Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Стари сортове ябълки

Recommended Posts

Славянски

От няколко години така и не пуснах описание на (ябълката, която идентифицирам като) Златната Пармена, която условно бях сложил под #13. Вече преминават при мен, тези на дървото са съвсем узрели. Тя е от по-ранните сортове ябълки. Обикновено почват някъде края на август или началото на септември. Снимки съм правил по-рано и ще добавя в последствие (всъщност от миналата година):

IMG_20230929_223720_103052.thumb.jpg.4cb261085391e6fbda5ed703a565a61b.jpg

За мен това е превъзходна ябълка. Има и сладост, и киселина, и хрупкавост, и сочност, и аромат. Въобще трудно може да се желае повече от ябълка. Цъфтежът е по-късен. Редовно плододава без третиране. Има някои изгнили на дървото, но малък процент. За сравнение Каселската Ренета за последните две-три години поради кафявото гниене почти нищо не задържа.

IMG_20230929_223749_103034.thumb.jpg.3f5e8014fd16643cb3e2d5e28e63c98d.jpg

Кожицата е тъмно жълта на червени резки, които са къси и леко размазани и откъм слънцето преминават в лека руменина. Месото жълтее. Размерът е среден, формата е по-скоро сплесната.

Определено сорт, който си струва да се отглежда.

IMG_20241015_103717.thumb.jpg.23df0ccd06852e33147d46d134383bcd.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Отново синапката. Много радва.

IMG_20241026_101554447_HDR.jpg

IMG_20241026_101539723_HDR.jpg

IMG_20241026_101620203_HDR.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Между другото имам единични бройки от разни сортове, и стари, и нови, размножени. Някои са с по два сорта. На семенна подложка. Златна Пармена, Петровка жълта, Синапка от ivkit, #5, #14, #3, #1, #9, #11, и още две-три неописани. Също и Елегия и Горана от института в Кюстендил, Honeycrisp, Tydeman's Late Orange, има и Мантет, но тя е много малка. Повечето присадки са средно високи, 40-50 см височина и нагоре. Трябва да проверя асортимента тези дни, но някои дръвчета са си за вадене, че ще станат твърде големи. Повечето са над метър, някои и над метър и половина.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Казвай цените и ще ги пласираме бързо.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ами няма да дерем кожи - да кажем по десет за единичните. За тези с по два сорта по 12. Това е силно растяща подложка та се очаква да станат големи дървета като старите по Балкана. Не може да се садят през метър-два като тези на клонови подложки. Освен ако не ги кастрите зверски...

И честно казано като знам колко труд отива да я извадя всяка с читав корен и после опаковане и прочие, не знам какво да кажа за парите. Повече ми изглежда като услуга при тези количества.

Гледах да завъдя/запазя някои от сортовете. Примерно три сорта са от дървета, които загинаха, счупени от сняг. Едното е легнало от години и още се държи. Там сортът е бяло-розова и хрупкава ябълка.

В интерес на истината някои съм ги присаждал на саморасли ябълки, но други съм ги сял от семка от #11 и после са ашладисвани.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 1 час, Славянски написа:

Ами няма да дерем кожи - да кажем по десет за единичните. За тези с по два сорта по 12. Това е силно растяща подложка та се очаква да станат големи дървета като старите по Балкана. Не може да се садят през метър-два като тези на клонови подложки. Освен ако не ги кастрите зверски...

Струват ми се доста ниски тия цени 10 и 12 лева! Поне 12 лева за единичните и 15 лева за двусортовите, бих ги продавал аз... Абе, не! Не мога да ги продавам аз; мога само да правя малко бройки и после да подарявам на приятели. Не ставам за търговец -- свидят ми тия дръвчета дето съм ги присаждал, после да ги продам за пари! В краен случай (ако не ги подарявам) бих ги заменял срещу други дръвчета, които още нямам, но пък мястото в градината ми скоро ще свърши... Не е една беля!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 43 минути, embedeo написа:

Струват ми се доста ниски тия цени 10 и 12 лева! Поне 12 лева за единичните и 15 лева за двусортовите, бих ги продавал аз...

То аз с такива количества няма да направя някаква печалба. Пък ако трябва да добавям и пари за НАП... Миналата година пращах една ябълка на жена, която се свърза с мен - търсеше определен сорт. Даже май беше двусортово дръвчето по стечение на обстоятелствата, но нямах голямо едносортово. И дръвчето го дадох за десет, транспортът беше 11 и нещо лева. То някакъв абсурд. Само играчката да го опаковам единично дръвче, че товарителница... Реално за това време ако правя някакъв продукт, който е изпипан и се търси, може да ми се плати много повече за труда. Някои разсадници и за опаковката искат пари...

Тези дръвчета съм ги размножавал, защото са ми ценни сортовете. Макар те в голямата си част да не стигат до пазара. Ако ги оставя, те нямат особено бъдеще там където са. Миналата година някои ги извадих и ги сложих в контейнери. Това беше лош опит - повечето изсъхнаха лятото заради недостатъчно поливане.

От друга страна някои хора искат дръвчета по 5-6 лева. Определено за всяко нещо си има търсене и предлагане и често няма място на среща, защото не знаят едни за други. А го има и методът на Боби да култивира желания и да създава клиенти.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Преди две или три години бях пуснал за продажба калеми от двайсетина сорта ябълки в Базара. Нямаше почти никакъв отклик, да не кажа никакъв... а цените бяха символични. И то не, че щях да направя някакъв бизнес с това, но калемите бяха хубави. Не ми се хвърляха. Това е в тая платформа. Във фейсбук сякаш има повече хора и там има какво да се намери и съм вземал калеми и дръвчета. Но има риск като не познаваш хората.

По разсадниците някои сортове се поддържат, но други съвсем не. Може и да ги имат, но трябва с предварителна заявка като вирджинките от Благоевград или Харлейн дето вземахме с г-н Стамов от Малчеви поръчани от предната година.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ябълка сорт Tydeman's Late Orange, корона на две години. Бързо се оформи. Силна е подложката.

Photo1596_032233.thumb.jpg.3c9b4a31fd4ccab5ae63c396d5556aff.jpg

Присадките ги правих в периода 5-7 март 2023 г. според записките ми. Тази на върха се счупи първата година заради много силен растеж и впиване на лентата лятото. Но пак има достатъчно. Високо, за да нямам проблеми с животните, били те питомни или диви. Мястото не е оградено, а и мисля да го заградя за паша догодина.

Сортът е получен в Англия през 1929 г. Траели до пролетта. Още не съм ги опитвал. Имаше една ябълка от калем първата година, но я хвърли лятото.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване