Варела

Ябълково чътни с джинджифил

6 мнения в тази тема

Още една от рецептите на мама ;) която всеки път си измисля и добавя нови плодове към ябълките за разкош..

ЯБЪЛКОВО ЧЪТНИ С ДЖИНДЖИФИЛ

СЪСТАВКИ

  • 1 кг. обелени и нарязани ябълки
  • 1 кг. сливи почистени от костилките /може сини сливи, праскови, круши или дренки/
  • 2 глави кромид лук, бял и червен, нарязани на кубчета
  • 2-3 скилидки чесън, накълцани                                                                            
  • 1/2 чаена чаша лимонов сок
  • 1 до 2  чаени чаши вода
  • 1 супена лъжица сух джинджифил или 2 супени лъжици сок от пресен джинджифил (настърган на ситното на рендето и прецеден)
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • 1 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • Щипка индийско орехче
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер или пушен червен пипер, ако не искате да е лютиво

Други подправки /по избор/

  • 1 супена лъжица сол
  • 1 чаена чаша мед или 1 чаена чаша кафява захар /или смес мед и кафява захар/
  • 1 чаена чаша балсамов /или ябълков/ оцет

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. След като нарежем ябълките и другите плодове, лука и накълцаме чесъна, поставяме всичко в голяма тенджера, заливаме с водата и оставяме да се посварят до омекване. Прибавяме лимоновия сок, меда, захарта, оцета и всички останали подправки и оставяме да къкри на слаб огън, за около 1 час, до сгъстяване на чътнито.
  2. Изчакваме да се охлади и го разсипваме в стъклени буркани.
  3. За по-дълго съхранение стерилизираме бурканите за 5-7 минути.
1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не трябва ли да се пасира / пюрира? Или си седи такова extra chunky?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако го правиш с кората на плодовете може би ще трябва леко да се блендира.. като са белени те почти се разпадат..  а оригиналната индийска манджа си е с едри парчинья..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На това нещо какъв му е вкуса? Вие за какво го ползвате? (б@си тъпите въпроса, ама ми стане интересна комбинацията от суровини...)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, kora008 написа:

На това нещо какъв му е вкуса? Вие за какво го ползвате?

Пикантно-сладко-кисел с преобладаващо сладкото.. 

За месо на барбекю/печено става доста добра гарнитурка.. Софи прави едни "панирани" пилешки/пуешки гърди - на вентилатор във фурната.. на мен и със свински "сухи" каренца ми върви..

Като добавка към бял ориз (на пара).. също върви и към печени на вентилатор кореноплодни - цвекло, моркови, пащърнак, картофи..

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на това му викам 'манджа с грозде', но всеки с вкуса си.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.