Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Жоро

Глог ( Crataegus sp.)

Recommended Posts

embedeo
Отговорено (Редактирано)

Докато преглеждах публикации във Фейсбуук групата "Крушата ...", през последните 3 - 4 дни, попаднах на един или двама български потребители, които отглеждат друг чуждестранен вид едроплоден глог, който най-вероятно е Crataegus pinnatifida, или китайски глог. Според снимки и мнения в публикациите изглежда, че плодовете на този китайски глог достигат до 4 см в диаметър.

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Интересно. Щом е от северен Китай, значи е студоустойчив. Нямам си идея как се държи и дали пък няма и някакви рискове с привнасяне на такива видове. Определено едрината има значение, но и вкусът и другите хранителни и медицински свойства. Ако гледаме само размера, ябълките и крушите са къде по-едри.

Би било интересно някой да го завъди или ако го има, да даде отзиви как се държи и какви качества има плодът. Същото важи и за неаполитанската мушмула (C. azarolus).

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Докато не цъфне, за да броим тичинки, не мисля, че има как да научим, нито мисля, че има каквото и да е значение, освен академично :) Моят няма издънки, ако това е показателно...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един материал за възможностите за използване на глога за подложка на по-хубави видове глог или направо други видове като круша, дюля, ирга, мушмула и други. За някои трябва междинник.

https://permies.com/t/51054/Grafting-Hawthorn-Crataegus

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Извадих малко глогови подложки от пасището:

Photo1239.thumb.jpg.7c62ea9cf10ff6b08ab972827503e1c4.jpg

Растенията са стотици, но повече от 3-4 едва ли ще имам време да пробвам. Идеята ми е да опитам да присадя пак евентуално скоруша и може би круша. После зариване с цел присадникът да си пусне собствен корен. С крушата вероятно ще стане.

Преди четири години мисля присаждах скоруша върху глог и някои присадки тръгнаха, но за кратко. Аз не мисля, че това е решение, ако нямаш семенни скоруши, но бих го пробвал като експеримент и съм обещал фиданка на един мъж ако се хване. Но вкореняването ми се чини, ще бъде дълго и не съм сигурен, дори присаждането да стане, колко време ще издържи без да прояви несъвместимост.

Присаждах и ирга върху глог, но вървеше много слабо. Почти без прираст.

А с присаждане на арония върху глог някой успех имал ли е?

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Бих пробвал за експеримента основно ирга и арония върху глог, но ще е догодина, че са вече много развити! Специално иргата не мога да си представя как ще е във времето, предвид колко бързо расте спрямо глога, а и се вкоренява лесно с директна отводка или да си изкопае издънка човек, та смисълът е малко хм.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 19.03.2024 г. at 21:54, Славянски написа:

Растенията са стотици, но повече от 3-4 едва ли ще имам време да пробвам. Идеята ми е да опитам да присадя пак евентуално скоруша и може би круша. После зариване с цел присадникът да си пусне собствен корен. С крушата вероятно ще стане.

Днес валеше от сутринта и реших да свърша тая работа. Имах и няколко крушови подложки, но успях и един глог да присадя, двустеблен. Калемите от скоруша за мен бяха прораснали, пъпките доста наедрели, и ги премахнах, та реално са два калема със спящи пъпки. Идеята е, ако се хванат, да заровя присадката и да си пусне собствен корен скорушата.

IMG_20240327_160605.thumb.jpg.7330fda7a20f9f9a0ac98c38d81ed162.jpg

С парафилма се работи благо. Почвам да му свиквам. Остават ми още три извадени глогови подложки, мисля да пробвам същото и с круша някой сорт. Повечето са с повече от едно стъбло, та имам мегдан и за неуспехи, и за успехи. Въпреки че, реално погледнато, това е див експеримент. Но пише на места, че става (трудно).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тия калеми бяха едни от първите да надуят пъпките, но много късно се разлистват:

Photo1355.thumb.jpg.14f1ccae1ddc384006a0f29f525d9e2b.jpg

Crataegus azarolus на Crataegus monogyna. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Blue Hawthorn (Crataegus schraderiana).

Тоя глог не ми беше познат до вчера, син глог, но ето, че от приятел в uk ще ми дойдат няколко семенца да видим дали ще мога да го покълна.

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Crataegus+schraderana

https://growingfruit.org/t/blue-hawthorn-crataegus-schraderiana/62748

Изумително е, че във ПФАФ, които са ФЕНОМЕНАЛНО свидливи на edibility rating, в смисъл на много приятни видове слагат 4*, са дали 5* на този вид глог. Някъв маняк дори е написал, че би го предпочел пред ЯГОДА?!?

Та така, ще говорим пак след 10-15 години, като почне да плододава :joy:

Ако някой има източник за растението по-скорошен, нека обади!

  • Харесвам 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Та така, ще говорим пак след 10-15 години, като почне да плододава :joy:

Ако някой има източник за растението по-скорошен, нека обади!

Това със семената ще е голямо чакане. По-добре калеми зимата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Калеми няма, семената са от Seed Train, а ако някой не обича да чака - има го на приятни цени, които дават надежда за добър бизнес в бъдеще ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване