Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Сливи (Prunus domestica)

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Нямам много сортове сливи - едни местни габровски (вероятно "маджаркини"), дребни и за сушене, не са толкова сочни като примерно Стенлей, вторите са Стенлей, а то остана и само едно дърво реално, и има два семенака според мен, които са доста различни и като време на зреене и като форма (и цвят) на плода. Единият цъфти много по-рано от другите (може би заедно с ранните череши) и всяка година е нулева заради сливовата оса. Просто го предпочита и червеите изяждат завръзите рано-рано. Да е имала по една-две сливи, а някога и никакви. Тая година обаче тръгва силно за сливите и имаше много завръз дръвчето. И пак с черни дупки, капят, но поради многото завръз има и читави. Възможно е да задържи до 30-50 процента като ги гледам, което ще е нещо!

Същевременно оглеждах и другите два вида сливи и при тях не видях и един червив завръз. Очевидно осата не ги предпочита. Което мен ме удовлетворява. Аз пък ги харесвам :)

Това е голям плюс за дърветата. Не съм сигурен дали просто по-късният цъфтеж не ги спасява и тогава осата да не е толкова активна, но определено като сложа нов сливов сорт и натам са насочени мислите ми - дали ще червясат още на малък завръз и дотам (а не съм се засилил да пръскам високи сливови дървета). Дядо имаше една "жетварка" и от същото се оплакваше. Рядко задържаше плод.

Та миналата година @Боби Димитров ми подари калеми от някаква сръбска слива, която задържала и имах притеснения как ще е с осата. Ами засега всичко поне по това направление е добре - червиви завръзи не видях. А има много като за дръвче ашладисано преди година:

IMG_20240423_160030.thumb.jpg.d4feaaf61851cb537d49c2479e44017c.jpg

IMG_20240423_160018.thumb.jpg.aec395f561307594a4731e25cb8d85e8.jpg

А и цъфна късно, заедно или малко по-късно от местните сливи, може би наравно или малко след по-ранните ябълки (трябва да огледам снимките). Та засега надежда има. Нямам търпение да видя плод лятото.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Някой отглежда ли или поне да познава трънкосливата (Prunus insititia/damson)? Дават я, че е като слива, но по-бодлива и стипчива, но не е трънка. Как да я разпознаваме?

Ето тук едно описание:

"Дървото е с по-слаб растеж и достига на височина до 6 м. Дава много коренови издънки. Образува по-гъста корона от тази на домашната слива. Листата са по-дребни, силно назъбени. Цветовете са по-дребни и повече на брой в съцветие. Плодовете са обикновено дребни, кълбовидни или овални, с добре оформена плодова шийка. Плодовата кожица е пурпурна или жълта. Плодовото месо е тръпчиво, кисело или сладко. Трънкосливата се отглежда в ограничен размер в много райони на страната предимно в планинските места."

https://agri.bg/agrosaveti/ovoshtarstvo/slivata-ponasya-dobre-zimnite-studove-2

Почудих се тези местните да не са именно такива, щото са си бодливи и пускат доста издънки, а и една англичанка ги наричаше damsons, които били в двора ѝ в Търновско. Нейните може да са и други, но може и да не са.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Отварям торбата с калабалъка!

Сливите изключително много ме кефят и дразнят от лингвистична и ботаническа гледна точка :D

Да почнем от там, че всичките P. domestica се хибридизират много лесно (вкл. с други Prunus като P. cerasifera и P. spinosa) и без ДНК тест е трудно да се каже коя точно каква е. Базовите определения като "жълт цвят" или "издължена костилка" много бързо отпадат, тъй като проучвания са показвали как тези характеристики не са еднозначни. Самата ботаническа класификация плава във времето според текущото познание. Към момента всичките "сливи" се водят подвид на P. domestica (subspecies, ssp.). НО! Сливите тип джанка/афъзка са P. cerasifera. Най-често.

Да добавим и това, че в различните краища на страната, да не говорим за други държави, разговорните имена са разнородни и припокриващи се. Например, джанка в югоизтока у нас се казва само на зелените неузрели сливи, които като узреят им казваме сливи, а на сините сливи се казва само сини сливи. Баба ми никога нямаше да каже "искаш ли малко сливи", ако подава торба със сини сливи. Джанка най-често е P. cerasifera по други места в България, узряла или не. На афъзката също се казва джанка - демек ако не е синя слива, е джанка. Зелени и други цветове "сини сливи" са доста объркващи :D

В английския damson е много често ползвана дума за синя слива, но реално правилната дума е prune. Мirabelle казват често на всяка кръгла тип "джанка", вкл. на това, което тук е жълта афъзка. Отделно имат bullace, което е често ползвано за дива слива/джанка, но синя на цвят, кръгла. Ест, този подвид/вариант има и жълто/зелено проявление :) Та и там не е цвете.

Ето малко подвидове и имена.

• P. domestica ssp. domestica – prune plums, zwetschge (including ssp. oeconomica)
  • P. domestica ssp. insititia – damsons and bullaces, krieche, kroosjes, perdrigon and other European varieties
  • P. domestica ssp. intermedia – egg plums (including Victoria plum)
  • P. domestica ssp. italica – gages (greengages, round plums etc.; including sspp. claudiana and rotunda)
  • P. domestica ssp. pomariorum – spilling
  • P. domestica ssp. prisca – zibarte
  • P. domestica ssp. syriaca – mirabelle plums

Аз като заобиколен от разнородни диви джанки мога да потвърдя, че има огромна вариация в хабитус и плод. Някои растат като боздуган със стотици шипове във всички посоки по всички клонки, други растат с тук-там някой шип. Някои са издънкови до дупка, други самородно вървят на малък брой стъбла. Някои имат супер малки междувъзлия и гъсти корони, други са широки и разперени. Цветове от бледо жълто, през патешко, жълто-оранжево-червено преливка, червено, лилаво и почти черно. Ципа от мека, през крехка до тип вулканизирана гума. Костилка се дели или не. Месо пълно с жили, жилаво, меко на пюре.

---

Та мисълта ми е, че само гледайки обща морфология и плод може и да не е достатъчно да се определи точния биологичен вид и невъзможно да се определят родителите, каква генетика е влязла. Дали съм виждал подобни "диви сини сливи" - с тръни и дребни нарязани листа - виждал съм. Не бих се заел да ги определям, но и не са нещо добро според мен, което да си заслужава вниманието ми. В такива случаи обичам да следвам на Христо логиката с калемите - не го знам какво е точно, но щом ти го давам, значи е добро.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Сливи от градината на Батко.                                                                        
Flavor Fall и TC SUN(третата)

flawor2.jpg

flawor.jpg

plum.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Стенлей и чачанките. Присадени на дебела джанка, цъфнаха и завързаха, леторасти огромни, прираст разкош за две години. Викам я сега да видя, ще се инатя без пръскане да видя какво ще задържи. Е задържа - 0 плода рекапитулация. Сливова муха/оса.

Имам и Озарк премиер, страшно отрупан клона. Падат една по една - гниене. Тъй със сливите, ако ще ги гледам трябва предцъфтежно и следцъфтежно пръс за оса и гнилоч. А как не ми се ще и искам да съм си био.... 

Редактирано от ivkit

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Нашата Стенли ще я преправям изцяло (режа всички клони и на тях тънки калеми) догодина. Говорих наскоро с човек, направил градина с 30 сини сливи, 5 сорта по 6 дървета, Стенлито тотал щета всяка година, вкл в последните 2 години е решил предсмъртно да пръска и не и не. При положение, че на 30 метра има сума ашлами от комшията с неизвестен сорт, който си задържа без грам грижи и дори без резитби, не виждам смисъл да го мъчим това Стенли/ей.

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

При мен сливите са много добре тази година. Щом дори онази дето обикновено я опосква сливовата оса и тя има някаква реколта повече от 1-2 сливи. Другите са отрупани и гниене не виждам, въпреки дъждовете. Някои жълтеят и предполагам ще ги хвърлят. На снимките не се вижда добре колко са отрупани:

IMG_20240521_121920.thumb.jpg.ebfc0a3fde16c23ea826abb43aec8d7d.jpg

Това е друг сорт семенак, малко по-ранен.

IMG_20240521_122112.thumb.jpg.54477753b42b430748e26ba54c242ed7.jpg

И това е без никакво третиране или резитби.

Даже тази от Боби сръбската, на която ѝ е втора година, и тя има доволно. Но някои ще ги хвърли, че е много малко дръвче. Нито виждам червиви, нито гнили. И цъфти късно. Дано има за опитване, но засега обнадеждава:

IMG_20240521_122041.thumb.jpg.105a8da1a6bd3b3bf15ba3b552b76cd4.jpg

Стенли обаче нямат много. Имаше някои чепки с доста, но няма много такива чепки на дървото. А две други чужди дървета наблизо в една ливада - бяха счупени от снега и им правих резитба в последните години - те сякаш нищо не са задържали. Тъй че си е до сорт. Не съм ходил нагоре да видя онези, които редовно ги съсипваше сливовата оса. Едната градина я минаха с булдозер, но другата е още там. Там има и няколко Стенли, които преди са имали много и са ми правили добро впечатление. При тая силна сливова година ми е интересно как ще се представят. Стари, дебели дървета.

Джанките също са отрупани повсеместно - дори някои, които цъфтят рано и рядко са отрупани и дори миналата силна година почти нямаха. Сливови сортове, които да гният, нямаме. Но едната череша семенак я мъчат кафяво гниене и листни въшки, и макар и да е отрупана, доста се съсипаха. Не бих инвестирал в растителна защита на такива дървета, а по-скоро в резитби и други сортове.

преди 2 часа, Боби Димитров написа:

При положение, че на 30 метра има сума ашлами от комшията с неизвестен сорт, който си задържа без грам грижи и дори без резитби, не виждам смисъл да го мъчим това Стенли/ей.

Ами освен ако не искаш да влагаш време и ресурс в препарати и пръскания... Някои хора го предпочитат. Вярно, берат много от сортове, от които аз няма да бера. Всеки избира каква цена да плаща.

Тая година няма как да ги оберем и преработим сливите. Почти съм сигурен. И ракия не правим.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Сезон 2024 за овощно дръвче Flavor Fall Plum- засадено в градинката НОЕМВРИ 2020. Въпреки крешката възраст, фиданката се отблагодари за положените грижи предоволно. Между 20 и 25 килограма плод. Купих и малко Чачанска лепотица за да започна сезона на рИкиите.

фалл.jpg

fall4.jpg

fall2.jpg

• Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Моето е смешно предвид реколтата на Александър, но се доредих да видя една слива, от която ми бяха подарили калеми преди две или три години. За първи път виждам такъв цвят слива:

IMG_20240721_192759.thumb.jpg.2c2fb2b44d0babac808720802e3f7b12.jpg

Уж е жълта и, да, има нещо жълтеникаво под восъчния налеп. Но като вкус беше разочарование и то може би защото беше преминала и почнала да ферментира. Видя ми се кисела, въпреки че беше мека. Имаше и други съвсем преминали.

Някой да знае сорта?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Озарк премиер. Не е пръскано растението. Трябва прореждане, защото ражда слива до слива. Присадени върху дебеличка джанка, втора година.

IMG_20240721_205815438.jpg

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Как е на вкус? Доста месеста изглежда и сякаш с малка костилка?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Напълно узрелите, като тази на преден план, са много вкусни. Имат специфичен аромат, макар и не чак много изразен. Вкусни, не знам дали бих дал 10 от 10, както се казва, но си струва. Има и други фактори, които са важни при избора на растение, писали сме доста. Трябва да ги видя и нататък. Много родовита, задължително подпиране, не знам това дали е плюс, зависи от гледната точка. Плодните пъпки са по тънките, едногодишни клони, осеяни една до друга. Висват клоните като на върба, опират земята, ако не се подпрат от плод. Малко плодове окапаха, на стабилно топло и сухо място, успя да ги изхрани голямата вече джанка. Жена ми хареса и не толкова узрелите. Костилката се "полуотделя" ако мога така да се изразя. Не е едра, не е и най-малката. Я да постна един скрийншот, описващ сорта от фейсбук.

Screenshot_20240722-153108.png

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Ето я и костилката. Отделя си се при узрял плод. И да, малка е.

IMG_20240722_191227714.jpg

IMG_20240722_191320820.jpg

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване