Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Гого

60 ч от началото на купчината с компост. Изглежда обнадеждаващо. Градусите днес сутринта бяха 70. Разбърках да не се запали. Нарочно избрах добра сянка. Хем по-рядно да поливам, хем да не ме мързи да й обръщам внимание, като минавам оттам.

Днес ще добавя още едни 150 литра трева и още толкова трици и хартия. Някоя кофа пилешка тор и някоя шепа то готовия ми компост. И мисля  това да му е. Засега. После ще видя как ще се развива и какво ще иска за добавка. Може би зелена трева, а може би нищо...

IMG-4065.jpg

IMG-4066.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Две седмици от началото на компоста. Температурата е 50-60 градуса. Всеки ден отделям по 5 мин сутрин да обръщам и поливам двете купчини за момента.

Имам очаквания след седмица температурата да спадне и да преместя купчината в клетка от палета на сянка до бетонна стена. Там да отлежава на разположение на червеи и др. обитатели на компоста.

Свърши ми кафявият материал. Затова окосената трева от последното косене я пръснах на земята ад съхне за сено, което да смеся 1:1 със следващото косене. От две косенета, става една купчина. Понеже от едно събирам 420 л трева.

IMG-4180.jpg

IMG-4181.jpg

  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Сурово ми изглежда... колко време мислиш да го оставиш на спокойствие?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

На мен ще ми трябва, чак когато започна да правя разсади другата година. Та след като спадне температурата, местя в клетката и продължавам с наблюденията. 

Уж месец трябва да мине докато тръгне да спада темп. При мен може и по-малко, щото го изтървах на по-висока темп от 70 градуса, което не е добре.

Ако се държало над 65 градуса за няколко часа, измирали микроорганизми. 

За птичата тор пък пишеше, че за поне два дни трябва да седи в купчина от 60-70 градуса за да се стерилизита.

Но определено грижите са леки, ако всичко е минало през дробилка. Ако не правих чай от копривата, сигурно щеше да дойде добре в компостта. Макар че квото е останало в нея, ще я метна в него. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Снощи добавях на една леха компост от Долни Богров и като погледнах, почнал да става на тухличка, хем не го сложих на дебел пласт. Та се наложи спешно да си намеря работа тази сутрин. Обърнах го, но разбивах с лопатата всяка копка, па и е над три кубика. 

Та, да се има предвид, този компост трябва да се обръща сегиз - тогиз, ако се съхранява. 

 

20220527_093615.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване