Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Любо Д

Въведение

Ядливият кестен Castanea е род от общо 8-9 вида, който е основополагащ за богати екосистеми. Кестените са от семейство букови, близки родственици с букове и дъбове.

Обилното плододаване е ежегодно, а не през година или повече като при дъбовете. Плодът има много по-малко танини от жълъд, по-сладък е и по-хранителен. Не само плодовете, но и листата са любима паша за сърни и елени. Кестените имат ниско съдържание на мазнини, много витамин С, фосфор, калий и др. Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.

Дървесината е с красива текстура и е трайна заради висото съдържание на танини. Дърветата са доминантни, бързорастящи, с огромни корони.

Дървесните видове са:
- европейски кестен Castanea sativa, достигащ 30м височина.
- американски кестен Castanea dentata, достигащ 60м.
- китайски кестен Castanea mollissima, достигащ 10м.
- японски кестен Castanea crenata, достигащ 15м.

Храстовидните, наричаин чикапин, се срещат в северна Америка и Азия.

image.png.0b64351b7a1aed9ac5f1b98ef467e80a.png

 

Проблеми

Американският кестен, едно от доминиращите дървета в източните САЩ в миналото, е почти напълно унищожен от гъбичното заболяване Cryphonectria parasitica, познато у нас като ендотиев рак или рак по кестена. Европейският също е податлив, но по-слабо от американския, а източноазиатските видове са устойчиви. Тези устойчиви видове са използвани в размножителни програми с цел създаване на хибриди, които да са устойчиви към болестта. Алтернативен начин за борба с ендотиевия рак е създаване на хиповирулентен вирус за съответния щам, който разболява гъбата и отслабва нейната патогенност.

Друга значим проблем по кестените е мастилената болест, предизвиквана от гъбоподобни организми от род Phytophthora (P. cambivora, P. cactorum и P. cinnamomi). Тази болест умъртвява корена и дърветата изсъхват цялостно. Кореновото гниене се случва в постоянно овлажнени почви или такива с лошо оттичане. Азиатските кестени отново се отличават с добър имунитет.

Основни вредители по кестена са кестеновият хоботник и кестеновата галова оса. Хоботниците са широко разпространени в естествени кестенови гори като в Беласица. За борба с ларвите им, кестените минават през гореща вана за 5 мин. Борба с осите се извършва чрез освобождаване на техен естествен хищник, а има и някои устойчиви на тях сортове.

За създаване на хибриди са важни и други характеристики освен устойчивост на болести и вредители:
- вкус - често предпочитани са европейските и американските кестени. Китайският също е много търсен, защото е по-сладък, но има различна текстура и се готви по-дълго, което го прави неподходящ за традиционното готвене на огън в САЩ и Европа.
- надеждна реколта - японският е най-надежден.
- белене - китайският се бели най-лесно.
- размер на плода - японският е най-голям, следват европейски, китайски и най-дребният от дървесните видове - американски.
- качество на плода - французите разграничават кестен и марон по качеството на плода. Мароните нямат загърната в плода вътрешна обвивка, а процентът на ембрионално делене е под 12%.
- студоустойчивост - американският издържа най-много, следват европейският и китайският, а японският мръзне най-много.
- структура на дървото - американският и европейският имат изявени главни стебла и растат нагоре, а азиатските остават дребни, с много стъбла и разклонени.
- разцепване на черупката - дефект е, защото намалява периода на съхранение на плода, но е ефект, защото улеснява беленето.

Сортове

Кестенът навлиза в зрялост след 20 години и чак тогава може да се оцени пълният капацитет на едно дърво. Затова е важен подборът на сортове, за който са се погрижили основно от френския национален институт за земеделски изследвания INRA.

Най-популярният сорт за основен добив е Bouche de Bétizac (буш дьо бетизак). Сортът е евро-японски хибрид с обилно плододаване, едър и вкусен плод, висока устойчивост на ендотиев рак и средна на мастилена болест, лесно белене. Минусите са, че езисква по-топъл климат и е стерилен на мъжки полен.

За опрашване се използват хибриди с прилично качество на плода и някаква устойчивост на ендотиев рак като Précoce Migoule, Vignols, Belle Epine, Maraval, Marsol, Marigoule.

За подложки или на собствен корен се отглеждат Marsol, Maraval или Marigoule, защото имат добра устойчивост на мастилена болест.

Някои сортове с производство на мъжки полен имат частична самофертилност, но е желателно да има няколко дървета от различни сортове за по-качествено опрашване и обилна реколта.

Наличието на дъжд или напояване също е фактор за размера на реколтата и плодовете. Европейският кестен изиква около 800 литра дъжд на година, а азиатските още повече.

 

Вляво: Ядки от евро-японски хибрид, сплескани, 14 гр. е най-големият. Вдясно: Ядки от европейски кестен, обли, около 20гр.

image.thumb.png.84ebd15fc6e6e462ec21b6d3c4d2777e.pngimage.thumb.png.ea588d8f4ed1da839ff9b6fab6e9ba17.png

Плодове на кестен: американски, китайски, европейски, японски.
image.png.c06e348bf95972cbe4489365cac06dd2.png

  • Харесвам 4
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Контролирано създаване на устойвичи хибридни сортове

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Поликултури с кестен

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Кестените виреят най-добре в почва с 20-75% пясък. Целта е водата да прониква и да се оттича бързо.

image.thumb.png.1e02d0ed9dc1584e80c45de38d20ee08.png

Наличието на склон може да бъде полезно за добро оттичане на водата.

bosco.jpg?itok=MMbprQsp

image.png.0235d00b83c598d14cf8a6ee68004fa7.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Разлика между марони и кестени. Мароните имат много малък или нулев процент ембрионално деление.
image.png.bd231d86b6c27b66515e022ebec96c4f.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване