещо, което има търговско бъдеще!

Лозан: или пък WoWolOska

Боби Димитров: Докато сме на темата за семенаците ми се ще да кажа, че двете семеначета, които ми подари Славян, реално за 2 години са направили повече прираст от моите купени от Ведровски растения за 4 години.

Лозан: това да се чува

Боби Димитров: @Лозан Волска камчатка, или Влозка най-добре

Лозан: Наметни-долска превъзходна

Боби Димитров: Явно при него им е харабия, а и гледам в саксиите чак мъх има завъден, не ги лишава от влага очевидно (като мен)... Но се надявам и твоите да подкарат добре.

Лозан: ...или подобрена

Боби Димитров: Макар че бих си запазил плодчетата до пролетта и да ги гледам директно вън

Лозан: ем късно е вече... ще действам, както споменах и ще ги климатизирам рано, за да ги изнеса навън при първо трайно отминаване на студовете. Най-хубавото за сега е, че нямат естествен враг при мен. Дори птиците още не знаят за тях, но сега, когато вече ще са повече сигурно ще се появи нещо гладно и ще има битка. Хубавото е, че са ранноплододаващи и още няма толкова наизлюпени гадинки

Славянски: @Лозан Зимата си стояха навън в снега, без никаква защита. Най-дребните от замръзванията някои им се бяха подали коренчетата над земята. Но измръзнали мисля, че нямаше. На база на онези таблици за цъфтежа и плододаването можеш сигурно да определиш кой сорт кой е. Аз имам Синьоглазка и Челябинка и листата за съвсем различни също.

@Боби Димитров Това забелязвам и аз. Мощно вървят семенаците и още имат зелени листа и върхове. От другите ми сортове единствено Аурора има някакви зелени листенца. По-добри корени ли имат?

Лозан: @Славянски догодина ще пробвам, като се разлистят и започнат да цъфтят. Сега са само голи пръчки и е трудно, ако не и невъзможно да се определи.

Само да добавя, че от опитите ми да вкоренявам резници това лято успех имах единствено с орловите нокти. Камчатките всичките загинаха. Може би беше твърде късно. Въпреки че при втория опит им мазах стеблата с мед и канела, но не помогна. Мисля догодина да пробвам с отводки (air layering).

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Да добавя, че Адриан от групата Ашладисване ми сподели за резниците от камчатки къде е тайната - 90%+ влажност през целия период на вкореняване (поне от юни до края на септ) и така получава висок процент прихващане. Мисля беше писал 80%. Резниците са доста бърз начин за клониране на голямо количество храсти. Иначе с вкопани отводки си действам и аз. На пролет пак ще затрупам по 2-3 клона от моите Войтек и Дует, а сега на есен като слагам Красавицата и Звяра, отново ще ги затрупам дълбоко, за да мога другата есен да си отрежа поне 3 нови растения от едното и 1 от другото (на него структурата му е по-кофти, има само 2 големи клона и чак горе се разкланя, та ще се подстригваме).

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване