Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Зимата (края на декември) присаждах при родителите ми райска ябълка и женска кавказка върху една кавказка семенак, която вървеше чудно, но се оказа мъжка. Някъде април-май баща ми първо маха пъпки, но после ги огледаха и казаха, че са сухи калемите, та оставихме дървото да си избива от спящи пъпки и да се възстановява. Казах му после тези сухите да ги изреже.

И тези дни, понеже имах пак път натам, бях взел малко калеми от Росиянка с цел да заложа пъпки за догодина, щото зимните присадки очевидно не бяха решение. И днес като я огледах да видя къде ще кастря и присаждам и установих, че баща ми, който щеше да ореже сухите калеми, го е забравил и два всъщност са се развили и то от райската ябълка! Два от трите на върха са живи. Тези от кавказката не са, но те не бяха и хубави калеми и дори от март при мен нито един не се разви. Та в момента имаме две клонки от Дар Софиевки. За съжаление понеже са оставени клонките от подложката на върха, прирастът е малък (20-30 см), докато от кавказката е 60 см, ако не и повече. Та ще ги кастря. Ако не друго поне липсата на грижа в наблюдение (или на набито око) е довела и до липса и на резитба, което е спасило калемите. Аз за три секунди видях, че са живи калемите, защото листата и като форма, и като цвят, са съвсем различни от кавказката хурма и си личат.

Но определено обнадеждаващи присадки от края на декември. Ще добавя снимка.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)

Най- после се сетих да снимам райската ябълка. Баща ми я е купил за шоколадова, което не означава, че е вярно. Никакво измръзване не е имало при нея и отхвърляне на плодове. Но, плодовете ми се виждат дребнички. Едни съседи в Монтана имат друга с плодове, подобни на тези на Ройо Брилянте (не са плоски, а с класическа ябълковидна форма). Те са двойни на размер в сравнение с тези на нашата. 

SS854659.jpg

SS854662.jpg

SS854660.jpg

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На мен с тая форма повече ми приличат на Джиро - те са и по-дребнички - но при всички положения ще трябва да се изчака да узреят. За шоколадовите бяхме писали. Мисля, че са друга форма сортовете, които обсъждахме. Ако е Джиро, би трябвало да няма танини.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)

@Славянски : Плоска е формата. Вижда се добре. Абе, да не се окаже подложка и да няма много танини, че не ми понасят. Вероятно ще видим наесен, какво представлява. Поне се развива добре при мен. Не я поливам изобщо. Каналът за поливане минава на 80 сантиметра от нея. Да се оправя сама.

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 15 часа, Kalam Mekhar написа:

Абе, да не се окаже подложка и да няма много танини, че не ми понасят.

То обикновено се вижда ясно мястото на присадката. Кавказката подложка има по-гладка кора. Ще има малко мистерия тъкмо. Нашите разсадници ги обичат тия работи - толкова често сортът не отговаря.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

В последните две-три седмици плодовете спряха да капят. Даже има леко изсветляване и отиване към жълто. На Костата изброих някъде 40-50 плода, което не е супер, но не е и толкова зле. Голямата Росиянка и тя има около 30 или най-много 40, при нея след окапването още на цвят, сякаш не е губила плод. Сега като наедряха и си личат повече. Преди някак се губеха сред листата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

И при мен купеното дръвче Райска ябълка Шоколадова от разсадник Фантазия, показа плод със същата сплескана форма както в публикацията на Kalam.  Разгледах останалите    сортове  Райски ябълки на разсадника и я оприличих също както Славянски на Джиро. Доверието ми към разсадниците леко- полеко се снижава към  нулата. Хубавото на Джиро е, че е безтанинов сорт, но пък толкова да е дребен плода , при мен диаметър 6 см. ми е  много странно. 

IMG_20241005_142219.thumb.jpg.ded0ab803f5d4d6aef839edaed6f89cf.jpg

 Вярно, че дръвчето няма дори  1.50м. и дано това е причината за едрината на плода. 

IMG_20241005_142330.thumb.jpg.ca1542bcb868d4d1419ef34ff120aef8.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен първата реколта на Костата бяха много дребни плодовете. Този, който узря, беше към 60 грама. Тази година плодовете са много по-едри. Още не сме брали, че са зелени, но според мен може да имат по 120-150 грама по-едрите (каквито са повечето). Това вече е нормален размер. Росиянка също е по-едра от миналата година, но те са си дребнички поначало. Не очаквам най-едрите да минат 80 грама, макс 100.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Тоя човек е обрал и жълъдите, и лешниците, и боба. Всъщност в дясната кофа са семена от райска ябълка. Някои хора консумират, не се шегуват :) Има и кофа с пекани.

Очевидно ползва семената за разсад.

462923524_10170246017045389_1202844945759680892_n.thumb.jpg.c9b25488a39f01715e8c88b1b11264f4.jpg

Всъщност жълъди ли са наистина това вляво?!

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Три последователни нощи пада слана тук, но още първата съсипа листата на райските ябълки. Това е Костата днес. Още са зелени. Чудя се ще узреят ли добре? Росиянка вече има оранжеви плодове, но твърди.

Photo1580_030731.thumb.jpg.79663b12b3c8aad8d79d1b2e4bb4ee3a.jpg

Photo1579_030734.thumb.jpg.e54a202d10517f7c0bb8f1e27b43753d.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Хайде, другите вече берат и дегустират - градината на Клиф Ингланд в Кентъки, САЩ. Ингланд се оказва (фейсбук) приятел на един мой (фейсбук) приятел от Севлиево. Малък е светът!

Преди четири дни е качено. Този мъж с паупаутата е от Северна Каролина. Отгледани на 920 метра надморска височина. Само че 17 инча дъжд за три дни вика поразводнили вкуса.

"Росиянка мъжка" са я получили при кръстосване на Росиянка с вирджинска. Станало мъжко дърво, което ползват за опрашване на други сортове за получаване на кръстоски.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

По-голямата Росиянка задържа към 50 плода. Можеше и повече, но няма да сме толкова придирчиви. Миналата година имаше осем като за първа реколта. Засега още не съм я брал, но тръгнат ли да омекват предполагам, че птиците ще ги почнат, както е с ябълките и някои круши, и тогава ще ги приберем. Листата още първата слана ги съсипа.

spacer.pngIMG_20241024_171246.thumb.jpg.5e630cd7e7b9e6f4dc4e1d6490ba792d.jpg

IMG_20241024_171300.thumb.jpg.ed49fdb761d95d96143d00e396644e63.jpg

Дръвчето е садено края на 2017 г., взето от бай Антон Павлов. Доста години минаха докато влезе в плододаване и заради моите неуки резитби. Но вече си е сериозно дръвче. Не е мръзнало въобще за разлика от Костата.

Другата Росиянка не е много по-малка и се надявам и тя догодина да се отчете.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 15 минути, Славянски написа:

По-голямата Росиянка задържа към 50 плода. Можеше и повече, но няма да сме толкова придирчиви. Миналата година имаше осем като за първа реколта. Засега още не съм я брал, но тръгнат ли да омекват предполагам, че птиците ще ги почнат, както е с ябълките и някои круши, и тогава ще ги приберем. Листата още първата слана ги съсипа.

IMG_20241024_171246.thumb.jpg.5e630cd7e7b9e6f4dc4e1d6490ba792d.jpg

IMG_20241024_171300.thumb.jpg.ed49fdb761d95d96143d00e396644e63.jpg

Дръвчето е садено края на 2017 г., взето от най Антон Павлов. Доста години минаха докато влезе в плододаване и заради моите неуки резитби. Но вече си е сериозно дръвче. Не е мръзнало въобще за разлика от Костата.

Другата Росиянка не е много по-малка и се надявам и тя догодина да се отчете.

Браво на Росиянка, идва ден когато мечтите се сбъдват, имаш своя реколта райска ябълка!:)

Какво научи за резитбата, кажи  да не объркам нещо и аз? 

Ражда на нов млад прираст, за това не го пипаме напролет- така ли беше? 

А режем....?( дебел клон)

Аз разглеждах снимките с райските ябълки на Антон Павлов и ми направи впечатление, че не всичките му  дървета  са оставени на едно главно стебло,  имаше и такива като храсти отрупани с плод. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, ivanina. написа:

Какво научи за резитбата, кажи  да не объркам нещо и аз? 

Ражда на нов млад прираст, за това не го пипаме напролет- така ли беше? 

Оставяме клонки с връх, защото от горните пъпки (май между втора и пета -шеста) излизат цветовете. Аз ги скъсявах примерно наполовина и все не цъфтяха. Антон препоръчваше да се махат клонките, които са плододали, и да се оставят млади хубави леторасли. Аз някои ги скъсявах миналата зима с идея от тях да оставя тая година и те бяха без плод. Но повечето имаха плод та ще видя. Нали писах, че някъде 325 окапали завръза преброих на Костатата. И тя има към петдесет плода. А лятото си имаше нужда и от поливки, че почнаха да се спаружват леко в един момент.

Още не бързам с резитбата де. Нека мине зимата. Само някой калем може да отбера преди нова година. Определено ще прореждам. То ти дебели клони нямаш. Тепърва ще оформяш скелетните клони.

Тая година пак селективно ще скъся някои да бъдат основа за следващата година, а където са много гъсти ще режа до долу.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 8 часа, Славянски написа:

Оставяме клонки с връх, защото от горните пъпки (май между втора и пета -шеста) излизат цветовете. Аз ги скъсявах примерно наполовина и все не цъфтяха. Антон препоръчваше да се махат клонките, които са плододали, и да се оставят млади хубави леторасли. Аз някои ги скъсявах миналата зима с идея от тях да оставя тая година и те бяха без плод. Но повечето имаха плод та ще видя. Нали писах, че някъде 325 окапали завръза преброих на Костатата. И тя има към петдесет плода. А лятото си имаше нужда и от поливки, че почнаха да се спаружват леко в един момент.

Още не бързам с резитбата де. Нека мине зимата. Само някой калем може да отбера преди нова година. Определено ще прореждам. То ти дебели клони нямаш. Тепърва ще оформяш скелетните клони.

Тая година пак селективно ще скъся някои да бъдат основа за следващата година, а където са много гъсти ще режа до долу.

Това което пишеш за резитбата е много важно да се знае, при различните видове не е една и съща. Грешката ти е провалила  реколтата  за една- две години, но пък благодарение на нея си създал здраво дърво, което занапред щедро ще ти се отплати с плод.

Благодаря, че споделяш наученото от личен опит и от съвети на хора със опит и знания (Антон Павлов).

Другото важно, което не знаех е взимането на калемите преди нова година. Съхраняват се както останалите други, завити в стреч фолио в хладилника, а се поставят на дървото.... кога?

Мисля на една  моя райска ябълка  да поставя калем върху летораст избил от подложката, тъй като присадката видимо боледува и според мен е неблагонадеждна, ще е  краткосрочна. Какво по-хубаво за дървото, от поставянето на калем и създаването на нов живот! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, ivanina. написа:

Другото важно, което не знаех е взимането на калемите преди нова година. Съхраняват се както останалите други, завити в стреч фолио в хладилника, а се поставят на дървото.... кога?

Ами в хладилник не съм ги държал. Обикновено ги бодвам в една саксия с влажен пясък навън и държат до април месец и повече. На сянка да е. Може и в хладилник, но трябва да се преглеждат да не почнат да мухлясват.

Имало е случаи да измръзнат младите клонки зимата. Така единият сорт го изгубих, защото реших да вземам калеми от върха след студовете. Ако го бях направил преди това, нямаше да има проблем. Заровените калеми не мръзнат по този начин. Някои държах и вътре, де, в неотоплен килер. Добре си бяха.  Присаждам обикновено след началото на април.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Райската ми е отрупана, клоните увиснали до земята, много наедряха и са сладки твърди. Не мога да повярвам колко много и качествен плод има на младо дръвче, за сигнални.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 23 часа, Славянски написа:

Листата още първата слана ги съсипа.

 

При мен от седмица всяка сутрин има слана, но нито едно листо не е паднало и са още зелени

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не съм гледал нито прогнози, нито термометри тези дни, но може би е била по-ниска температурата. Не нула или минус един. Изненадах се, че така бързо ги парна и то всичките. При баща ми редовно райската става с червени листа, но при мен зелени обикновено ги съсипва сланата.

Но почнаха да оранжевеят. Най-ниско в центъра на короната има и някои запазени листа. По-горните са поели мраза.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
На 26.10.2024 г. at 10:24, Славянски написа:

Ами в хладилник не съм ги държал. Обикновено ги бодвам в една саксия с влажен пясък навън и държат до април месец и повече. На сянка да е. Може и в хладилник, но трябва да се преглеждат да не почнат да мухлясват.

Имало е случаи да измръзнат младите клонки зимата. Така единият сорт го изгубих, защото реших да вземам калеми от върха след студовете. Ако го бях направил преди това, нямаше да има проблем. Заровените калеми не мръзнат по този начин. Някои държах и вътре, де, в неотоплен килер. Добре си бяха.  Присаждам обикновено след началото на април.

На мен ми се струва малко опасно при моите зимни условия да оставя боднати калеми в саксия отвън,  но оставена саксията  в мазето, където  температурата не пада под два-три градуса, мисля че ще е благоприятно за калемите.

Показвам снимка на проблемната райска ябълка, на която още първата година след презимуването се появи необичайно сплескване по стеблото на подложката. Клонките над поразената част бяха изсъхнали, изрязах стеблото до здраво от където през лятото избиха нови леторасти. След втората зима, раната върху стеблото продължи да слиза надолу към подложката и буквално стигна до нея, само че вече не е сплескване, а нацепване на стеблото и виждам някакви дупки под кората.  Макар и болно стеблото пусна два летораста и това лято. 

Под присадката в дясно на снимката има един избил летораст от подложката. Именно върху него искам да сложа въпросния калем.

IMG_20241027_131606.thumb.jpg.570fa0d3d2ce53b9194aaa77e78a77d6.jpg

Това са двата тази лятошни летораста върху болното стебло, от които мисля да взема калем. Дали ще е грешка да ползвам  калем от тях ? 

IMG_20241026_113216.thumb.jpg.8db2af4be625322b7dc49405041da52e.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване