Сред котки и смокини

  • публикации
    26
  • коментари
    19
  • преглеждания
    2861

2017 - Април

Cucurbita Maxima

76 прегледа

Една седмица мина откак е април, а вече почнах да забравям какво съм свършила. Сях някакви остатъци от зелен боб (жълт цилиндричен) покрай новата конструкция. Засадих 4 бр. от разсада тиквички, че бяха в много плитка тава. Разсадът краставици върви мудно, същото и с бурканираните.

8.04

Заложих разсад за черита 8х5 от Алис и сях сминдух.

Вън никнат разни неща, които не си спомням какво съм сяла или са от "компоста" - гризе ме любопитство какво ли ще се пръкне. Преди няколко дни валя сравнително обилно, но много духа и повърхностния слой на почвата изсъхва много бързо, та се налага да поливам, където никне. Започнах и втората бала слама.

10.04

Посях малко зелен боб покрай пътеката и посадих една тиквичка от разсада. Не мога да измисля къде да слагам останалия боб, сминдух и тиквички, не остана никакво място. Имам и още разсад краставици в кофички, както и дини и пъпеши, от които имам само два поникнали пъпеша засега. От компоста пък са поникнали някакви тикви, а не са на добро място и трябва и те да се преместят. Планирах тиквариума тази година да е на четвърта, обаче ме изненада този нахут, а и грахът заема доста място - нарядко е. Разсадих и няколко корена кейл в спанака.

33910150826_d207f015ef_c.jpg

11.4 

Пресадих 5 (може би) тикви в граха и 2 тиквички в нахута. Посях едно редче боб в абсурдната леха, в която тази година засега има само копър. Бобът е Маркони с дългите чушки. Копърът впрочем никне почти навсякъде, където съм сяла и трябва много да се следи да не пресъхне, докато е дребен.

12.4

Пикирах краставиците и тиквичките от таблите в кофички, понеже попораснаха, а ми се видяха още малки да ги слагам директно. Също и два пъпеша. Цяла вечер се канеше да вали, накрая пак не валя и търчах с маркуча.

13.4

Посях останалия зелен боб при стария манголд + сминдух. Не знам що две бобови накуп, май не останаха други семена. Още три пъпеша са поникнали и първата диня (в пластмасови кутийки). Смятах за доматите и ще взема утре (дано да са на линия бабите) 40 корена домати. Да не забравя и праз, ако има вече.

14.4

Днес взехме 40 корена домати от бабите и дядковците на пазара. Много симпатичен разсад. Сложих 5х4х5х3 колеца на първа и са разположени както следва от къщата надолу - Рила, Калина, Наслада и розов неопределен. Първите три слагах по 2 корена на колец, а розовия по 3. Останалите 4 корена засадих надолу в градината - 1 на трета и 3 на четвърта в тиквите. Голяма поликултура стана тая година, дано не е само поли, а стане и някаква култура накрая. Сложих им накълцани хризантеми, които си пазя от есента.

От разсадите се показа първото черинце - номер 8.

Правихме инспекция на овошките и установихме много завръз. Черешката има три черешки :) Сливите имат по много, но болестта с черните петънца също е на линия, та не знам колко ще задържат. Най-учудващото е, че прасковката, която пак е с къдравост има доста завръзчета. За къдравостта я мажа с отвара от змийско мляко, дали й помагам или не - тя си знае, но поне не й вредя видимо, като със содата миналата година. Ябълките уж не цъфтяха кой знае колко, но пак имат плодчета. Крушата е щедра. Смокините полека-лека се събуждат - макар и закъснели, явно не сме ги изгубили.

Пак да си напомня да взема и няколко корена патладжан разсад. Чушки, чубрица, праз, патладжан.

16.4

Черитата никнат, чакаме още 7 бр. От вчера вали на почивки. Дават го така до сряда, ще стане джунгла и ще има плевел за косене, йей! Само дано не гъбясат овошките от толкова божия благодат.

33264114253_337df05981_c.jpg

22.4

След божията благодат дойде студът - три дни с нощни температури, стигащи почти до нулата. За щастие - само почти и няма жертви. Много добре си расте градината даже - сминдухът е започнал да никне, също боба от първия транш. Лилиумите са подали носове, а на олеандро са му излезли пъпчици - явно ще се възроди и той като феникс.

Съседът си отряза всичките смокини, при нас са се разлистили някои, но не и големите крушести. Ще ме е яд много, ако тази до къщата е заминала - много е вкусна и ранна, а и е хубаво дърво. Тези на трета и бездруго са безкрайно окепазени, та и да рестартнат, няма да е драма.

Черитата изникнаха всички без 3. Тиквичките чакат отдавна пресаждане, но изчаквах да мине застудяването и утре ще ги бодна. Дините и пъпешите продължават да никнат даже и тия дни, герои. Навън садежите съм ги покрила с повечко слама, утре ще я махна и ще огледам кое-как, но съдейки по подалите се цъфнали домати всичко би трябвало да е наред.

33356961164_3f32c52f73_c.jpg


rururu и alys харесват това


0 Коментара


Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход