Marieta

Разсад - за какво се прави и за какво не

39 мнения в тази тема

Здравейте,

Съвсем начинаещ и то евентуален бъдещ градинар съм/ сме :) Тепърва уточняваме ползването на една градинка и се надявам да успеем още тази година, макар и доста неподготвени.

Може ли да ме насочите или от къде да прочета за кои плодове/зеленчуци се слага разсад и кои се засяват направо?

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домати и пипер е почти задължително (някои сортове домати, а може би и пипер може да се засеят директно, но не го практикувам). За всичко останало (може да съм пропуснала нещо, което не може без разсад) се прави, за да е по-лесно и бързо развитието на зеленчука. Това е според мене. По-добре е да напиша за какво правя разсад - домати, пипер, зеле, алабаш, патладжани, краставици, салатно цвекло, тиквички, тикви, босилек, чубрица, тревистолистен чесън, опитвам разсад за марулки (обикновено сея навън и после прореждам и засаждам), ягоди (получи ми се и дори раждаха като луди, не че вкусът е нещо впечатляващо). Не се прави (или аз никога не съм правила) разсад за репички, моркови, пащърнак, магданоз, копър, манголд (това цвекло е ново за мене и няма да правя разсад, пък да видим), грах, царевица, слънчоглед, картофи :), боб, спанак, ряпа, рукола (ръснах малко в саксия за проба, ама не върви), джоджен. Предавам щафетата на други съфорумци да споделят опита си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Таблицата ме подсети за още - праз чрез разсад, лук съм пробвала от семена директно и става, но миналата година изобщо лукът беше зле и дори този от арпаджик беше дребен и малко, чесън е ясно - директно. Не знам дали е подходящо да питам как правите разсада за праз? Една година пробвах, но стана като борови иглички, после успя да наедрее до дебелина, по-малка от молив и накрая едно нищо. :) Сигурно иска много светлина, топлина и подхранване? Дали не се подрязва още във вид на разсад?

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Дали не се подрязва още във вид на разсад?

 

+++ върховете на листата и корените при пресаждане се изрязват задължително за стимулиране на псевдо-стъблото :) После е хубаво периодично отново да се отстраняват върховете на листата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние хвърляме на първата година семената и забравяме за него, на втората става така, както е в представите на всички :)

Това ми напомня за разказа на един наш приятел за катеричките. Те, тъй като имали навика да забравят, имали по няколко скривалища за храна и всеки път като си намерили скривалище, което са забравили и се радвали изключително много. Затова били постоянно щастливи.

alys и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВФР, как така забравяте? Може ли по-подробно? (ВФР - Веселата ферма в Родопите, много е дълго за писане, та съкратих малко :P)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не бяхме гледали праз и една година хвърлихме семена в дупки между тревата и нищо не поникна, поне не в нашите представи. На втората година обаче, пролетта, отивам аз да видя как се развива зеления лук за първи път, след посаждането и гледам едни огромни празища и стоя и се чудя. Е, после се сетих и голяма радост, голямо чудо :) Тя природата си знае работата :)

Гого, Билял и alys харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домати и пипер е почти задължително (някои сортове домати, а може би и пипер може да се засеят директно, но не го практикувам). За всичко останало (може да съм пропуснала нещо, което не може без разсад) се прави, за да е по-лесно и бързо развитието на зеленчука. Това е според мене. По-добре е да напиша за какво правя разсад - домати, пипер, зеле, алабаш, патладжани, краставици, салатно цвекло, тиквички, тикви, босилек, чубрица, тревистолистен чесън, опитвам разсад за марулки (обикновено сея навън и после прореждам и засаждам), ягоди (получи ми се и дори раждаха като луди, не че вкусът е нещо впечатляващо). Не се прави (или аз никога не съм правила) разсад за репички, моркови, пащърнак, магданоз, копър, манголд (това цвекло е ново за мене и няма да правя разсад, пък да видим), грах, царевица, слънчоглед, картофи :), боб, спанак, ряпа, рукола (ръснах малко в саксия за проба, ама не върви), джоджен. Предавам щафетата на други съфорумци да споделят опита си

 

alys, Манголд и салатно цвекло не е ли едно и също? Ние посяхме нещо, което на пакета пише, че е Swiss Chard - аз реших, че е манголд, но не съм сигурна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Салатно цвекло - имам предвид главичките червено цвекло (beta vulgaris), сортът е Детройт, италианско. На пакетчето със семена пише Салатно цвекло. А манголд (beta vulgaris ssp. cicla hortensis) - очаквам да е листно цвекло, което сигурно не прави глава, а само корен. Виж ги по латинските наименования като изображение.

А това, което сте посадили Swiss Chard пише, че е швейцарско цвекло http://gotvach.bg/n7-5254-%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE. Като ги гледам, приличат си с манголда, но може би на вкус се различават. 

Irina Antonova хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички! И .. продължавам да чета и аз :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВФР, ти направо ме уби (за праза става дума)!  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

alys, Манголд и салатно цвекло не е ли едно и също? Ние посяхме нещо, което на пакета пише, че е Swiss Chard - аз реших, че е манголд, но не съм сигурна.

Нещо копи-пейст от мен, от бившата група, на тема цвекло/манголд:

 

Това на снимката е (според мен) т. нар. кръмно цвекло, Beta vulgaris crassa, то е за фураж. Обаче в английския се нарича Mangelwurzel, от немски "mangold wurzel" (макар че на немски не се нарича така?!). Затова е познато и като манголд.

 

А тук в България последните години стана популярен манголд, който (според мен) е chard (известно и като swiss chard), Beta vulgaris flavescens, с червени-розови-жълтеникави стъбла на листата. Като точно този вид в кулинарните предавания на английски и по сайтове, особено американски, рядко ще го срещнеш като манголд, викат му (swiss) chard.

 

Макар че има и "манголд" с чисто зелени листа, което може би е Beta vulgaris cicla, на което му викат spinach beet.

 

За да е максимално объркването, spinach beet съм го срещал и за зелени, и за червени дръжки, а манголд съм го срещал дори за листа от обикновено цвекло?!

 

Irina Antonova хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте реших да огледам моркови и домати и първо реших да си направя разсад но нямам опит в това и нямам предства  как се прави. Имам пръст и кофички от кисола мляко ...  Ако може да ми помогнете да подготвя разсада . :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За морковите не ти трябва разсад! Смеси семената им с малко пясък за по-лесно и равномерно разпръскване и ги наръси където ще бъдат в градината.

 

За доматите - напълни кофичките с пръст, сложи по 4-5 семенца в кофичка в кръг, поръси ги с малко пръст и полей. Поддържай влажно, но не мокро! 

 

Принципно по-добре е първо да направиш малък разсад, примерно да наръсиш повече семена в тарелка и след това, като порастнат около 10 см, да ги пикираш (ще рече да подбереш най-големите, да ги извадиш внимателно с корените от тарелката и да ги засадиш) в кофичките от мляко. 

 

Хвърли поглед в другата тема "Върви ли разсадът" за ориентир как трябва да изглеждат нещата :)

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих искал да допълня с нещо, което не е задължително и може би не всеки би го правил така, но въпрки всичко... Ние с жена ми, покриваме семената с толкова почва, колкото е диаметъра на семената, които засяваме.

bushkata и Манка харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

морковите колко дълбочина ицкат ако не ги засаждам в почвата в някакъв съд , ами водата за доматите каква трябва да бъде топла или нормална ?  И как да разбера че разсада никне, а не плевели ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За морковите сигурно около 30 см ще трябват. За доматите - водата да е с температура около 20-25 градуса. Всички разсади ги завивам с найлон, за да се поддържа влажността. Доматите поникват за около 5 дни, ако и температурата в помещението е около 20-25 градуса. Като поникнат, те са доста по-мощни от плевелите. Ще ги познаеш. Една година бях забравила, че съм насяла зеле, а то поникна много бързо. Гледам аз една гъста и красива тревица поникнала с едни хубави закръглени листенца и си викам леее, какви са тези плевели... сигурно от торта... и ги изскубах набързо. После си намерих отвореното пликче от семената за зеле и разбрах какви съм ги свършила. Последва ново сеене, ама вече знаех как изглеждат. :)

Храбрият Шивач хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако стаята не е 20-25 градуса как мога да затопля разсада ? А и по колко семена трябва да сложа на разсада-домати,ами при морковите може ли да ги отглеждам в пластмасова кофа и също колко семена трябва да се слага на 1 разсад , защото котките в карето ни използват градината ми за ..... ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е по-студено от 15 градуса, трудно ще се получи нещо, но пък вървим към затопляне. Но под 10 градуса забрави за какъвто и да е разсад за зеленчуци. Защо искаш морковите да са в пластмасова кофа? Не съм гледала моркови по този начин и не мога да те посъветвам какво да направиш. Иначе за доматите - ръсиш семенца през 2-3 см (после посипваш с почва отгоре, поливаш лекичко и завиваш с найлон), После, след като им се образуват трети до пети същински лист, всяко коренче домат трябва да преместиш в кофичка от кисело мляко, примерно. И когато разсадът стане на 2 месеца след засяване, вече може да бъде засаден на постоянно място. Разбира се, че се правят изключения от всяко правило. Амбицирала съм се да отгледаме два стръка домат на балкона при майка на 8-мия етаж, южно изложение. Сортът е Лабрадор - бил дребосък, та затова го харесах. Дори и кисели домати да роди, нали ще са домати :). Само не знам как стои въпросът с опрашването на балкона. За морковите може би да си подбереш някой сорт, за който пише, че не стават гиганти. Опитай, не пречи. :) За морковите (както и за други дребни семена) процедирам така - попрекопавам да разрохкам лехата, правя улейче с пръсти (това инструментите понякога ми пречат, хаха) напречно на лехата, наръсвам семенца (по-гъстичко, че не се знае кое ще поникне, кое ще пропадне прекалено надълбоко), след това правя второ улейче в почвата, успоредно на първото, пак наръсвам семена и така, докато свърша с лехата. След това леееко прибутвам земята да попадне върху семенцата. Има едно правило, че колкото е по-дребно семенцето, толкова по-пликто трябва да се засее. 

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в карето ни котките използват градината ни за wc и не искам морковите да никнат сред заровените им съкровища.за доматите ще ги сложа в не толкова топла стая и затова питам, ако ги поливам с топла вода и сложа в найлонова торба с дръжките на долу като

"капак" ?доматите са сорт рома, а морковите daucus carota.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, ние имаме 4 котки, пък не ровят точно в морковите. Може би трябва да помислите за съд с пясък, където на котките да им е по-приятно и като свикнат там, едва ли ще ходят в морковената леха. Щом нямате условия за разсад, изчакайте да се затопли и тогава. Разбира се, може да опиташ в студената стая и после да споделиш резултата. Когато е топло, всичко никне и расте бързо и догонва онова, дето се е мъчило на студено. След като поникнат, растенията искат много слънце, за да се чувстват добре. Когато навън се задържи мрачно няколко дни, нищо не мърда или ако мърда, то просто израстват нависоко, което е не целта на мероприятието. А като пекне слънцето, се развиват с часове. Миналата година за проба насях едни семки за пипер на 8 юни и до беритбата успяха да завържат неголеми чушки. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така аз направих две кофички с домати полях внимателно леко топла вода и сега ги сложих в стаята си  там температурата не пада под 16 градуса.забравих да питам трябва 6е ли да пробия кофичките дупки отдолу. И от какви котешки паразити трябва да пазя разсада ? За морковите трябва да купя някакъв съд ... Като казвах котките от карето имах предвид уличните котки,то аз имам една домашно-улична.... Сега трябва ли да поливам с топла вода разсада и колко време му отнема да поникне ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, трябва да имат дупки кофичките, за да изтича излишната вода. Слагам кофичка в кофичка, така че втората събира водата. Покри ли с найлон? Най-рано доматите са ми пониквали след пет дни и тогава махам найлона и следя дали почвата е влажна. По-добре да е по-сух, отколкото да е преполят разсадът. При нас през нощта падат температурите до към 12 градуса. Ако постоянно е топло, би било по-добре. Нашите котки също са домашно-улични - наши са си, храним ги, но им се позволява влизане само в мазето и сградите около къщата. В най-студените дни спят в мазето, ако пожелаят. Там всички зеленчуци покривам с празни касетки, защото иначе ще правят бели, особено в картофите. Навън можеш да направиш леха с моркови и да измислиш с нещо да покриеш, така че котките да не влизат там - тръни, някаква мрежа... все нещо може да се измисли. После, когато пораснат морковите, котките няма да искат да влизат там.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сложил дупки :( да ли е фатално ? Не съм сложил найлон защото са в стая която е топла последно като гледах температурата беше 18 градуса .... Да им направя ли дупки или да по-изчакам.... Морковите не смея да ги слагам на открито ... Не разбрах за паразитите от котки ... Има ли за нещо от което да пазя разсада?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дупки направи още сега. Найлон се слага, за да се поддържа влагата. Може и без него, но на мене ми е по-трудно, защото като напече слънцето, отгоре почвата хваща кора и на семенцата ще им е по-сложно да поникнат. А като се долива вода, може да се преполее, което не е желателно. 
Въпроса за котките не го разбрах. При нас зеленчуците си растат навън. Случва се котките да се заиграят в лехите, но не е често явление и не ме притесняват.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За преливането няма страшно аз ги поливам малко, за котките на ли имат глисти и подобни гадости ....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да се опазят от паразити растения в градината. Просто се мият добре зеленчуците преди ядене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май става мойте рожби. Сега какво следва ?

post-133-0-47589800-1427803553_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека растат сега. Като им се появят 2-3 същински листа (къдравките, нарязаните :)), може да пикираш. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега в това състояние трябва ли да ги местя на по-светло място (възможно да е по-студено моята стая), Колко дълбока трябва да бъде саксията за доматите ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се развиват добре, трябва да им е максимално светло и слънчево. На по-студено..., не знам, не бих преместила, но пък ако е по-светло... другите да кажат. За саксията за пикиране - 10-15 см, а после в саксия ли ще продължат или в градината? Ако е в саксия, поне една кофа (8-10-15 литрова), ама не съм пробвала. За първа година ще правя експеримент на балкон с два корена от сорта Лабрадор. Ставал към 25-50 см на височина и затова се навих да опитам. И тъй като е високо (8 етаж), не знам дали пчелите биха долетели, за да опрашват...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Котките ще ги препикават. Колко стръка да сложа в саксия :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хихи тук ще ги бучна поне . Доколко да сложа защото това е 5 литра....

post-133-0-66964800-1427829412_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тясно ще е в 5 литрово, според мене, но опитай. Колкото по-голям съд, толкова по-добре. Моите ще ги слагам в 8-10 л кофички от сирене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уф 2-3 корена ще бучна или повече как мислиш. Имам десет литрово шише там ще метна морковите. Ще сложа доматите на прозерца на светло няма да рискувам с по- студената стая ....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом искаш, опитай. :) Като знам какво мощно растение е доматът, не знам какви ще ги вършат 3 корена в малка (за тях) саксия. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А колко дълбоки трябва да са съдовете за разсадите? Аз вече сложих в кофички от кисело мляко, и в едни по-малки, картонени, но гледах едни пластмасови форми с много гнезда. Но ми се сториха малки. За какви растения са подходящи?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.