Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

venkicha

Рязане на овощни дръвчета

Recommended Posts

venkicha

Здравейте

Имам засяти 8 дръвчета  и ми предстои подрязване. Всъщност май вече съм закъснял с това, но  така или иначе, трябва да се подрежат тези дни. Изгледах доста видео клипове, изчетох много статии, но така и не ми става ясно  как става подрязването.  Има ли хора които могат по  снимка на дръвчето да ми кажат кои  клони да отрежа.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Здравей Венкич,

По  снимка ще е трудно за мен, но мога да ти дам насоки. Първо режи клоните, които сочат/растат навътре към центъра на короната, после тези на съседни основни клони, които се кръстосват, после леторастите оставяй, там където са по 4-5 от едно място, по 2-3 най-много и най-стабилните, като ги съкращаваш на 2-3 пъпки от основата, но гледай пъпките да сочат на там, на където искаш да расте бъдещият клон. Това е за семковите (семковите раждат на двугодишни клонки, докато костилковите, до колкото помня на едногодишни).  Костилковите съм малко неграмотен и не ги режа, освен сухите клони и такива растящи навътре и кръстосващи се. Не е зле, ако намериш някой да ти покаже как става, за да разбереш и запомниш. Аз така се учих. Една женица ми сочеше с показалка кое да режа, а аз се катерих и режех.

Успех в начинанието

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

То така е най-добре някой да ти показва,  ама като няма разбирачи около мен. Благодаря все пак. :smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

И все пак, ако някой може да помогне по снимки :

20190303_111411.thumb.jpg.a221286e2e809cfaab428a81c8b96deb.jpgпраскова

 

20190303_111433.thumb.jpg.b67d69c0d6a8f83956308b15c28f831d.jpgкайсия

 

 

20190303_111423.jpg

 

20190303_111439.jpg

20190303_111446.thumb.jpg.38f491ca4b24d6e792412a54f1fa2104.jpgмушмула

 

20190303_111453.thumb.jpg.7ce296e8c1376ecd1e814e5dfaadf55f.jpgнар

 

20190303_111459.jpg

 

20190303_111508.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

освен да кажеш и какви са дърветата към всяка снимка, та може и да се наеме някой!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Утре ще съм в офиса и ще опитам да ти драсна по снимките, но верно напиши поред коя какво дърво е? Макар че като гледам всичките са за яко рязане!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
venkicha

Там е работата ,че и аз незнам . Знам само това ниското, приличащо на храстче на 6-та снимка  със сигурност е нар.  И на  5-та мушмула. Другите нямам представа кое какво е . Иначе трябва да са череша, ябълка, круша,  кайсия , праскова и едно ми убягва от паметта майче беше синя слива.  Бяха надписани  върху полиетиленови  лентички но вятъра и дъжда са отмили  уж перманентния маркер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 11 минути, venkicha написа:

Там е работата ,че и аз незнам . Знам само това ниското, приличащо на храстче на 6-та снимка  със сигурност е нар.  И на  5-та мушмула. Другите нямам представа кое какво е . Иначе трябва да са череша, ябълка, круша,  кайсия , праскова и едно ми убягва от паметта майче беше синя слива.  Бяха надписани  върху полиетиленови  лентички но вятъра и дъжда са отмили  уж перманентния маркер.

Първата е праскова, а третата кайсия - със сигурност, но другите не мога да ги различа.. ако снимаш пъпките и кората отблизо ще ти ги разпозная..

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Пускам едно клипче, първа част от семинара през 2018 година в долината на прасковите над 45 хиляди декара праскови в областта Иматия - Гърция , с различни формировки за различни цели. За да се разбере клипчето, препоръчвам, ако сте на лаптоп да си сложите слушалки, извинявам се за лошия звук , но въобще не съобразих да съм по близо до лектора , за да се чува добре, но се надявам да съм в помощ.

Част 1 ва 

Част 2 ра 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

То хубаво, но това са някакви огромни блокове, всичко машинно се гледа, хиляди дървета еднакви. Никой няма да направи такава резитба в дворната си градина. Просто при гърците целите са други - оптимизация според начина на гледане, прибиране на реколта и прочие. Изглеждат супер неестествено тия праскови. Може би им излиза сметката на финансите така, но аз не бих си подрязал прасковите по такъв начин, все едно по стена ще ходят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 50 минути, Славянски написа:

То хубаво, но това са някакви огромни блокове, всичко машинно се гледа, хиляди дървета еднакви. Никой няма да направи такава резитба в дворната си градина. Просто при гърците целите са други - оптимизация според начина на гледане, прибиране на реколта и прочие. Изглеждат супер неестествено тия праскови. Може би им излиза сметката на финансите така, но аз не бих си подрязал прасковите по такъв начин, все едно по стена ще ходят.

всичките тези дръвчета се работят ръчно с пневматична ножица, без никаквки машини, а всичките българи, които бяха там около 10 човека  са най големите производители на праскови в България с няколко хиляди декара общо. Които също режат прасковите си ръчно, поне на този етап, самата резитба наподобява шпалир и си е много естествено, позната резитба в Австрия от повече от сто години. При посещението ми в Австрия забелязах почти на всякъде в малките лични стопанства този тип резитба шпалир с цел печелене на място и предпазване от прекомерните дъждове. Под малко стопанство да се разбира 40-60 дръвчета от поне 5,6 овощни вида и различни сортове, това , че на някой не му харесва не означава , че на всички не им допада. В личния си архив имам много снимки от Австрия , но ще ги кача друг път. Що се касае до черешата и примерно унгарското вретено, то при нея лятната резитба е същността, но ще спра до тук, понеже май няма смисъл да се коментират тези неща. Целта не е да се коментират хилядите декари, а предимствата и недостатъците, правилната и неправилната резитба, времето и прочие и прочие все питанки, на които на някои може би щеше да им е интерсно да научат нещо ново за принципа и най вече ЗАЩО :) 

ПС: В първото клипче, по някое време ясно се обяснява чашовидната резитба, като за целта се ползва една клонка, наподобяваща дръвчето, кога, какво и защо се реже, ама няма кой да гледа и слуша обяснението започва от 2:59 м. нататък 

 

espalier-fruit-trees.jpg

Espalier-fruit-trees-600x400.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 26 минути, almodovar написа:

Що се касае до черешата и примерно унгарското вретено, то при нея лятната резитба е същността, но ще спра до тук, понеже май няма смисъл да се коментират тези неща.

Ако може да кажеш повече за лятната резитба при черешата, ще ми е интересно да чуя. Никога не съм подрязвал череши лятото.

преди 26 минути, almodovar написа:

Целта не е да се коментират хилядите декари, а предимствата и недостатъците, правилната и неправилната резитба, времето и прочие и прочие все питанки

Добре, специално при тези праскови, какво е предимството от тая корона във видеото? Ти беше пускал и едни снимки пак на праскови, само че разклонени от долу ниско. Аз нямам опит с праскови, но гледайки видеото от градината на хората, не са ли твърде окастрени и малки тия дървета? По-колко берат от дърво? И какво става с прасковата ако имаме кълбовидна корона с по-пестеливо рязане?

ПП: То всъщност във видеото в далечината се виждат и по-големи дървета, разклонени. Но аз имах предвид тези на преден план.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

най важното предимство е по слабо изразено заболяване , при чашовидната корона пръскането срещу Taphrina deformans , демек къдравост е по наложително, заради влагата, която по трудно пробива и засяга голямата площ на чашата. Тук в по малък периметър можеш да вкараш повече дръвчета и респективно повече сортове. Примерно, ако си решил на всяка цена да има 2 сорта праскови и 2 сорта нектарини, а имаш място само две и в краен случай за три, то при тази формировка 4 спокойно вкараваш в място за 2 или 3 без да си пречат . Тук огряването на плодовете е по добро и кафявото гниене е сведено до по нисък процент, тов е в общи линии, лека от мен, че утре ще ставам рано. На мен са ми по интересни черешовите формировки, до скоро

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една статия за летните резитби:

https://m.bgfermer.bg/Article/4140846

Аз не бях ги практикувал, най-вече поради липса на време лятото. Но разговарях с един мъж за скорушата и той каза, че резитбата много ускорявала плододаването - съзряването на дървото и образуването на цветни пъпки. Правят се летни резитби, които да стимулират разклоняването, като плодовете се образуват на хоризонталните клонки или сходни, а не на вертикални леторасти. Тази година ще се пробвам в летните подрязвания на овошките. Идеята е да дръпнат 20-30 см новите клонки и да се пререже върхът им - така още на същия сезон ще направят и странични, а не дълги пръчки, които да скъсявам наполовина напролет. Ще гледам и някои видеа и други материали. Разбира се, видът има значение.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Лятната резитба е от голямо значение за всички нови присадки, ако искаш добро развитие, здрав калус, хубава корона... и плод. Тъй като предполагам не ползваш Google Photos и не си абониран за албума ми, ето едно кратко видео от там, което заснех по въпрос на Алис.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имам питане относно следното дръвче как бихте постъпили при оформянето:

Photo1772.thumb.jpg.837824437968d740b32f3b0d51c644a1.jpg

Райска ябълка, расла две години след посаждането. Махнал съм някои малки, ниски или твърде гъсти клонки, които няма да бъдат скелетни, и съм скъсил основните до външна пъпка сочеща обратно на ствола/центъра. Най са ми неясни тези трите клонки на върха. Средната е слаба, но не знам ако я махна дали няма тези два основни клона да са податливи на разцепване в един момент? Дали да оставя само единия като водач? Също мисля, че ще трябва да махна един двата най-вляво на снимката, но може би ще реша догодина.

Очаквам да цъфти тая година. Върви мощно дръвчето. Имам второ същия сорт (Костата) и е на половина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Снощи ме пита Гого какви ябълки режа, та ще пусна някоя и друга снимка, не че са примерни резитби, но гледам да ги прореждам тия корони и скъсявам. Някои от дърветата са доста високи - осем до десет метра - и там дори и с четири-метрова стълба не стигам много нагоре, пък и ако няма хубави скелетни клони за катерене - съвсем. Тази е някъде 6-7 метра висока, с два скоро изсъхнали основни клона и повечето в центъра е млад растеж. Това е в девет без десет, преди резитбата (вчера бях махнал два-три малки клона ниско отзад):

IMG_20200407_113409.thumb.jpg.50c383db776845f700c6cd61807e6906.jpg

Слънцето свети срещу камерата, но така беше. Двата клона вляво са сухи и трябва да ги режа, но не стигам до тях вече втора година. Сухо дърво по-трудно се реже. Десният клон има два дяла с доста стари и скъсени клонки. Тези в средата са млади и миналата година ги прореждах също. Ето какво се получи след повече от час (блестеше ми в очите и не съм уцелил съвсем кадъра):

IMG_20200407_113524.thumb.jpg.25437474fd1a701a6541faf3a27c07cb.jpg

Не се вижда много. Но значително ги проредих - е, крава няма да мога да метна между клоните без да се закачи. Ето и от другата страна:

IMG_20200407_113550.thumb.jpg.73671f709c7544dc0d3c14c166359f76.jpg

Не се мина и без жертви:

IMG_20200407_113609.thumb.jpg.267b251d7022f80a7976ba326026ff17.jpg

Счупих върха на ножицата при рязане на някаква най-вероятно суха клонка в неудобна позиция. Очевидно съм рязал основно с върха на острието и се е получил напън настрани, което става при по-твърди или дебели клони. Надценил съм ножицата, защото острието може да е твърдо, но е по-крехко, и върхът замина. Сега е по-къса със сантиметър и това ще ми е обеца на ухото, макар и да не я прави значително по-лоша. Няма да мога да режа малки клончета едно до друго с върха. То и преди ми е ставало това, но с цялото острие при по-твърд клон - дава откат и се получава раздалечаване на двете остриета. Проблемът е, че върхът е доста тънък и е бил слабото място. Та така. Интересно, че металът е жълтеникав в дълбочина. Ще имам едно наум занапред. А острието не се захабява и се държи. Като цяло съм доволен от ножицата и не толкова от себе си.

Щях да резна и някои клони към върха (тези младите), но с 3,5 метра стълба не можах да стигна. Не е фатално, но ще става още по-висока.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре де, каква ти е идеята за тези дървета? Защо просто не ги оформиш от ниското? С резачка са ти три среза, една бърза лятна и си готов. В момента скубеш с пинцети на Буги Барабата гърба, а има нужда от кола маска или напалм.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Няма как да ги оформям от ниското, т.е да ги скъсявам. Пак ще станат високи, защото клони под два метра не искам да има, за да може да се минава отдолу и да се ползва площта. Ако ги скъся, то ще е с до метър или малко повече от метър. Трябвало бе да го направя преди години, за да мога да се катеря, а тези прави и дълги клони с тънки разклонения не позволяват.

Ако ги рестартирам с резачка, плод няма да видя няколко години.

Ето още един кадър:

IMG_20200407_133844.thumb.jpg.4a9727c287e5cbe06ae28198e4c6068b.jpg

Горе вдясно трябва да режа още,  но или с по-висока стълба, или със скеле. Ти тоя вертикален клон в средата къде би го прерязал? Имай предвид, че от тази ябълка една година имаше повече от десет чувала ябълки, но преди да изсъхнат двата клона. Това е сериозна реколта. Едри тъмночервени и сочни, не съм ги описвал.

А ето една пак с два заминали клона, която е в по-добро състояние. Тази май беше номер 6.

IMG_20200407_134259.thumb.jpg.b012f70337973751ba557cdaeed29d4b.jpg

Наистина бяха доста нагоре и ще имам проблеми, но и не ми харесват едни яко окастрени ябълки, дето имат по няколко чепки. По-скоро бих подрязвал така, че да мога да се катеря по-стабилно. И под тази има пътека, та клони под два метра да висят не са приемливи.

Тези дни видях един мъж как е окастрил стара круша и ще ви я снимам. За мене е направо страшно. Приличаше на тази, само че по-ниска, а сега е като след ураган и крава може да мине...

IMG_20200407_140013.thumb.jpg.3cb732d57cec2375d03303faa21a42d9.jpg

Лятна круша, гласи се да цъфти. Може да береш от нея с кофите. Всичко се изяжда. Не е виждала резитба.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Честно казано, нищо не ти разбрах от логиката и обясненията. Скеле, стълби, круши... Стига ти да си доволен, но за мен това са доста проблемни дървета. Ни имат форма, ни да се катериш, ни корона.

Ако вземаш по 1 разклонение на 150 височина, ще имаш и плод, и възможност да оформиш читава корона с нормални скелетни клони. Хем да се катериш след някоя година, хем ще е несравнимо по-лесно да я направиш.

А за това последното, не бъди сигурен, че не е виждала резитба. Ти си млад и си отскоро и за малко. Не си мисли, че старите са оставяли всичко на самотек. За мен това е дърво, което е имало логика и загубило.

Като идваш в София и отиваш към майка ти, виж на народното хоро точно след Буземска, вдясно, една круша петровка. Това вече е голямо дърво, но за да стане така добре оформено, някой е бил много стриктен преди 50тин години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • Кр.Николов
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване