Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Джанка (Prunus cerasifera)

Recommended Posts

ivanina.
преди 11 минути, Славянски написа:

Аз на някои дървета не помня празна година вече едно 7-8 години (други наистина имаха една-две години празни, но не съвсем без плод - по една шепа). А въпросните сортове са и вкусни за мене. От по-вкусните джанки, макар и не от най-едрите, и доста ранни (началото на юли тук).

Тази червенолистната също е младо дръвче, но задържа вече мисля три години.

Сигурно има и късни сортове. Ти в движение със стадото на по-големи разстояния, виждаш много неща, докато аз само което е в околността край нас.  

А има и една жълта джанка на поляната, подобие или ако не и същата на която имахме в двора преди години с малка костилка с твърдо месо, не ципеста обвивка и се канех да взема калем,  но сред всичките джанки върви че разбери коя беше, като не може да видиш плода. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 минута, ivanina. написа:

Сигурно има и късни сортове. Ти в движение със стадото на по-големи разстояния, виждаш много неща, докато аз само което е в околността край нас.  

Не, говоря само за дървета в имота. Аз в последните две години не обикалям много с животните. Или поне не лятото. Някои са с гаранция саморасли. Но има и стари дървета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

@ivanina. Все още не е късно да отбера калеми и да ти пратя ако желаеш. Сега, вече доколко твоят вкус е като моя... За мен са да кажем не в най-добрите десет процента джанки, но примерно между десет и трийсет. Едната е лилава, стои пъстра с жълто, но като узрее хубаво е лилава. Другата е жълта с лек восъчен бял налеп. Горе-долу по едно време зреят и са сравнително едри. Имат и сладост, и сочност, и лека киселинка. Жълтите на компот са супер. От няколко сорта, които правих на компот, тези бяха най-хубавите. Дървото е на може би 15 години. Никнало на десет сантиметра от ствола на огромна черница.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)

Прилагам няколко снимки на червенолистни сливи или джанки. Отначало мислех, че са по-скоро сливи, но след като си говорих със @Славянски по-скоро ми изглеждат като джанки. В крайна сметка обаче, не знам какъв ботанически вид са тези растения и ще се радвам ако някой знае нещо повече и го сподели тук.

Дърво #1,  2023-06-27:

IMG_20230627_133935s.thumb.jpg.a3497357194414d82fea06f8fac97b2d.jpg

IMG_20230627_134630s.thumb.jpg.6559e5ded4936999ee88e177f43d2439.jpg

 

Дърво #2, 2023-06-27:

IMG_20230627_134709s.thumb.jpg.e64c4c69cbe3a523c0435680f7e48639.jpg

 

Дърво #3, 2023-08-23, :

IMG_20230823_131020s.thumb.jpg.86779521ab8dcc498f53b7b3f3a8a0d4.jpg

IMG_20230823_190115e.thumb.jpg.68808373a4631f3cd9f3059bfa1c9e6e.jpg

От това, последното дърво #3, тази година, взех калеми и сега пробвам да ги присаждам върху джанка, а също и съм засял пет ядки от костилките му. На снимката листата на това дърво не изглеждат чак толкова красиви и ярко червени като на #1 и #2, но подозирам че може да са от един и същ вид. Плодовете на дърво #3, както се вижда на снимката, са леко издължени като на слива, но по размер и по консистенция (прекалено течна) приличат повече на джанка. Сокът от плодовете "цапа" и оцветява доста.

Добавка 1: Сега се сетих, че като рязах и дялках калеми от едно клонче на дърво #3, забелязах че част от дървесината имаше леко червено-виолетово оцветяване. А освен общоприетото декоративно значение, тези червенолистни видове ми се струват много интересни и в няколко други направления -- кръстосване с други сливи или джанки, с цел по-интересен плод и/или по-интересни подложки от хибридните растения.

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Мисля, че има и джанки, и сливи. Трябва да се гледат листата и плодовете. Един познат каза, че имал такава, която е стерилна, мисля Prunus pissardii:  https://www.rhs.org.uk/plants/99810/prunus-cerasifera-pissardii/details

Друга я водят Prunus cerasifera 'Nigra'.

При мен джанката е семенак, плодовете са кръгли, листата са дребни. Гледам, че още не е почнала цъфтеж, демек късна е. Най-ранните почнаха да отварят цветове от близо седмица.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По каталози съм срещал над 10 сорта Prunus cerasifera (слива, джанка) именовани, с червени/розови/винени листа, ест декоративни. Prunus domestica (синя слива) не съм срещал червенолистни, но не съм и търсил активно.

Важно е да се каже, че всичките видове от Prunus sect. Prunus се хибридизират свободно помежду си без човешка намеса, така че не е изключено да се случи в дивото семенак с червени листа, а не само по парковете от разсадници. Мисля, че при Славян има точно такъв пример.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

джанката от въздушен отвод се е хванала :)

434051871_397234959602926_871746881187039806_n.jpg

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ранният цъфтеж не пречи. Почна на 5 март, но като цяло сериозни минуси не е имало. Не е виждала пръскане:

IMG_20240409_163018.thumb.jpg.bb2a5c41fec8e89de3dae9c742b1f28d.jpg

Завръзите са много и червени (няма как да е жълта джанката), но пък за сметка на това дървото е голямо и мощно. Нищо че е младо.

Тази е от онези джанки, които рядко са отрупани, може би защото цъфти първа. Другите не съм ги оглеждал подробно.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Сезонът на джанките тепърва започва. Навсякъде почват да зреят около мен и всичко е отрупано.

Photo1509-1.thumb.jpg.02339829a7477ee7f0f67849491f3288.jpg

Тези стават червени и са много едри. Дървото е семенак и за втора година ражда и миналата също беше отрупана. Но има кисела жилка и костилката не се отделя грам. Ей тук съм я снимал с една жълта, която също е семенак, но е много хубава за моя вкус и няма празна година:

IMG_20240626_170619.thumb.jpg.0345a7b9f90300c58cf1de79991f5a0c.jpg

IMG_20240626_170936.thumb.jpg.20a5fb0e22878536e4958f4225e43a17.jpg

Оказа се, че на жълтата костилката се отделя на 95 процента. И са малки костилките. Наблизо няма такива жълти джанки от старо дърво. Интересно откъде се е пръкнала.

А тук е тази, която цъфти първа, при кокошките. Твърде много плод и е по-дребна. Има кофи с плод на това дърво, което беше 2-3 метра високо преди десет години. Разбира се, семенак.

Photo1510-1.thumb.jpg.983dbde272e1bc836a4a0cf26ae59928.jpg

IMG_20240626_171527.thumb.jpg.ad572b4d217b150384295dbf86b72955.jpg

Почнах вече консервирането. Тези жълтите са супер. Компоти от тях бият кайсиевите. Даже честно казано джанките сварени сякаш ги обичам повече отколкото пресни. Но ще трябва повече дисциплина, защото бързо преминават.

Някои по-калпави като вкусови качества ги обръщам на сливи и кайсии или им слагам по-хубави сортове.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

@Боби Димитров, това е Руската джанка, която ти пратих пролетта. Хванаха ли се калемите?

 

DSC00708.JPG

DSC00709.JPG

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Изглежда супер :) Вероятно са се хванали, нямам неуспешна джанка от тая пролет (макар че имаше някои унищожени от градушката). Но ще разберем със сигурност, когато плододаде :) защото като ашладисвам не си нося тефтер :D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 26.06.2024 г. at 17:23, Славянски написа:

Тези стават червени и са много едри. Дървото е семенак и за втора година ражда и миналата също беше отрупана. Но има кисела жилка и костилката не се отделя грам

Набрах поредна кофа от тези едрите. Вече са съвсем готови, даже има и преминаващи:

Photo1531-1.thumb.jpg.6f4fd0956e3d9ac1bcc64699531d5dd9.jpg

Прилични са и количеството е много при тая едрина. Сочни са, сладки, имат и киселинка. Не е най-вкусната джанка, но за саморасла е доста добре. Че и са красиви. Стават винени, но по-малко узрелите са по-вкусни и стоят пъстри с тъмно и по-светло червено. Това е от две тръсвания на единия клон. Разни меки или леко загнили оставих за овцете. Всичко довечера ще се обере под дървото.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)
преди 4 часа, Славянски написа:

Набрах поредна кофа от тези едрите. Вече са съвсем готови, даже има и преминаващи:

Photo1531-1.thumb.jpg.6f4fd0956e3d9ac1bcc64699531d5dd9.jpg

Прилични са и количеството е много при тая едрина. Сочни са, сладки, имат и киселинка. Не е най-вкусната джанка, но за саморасла е доста добре. Че и са красиви. Стават винени, но по-малко узрелите са по-вкусни и стоят пъстри с тъмно и по-светло червено. Това е от две тръсвания на единия клон. Разни меки или леко загнили оставих за овцете. Всичко довечера ще се обере под дървото.

Някои червени при сваряване сок/компот пускат много багрило, други не. Тези, които правят сока наситено червен ги харесвам повече. Има червени, които не пускат много багрило, независимо че изглеждат ярки в суров вид. Въобще плодовете с повече боя са доста ценни, било черници, било джанки.

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не съм обръщал внимание за цвета на сока. Варих днес в тенджера, става си светло червен. Киселички са... ами джанки. Но кой каквото има.

Прави ми впечатление сега като има зреещи, че голяма част са червени. Жълти има сякаш по-малко, а и те сякаш бяха по-ранни. Виолетовите повечето тепърва почват да зреят.

Имаме една "черна", която е дребна, но ми харесва като консистенция - стои по-твърда и е с отделяща се костилка. Единствено, че си има кисела жилка силна. Наистина ги има всякакви. Но всички поне при мен имат някаква киселина. Знам една жълта над селото, която е с дребна отделяща се костилка, та ако имам време бих отскочил да ги пробвам, но мисля, че зреят август-септември.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване