Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Любо Д
Отговорено (Редактирано)

Нов (за мен) подход. Сложих три от новите кестени в големи контейнери за една година. Идеята е да пуснат по-големи корени и да имат по-добри шансове за оцеляване. Пълнежът беше проблем, защото не обичат тежка почва каквата е наоколо. Смесих малко тежка почва, но без буци глина, с пясък и много, много хумус. Хумусът добих в неделя от почистване на местния паметник, където върху каменните плочи се беше образувала почва, която пресях през стар самоделен комарник и получих топ пухкава и лека почва с огромен процент органична материя. Там има и доста борове та полученият хумус трябва да е киселичък, което и идеално за кестени.

image.thumb.png.4a402986ea2093fa55781a003ea0b58a.png

image.thumb.png.54fa8de2eac15e52c84e82f18b916170.png

 

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Любо, при мен сладък кестен има съвсем други листа...Ти откъде семената взе, от Гърция?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, алина написа:

Любо, при мен сладък кестен има съвсем други листа...Ти откъде семената взе, от Гърция?

Отлично наблюдение! Кората също е различна. Тези не са европейски кестени, а (от ляво надясно) евро-японски хибрид Vignols, китайски Qing, евро-китайски хибрид Szego.

 

IMG_20241023_095059.jpg

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
Отговорено (Редактирано)

Да се надяваме , когато дойде време  , ще  кажеш на нас , каква е  разликата  в големината на плодове и вкуса им. Аз много обичам кестени, но продават най-често полуизгнили, тъмни и горчиви. Купиш кг, а половина отива за боклук. При мен се наложи да изрежа горната част на кестена, някой подряза кората на три места и кестен отгоре изсъхна и плодчета отгоре изсъхнали. Дано да оцелее..Сега крона прилича на чадър .

Редактирано от алина
  • Тъжно 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 16 минути, алина написа:

Да се надяваме , когато дойде време  , ще  кажеш на нас , каква е  разликата  в големината на плодове и вкуса им. Аз много обичам кестени, но продават най-често полуизгнили, тъмни и горчиви. Купиш кг, а половина отива за боклук. При мен се наложи да изрежа горната част на кестена, някой подряза кората на три места и кестен отгоре изсъхна и плодчета отгоре изсъхнали. Дано да оцелее..Сега крона прилича на чадър .

Европейските са най-вкусни, китайските са най-сладки, но имат друга текстура, готвят се по-дълго и на по-ниска температура.

Азиатските и хибриди се използват заради повишената толерантност към патогенни гъби като ендотиев рак и кореново гниене.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 23.10.2024 г. at 14:43, Любо Д написа:

Европейските са най-вкусни, китайските са най-сладки, но имат друга текстура, готвят се по-дълго и на по-ниска температура.

Азиатските и хибриди се използват заради повишената толерантност към патогенни гъби като ендотиев рак и кореново гниене.

Любо, а от плодчетата може ли същото дърво да получи? Ако да, искам от теб три плода от всеко дърво отделно.Да се надявам,че  още ще живеем дълго за  да гледаме градината:smile:

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 20 минути, алина написа:

Любо, а от плодчетата може ли същото дърво да получи? Ако да, искам от теб три плода от всеко дърво отделно.Да се надявам,че  още ще живеем дълго за  да гледаме градината:smile:

Добър въпрос! При отглеждане на семенаци европейск кестен има малък шанс за качествен плод, а при китайския кестен е най-добър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 25.10.2024 г. at 9:13, Любо Д написа:

Добър въпрос! При отглеждане на семенаци европейск кестен има малък шанс за качествен плод, а при китайския кестен е най-добър.

Защо да е малък шансът?  В Монтана и околните села има доста кестени, повечето от които са израсли от семена. Всички раждат, щом достигнат определена възраст и ръсят иглички навсякъде. Не виждам с какво може да се опраши един кестен, за да се получи нещо друго. Конският кестен си е различен биологичен вид и не съм чул или виждал да се кръстосва с ядливия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Защо да е малък шансът?  В Монтана и околните села има доста кестени, повечето от които са израсли от семена. Всички раждат, щом достигнат определена възраст и ръсят иглички навсякъде. Не виждам с какво може да се опраши един кестен, за да се получи нещо друго. Конският кестен си е различен биологичен вид и не съм чул или виждал да се кръстосва с ядливия.

Всички разбирачи и източници твърдят, че шансът да имаш доброкачествен плод от европейски семенак е малък. Тоест вкусът може да не е добър, беленето може да е трудно, кожицата да е подгъва много навътре, да има голям процент ембрионално деление, да не говорим за устойчивост на заболявания. Затова се правят хибриди с китайски и японски кестен като китайският има по-малки, но много по-вкусни ядки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Защо да е малък шансът?  В Монтана и околните села има доста кестени, повечето от които са израсли от семена. Всички раждат, щом достигнат определена възраст и ръсят иглички навсякъде. Не виждам с какво може да се опраши един кестен, за да се получи нещо друго. Конският кестен си е различен биологичен вид и не съм чул или виждал да се кръстосва с ядливия.

Предполагам говориш, че в Монтана и околните села има конски кестен. @Любо Д говори за европейски ядлив кестен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Всички раждат, щом достигнат определена възраст и ръсят иглички навсякъде.

Летвата за качество на Любо е много висока просто, опряна е на световните нива за кестени, които са големи, обли, сладки, гладки и се забелват само като ги погледнеш. Хм, то за кестени ли говорим още... Но тъй де, и аз знам за кестените над Берковица и дори съм виждал плод, който е дребен, нелош вкус, супер мъхнат вътре и няма белене. Ако трябва да избирам между никакъв кестен и такъв, бих избрал все пак някакъв кестен.

Но за нуждите на развъдните програми се търси устойчивост на азиатските патогени, избили милиарди кестени в Европа и САЩ и от там нагоре вече шукартет екстрите!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Летвата за качество на Любо е много висока просто, опряна е на световните нива за кестени, които са големи, обли, сладки, гладки и се забелват само като ги погледнеш. Хм, то за кестени ли говорим още... Но тъй де, и аз знам за кестените над Берковица и дори съм виждал плод, който е дребен, нелош вкус, супер мъхнат вътре и няма белене. Ако трябва да избирам между никакъв кестен и такъв, бих избрал все пак някакъв кестен.

Но за нуждите на развъдните програми се търси устойчивост на азиатските патогени, избили милиарди кестени в Европа и САЩ и от там нагоре вече шукартет екстрите!

Белят се доста лесно. Да, имат мъхчета между кожата и плода, но не е нещо страшно. Не са и толкова дребни. На 2/3 от размера на едрите китайски в маркетите, което е приемливо. Въпросът е, че аз не го уважавам, като храна. Тези в Берковица измряха доста. Но, на други места в района виреят добре. 

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)

Това е стандартът в Италия и Франция. В САЩ, Япония, Китай е друго.
 

Див срещу питомен кестен
image.png.4ad7e0d376933819990d2878f351f0e5.png

image.png.75713555cfac74958ea6a1b2c151a60a.png

Редактирано от Любо Д
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)

Берковските са, като първите по структура. Може и да са диви, но не са много дребни и се белят доста лесно. Нямат никакви вътрешни камери.

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване