Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Изграждане на езеро в градината

Recommended Posts

Боби Димитров

Гого Николов:

Направата на езеро има ли някакви правила за форма, на които трябва да лежи? Ще го правя в центъра на мандалата. Максималната площ е кръг с диаметър 4 метра. Дълбочината разбрах, че за да презимуват рибки, трябва да е поне 1,5 м.

 

Относно зарибяването точно, четох че дълбочината е добре да е 1,5 м в най-дълбоката си част. За малки размери езерца, май само златните рибки посочват, които могат да презимуват там. А без рибки, малко се страхувам от развъждането на комарите. Предпочитам да не ги развъждам точно в градината си. А рибките си похапват ларвите им с удоволствие.

 

10978604_10204933460309761_3804727546499
 

 

Боби Димитров:
Между басейн и езеро има голяма разлика, но общото е, че и двете искат поддръжка.
 
За natural pools, които са нещо като микс от двете, както и за езерата, задължително е използването на въздушни помпи, дали ще е като еърлифт или с друга система... освен това се затинява, иска "осмукване" на дъното (прочее Холцер също говори за това и показва техники), трябва преливна тръба и измислена логика за пътя на отичане...
 
На 10 дка двор бих експериментирал, но в нормален двор в населено място, според мен работещата реалност е това, което Михаил е показал от снимките на неговия приятел...
 
 

Bushkata Bu:
Ето го и нашето, много любимо езеро! Правено е от дядо ми, през 57 година. Доста е голямо, за размерите на двора, но е прекрасна част от него. С бетонно корито е. В горната част имаше още едно, но то нямаше излято корито. Дълбочината е около 2 метра, но впоследствие са насипани огромни морени и сега е около метър, метър и 20. Ползата от морените е, че когато имеш риби, се криеха по дупките - създадена им е близка до природата среда. После обаче заселихме патици и вече няма риби. А и къщите, по склона над нас са вече цял нов квартал. Преди години изплуваха маса риби с коремите нагоре - някой нещо някъде е изсипал и то дойде в езерото.Има и специални бетонни гнезда по дъното, в които да се посадят лилии - нещо, което още не съм направила. Изобщо правено е с мисъл и знание.
 
1505141_10153081881414207_72242540777948
 
10388629_10153081892149207_3649151039362
 
 
Косьо Стамболиев:
Природосъобразна технология за създаване на езеро
 
Размерите на бъдещото езеро би трябвало да варират от 200-250 кв. и дълбочина от 1.2 до 1.4 м. Формата на езерото може да не бъде строго правоъгълна (10х20), а например бъбрековидна, кръгла, удължено елипсовидна или друга подобна форма. Само не използвайте триъгълна или квадратна форма. Най-правилно е да се използват предимствата, които предлага самия терен, неговите естествени образования (ландшафт). Дълбочината може да бъде и по-голяма ако имате такива предпочитания.

След очертаване на бъдещото езеро при самото изкопаване трябва да се следи за плавно увеличаване на дълбочината му и запазване на ъгъла на наклон на бреговете 20-25 градуса. Изкопава се 1/3 от замислената дълбочина на езерото. Извадената пръст ще продължи бреговете и ще утрои дълбочината на езерото. В най-ниската точка се вгражда една тръба (желателно керамична) през която ще изтича излишната вода. Трябва също да се предвиди къде ще се насочва излишната вода – към канавка или ще се пуска свободно да изтича.

Вече изкопаната основа на езерото се покрива с глина. Самата глина се размесва с вода до състояние на меко тесто, незалепващо за лопатата. Глината с дебелина на слоя 20-25 см се полага на дъното и стените на бъдещото езеро и се утъпква/трамбова продължително. По краищата на езерото укрепващите слоеве от глина се правят на височина 15-20 см по-високи от предполагаемото най-високо ниво на водата. Глината трябва хубаво да подсъхне. Да не се появят много пукнатини трябва няколко пъти да се напръска с вода хубаво слоя глина. След изсъхване на този слой от глина, останалите пукнатини се запълват с по-гъста глина. Следва полагане на втория слой от глината. Повтарят се процедурите, както за първия слой от глината. Всеки от слоевете след подготовката му ще се свие с 2-3 см. След подсъхване на втория слой се нанася и третия слой от глината. В него докато е още влажен се трамбова дребен чакъл или едър промит речен пясък в порядъка от 2-3 см. Когато третия слой глина изсъхне, след замазване на появилите се пукнатини с гъста глина, дъното на езерото се покрива със слой от дребен чакъл или речен пясък с дебелина от 3-5 см.
При възможност бреговете допълнително могат да се укрепят с плоски речни камъни с подходяща форма и размери. Само трябва да знаете, че с времето те леко ще потънат в глината.


При терен, който не пропуска много водата, може да се ползва смес от глина и слама за изграждането на защитните слоеве. 

За създаване на екологична ниша в езерото трябва да се пуснат малки рибки (шаран или диви видове) и да се донесат няколко речни/езерни охлюва и внимателно да се прецени какви водни растения ще се сложат в езерото. Полезно е в един от ъглите на езерото да се посади блатен аир или тръстика за пречистване на водата. На 1-2 метра от брега се посаждат няколко групи от дървета (елша, бреза, ива, плачеща върба) и храсти стремейки се да създадете приятна и свободна гледка от към мястото където е (ще бъде) построена къщата. 

В езерото може да пуснете няколко малки дървени платформи на които ще могат да кацат птици или пък зелени жаби ще си правят слънчеви бани.

Този тип езера най-често се пълнят от дъждовна вода, може и от изворче, което извира наблизо.

Преведено по материали от руски сайтове.

 
 
 
Виктор Божиков:
за да имаш риба,трябва езерото да има и дълбока и плитка част, там хвърлят хайвера си
 
 
 
 
Материали:
http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/kak-da-si-napravim-ezero-v-gradinata/
http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/kak-se-pravi-samopoddarjashto-se-ezero/
 
Езерото на Станко Каишев:
https://www.facebook.com/video.php?v=10204563709589960
 
Езерото на Кирил Георгиев:
Почистване: https://www.facebook.com/kiril.sg/media_set?set=a.10202506058345077.1073741841.1003752700&type=3
 
Пълно: https://www.facebook.com/kiril.sg/media_set?set=a.1333969621664.2043366.1003752700&type=3
 
Езера (dams) по контура на терена, комбинирани със swales:
http://photos1.blogger.com/blogger/34/801/1600/Sample-design.jpg

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Голям зор с моето езеро. :)

 

Първо му оградих размерите и започнах да копая първото стъпало

 

1 изкоп за езеро.jpg

 

Разбира се, хванах най-малкият да помага :Д

 

2 помагачи за езерото.jpg

 

Оказа се трудна задача и често посядахме за почивка и чашка кафе

 

3 почивка в градината.jpg

 

Понеже съм много умен, направих изкопа по-широк, отколкото трябва. Наложи се да импровизирам стъпало с по-малък диаметър и наредих циментови блокчета. Зад тях поставих керемиди, които да играят временен кофраж между блокчетата и пръстта. Впоследствие ще махна керемидите и в празното зад тях, ще заровя подложката на езерото.

 

4 големина на езерото.jpg

 

И така, копахме, ринахме, хвърляхме...

 

5 почти изкопано езеро.jpg

 

След сумати износени колички, приключих с копането и най-ниската точка е на дълбочина 1,60 см

 

6 изкопано езеро.jpg

 

Четох четох за подложките за езера, все някакви мембрани от по 20-25 лв квадратния метър - почти се бях отчаял. После прочетох за винил, но по-дебелите са също скъпи. Брезентът също е скъп. Използваните винили са вече износени от слънцето.

 

В крайна сметка, реших да използвам дебел найлон. Нормалният е 80 микрона. Аз си взех 200 микрона с УВ защита и ще го поставя в два слоя. Под него, ще сложа изолация за ламиниран паркет, като подложка, срещу нещо, които би пробило найлона.
16х8 метра 200 микрона найлон ми излезна 130 лв. И толкова не ми се даваха, но е значително по-евтин вариант и доколкото четох, напълно достатъчен за езеро с подобни размери.

Имах голямото желание, да увелича дълбочината на езерото, като изградя с изкопаната пръст, дига по краищата, но за да го направя, трябва да увелича общия размер на площта, която ще заеме езерото с дигата, а това при мен не може да стане, защото извън радиуса от 2 метра, имам предвидена пътека. Освен това, не виждам и как ще скрия найлона, ако направя дига. Ето защо, вариантът остана, да е с една идея над основното равнище, Отгоре ще е покрито с тикли и големи речни камъни. Формата първоначално е кръгла, но ще се разчупи от камъните.

 

Частта, която се врязва в кръга, е предвидена да направя някаква естакада, от която да циркулира водата и да я обогатява с кислород, до колкото е възможно.

Планирал съм и едно голямо дърво, което да прекрачва като мостче цялото езеро. По възможност с крив ствол, така че част от него да попада във водата. Всякакви гадове ще попадат вътре, добре е да имат лесен начин да излизат от водата.

Времето ме възпрепятства сериозно в начинанието. Затова, на този етап, това е от мен. Когато напредна, надявам се да е скоро, ще поместя снимки. Хубавото е, че след всичкия този сняг и дъжд, поне изкопът не се срина. :)

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Леле! Голямо кОпане! Евала!
За колко време го изкопа?
Варианта с обмазване на дъното с глина? Или нямаш глина наблизо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Да, и аз го гледах това с омазването с глина, но тук нито съм виждал, нито съм чувал да има някъде... Иначе е добре, като изпълнение, даже и за окото. :)

 

Няколко дни го копах, но ако махна почивките и събера общото време, да кажем за 2 дни. То изнасянето беше по-трудното. Успокоението, което ме крепеше, беше, че с всяко стъпало, се копае по-малко. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

— Не човек, а желязо,

просъскал агентът фашист.

Тихо копача подсказал:

— Не, перма-културист!

(по мотиви на В. Андреев)

 

Човече, като знаеш, че това е един час работа на малка фадрома (или един надник за малцинствен работник), как ти даде сърце и преди всичко - кръст и гръб - да издълбаеш този трап?! Но зарежи парите, времето как ти се откъсна от сърцето :) Честно, притежаваш маняшка МОШ, както казват в Бургас хаповете!

 

Ще следя темата с интерес!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

:lol:  :lol:

Аз не знам, как съседите не дойдоха да видят чий гроб копая.

 

Тъкмо си изравних миналата година мястото. терасираното ми е спрямо чуждото с метър и нещо отгоре. Да кача фадрома, макар и мини, ще си направи собствен път, ще ми изпомачка червеите  :D  и ще ми го изкопае точно, като трап. После ще се видя в чудо да правя стъпалата. Затова и реших, да го изкопая сам. Е, не крия, че останах неприятно изненадан, че не ставаше толкоз бързо, колкото си го представях. А работа с малцинствата не искам да си имам. Вечните тарикати. Постоянен пазарлък. Фикс идея да те прекарат с нещо, просто за спорта. А и дворът ми е разграден, въобще не искам да ги уча къде има нещо за крадене.

 

Няма нищо, така удовлетворението от свършената работа е с една, или може би много идеи, по-голяма.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

 

водопада.

post-26-0-60994100-1426275439_thumb.jpg

- първа копка.

post-26-0-06814700-1426275494_thumb.jpg

- оформяне.

post-26-0-17669700-1426275537_thumb.jpg

-основа.

post-26-0-66187500-1426275580_thumb.jpg

-запълване.

post-26-0-13831300-1426275642_thumb.jpg

-оформяне на брега.

post-26-0-06260600-1426275683_thumb.jpg

-нощен изглед

post-26-0-12073200-1426275822_thumb.jpg

-първо разширение.

post-26-0-82862100-1426275863_thumb.jpg

изглед от горе.

post-26-0-63426700-1426275916_thumb.jpg

-първи улов.

post-26-0-40644200-1426276269_thumb.jpg

-втора копка.

post-26-0-53028000-1426276325_thumb.jpgpost-26-0-44341400-1426276350_thumb.jpgpost-26-0-27450700-1426276422_thumb.jpg

красиви и...

post-26-0-27646500-1426276473_thumb.jpgpost-26-0-40857900-1426276492_thumb.jpg

големи обитатели.

post-26-0-74305600-1426276556_thumb.jpgpost-26-0-93849600-1426276572_thumb.jpg

- водоизточник.

[attapost-26-0-65419300-1426276688_thumb.jpg

-покритие.

post-26-0-12278200-1426276724_thumb.jpg

-запълнено.

post-26-0-37372600-1426275734_thumb.jpg

-първи обитатели.

 

Привет ентусиасти. С риск да Ви досадя с повечко снимки, смея да покажа как изградих и разширих моето езерце.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

post-26-0-13150700-1426277039_thumb.jpg

водопада.

post-26-0-54192400-1426277073_thumb.jpg

-малко нощни ефекти.

post-26-0-66159800-1426277138_thumb.jpgpost-26-0-72874000-1426277154_thumb.jpgpost-26-0-97398700-1426277167_thumb.jpgpost-26-0-10392000-1426277192_thumb.jpg

останаха още малко

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Е това е живот! :)

Каква помпа ползваш за водопада? И откъде смучи, с каква цедка и каква мощност?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

Под езерото с водопада има извор,оформил съм го като кладенец.От там с помпа в парника през деня на определени моменти източвам прясна вода и допълвам в езерото,в зависимост от потреблението на вода за поливане.Помпата е 500 W на Райдер.Дебита на извора е около 1000 литра на час.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Как ще досадиш?! Това са снимките, които ми дават сила! Много си добър във всичко, което правиш!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Е човек, ако съм си мечтал за нещо, то е в двора ми да има извор...плащаш ли такса между другото ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanko Kaishev

Такса за какво и на кого?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Такса на държавата за ползването на ресурс като изворната вода - същото е с концесионерите на минерална :) По закон си длъжен. Въпрос на морал, предполагам, едва ли санкционират.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

Ако се смята, че е морално да плащаш за ресурс, който е на мястото и от който нямаш финансова облага - т.е. сравнението с концесионерите на минерална не  е много добро.
По-морално ми се види да се следи за начина на използване на подобни ресурси, като малки извори, кладенци, а не всичко да приключва с изработване на закон, определяне на такси и евентуалното им събиране.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Разбира се, че има много условности, но в крайна сметка би било редно, според мен, въпреки че далеч не сме опрели до там за момента. За кладенец също се плаща такса на теория, ако не се лъжа, а на някои места по света, като Калифорния например,  е забранено да се копаят ( то в много щати и събирането на дъждовна вода е незаконно, но това е друга тема). А България наистина е толкова богата на извори и вода, че следва да се разработва стратегия за рационалното им и устойчиво използване, а не да се изсичат вододайните зони и изворите да пресъхват. Но това също е друга, много болна тема.
Дай боже всекиму извор в градината. При мен извор няма, но има високи подпочвени води и нямам проблеми с напояването - на 1.5 метра в земята дупката се пълни с вода. Отдолу минавала подземна река, а кладенците са през 15 метра, все пълни. Изобилие :wub:
.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Най-накрая успях да събера достатъчно речни камъни, за да завърша ограждането на езерото.

Използвах подложка за паркет. Върху нея два пласт от най-дебелия 200 микрона найлон, с ув защита.

Около него засипах с мулч от натрошени клони от рязането на овошките.

 

подложка на езеро.JPG

подложка на езерото.JPG

езеро с найлон.JPG

градиснко езеро.JPG

езеро в градината с камъни.JPG

градинско езеро в мандалата.JPG

 Следващата стъпка е залесяването на езерото. Рибки, жаби.. И най-накрая естакада за стичане на вода, за да има някакво въртене. Може да използвам и водата за поливане, за да може по-често да обновявам част от нея.
 • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bushkata

То като истинско! :) Евала!
Залесяване? А какво се случва с корените на растенията и найлона или не се сади нищо агресивно вътре?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Смятам да използвам щайги, с необходимата смеска вътре (още не знам каква е), в които да садя разни неща.. Също и свободно плаващи водни растения.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване