Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

venkicha

Рязане на овощни дръвчета

Recommended Posts

Славянски

Е, това са наемници, които мислят ден за ден и за надника. Какво можеш да очакваш от такива? Затова и не ми се стои по градове да им гледам простотиите. Но в случая говорех за човек, който прави подновителна резитба на стари дървета, негова собственост. Може би при овошките е по-различно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

сега в момента протестират против рязането на хвойни до Виница..Съмнявам се че спечелят, земята е вече продаена.Свлачищна зона, а продадена..Освен да оставт пред  застройките хвойни, а останалото е под нож..под триона.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Можеби не в тема, но пак е за рязането. Ако ще срежем орех, който огромен, но не дава орехи, ще даде ли издънки? не искам издънки, защото той е до кладенеца.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Млади орехи изкарват. Голям не съм рязал. Но примерно 15-20 годишен изкарва издънки след рязане до долу. Има разни методи за убиване на дървото, но не съм влизал в детайли. Изкоренявахме с багер.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 7 минути, Славянски написа:

Млади орехи изкарват. Голям не съм рязал. Но примерно 15-20 годишен изкарва издънки след рязане до долу. Има разни методи за убиване на дървото, но не съм влизал в детайли. Изкоренявахме с багер.

До кладенеца, с багера не може..ех..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тогава режеш до долу и всяка година елиминираш летораслите. Рано или късно дървото няма да издържи. Рязане не страничните корени също ще помогне. Между впрочем, коренът от орех и въобще орехът е ценен материал - може някой да се навие да свърши работата срещу материала.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 6 минути, Славянски написа:

Тогава режеш до долу и всяка година елиминираш летораслите. Рано или късно дървото няма да издържи. Рязане не страничните корени също ще помогне. Между впрочем, коренът от орех и въобще орехът е ценен материал - може някой да се навие да свърши работата срещу материала.

Първо ще орежем клоните, после отгоре парче по парче..ще се преборим..но за предупреждение за издънките благодаря..Ще ги окосяваме редовно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една лекция-демонстрация на ябълково дръвче:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

С @Vency Georgiev обсъждахме възобновителна резитба на стара круша, коментирахме в неговата тема. Споменах за едно дърво наблизо до мене, което един човек бая беше орязал. Той има опит. Има повече от двайсет 10-15 годишни ябълкови дървета, които изглеждат страхотно оформени. Та се беше хванал миналата зима да ореже едни сини сливи, ябълки и въпросната круша. Снимки бях пуснал на втора страница. На чукан, дето вика Боби. После ще пусна снимки и на тях след година растеж и без лятна резитба според мене. Но сега към крушата:

IMG-20210330-172802.jpg

Снимката е малко дефектна по някаква причина, но мисля ще свърши работа. Всички тънки клонки тръгнали нагоре са леторасли, които ги нямаше края на миналата зима. Човекът беше премахнал изцяло някои големи и средноголеми клони. Надявам се, че и тази година ще продължи започнатото. Ето още един кадър от по-близо:

IMG-20210330-172822.jpg

Цялата круша е била на вид като клона най-вдясно. Идеята ми беше да се види какво ще последва като растеж. Още един кадър:

IMG-20210330-172846.jpg

Тук по-ясно се виждат прерязаните клони под ъгъл да може водата да се отрича. Все пак не е рязал до долу, а беше оставил някакъв стар растеж, който да изхранва дървото и даже да задържи плод. За разлика от тази голяма ябълка:

IMG_20210330_173008.thumb.jpg.cda7dbe1342f675727be332db863374d.jpg

Мижава работа. Можело е поне лятото да я оформи. Има клон, който върви надолу. Но ще стане. Не знам защо обаче трябваше да се реже до долу? След няколко години ще има плод :)

Сливите също са направили добър прираст, но имат нужда от сериозно прореждане:

IMG_20210330_172924.thumb.jpg.69891b1b8b423e0781a0e9fd8d94b988.jpg

За тези нямам идея каква е била идеята, защото не бяха много стари дървета. Да бъдат по-дълголетни може би!?

При всички положения, след такава резитба следва период на чакане да се възстанови дървото и да почне да образува цветни пъпки. Хванеш ли се на хорото, трябва да караш докрай. Ако я остави така следващите две-три години, ще стане по-голяма плетеница и от преди.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000

Привет, ако може да попитам по-знаещите как се подрязват току що засадени плодни дръвчета.Става въпрос за няколко млади фиданки ябълки и череша, които засадих тази пролет (по-скоро зима Януари).Сега са избили листенца на всички пъпки отгоре до долу и се чудя да ги махна ли половината или да ги оставя всички за сега и догодина да ги орязвам?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Остави ги за момента и направи лятна резитба. Тя се случва между двата растежа (текущия, пролетен и летния, след края на юни има една пауза, ще я усетиш). Тогава ще говорим със снимков материал обаче ;)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да повдигнем темата: 

Летни резитби при овошките

Има върху какво да се поразсъждава. Въпреки че при мен някои козите си ги окастриха веднъж и дваж, но все пак. Мисля да облекча някои ябълки от многото плод.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Велемира

Здравейте, чета по темата, но ябълковото дървото, което искаме да подрежем е доста старо, високо, нерязано с години. Миналата година два големи клона се счупиха под тежестта на плодовете и напролет подрязахме всички изсъхнали и счупени клони. Опасяваме се да не се случи отново счупване при следваща силна година, а не ни се иска да го унищожим с некомпетентна резитба и за това молим за помощ. С благодарност!

viber_image_2021-11-23_20-51-04-895.jpg

Редактирано от Велемира

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

В този му вид имате следните 2 генерални опции, според мен:

  1. Не правете нищо и при последващи откършвания режете постфактум, което ще доведе до едно плавно подновяване на дървото.
  2. Направете превантивна подмладяваща резитба на няколко етапа, като режете по един голям основен клон и след това чрез зорки летни оформящи резитби върху летораслите създадете нова корона, която да е по-ниска и лесна за работа.

При 1, след отчупване и отрязване, на следващата година следвате насоките за оформяне като при 2.

При 2, започнете сега, като отрежете (примерно) крайно левия клон. От основното стъбло ще тръгнат спящи пъпки и тях ще оформите на нови скелетни клони. Ако не искате да губите целия ляв клон, тогава го отрежете над това разклонение негово, което тръгва хоризонтално, на втората "чупка" на клона. Спящите пъпки в този случай ще тръгнат от дебелия клон най-вероятно.

В следващи есени, отрежете поетапно останалите големи клони, може и на стъпки. Оформяйте летораслите по време на лятната резитба, за да ускорите процеса, а не да чакате само зимната и да хвърляте после сума прираст.

Ако е нужна още насока, споделете :)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Аз бих отрязал дървото на 100-120см от земята и на мястото на сряза хубаво омазване с овощаска замазка. Почти съм сигурен ,че ще избият нови клони. Може да се контролира в периода Април-Юни , да не избива на много места , а да се оставят на конкретните места където се иска да има бъдещи клони.

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Велемира

Благодаря  за насоките! Вероятно ще ползваме вариант 2, нещо подобно обмисляхме и след като изгледахме мнооого симпатичен филм за пермакултурната овощна градина:

https://vimeo.com/ondemand/permacultureorchard    - /може да е интересно и за някого другиго/

Ще се опитаме поетапно да го подновим, за да не променяме драстично пейзажа и да не травмираме самото дърво - харесваме си го голямо и кичесто, когато цъфне, но все пак трябва и да се бере...  =]=]=] Пак благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Успех и желая напредък и в гледането на филми ;)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 24.11.2021 г. at 16:21, kokorko написа:

Аз бих отрязал дървото на 100-120см от земята и на мястото на сряза хубаво омазване с овощаска замазка. Почти съм сигурен ,че ще избият нови клони. Може да се контролира в периода Април-Юни , да не избива на много места , а да се оставят на конкретните места където се иска да има бъдещи клони.

Здравейте и от мен.

Не бих подходил толкова драстично с дървото. Има риск да загине изцяло. Не виждам причина да се поема такъв риск. Повече от 1/3 от клоните да се свалят наведнъж не се препоръчва. Може да се скъсят по един клон всяка зима и да се оформят лятото, както съветва и Боби, за да се ускори разклоняването и да не се губи излишен растеж, който ще трябва да се премахва зимата. Иначе за чупенето - хората си подпират натежалите с плод клони с пръти на чатал.

Също при рязане нека срязовете са близко до вертикални, за да не се задържа вода и да гние стволът.

Между другото, яко окастрената ябълка на снимката по-горе загина. Той я кастри и втори път и дотам. Негова си работа. Съсипа здраво дърво.

https://bezmotika.com/uploads/monthly_2021_03/IMG_20210330_173008.jpg.c29fd330ea1551b9f3283b15b186bb13.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване