Боби Димитров

Изграждане на езеро в градината

69 мнения в тази тема

Гого Николов:

Направата на езеро има ли някакви правила за форма, на които трябва да лежи? Ще го правя в центъра на мандалата. Максималната площ е кръг с диаметър 4 метра. Дълбочината разбрах, че за да презимуват рибки, трябва да е поне 1,5 м.

 

Относно зарибяването точно, четох че дълбочината е добре да е 1,5 м в най-дълбоката си част. За малки размери езерца, май само златните рибки посочват, които могат да презимуват там. А без рибки, малко се страхувам от развъждането на комарите. Предпочитам да не ги развъждам точно в градината си. А рибките си похапват ларвите им с удоволствие.

 

10978604_10204933460309761_3804727546499
 

 

Боби Димитров:
Между басейн и езеро има голяма разлика, но общото е, че и двете искат поддръжка.
 
За natural pools, които са нещо като микс от двете, както и за езерата, задължително е използването на въздушни помпи, дали ще е като еърлифт или с друга система... освен това се затинява, иска "осмукване" на дъното (прочее Холцер също говори за това и показва техники), трябва преливна тръба и измислена логика за пътя на отичане...
 
На 10 дка двор бих експериментирал, но в нормален двор в населено място, според мен работещата реалност е това, което Михаил е показал от снимките на неговия приятел...
 
 

Bushkata Bu:
Ето го и нашето, много любимо езеро! Правено е от дядо ми, през 57 година. Доста е голямо, за размерите на двора, но е прекрасна част от него. С бетонно корито е. В горната част имаше още едно, но то нямаше излято корито. Дълбочината е около 2 метра, но впоследствие са насипани огромни морени и сега е около метър, метър и 20. Ползата от морените е, че когато имеш риби, се криеха по дупките - създадена им е близка до природата среда. После обаче заселихме патици и вече няма риби. А и къщите, по склона над нас са вече цял нов квартал. Преди години изплуваха маса риби с коремите нагоре - някой нещо някъде е изсипал и то дойде в езерото.Има и специални бетонни гнезда по дъното, в които да се посадят лилии - нещо, което още не съм направила. Изобщо правено е с мисъл и знание.
 
1505141_10153081881414207_72242540777948
 
10388629_10153081892149207_3649151039362
 
 
Косьо Стамболиев:
Природосъобразна технология за създаване на езеро
 
Размерите на бъдещото езеро би трябвало да варират от 200-250 кв. и дълбочина от 1.2 до 1.4 м. Формата на езерото може да не бъде строго правоъгълна (10х20), а например бъбрековидна, кръгла, удължено елипсовидна или друга подобна форма. Само не използвайте триъгълна или квадратна форма. Най-правилно е да се използват предимствата, които предлага самия терен, неговите естествени образования (ландшафт). Дълбочината може да бъде и по-голяма ако имате такива предпочитания.

След очертаване на бъдещото езеро при самото изкопаване трябва да се следи за плавно увеличаване на дълбочината му и запазване на ъгъла на наклон на бреговете 20-25 градуса. Изкопава се 1/3 от замислената дълбочина на езерото. Извадената пръст ще продължи бреговете и ще утрои дълбочината на езерото. В най-ниската точка се вгражда една тръба (желателно керамична) през която ще изтича излишната вода. Трябва също да се предвиди къде ще се насочва излишната вода – към канавка или ще се пуска свободно да изтича.

Вече изкопаната основа на езерото се покрива с глина. Самата глина се размесва с вода до състояние на меко тесто, незалепващо за лопатата. Глината с дебелина на слоя 20-25 см се полага на дъното и стените на бъдещото езеро и се утъпква/трамбова продължително. По краищата на езерото укрепващите слоеве от глина се правят на височина 15-20 см по-високи от предполагаемото най-високо ниво на водата. Глината трябва хубаво да подсъхне. Да не се появят много пукнатини трябва няколко пъти да се напръска с вода хубаво слоя глина. След изсъхване на този слой от глина, останалите пукнатини се запълват с по-гъста глина. Следва полагане на втория слой от глината. Повтарят се процедурите, както за първия слой от глината. Всеки от слоевете след подготовката му ще се свие с 2-3 см. След подсъхване на втория слой се нанася и третия слой от глината. В него докато е още влажен се трамбова дребен чакъл или едър промит речен пясък в порядъка от 2-3 см. Когато третия слой глина изсъхне, след замазване на появилите се пукнатини с гъста глина, дъното на езерото се покрива със слой от дребен чакъл или речен пясък с дебелина от 3-5 см.
При възможност бреговете допълнително могат да се укрепят с плоски речни камъни с подходяща форма и размери. Само трябва да знаете, че с времето те леко ще потънат в глината.


При терен, който не пропуска много водата, може да се ползва смес от глина и слама за изграждането на защитните слоеве. 

За създаване на екологична ниша в езерото трябва да се пуснат малки рибки (шаран или диви видове) и да се донесат няколко речни/езерни охлюва и внимателно да се прецени какви водни растения ще се сложат в езерото. Полезно е в един от ъглите на езерото да се посади блатен аир или тръстика за пречистване на водата. На 1-2 метра от брега се посаждат няколко групи от дървета (елша, бреза, ива, плачеща върба) и храсти стремейки се да създадете приятна и свободна гледка от към мястото където е (ще бъде) построена къщата. 

В езерото може да пуснете няколко малки дървени платформи на които ще могат да кацат птици или пък зелени жаби ще си правят слънчеви бани.

Този тип езера най-често се пълнят от дъждовна вода, може и от изворче, което извира наблизо.

Преведено по материали от руски сайтове.

 
 
 
Виктор Божиков:
за да имаш риба,трябва езерото да има и дълбока и плитка част, там хвърлят хайвера си
 
 
 
 
Материали:
http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/kak-da-si-napravim-ezero-v-gradinata/
http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/kak-se-pravi-samopoddarjashto-se-ezero/
 
Езерото на Станко Каишев:
https://www.facebook.com/video.php?v=10204563709589960
 
Езерото на Кирил Георгиев:
Почистване: https://www.facebook.com/kiril.sg/media_set?set=a.10202506058345077.1073741841.1003752700&type=3
 
Пълно: https://www.facebook.com/kiril.sg/media_set?set=a.1333969621664.2043366.1003752700&type=3
 
Езера (dams) по контура на терена, комбинирани със swales:
http://photos1.blogger.com/blogger/34/801/1600/Sample-design.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям зор с моето езеро. :)

 

Първо му оградих размерите и започнах да копая първото стъпало

 

1 изкоп за езеро.jpg

 

Разбира се, хванах най-малкият да помага :Д

 

2 помагачи за езерото.jpg

 

Оказа се трудна задача и често посядахме за почивка и чашка кафе

 

3 почивка в градината.jpg

 

Понеже съм много умен, направих изкопа по-широк, отколкото трябва. Наложи се да импровизирам стъпало с по-малък диаметър и наредих циментови блокчета. Зад тях поставих керемиди, които да играят временен кофраж между блокчетата и пръстта. Впоследствие ще махна керемидите и в празното зад тях, ще заровя подложката на езерото.

 

4 големина на езерото.jpg

 

И така, копахме, ринахме, хвърляхме...

 

5 почти изкопано езеро.jpg

 

След сумати износени колички, приключих с копането и най-ниската точка е на дълбочина 1,60 см

 

6 изкопано езеро.jpg

 

Четох четох за подложките за езера, все някакви мембрани от по 20-25 лв квадратния метър - почти се бях отчаял. После прочетох за винил, но по-дебелите са също скъпи. Брезентът също е скъп. Използваните винили са вече износени от слънцето.

 

В крайна сметка, реших да използвам дебел найлон. Нормалният е 80 микрона. Аз си взех 200 микрона с УВ защита и ще го поставя в два слоя. Под него, ще сложа изолация за ламиниран паркет, като подложка, срещу нещо, които би пробило найлона.
16х8 метра 200 микрона найлон ми излезна 130 лв. И толкова не ми се даваха, но е значително по-евтин вариант и доколкото четох, напълно достатъчен за езеро с подобни размери.

Имах голямото желание, да увелича дълбочината на езерото, като изградя с изкопаната пръст, дига по краищата, но за да го направя, трябва да увелича общия размер на площта, която ще заеме езерото с дигата, а това при мен не може да стане, защото извън радиуса от 2 метра, имам предвидена пътека. Освен това, не виждам и как ще скрия найлона, ако направя дига. Ето защо, вариантът остана, да е с една идея над основното равнище, Отгоре ще е покрито с тикли и големи речни камъни. Формата първоначално е кръгла, но ще се разчупи от камъните.

 

Частта, която се врязва в кръга, е предвидена да направя някаква естакада, от която да циркулира водата и да я обогатява с кислород, до колкото е възможно.

Планирал съм и едно голямо дърво, което да прекрачва като мостче цялото езеро. По възможност с крив ствол, така че част от него да попада във водата. Всякакви гадове ще попадат вътре, добре е да имат лесен начин да излизат от водата.

Времето ме възпрепятства сериозно в начинанието. Затова, на този етап, това е от мен. Когато напредна, надявам се да е скоро, ще поместя снимки. Хубавото е, че след всичкия този сняг и дъжд, поне изкопът не се срина. :)

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле! Голямо кОпане! Евала!
За колко време го изкопа?
Варианта с обмазване на дъното с глина? Или нямаш глина наблизо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз го гледах това с омазването с глина, но тук нито съм виждал, нито съм чувал да има някъде... Иначе е добре, като изпълнение, даже и за окото. :)

 

Няколко дни го копах, но ако махна почивките и събера общото време, да кажем за 2 дни. То изнасянето беше по-трудното. Успокоението, което ме крепеше, беше, че с всяко стъпало, се копае по-малко. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

— Не човек, а желязо,

просъскал агентът фашист.

Тихо копача подсказал:

— Не, перма-културист!

(по мотиви на В. Андреев)

 

Човече, като знаеш, че това е един час работа на малка фадрома (или един надник за малцинствен работник), как ти даде сърце и преди всичко - кръст и гръб - да издълбаеш този трап?! Но зарежи парите, времето как ти се откъсна от сърцето :) Честно, притежаваш маняшка МОШ, както казват в Бургас хаповете!

 

Ще следя темата с интерес!

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:lol:  :lol:

Аз не знам, как съседите не дойдоха да видят чий гроб копая.

 

Тъкмо си изравних миналата година мястото. терасираното ми е спрямо чуждото с метър и нещо отгоре. Да кача фадрома, макар и мини, ще си направи собствен път, ще ми изпомачка червеите  :D  и ще ми го изкопае точно, като трап. После ще се видя в чудо да правя стъпалата. Затова и реших, да го изкопая сам. Е, не крия, че останах неприятно изненадан, че не ставаше толкоз бързо, колкото си го представях. А работа с малцинствата не искам да си имам. Вечните тарикати. Постоянен пазарлък. Фикс идея да те прекарат с нещо, просто за спорта. А и дворът ми е разграден, въобще не искам да ги уча къде има нещо за крадене.

 

Няма нищо, така удовлетворението от свършената работа е с една, или може би много идеи, по-голяма.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

водопада.

post-26-0-60994100-1426275439_thumb.jpg

- първа копка.

post-26-0-06814700-1426275494_thumb.jpg

- оформяне.

post-26-0-17669700-1426275537_thumb.jpg

-основа.

post-26-0-66187500-1426275580_thumb.jpg

-запълване.

post-26-0-13831300-1426275642_thumb.jpg

-оформяне на брега.

post-26-0-06260600-1426275683_thumb.jpg

-нощен изглед

post-26-0-12073200-1426275822_thumb.jpg

-първо разширение.

post-26-0-82862100-1426275863_thumb.jpg

изглед от горе.

post-26-0-63426700-1426275916_thumb.jpg

-първи улов.

post-26-0-40644200-1426276269_thumb.jpg

-втора копка.

post-26-0-53028000-1426276325_thumb.jpgpost-26-0-44341400-1426276350_thumb.jpgpost-26-0-27450700-1426276422_thumb.jpg

красиви и...

post-26-0-27646500-1426276473_thumb.jpgpost-26-0-40857900-1426276492_thumb.jpg

големи обитатели.

post-26-0-74305600-1426276556_thumb.jpgpost-26-0-93849600-1426276572_thumb.jpg

- водоизточник.

[attapost-26-0-65419300-1426276688_thumb.jpg

-покритие.

post-26-0-12278200-1426276724_thumb.jpg

-запълнено.

post-26-0-37372600-1426275734_thumb.jpg

-първи обитатели.

 

Привет ентусиасти. С риск да Ви досадя с повечко снимки, смея да покажа как изградих и разширих моето езерце.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

post-26-0-13150700-1426277039_thumb.jpg

водопада.

post-26-0-54192400-1426277073_thumb.jpg

-малко нощни ефекти.

post-26-0-66159800-1426277138_thumb.jpgpost-26-0-72874000-1426277154_thumb.jpgpost-26-0-97398700-1426277167_thumb.jpgpost-26-0-10392000-1426277192_thumb.jpg

останаха още малко

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това е живот! :)

Каква помпа ползваш за водопада? И откъде смучи, с каква цедка и каква мощност?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под езерото с водопада има извор,оформил съм го като кладенец.От там с помпа в парника през деня на определени моменти източвам прясна вода и допълвам в езерото,в зависимост от потреблението на вода за поливане.Помпата е 500 W на Райдер.Дебита на извора е около 1000 литра на час.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как ще досадиш?! Това са снимките, които ми дават сила! Много си добър във всичко, което правиш!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е човек, ако съм си мечтал за нещо, то е в двора ми да има извор...плащаш ли такса между другото ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такса за какво и на кого?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такса на държавата за ползването на ресурс като изворната вода - същото е с концесионерите на минерална :) По закон си длъжен. Въпрос на морал, предполагам, едва ли санкционират.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се смята, че е морално да плащаш за ресурс, който е на мястото и от който нямаш финансова облага - т.е. сравнението с концесионерите на минерална не  е много добро.
По-морално ми се види да се следи за начина на използване на подобни ресурси, като малки извори, кладенци, а не всичко да приключва с изработване на закон, определяне на такси и евентуалното им събиране.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че има много условности, но в крайна сметка би било редно, според мен, въпреки че далеч не сме опрели до там за момента. За кладенец също се плаща такса на теория, ако не се лъжа, а на някои места по света, като Калифорния например,  е забранено да се копаят ( то в много щати и събирането на дъждовна вода е незаконно, но това е друга тема). А България наистина е толкова богата на извори и вода, че следва да се разработва стратегия за рационалното им и устойчиво използване, а не да се изсичат вододайните зони и изворите да пресъхват. Но това също е друга, много болна тема.
Дай боже всекиму извор в градината. При мен извор няма, но има високи подпочвени води и нямам проблеми с напояването - на 1.5 метра в земята дупката се пълни с вода. Отдолу минавала подземна река, а кладенците са през 15 метра, все пълни. Изобилие :wub:
.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая успях да събера достатъчно речни камъни, за да завърша ограждането на езерото.

Използвах подложка за паркет. Върху нея два пласт от най-дебелия 200 микрона найлон, с ув защита.

Около него засипах с мулч от натрошени клони от рязането на овошките.

 

подложка на езеро.JPG

подложка на езерото.JPG

езеро с найлон.JPG

градиснко езеро.JPG

езеро в градината с камъни.JPG

градинско езеро в мандалата.JPG

 Следващата стъпка е залесяването на езерото. Рибки, жаби.. И най-накрая естакада за стичане на вода, за да има някакво въртене. Може да използвам и водата за поливане, за да може по-често да обновявам част от нея.
6 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То като истинско! :) Евала!
Залесяване? А какво се случва с корените на растенията и найлона или не се сади нищо агресивно вътре?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам да използвам щайги, с необходимата смеска вътре (още не знам каква е), в които да садя разни неща.. Също и свободно плаващи водни растения.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Езерото е страхотно! Каква е системата за пълнене и допълване?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Системата е с маркуча, понеже съм постоянно там. :)

Вараиант е с поплавък, но не си струва занимавката, при положение, че съм там и имам още работа по него... Представях си го по-лесно :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези камъни, много паянтови. Взех си половин кубик акация. С нея ще оградя брега, с комбинация на места с по-големи камъни. Ще оформя кашпи върху брега от същия материал, в които мога да сложа саксии или директно да садя. А между самите дръвчета, че посадя растения с малка коренова система.

 

Наредих в единия край, да видя какво ще стане. На места ги изрязвам под ъгъл, за да е полегат брегът - удобство за земноводбните. Отделно, върху дървена основа, мога лесно да прикрепям всичко.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, ще правиш ли филтрация или смяташ да става по естествен начин? Колко литра вода има, според теб, в езерото?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С циркуляр ли режеш? По колко пари намери акацията, всичката с такава дебелина ли е?

 

Гледам отзад чесъна (лука) върви красиво!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За филтрация, единственото, което мисля да правя, е просто да направя някакво движение и стичане на водата. Както и наличие на водни растения за производство на кислород. Аз на езерото, гледам, като на блатно езеро. Предполагам, че според развитието ще трябва да решавам какво е нужно да се прави...

Режа с банциг. С циркуляр е опасно да ги режа тези. Твърдо режещо тяло, високи обороти, малко накриво да подам или да има къде да мръдне надолу, докато го бутам и така ще ритне, че не се знае какво ще стане. Дискът е як - freud, поръчвах си го от ибей, че в бг са два пъти по-скъпи, прави ряз, като след плания/абрихт, но го ползвам само с линеал или шейна.

Акацията е на 60 лв/кубика. Не съм търсил за по-евтино. Дебелината е сходна, като има и някои малко по-дебели и по-тънки. То реално се гледат гори от акации с тази цел и е нормално да са горе-долу с еднакво фи.

Поне чесънът и лукът внасят някаква зеленинка в градината. Айде още една седмица, че ми писна да я гледам такава, пустинна. Искам да вадя вече разсадите навън. А, имам и една леха с маруля, латинки, цвекло и целина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля си, за дървена конструкция, тип асмалък, с 4 опорни колонки, с която да хвърлям някаква шарена сянка над езерцето по обяд, а през останалото време над заобикалящите го лехи, според зависи от местоположението на слънцето.

По него ще пусна някои пълзящи растения. Може да се жертвам и за една лозичка от по-невзискателните.

От този тип мисля да е:

pergola.jpg

* Реализирано: Пергола над градинско езеро

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще правим подобна на село за асма. Гадаем все още дали са се хванали лозите де. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замислила съм да правя иновационно езеро тип цистерна от бетонното "нящо" в двора ми. За целта трябва да му се иззида/излее предна стена и да се измаже отвътре с нещо. Понеже не съм убедена, че мога да направя кофраж си мисля по-скоро да го доиззидам с мраморни парчета. Вътре на дъното има остатъци от вар, която чистя, но не знам дали ще успея да изчистя съвсем, че е много спечена. Обаче при всички положения не искам да ми се разтваря после във водата. С какво мога да го измажа?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А како е туй нящу в двора ти? :Д Колко е голямо, с каква дебелина са стените му, стърчат ли отнякъде железа. За големината питам, за да се види ориентировъчно какво налягане би създавало на новата стена, която мислиш да зидаш. Вкопано ли е, надземно ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отърчах, та го заснех. Към педя са дебели стените. Нищо не стърчи, само коренаци от смокинята. Има и малки котки за мащаб  :)

 

32948350176_28ee87d576_c.jpg

 

Изотгоре:

 

32948352646_01b47534f0_c.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих го зидал. Не знам колко ще държи.
Бих пробил през определено разстояние дупки в двата края на стените. Да набия арматурни железа. За тях да захвана арматурна мрежа. От двете й страни да обшия с кофражни дъски - лесно е. Подпираш общия кофраж от двете страни. Не иска много бетон като гледам. Бъркаш, мяташ, трамбоваш. Бетонът зрее за около месец. Можеш да го декофрираш ако решиш и на другия ден, но с вода не го пълни. Аз не бих го мазал с нищо вътре. След като е минал 1 месец, ще го напълня с вода да видя дали ще тече някъде по фугите на новта стена. Ако тече, с маркуч ще го източа и ще замажа само тях. Има специализирани продукти, ще потърсим, ако се стигне до това. Но и леко да сълзи, няма да е лошо, хем от външната страна ще може да вирее мъх. За вътре ще ти пратя коренчета на водни лили, но само за едно лято ще ти запълнят всичко с листа... - не знам каква ти е идеята. Предвид, че не е вкопано в земята, рибки може и да не можеш да гледаш, защото зимата ще е доста по-ниска температурата отколкото на вкопаните езерца. Евентуално външна изолация на откритите стени и нещо декоративно с камък по тях. Тогава може и да се сложат рибки. Но на този размер, само златни, защото шаранчетата стават големи и ще им е тясно.
Имаш къде и да издигнеш стъпаловидна стеничка за водопадче с помпа, която да движи и аерира водата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип идеята ми е по-скоро да е проточно, без живини. Сега ми хрумва, че ако ми беше по-луксозна обстановката можеше да му направя предна стена от дебело стъкло и да стане градински аквариум  :D

 

Ще го помисля за бетона, дет се вика ако ще се уча на кофражи, какъв по-добър обект... Бездруго и да зидам не знам  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проточно езерце е най-хубаво. А как си го замислила? Откъде ще се пълни постоянно, къде ще се влива?

.. само смея да предполагам, че искаш да поливаш от него. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, трябва да отбележа, че ти явно мислиш, че аз мисля много повече отколкото аз всъщност мисля  :P Нали виждаш, че при мен всичко е безумни идеи, а изпълненията ми в повечето случаи са под всякаква критика.

 

Под проточно нямам предвид да втича и оттича нон-стоп (щото извор още не сме си купили), ами да има някакъв шлюз, от който да се изпуска контролирано вода надолу по терасите - за поливки. А да се пълни планирам от преливника на дъждовния варел, евентуално от сивата кухненска вода и нарочно с маркуча. Самото нящо е на ръба на първа тераса, та е подръка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи при отливане на стената, можеш да вградиш една тръба в долната част и една в горната. На долната едно кранче, за да поливаш когато решиш. Даже и за капково можеш да го ползваш. Горната ще я ползваш, като преливник, ако се налага, като се пълни, да не прелива на място, а да тече където ти е нужно. Ако ще има рибки, значи отвътрешната страна на тръбите трябва да има мрежа. А долната тръба да е на 20на см над дъното, за да не се запушва с боклуци, които са се утаявали.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един прост водоскок от наредени под наклон камъни. По всяко време може да се реконструира. Идната седмица ще поръчам и ув стерилизатор. Лампата му е с живот до 8000 часа и се подменя с нова, като цените са между 30 и 50 лв за 11 вата, според марката.

 

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На кокошчиците сигурно им е много приятно :) 

Аз ще си покажа локвата, засега друго нямам. Ма и тя си ми харесва, ако да не е практична. Всъщност, много си е практична, понеже на едно клонче отгоре съм си закачила старо джезве, с което си поливам разни спешни случаи, без да търча за маркуча.

33918810702_6f0df04a40_c.jpg

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо ми се губи леко водата. Като го напълня до горе, до 2 дни е спаднало с 10 см и седи там, което много ме дразни.

Другата година ще сглобя басейна на племениците и ще настаня временно там рибките и растенията.

През това време ще разкрия цялото езеро, найлони майлони - вън. Видяло се то, ще сложа мушама. Едното ми лаещо говедо беше влезнало в езерото и явно в горната страна е продупчило с ноктите двойния 200 микрона найлон. Изкопавам още един от съседните кръгове и го свързвам с текущия. На мястото на свързване ще сложа дървено мостче. Ще предвидя дупка в земята за вкопан филтър. Както и трябва да измисля нещо по брега на езерото, където да мога да засаждам водна растителносст, без да слагам безброй кофи и саксии.

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям кеф са тези езерца, като се случат, но до тогава е гърбеж. При мен обаче и след гърбежа има въпросителни. Както повечето от вас сигурно знаят, нямам ток! За филтрацията обаче трябва помпа, филтър и циркулация. Това става трудно без ток или река наблизо, а аз нямам нито едното. За това съм решил да впрегна вятъра и с помощта на един стругар, ПВЦ тръба, лагери и стар велосипед съм готов на 75% с нещо такова:

1а.PNG

За сега само с частта от ляво на червената черта + самата помпа. Идеята е да се получи нещо, като това:

https://www.youtube.com/watch?v=tT0VkTluKkw

На дъното на езерото в най-дълбоката му точка ще има нещо като филтър с няколко различни по пропускливост сита в центъра на които ще е боцната помпата. При вятър би следвало да се изпомпва вода от дълбокото и да се излива по нещо в плитката част, като така да повлича боклуците към дъното, където да остават във филтъра. Очаквам критика и идеи :)

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв тип ще е помпата, която ще се движи от това нещо? Колко метра ще е вишката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми нз какъв вид. Възвратно-постъпателна :mrgreen: Сам я направих по тоториал от ютубето. Представлява бутало с клапан в тръба Ф50 също с клапан отдолу. Вишката към 6м. мисля да е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази пролет ще разширявам езерото и ще полагам нова настилка. Махам найлона и ще слагам пвц мембрана/фолио.

Най-евтиното е от Хоум макс - 4,17 лв м2 на 1 мм дебелина, но е 6 м широко, което за мен не върши работа.

Спрял съм се на GENAFLEX мембрана 0.5 мм, което е 8 метра широко и би трябвало да се побера в него. Цената му е 4.04 лв м2

Доколкото четох, това фолио се заварява със специални пистолети и приставки, та трябва да използвам готови размери и да се съобразявам с тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много го мислих как да е. Искаше ми се да е с камъни, но ще ми отнеме доста от обема на иначе не много голямото езеро, което може да се компенсира с още малко копане, но по-големият проблем е, че в района няма много камъни и ще трябва да ги карам от някъде. Услугата е към 250-300лв. на курс а материала към 80лв. на Камаз. В крайна сметка ми се вижда най изгодно и дълговечно с железобетон. Малко арматура, малко тел, мрежа и бетонче. После ще го импрегнирам с нещо (водно стъкло примерно) и пълниш. Ще се радвам на критика (градивна) и всякакви съвети.

https://www.youtube.com/watch?v=jKwIoFr6Ln8

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно ли е, че ще стане хидроизолацията с водно стъкло?

Аз искам да ми е стъпаловидно. Хем за различните растения, които имат нужда от различна дълбочина, хем при нужда да ги смъквам за зимата на по-долно стъпало, за да не измръзват корените, хем пък да има достатъчна дълбочина и за рибите да презимуват всяка зима. Стъпаловидно да се излее бетон, иска много занимавка. Другият вариант е да се иззида с бетонни блокчета, да се измаже и импрегнира. Но не съм сигурен, че ще стане. Хич ме няма с мокрото строителство. Хидроизоляцията трябва да е сигурно и че няма да отделя нищо във водата, което да е вредно за рибите. Да не говорим и за времето, което ще е нужно. Иначе си го мислих и четох разни дълги теми във водни форуми...

В моя случай, за 3 метра широчина, 6 дължина и към 2 метра дълбочина, в най-дълбоката си стъпаловидна точка, ще излезе 320 лв за мембраната и не знам колко за някаква подложка. А само като си помисля,. че един ден може да се наложи да се разбива, там вече става страшно, ако е желязобетон. Освен просто да се запълни дупката с пръст и да си остане така.

Ще се ослушвам до пролетта, може и аз да тръгна да зидам или лея бетон, ако достигна до нужната и сигурна информация, че ще стане както трябва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори без никаква хидроизолация ще са пренебрежимо малки загубите на вода, особено след като след време капилярността на бетона намалее заради отлагащите се по стените и дъното отмиращи микроорганизми. Това според мен (не претендирам да съм хидроинженер). Колкото до водното стъкло - не мисля, че след изсъхване отделя каквото и да било. Може да се добави и в самата смес за бетона докато се излива. Така също намалява или напълно предотвратява хигроскопичността му.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Водното стъкло е отровно и не го препоръчвам за подобен тип водоем. Ако си решил да се спреш на железобетон (който също не препоръчвам) има специални смески за водни контейнери. Проблемите с него са няколко :
1) при глинеста почва, която е податлива на слягане пукнатините не ти мърдат.
2) поема и задържа огромно количество топлина, което го прави неподходящ за нашия климат с огромни температурни амплитуди
3) абе, бетон си е

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и тия мембрани не ме радват много, защото имат живот и какво ще е, ако трябва да се сменя?! Като цяло не ме радва идеята на езерото да се гледа като на леген. Вероятно трябва да е много по-голямо и много по-трамбовано в по-глинеста основа, но иначе си е просто една вана. Не си представям таман да се установи екосистема и еквилибриум някакъв и да се наложи да го източваш и да подменяш найлони...

Лозко, ако е с камъни, как ще стане да не изпуска вода?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно трябва да ги зидам с бетон?!?! Много се чудя, как да стане. С найлон тази година го пробвах за да видя как е, но не си е работа. Ако е с найлон, то трябва да се подредят камъни в/у нвго, но в такъв случай, ако решиш да влезеш в езерото ще разместиш "пъзела". Гледам до сега в "Направи си сам" форума ги правят по този начин с железобетон и добре се получават. Казват, че и без хидроизолация не пропускат осезаемо. Най-яко би било ако се направи от глина която по някакъв начин да се изпече на място, или да се обработи така, че да не се размива от водата. Всъщност идеята за бетона и желязото ми хрумна, след като не можах да измисля, как да изпеча глината след като е в земята. Цимента може да се оцвети в керемидено и да наподобява глина, пък за втвърдяването му не се изисква температура от 800 градуса. Ще е добре да развием темата, че и някой хидроинженер, ако се включи... :yum:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глината в земята - с бензинова горелка?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.