Marieta

Разсад - за какво се прави и за какво не

39 мнения в тази тема

Здравейте,

Съвсем начинаещ и то евентуален бъдещ градинар съм/ сме :) Тепърва уточняваме ползването на една градинка и се надявам да успеем още тази година, макар и доста неподготвени.

Може ли да ме насочите или от къде да прочета за кои плодове/зеленчуци се слага разсад и кои се засяват направо?

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домати и пипер е почти задължително (някои сортове домати, а може би и пипер може да се засеят директно, но не го практикувам). За всичко останало (може да съм пропуснала нещо, което не може без разсад) се прави, за да е по-лесно и бързо развитието на зеленчука. Това е според мене. По-добре е да напиша за какво правя разсад - домати, пипер, зеле, алабаш, патладжани, краставици, салатно цвекло, тиквички, тикви, босилек, чубрица, тревистолистен чесън, опитвам разсад за марулки (обикновено сея навън и после прореждам и засаждам), ягоди (получи ми се и дори раждаха като луди, не че вкусът е нещо впечатляващо). Не се прави (или аз никога не съм правила) разсад за репички, моркови, пащърнак, магданоз, копър, манголд (това цвекло е ново за мене и няма да правя разсад, пък да видим), грах, царевица, слънчоглед, картофи :), боб, спанак, ряпа, рукола (ръснах малко в саксия за проба, ама не върви), джоджен. Предавам щафетата на други съфорумци да споделят опита си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Таблицата ме подсети за още - праз чрез разсад, лук съм пробвала от семена директно и става, но миналата година изобщо лукът беше зле и дори този от арпаджик беше дребен и малко, чесън е ясно - директно. Не знам дали е подходящо да питам как правите разсада за праз? Една година пробвах, но стана като борови иглички, после успя да наедрее до дебелина, по-малка от молив и накрая едно нищо. :) Сигурно иска много светлина, топлина и подхранване? Дали не се подрязва още във вид на разсад?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Дали не се подрязва още във вид на разсад?

 

+++ върховете на листата и корените при пресаждане се изрязват задължително за стимулиране на псевдо-стъблото :) После е хубаво периодично отново да се отстраняват върховете на листата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние хвърляме на първата година семената и забравяме за него, на втората става така, както е в представите на всички :)

Това ми напомня за разказа на един наш приятел за катеричките. Те, тъй като имали навика да забравят, имали по няколко скривалища за храна и всеки път като си намерили скривалище, което са забравили и се радвали изключително много. Затова били постоянно щастливи.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВФР, как така забравяте? Може ли по-подробно? (ВФР - Веселата ферма в Родопите, много е дълго за писане, та съкратих малко :P)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не бяхме гледали праз и една година хвърлихме семена в дупки между тревата и нищо не поникна, поне не в нашите представи. На втората година обаче, пролетта, отивам аз да видя как се развива зеления лук за първи път, след посаждането и гледам едни огромни празища и стоя и се чудя. Е, после се сетих и голяма радост, голямо чудо :) Тя природата си знае работата :)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домати и пипер е почти задължително (някои сортове домати, а може би и пипер може да се засеят директно, но не го практикувам). За всичко останало (може да съм пропуснала нещо, което не може без разсад) се прави, за да е по-лесно и бързо развитието на зеленчука. Това е според мене. По-добре е да напиша за какво правя разсад - домати, пипер, зеле, алабаш, патладжани, краставици, салатно цвекло, тиквички, тикви, босилек, чубрица, тревистолистен чесън, опитвам разсад за марулки (обикновено сея навън и после прореждам и засаждам), ягоди (получи ми се и дори раждаха като луди, не че вкусът е нещо впечатляващо). Не се прави (или аз никога не съм правила) разсад за репички, моркови, пащърнак, магданоз, копър, манголд (това цвекло е ново за мене и няма да правя разсад, пък да видим), грах, царевица, слънчоглед, картофи :), боб, спанак, ряпа, рукола (ръснах малко в саксия за проба, ама не върви), джоджен. Предавам щафетата на други съфорумци да споделят опита си

 

alys, Манголд и салатно цвекло не е ли едно и също? Ние посяхме нещо, което на пакета пише, че е Swiss Chard - аз реших, че е манголд, но не съм сигурна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Салатно цвекло - имам предвид главичките червено цвекло (beta vulgaris), сортът е Детройт, италианско. На пакетчето със семена пише Салатно цвекло. А манголд (beta vulgaris ssp. cicla hortensis) - очаквам да е листно цвекло, което сигурно не прави глава, а само корен. Виж ги по латинските наименования като изображение.

А това, което сте посадили Swiss Chard пише, че е швейцарско цвекло http://gotvach.bg/n7-5254-%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE. Като ги гледам, приличат си с манголда, но може би на вкус се различават. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички! И .. продължавам да чета и аз :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВФР, ти направо ме уби (за праза става дума)!  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

alys, Манголд и салатно цвекло не е ли едно и също? Ние посяхме нещо, което на пакета пише, че е Swiss Chard - аз реших, че е манголд, но не съм сигурна.

Нещо копи-пейст от мен, от бившата група, на тема цвекло/манголд:

 

Това на снимката е (според мен) т. нар. кръмно цвекло, Beta vulgaris crassa, то е за фураж. Обаче в английския се нарича Mangelwurzel, от немски "mangold wurzel" (макар че на немски не се нарича така?!). Затова е познато и като манголд.

 

А тук в България последните години стана популярен манголд, който (според мен) е chard (известно и като swiss chard), Beta vulgaris flavescens, с червени-розови-жълтеникави стъбла на листата. Като точно този вид в кулинарните предавания на английски и по сайтове, особено американски, рядко ще го срещнеш като манголд, викат му (swiss) chard.

 

Макар че има и "манголд" с чисто зелени листа, което може би е Beta vulgaris cicla, на което му викат spinach beet.

 

За да е максимално объркването, spinach beet съм го срещал и за зелени, и за червени дръжки, а манголд съм го срещал дори за листа от обикновено цвекло?!

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте реших да огледам моркови и домати и първо реших да си направя разсад но нямам опит в това и нямам предства  как се прави. Имам пръст и кофички от кисола мляко ...  Ако може да ми помогнете да подготвя разсада . :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За морковите не ти трябва разсад! Смеси семената им с малко пясък за по-лесно и равномерно разпръскване и ги наръси където ще бъдат в градината.

 

За доматите - напълни кофичките с пръст, сложи по 4-5 семенца в кофичка в кръг, поръси ги с малко пръст и полей. Поддържай влажно, но не мокро! 

 

Принципно по-добре е първо да направиш малък разсад, примерно да наръсиш повече семена в тарелка и след това, като порастнат около 10 см, да ги пикираш (ще рече да подбереш най-големите, да ги извадиш внимателно с корените от тарелката и да ги засадиш) в кофичките от мляко. 

 

Хвърли поглед в другата тема "Върви ли разсадът" за ориентир как трябва да изглеждат нещата :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих искал да допълня с нещо, което не е задължително и може би не всеки би го правил така, но въпрки всичко... Ние с жена ми, покриваме семената с толкова почва, колкото е диаметъра на семената, които засяваме.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

морковите колко дълбочина ицкат ако не ги засаждам в почвата в някакъв съд , ами водата за доматите каква трябва да бъде топла или нормална ?  И как да разбера че разсада никне, а не плевели ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За морковите сигурно около 30 см ще трябват. За доматите - водата да е с температура около 20-25 градуса. Всички разсади ги завивам с найлон, за да се поддържа влажността. Доматите поникват за около 5 дни, ако и температурата в помещението е около 20-25 градуса. Като поникнат, те са доста по-мощни от плевелите. Ще ги познаеш. Една година бях забравила, че съм насяла зеле, а то поникна много бързо. Гледам аз една гъста и красива тревица поникнала с едни хубави закръглени листенца и си викам леее, какви са тези плевели... сигурно от торта... и ги изскубах набързо. После си намерих отвореното пликче от семената за зеле и разбрах какви съм ги свършила. Последва ново сеене, ама вече знаех как изглеждат. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако стаята не е 20-25 градуса как мога да затопля разсада ? А и по колко семена трябва да сложа на разсада-домати,ами при морковите може ли да ги отглеждам в пластмасова кофа и също колко семена трябва да се слага на 1 разсад , защото котките в карето ни използват градината ми за ..... ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е по-студено от 15 градуса, трудно ще се получи нещо, но пък вървим към затопляне. Но под 10 градуса забрави за какъвто и да е разсад за зеленчуци. Защо искаш морковите да са в пластмасова кофа? Не съм гледала моркови по този начин и не мога да те посъветвам какво да направиш. Иначе за доматите - ръсиш семенца през 2-3 см (после посипваш с почва отгоре, поливаш лекичко и завиваш с найлон), После, след като им се образуват трети до пети същински лист, всяко коренче домат трябва да преместиш в кофичка от кисело мляко, примерно. И когато разсадът стане на 2 месеца след засяване, вече може да бъде засаден на постоянно място. Разбира се, че се правят изключения от всяко правило. Амбицирала съм се да отгледаме два стръка домат на балкона при майка на 8-мия етаж, южно изложение. Сортът е Лабрадор - бил дребосък, та затова го харесах. Дори и кисели домати да роди, нали ще са домати :). Само не знам как стои въпросът с опрашването на балкона. За морковите може би да си подбереш някой сорт, за който пише, че не стават гиганти. Опитай, не пречи. :) За морковите (както и за други дребни семена) процедирам така - попрекопавам да разрохкам лехата, правя улейче с пръсти (това инструментите понякога ми пречат, хаха) напречно на лехата, наръсвам семенца (по-гъстичко, че не се знае кое ще поникне, кое ще пропадне прекалено надълбоко), след това правя второ улейче в почвата, успоредно на първото, пак наръсвам семена и така, докато свърша с лехата. След това леееко прибутвам земята да попадне върху семенцата. Има едно правило, че колкото е по-дребно семенцето, толкова по-пликто трябва да се засее. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.