Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Смокиня сорт Ronde de Bordeaux (Кръгла от Бордо)

Синоними  Early Round Of Bordeaux, Round Of Bordeaux, Précoce de Barcelone.

Този сорт смокиня се приема, че е френски, въпреки, че не се знае, откъде е донесен в пристанище Бордо. Това е един от петте известни до момента много ранни или супер ранни сортове.

Ronde de Bordeaux е партенокарпен/самоплоден сорт и не изисква опрашване от оси Бластофага за да даде плод. Дава една (основна) култура - тип Unifere.

Breba култура дава рядко и малко на брой плодове. Те са незначително по- едри от основната култура. Срокът от формиране на плодовете до тяхното узряване е около 60 дни или началото на м. Август за южна България и когато пролетта настъпи по- рано в северна България. Узряването е почти по същото време с плодовете на сорт Мичуринска 10. Плодовете са дребни до средни със средно тегло около 30 грама. Формата им е почти напълно кръгла, докато не започнат да узряват.

P68NAjz.jpg

При узряване се разтягат до капковидна форма от тежестта на плода.

cbfJMkg.jpg

Само при саксийни растения и при засушаване, дребните и леки плодове остават кръгли и след узряване. 

Кожицата на плода е тънка, но рядко се напуква. Цветът варира от кафяв и светло лилав при младите растения или силно подрязаните растения в началото на сезона до тъмно лилав със синкаво покритие при установени растения в разгара и края на сезона. Почти цялата вътрешност е изпълнена с пулпа и почти липсва слой "месо"  (бяла на цвят тъкан) между кожата и пулпа. Цветът на пулпа варира от розов до тъмно-червен според условията на отглеждане. Вкусът е плодов, ароматът е силен. Плодовете са с висока захарност и при сухо време изсъхват направо върху клоните. Сушените плодове имат много високо качество.

Окото на плодовете е леко отворено. Заради тънката кожа и незначителният слой "месо", плодовете се напукват/разделят при продължителни и обилни валежи. Въпреки това, трудно се вкисват и могат да се консумират, ако се оберат своевременно. Плодовете от този сорт не се нападат от смокинова муха, но при влажно време могат да бъдат засегнати от винени мушици. 

При благоприятни условия, периодът на плододаване е от началото на Август докато стане невъзможно плодовете да узряват. През последните години в България, сезонът приключва в началото на Ноември.

Дървото има бърз растеж. Не издържа на суша, подобно на всички други сортове с етикет "Бордо". Изисква поливане при суша за нормално плододаване.

Листата са предимно петделни, дълбоко нарязани. Изключително рядко триделни и никога със седем дяла. При стари дървета, централният дял може да придобие формата на лопатка, подобно на Мичуринска 10, но много по- слабо изразена и неоформена.

6C3d8si.jpg

Преобладаващо, листата завършват с орнамент, подобен на коронка.

Типичен лист

leaf3.jpg

Устойчивостта на студ е задоволителна - около -18 градуса по  Целзий за установени дървета без съществени повреди. Заради бързият си растеж е малко по- ниска от някои по- слабо растящи щамове на Мичуринска 10 и почти същата, като при по- енергичните. Ако дървото се засуши, устойчивостта на студ се подобрява, но количеството и качеството на реколтата пада. Заради енергичният си растеж, дърветата понасят силно подрязване и дават узрели плодове с незначително закъснение. Сортът е устойчив на FMV (мозаечен вирус по фикусите).

 0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...