Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Panik

Един леко страничен въпрос, но все пак свързан с ножици: с какво се чисти засъхналия боклук по острието? Опитах спирт, АМБ, бензин....ми не! Чисти, ама много трудно и не докрай. Нямах ацетон, а с вода не ми хрумна да опитам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

По принцип е недопустимо да не си почистиш инструмента след работа с него. Ако така или иначе се е случило, трабва да знаем остриетата с какво покритие са. По принцип...ако е стомана- сода бикарбонат и топличка сапунка. Аз поне с това успях да възстановя острието на една ножица. Вторият въпрос е колко е амортизирана.>а работната си маса имам спирт за горене. С него разтърквам остриетата на всичко, след някаква употреба.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 3.04.2023 г. at 15:14, Славянски написа:

По принцип мен не ме кефят ножиците за една ръка със сменяеми ножове. Това е знак, че може да се наложи подмяна. Тези, при които ножът не е сменяем, би трябвало да залагат на здравина и качествена стомана. Не съм тествал Гардена-та, но ми се чини, че острието по-бързо се затъпява от другите ми по-евтини ножици, та понеже не съм я точил, не съм я и ползвал тези дни. Определено HRC 60 звучи добре.

Първоначалният ми отзив за модела на Гардена бе положителен (беше на 80+ лева номинална цена, взех я за 60 и няколко). Дръжките са стабилни и удобни в сравнение с другите ми по-евтини ножици на Corona и Topmaster. Но имах своите опасения за сменяемото острие, и въпреки че не съм я ползвал много, се налага да я заточвам по-често и има случаи тънки клонки да не може да ги отреже докрай. Твърдостта на острието не съм я тествал, но ако е над 50 по Рокуел би ме изненадало. Тъй че ми е някак тъжно за дизайна на немците, десетилетията гаранция, и в крайна сметка острие, което не е топ и се представя на моменти по-зле от евтините ми ножици, може би защото е и тънко.

Междувременно есента се реших да взема и една Okatsune, средния модел. Наистина е много семпла, но реже добре. Отзивите за нея са хубави. Не съм я ползвал много, но днес рязах едни стъбла кучешки дрян 15-20 мм и не ги усети. Като почна резитби на дърветата по-натам ще сравнявам. Опасявам се, че няма да насмогна с ябълките тая година. Но и с тъпа ножица и замръзнали ръце работата не спорѝ. 

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Как не написах, че Окатсуне е по-добре малкия модел... Всяко широко отваряне на ръката намалява удобството и контрола.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Интересни са като механика ножиците тип наковалня, лекотата с която режат е много по-голяма от тези, с разминаващи се остриета. Мачкането на дървесината обаче, която остава от страната на наковалнята при споменатите от гилотинен тип не е малко. Все пак не знам, може и това намачкваме да не е съществено и пречка, вероятно зависи и от вида, примерно лозата би търпяла такова леко смачкване и би се възстановила. Голям фен съм на ножиците с пресрещащи се остриета. В Бг от този тип има само на марката Vesco, чиято стомана не ми се вижда хубава. Много хвалени са ябълководните на италианската марка Due buoi, но тях ги няма тук. Ковани, сериозни ножици.

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тип "наковалня" ползвам само за разфасоване на вече отрязани клони. При ашладисване и резитби те нараняват/деформират клончето и за мен не стават. Ползвам само такива с разминаващи се остриета. Но пък при по-големите ножици за две ръце тези с "наковалня" са много по-мощни. Едни лидълски за двайсетина лева се усещат много по-добре примерно на 3 см пресен или скоро отрязан габър от ножици за сто лева на Wolf Garten с разминаващи се остриета (bypass).  Даже на вторите им идва малко преко сили.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 31 минути, ivkit написа:

Голям фен съм на ножиците с пресрещащи се остриета. В Бг от този тип има само на марката Vesco, чиято стомана не ми се вижда хубава. 

Аз такива не съм ползвал никога. @Александър Ал ти май ползваше такъв тип. Как ги сравняваш като вид с останалите?

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 2 минути, Славянски написа:

Аз такива не съм ползвал никога. @Александър Ал ти май ползваше такъв тип. Как ги сравняваш като вид с останалите?

Имам едно Vesco, ябълковидно. Много е чистичък среза в областта на кората и камбия. Мека стомана обаче е vesco, освен това потенциален проблем ми се вижда закрепването на остриетата, които са сменяеми. Опитвал съм и ябълковидна, кована на Villager, купувана от Emag за около 60 лв., ами много щадящо и хубаво режат. И леко, може да се каже. Гледах резитба на доц. Сотиров, институт по овощарство Кюстендил, реже овошките също с този тип ножици.

https://villager.bg/products/nozici-za-podryazvane-na-plodove-ps-100

https://youtu.be/aZcSQDhbCcQ?si=51UnjNCYDXdM5QaY

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 18 минути, Славянски написа:

Аз такива не съм ползвал никога. @Александър Ал ти май ползваше такъв тип. Как ги сравняваш като вид с останалите?

След като миналата година си купих Лозаро-овощарска ножица 205мм ARS Anvil VA-8Z и после Лозарска ножица 200мм ARS VS-8Z....Начесах си крастата и нямам нужда от повече ножици. Първата е по-удобна.

product_6688.jpg

product_6693.jpg

product_5493.jpg

product_5491.jpg

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Ето го Villager -a. Но при положение, че човек има Окатсуне... Необходимостта от допълнителни отпада, става колекционерска страст, като при мен :) няма нужда.

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 3 минути, Александър Ал написа:

След като миналата година си купих Лозаро-овощарска ножица 205мм ARS Anvil VA-8Z и после Лозарска ножица 200мм ARS VS-8Z....Начесах си крастата и нямам нужда от повече ножици. Първата е по-удобна.

product_6688.jpg

product_6693.jpg

product_5493.jpg

product_5491.jpg

Да, Anvil ножиците са едни от най-удобните и леко режещи, чисто като принцип на механиката е тъй. Има от тях едни дребосъци, бая изпипани и на Wolf garten, здравички и не скъпи.

https://www.servina.net/gradinska-tehnika/nojitsi-za-gradinata-i-jivotnite/lozarska-nojitsa-wolf-garten-rsen-200000130-19mm-30469.html

Между другото този сайт гледам предлагат и някакви ковани италиански, ябълковидни. Но това, който не си е купил вече сто други.

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Толкова ми е кеф да режа с тези, че вече съм си приключил с рязането на овошките.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

И аз съм много доволен от тоя модел на Okatsune. В последно време само тях ползвам. Не съм ги точил - острието много държи. За разлика например от на Гардена със сменяемото острие.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Някой ползвал ли е акумулаторна лозарска ножица? Какъв модел? Отзиви...?

Предната ми ножица беше Фискарс, но от 3-4 години съм с Фелко. Ножицата си я бива, но след като подстригах овошките и петдесетина вдървесени рози, ходих да помагам на съседи и приятели, та от февруари-март до сега съм с болки в ръката. 
Търся вариант за по-щадящ инструмент.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 3 минути, Антоанета написа:

Някой ползвал ли е акумулаторна лозарска ножица? Какъв модел? Отзиви...?

Ползват. Дори евтините варианти били изключително удобни казват мои близки. Само много, много пазене на пръстите и внимание. Ставали са свидетели на изключително жестоки неща, да не цитирам, огромна е силата на рязане. Много внимателно и очите на шест.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Случва се да ползвам резачка - дано всичко е наред, но слагам защитни облекла, макар, че е жега. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен

Купих си акумулаторна ножица Тотал преди няколко месеца. Не е лоша, батерията държи. Реже мека дървесина до 20ина мм. Ползвам съм я с малка и с голяма батерия, голямата е доста тежка. Не съм я пробвал на продължително натоварване, но мисля, че и малката ще е достатъчна за няколко часа работа. Преди да я взема гледах ревюта на руснаци в Ютуб и тяхната имаше една екстра, която моделът, който се продава в България се оказа, че  няма, но това го разбрах късно. Екстрата е, че може да се настрои острието да се отваря само наполовина. Така в него могат да влязат клонки до около 15мм, което за моята работа е достатъчно. По този начина работата е много по-бърза. Моята се отваря само изцяло и времето от натискането на спусъка до завършването на отреза е твърде много и това забавяне предразполага към инцидент. Ползвам я когато подготвям вече отрязаните клони да влизат в дробилката. Полезна ми е затова и ми спестява физически усилия, но за директна резитба на овошки не бих я употребил за сега.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен
Отговорено (Редактирано)

Да добавя още нещо. Преди това си поръчах някаква най-евтина до 100ина лв. Не можа да мине прегледа в Еконт. Едната батерия не тръгна и я върнах там от където е дошла. Ако си поръчвате такава внимателно я прегледайте. Чувал съм отзиви за евтинджосите, че е на късмет - може да се попадне на пълен боклук, може и да си работи добре.

Редактирано от Пламен
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt
Отговорено (Редактирано)

Имам okatsune 103  -  и аз съм доволен .След година ползване съм доволен и от ARS LPB-20M  image.png.6b03b91c6be892c9bc96dc7d70dd6ecb.pngПо мека стомана от  okatsune, но реже чисто , и  с лекота всичко което може да се събере при макс. отворено положение на ножицата.  Chikamasa T-55C red  за бране на плодове   https://honda-solaray.bg/product/2839/gradinska-nozhitsa-190mm-chikamasa-t-55c-red.html луфтове, в най -добрия случай посредствени.Не си струват парите.

   Vesco Italy A6

image.thumb.png.e547d219caf454d99e8527b5a2ab0baf.png

vesco t20

image.thumb.png.e8c780e8d6eeb02fcd066e7e01fb6a2d.png

Мека стомана , т20 на книга трябва да бие ars-а, реално е точно обратното.А този боклук а6 се разбрица за няколко месеца.Луфтове в отворите между двете части на ножицата, което доведе до разминаване  когато контактува ножа с  наковалнята.

   От днес уж хвален по чуждите форуми Ausonia AU 31108

Очаквах стопер но като махнах пружината, видях това

 

 

 

 

IMG20240705175838.jpg

Как е щанцовано :

 

IMG20240705175311.jpg

И за капак остриетата се разминават , и дъвчат.

От жабарите не купувам вече нищо.Утре ще си поиграя да ги оправям.

Редактирано от tsankov
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
На 5.07.2024 г. at 18:39, tsankov написа:

Очаквах стопер но като махнах пружината, видях това

Трябва точно да се допират едно в друго стоперчетата. Скъсени са в повече отколкото трябва. Иначе когато се опират преди затваряне на ножицата, при такъв модел трябва да се пилят с пила. Но тук е лошо, че не достигат едно до друго. Има хубави италиански, явно Аузония не са такива.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване