Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

embedeo
Отговорено (Редактирано)

Колеги, прикачвам тук двете части от книгата "Подрязване на лози в Калифорния" от Фредерик Биолети. Не си спомням първоизточника на двата файла, но предполагам че съответният институт-работодател на г-н Биолети, са решили да публикуват в електронен вариант книгата в даден момент. За съжаление книгата е на английски. Все пак книгата е много кратка, а пък същевременно съдържа отлични обяснения за особеностите на лозата (Vitis vinifera) и гроздето. Не се притеснявайте, че в първите страници на книгата има снимки на калифорнийско грозде или калифорнийски лози (Vitis californica) -- книгата е си е ориентирана към нашенското европейско грозде и лози (Vitis vinifera), които и в Калифорния се отглеждат за вино и за трапезна, или десертна консумация.

Като най-бърз метод за запознаване с книгата аз ви препоръчвам първо да погледнете само първия файл, което е само 1-ва част на книгата, и само следните страници:

  • страници 9 и 10 представляващи речник и терминология;
  • страница 28, където на фигура 11 има схема на подрязване с къси пръчки;
  • страница 29, където на фигура 12 има схема на подрязване с дълги пръчки.

В тази моя препоръка аз пренебрегвам много съществени подробности като кордони, височина на стъблото, брой на теловете, зависимост от препоръчителния брой плодни пъпки от сорта на гроздето и други такива. Просто, на тези препоръчани страници, според мен, ще намерите основите на старото мнемонично правило че "лозите се подрязват на две очи".

И двамата ми дядовци (да почиват в мир!) бяха лозари, и през детството си, поне от единия ми дядо съм чувал това обобщено мнемонично правило за подрязване, но разбрах значението му едва след като попаднах на тази книга преди около 3 години. Точно тогава се опитвах да премахна една дива и крива лоза в градината ми, но не успях. Затова реших да я оставя като "учебна лоза" и я подрязвах според наученото в книгата, за да се получи ротация на плодните и подновяващите очи (пръчки). Съответно, след преходния период (от двата вегетативни сезона, след почти пълното отрязване на лозата), през лятото на 2023, учебната ми лоза влезе в схемата на подрязването и беше отрупана с гроздови чепки и грозде. Гроздето не беше хубаво за ядене, макар че птиците си го изядоха, но това е друга тема. Приятно четене!

Първа част: Vine_pruning_in_California_1.pdf

Втора част: vinepruningincal246biol.pdf

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 3
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
Отговорено (Редактирано)

Да, основният принцип е на 2 очи :) И аз така режа димята ,на по-силни лози оставям и по 3 очи понякога. Вече за десертните сортове е по-специфично защото там има смесена резитба и на чеп с 2 очи и дълго рамо с по 10 и повече очи(пъпки). Това са снимки от гроздобера октомври 2023, разкошен ден, разкошна реколта, опазено благодарение на пръскания с препарати за растителна защита + мрежа против птици която махам в деня преди гроздобера.Страшен ентусиаст съм защото лозето е на морето , а аз в Сф, около 450км в посока.Лозето е на поне на 60г. ,но си дава своето.

Със старо вино направих и наложен бял пелин с 4 вида плодове + билките - получи се. @embedeo Има мрежички който се постяват на чепките грозде, продават се или на метраж или на бройка https://agrinet-bg.com/мрежи-за-земеделието/мрежи-против-птици/мрежа-против-птици-и-оси-за-лозя/ ,тука в магазина за мрежи съм ги виждал. Това е единственото ти решение ,ако искаш да си събереш от лозата без двукраките да правят поразии.

 

viber_image_2023-10-22_08-57-42-291.jpg

viber_image_2023-10-22_08-57-42-351.jpg

viber_image_2023-10-22_08-57-42-486.jpg

viber_image_2023-10-22_08-57-42-644.jpg

viber_image_2023-10-22_08-57-42-815.jpg

Редактирано от kokorko
  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Филизи  и листа тръгнаха вече, снощи и днес поваля достатъчно. Понеже не ги пръскам, кога мога да очаквам засегнати лозички?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Юни

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Лозичките влизат във втора година, не съм ги пръскал никога, да видим ще имали късмет :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 22 минути, Любо Д написа:

Даже и вино правят в горска среда, като гледам бурето на волската каруца. Само бригадирът с пушката не знам, как се вписва в производствения процес. 

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
На 2.02.2024 г. at 9:14, kokorko написа:

Вече за десертните сортове е по-специфично защото там има смесена резитба и на чеп с 2 очи и дълго рамо с по 10 и повече очи(пъпки).

Защо при десертните сортове се оставят такива дълги пръчки, а при винените - не? Какво ще се случи, ако десертно се реже само на чеп с по 2 очи, а пък на винен сорт се приложи смесена резитба? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
преди 15 часа, Ру® написа:

Защо при десертните сортове се оставят такива дълги пръчки, а при винените - не? Какво ще се случи, ако десертно се реже само на чеп с по 2 очи, а пък на винен сорт се приложи смесена резитба? 

Ще роди много по-малко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А откъде идва разликата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кр.Николов
На 14.05.2024 г. at 17:36, Ру® написа:

Защо при десертните сортове се оставят такива дълги пръчки, а при винените - не? Какво ще се случи, ако десертно се реже само на чеп с по 2 очи, а пък на винен сорт се приложи смесена резитба? 

 

преди 9 часа, kokorko написа:

Ще роди много по-малко.

На въпроса на Ру® не може да се даде кратък отговор.

За винените сортове:няма да роди по-малко,а ще роди много чепки грозде но по-малки , а и захарността му ще е ниска.Всяка лоза дава толкова колкото може.

За десертните:следващата година там където е имало плодна пръчка се реже до дъно и се оставя нова от чеповете.И в двата случая (сортове) се стремим да не допуснем поляризация на лозата.А ако пък оставим(при резитба) растението "на много  грозде" има опасност да изсъхне до следващата година.

П.П.:Най-доброто което може да се види в тубата е в канала на Минчо Танков,шапка му свалям.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Кр.Николов написа:

И в двата случая (сортове) се стремим да не допуснем поляризация на лозата

Какво ще рече поляризация по-просто обяснено?

Това, че може да изсъхне след твърде голяма реколта го пише и за прасковите. Аз ги режа на две пъпки обикновено. Не съм оставял такива дълги. Има и съхнене, но то са асми и са големи, с много клони. Как да преценим колко грозде може да изхрани?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кр.Николов
преди 12 часа, Славянски написа:

Какво ще рече поляризация по-просто обяснено?

Това, че може да изсъхне след твърде голяма реколта го пише и за прасковите. Аз ги режа на две пъпки обикновено. Не съм оставял такива дълги. Има и съхнене, но то са асми и са големи, с много клони. Как да преценим колко грозде може да изхрани?

Полярността при лозата се проявява силно. Полярността се състои в това, че по-високо разположените и крайни пъпки се развиват по-рано от останалите и дават по-буйни леторасти, докато по-ниско разположените или съвсем не се развиват, или дават слаби леторасти. При това колкото по-силен е растежът на лозата, толкова по-чувствително се проявява полярността.

За лозаря полярността е нежелателна, защото предизвиква бързо издигане на главините и трудно се поддържа възприетата формировка, растежът на леторастите е неравномерен, а една част от очите (средно 20-25%) въобще не покарват.

Копирано от "Агри.бг"

Рязането е най-важно ,и преди да режеш оглеждаш цялостно растението.Ако миналата година си го натоварил(повече плодни пръчки и стрелки),то пръчките са по-тънки , къси и повече.В този случай режеш само на чепове, а ако пръчките са дебели и дълги можеш да си позволиш да оставиш една или максимум  две стрелки(по-къси плодни пръчки до 6 очи),това за винени сортове.А за десертните,плодни пръчки с 10-17 очи в зависимост от сорта.

Темата е много обширна и за всяко едно нещо възникват въпроси .

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Стефан Н

Оставянето на стрелки и плодни пръчки е според разучената плодовитост на плодните пъпки на дадения сорт грозде. Така например ако се реже само на две очи и имате десертно от някой клон на Болгар то може да не видите грозде десетки години. Много от десертните  плюс част от винените сортове плододават най-добре между 4 и 7-а пъпка, ако речем че сме оставили 10-12 очи, има вариант и да се оставят 6-8 очи, като в тоя случай плододаването най-често е при 3то-6-о око.  Моя тъст изповядваше това правило за двете очи и се чудеше защо половината му лозе не ражда,  като се оправдаваше че било "старо" (на около 30 год. не  е старо). Систематя Гюйо има точно такава идея - оставя се един чеп с две очи и една плодна пръчка. Чепът с две очи развива два летораста, които може и да не плододават в дадената година, но от тях на следващата година се оставя едната пръчка да е стрелка или плодна, другата пръчка се реже на чеп с две очи, докато плододавалата пръчка се изрязва до дъно, като по този начин хем се борим с полярността, хем получаваме добър добив. Оставянето на по-дълги плодни пръчки, разбира се трябва да се съпроводи и с колтучене, зелена резитба, а при десертните заради многото килограми задължително е и поливането в стадии нарастване и затваряне на ягоридата.  Първите болести по лозата са обичайно Мана (ако изключим екскориоза, сравнително рядка), маната иска влажно и топло време, ако май месец е студен и дневните температури трудно минават 20 градуса, а пък лозето не е зашумено то мана се развива трудно, препоръчително е едно поддържащо пръскане. Аз почвам едни експерименти с продукти на Амитица и микроведа- там превантивното насищане е от ключово значение, то и с химията е така - пръскане при проява на симптоми вече е е закъсняло , за мен. 

  • Харесвам 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Понеже сте я подхванали и ми е интересно какво става в този случай, оставяш стрелка и чеп, обаче и чепа пуска реси? Друго, гледаме го на кордон, тоест всяка година рамото трябва да се подновява?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Стефан Н

Jimmy може би не съм разбрал въпроса. Изресяването (формирането на мустаци) при някои лози е симптом на неблагоприятни условия, при други каквото и да правиш си го има защото е характерно за сорта. Кордонът е многогодишно формирование, отнема 3-4 години докато достигне номинална дължина и дебелина, за да издържа на натоварване, веднъж формиран няколко години на него се оставят плодни пръчки и чепове...Каква да е формировката зависи от сорта грозде, колко силен е растежа на лозите и каква е плодовитостта. В интернет рядко има такава инфо. Винените лози им се ограничава добива. При чепка средно 130 гр на много сортове се гони добив около 1тоннот декар което означава 8-10 чепки на корен в много случаи. Мускат отонел, траминер , врачански мискет често дават доста по-слаби добиви за да се достигнат добри качества откъм киселинност и захарност.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 5 часа, Стефан Н написа:

Изресяването (формирането на мустаци) при някои лози е симптом на неблагоприятни условия, при други каквото и да правиш си го има защото е характерно за сорта

Реса, имам предвид грозда преди да цъфне. Та, ако от чепа тръгнат двете стрелки и си дадат плод ще пречели едната да се остави за следващата година? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Стефан Н

Напролет поглеждаш корена и колкото разклонения и да има оставяш от едната страна чеп на две очи, от другата - плодна пръчка. Като се вдигнат температурите всяка оставена пъпка през пролетта и лятото  развива летораст(при теб реса)-пръчка. На този летораст освен листа се образуват и съцветия - гроздове и мустаци. Обичайно 2-3 съцветия(може само мустаци, един грозд и мустаци и т.н.) и много листа. Именно единия летораст, развил се от горното око на чепа, на следващата година се съкращава на плодна пръчка или стрелка, а другия летораст се съкращава на две очи. Леторастите на чепа понеже са само два ще станат по-дебели и по-дълги - т.е. повече дървесина. От плодната пръчка всички 6-8 очи ще развият летораст. Само че на част от леторастите на плодната пръчка ще има предимно листа, на на тези явяващи се "средни" леторасти(от средните пъпки на плодната пръчка) ще има много съцветия - по 2-3 , че и по 4-5 при някои сортове които ще оформят гроздове. Така, заради многото леторасти на едно разклонение (на плодната пръчка) прираста в дебелина и дължина на всеки летораст ще е по-малък, спрямо тези на леторастите от чепа с две очи, но ще има много завръз. Сега.. броя гроздове се регулира принципно, но това е друга тема. Тоя завръз лятото ти дава добив на грозде. След плододаването плодната пръчка се счита за изтощена и на следващата година се премахва до дъно. От леторастите на чепана следващата година  се оставя един чеп с две очи от едната пръчка, другия летораст се съкращава на 4-6-8 или 10-12 очи (става плодна пръчка или стрелка демек ). Иначе казано формировката се възпроизвежда в безкрайност - това е идеята на формировка Гюйо, която вече търпи модификации -едностранна, двустранна, средностъблена, плодни звена на кордон и т.н. ако си рязал лозе е лесно за разбиране иначе в нета има снимки...

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

С @kokorko обсъждахме лози по дървета

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен са точно grapples. Но съм пуснал по сливи. Като няма асмалъци. Но специално ябълките пускат гъста шума и не ми харесва. Затова почнах по сливи да ги пускам. Те имат по-рядка корона.

Джими сигурно тръпки го побиват от такива лози. Пък и дъбовете са му малки още.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване