Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски
преди 30 минути, Tedy написа:

Аз работя в Института, в който са били и проф. Мондешка и В.Оряшков и се занимавам с плодоволекарствените растения. Дисертацията ми е на тема : Характеризиране на генетичните ресурси от японска дюля /Chaenomeles sp./ (има много недостатъци, но все пак обхваща доста широк спектър от ботаническа, таксономична, биохимична, приложна, лечебни свойства и дори в исторически аспект характеристика на рода)....

Брей! Участието ви в темата може да е само чест за нас, като се има предвид изследователската ви работа, а предполагам и практичната такава. Аз тази година (т.е. миналата) имах първа реколта от японски дюли, като преди това само бях опитвал. Разнообразието от сортове очевидно е необятно. Ходил съм във вашия институт преди време, но не във връзка с растения, и беше точно по време на цъфтежа на дюлевите храсти през април, и живея не много далеч от Троян, макар и рядко да ходя в тая посока. Въобще ще ми е интересно и полезно и на мен, а предполагам и на други участници и читатели на форума, вашето участие - а и някак работата на хората във вашия институт поне за мен остава някак встрани, или поне не съм виждал особено движение на сайта на института (може би не сте толкова активни в интернет-пространството,). А ми е интересно да ви питам и за други дейности, които развивате или сте развивали като например за дюлевите градини (обикновените дюли), скорушата... Последно като вземахме растения преди няколко години, предлагахте червено френско грозде, арония, къпини и хеномелес.

преди 30 минути, Tedy написа:

Това , което пишете за разлики на плода - разнообразието е много по- голямо - като тегло ; форма : ябълковидна, крушовидна, обратно крушовидна, яйцевидна, овална .... , обагряне на кожицата, размер на семенната камера, дебелина на плодовото месо;

Форма, размер, брой и обагряне на венчелистчетата, на чашелистчетата;

Размери  и форма на храстите, отръняване, добив, форма на листата. Присаждане и използването им като подложка също е засегнато.

Най-грубо казано - както са различни хората така и генотиповете на японската дюля. От всяко едно семенце излиза нещо различно.

И аз не съм очаквал чак такива разлики. Но тъй или иначе завъдих доста сортове с различно потекло, цветове, форма на листата, със и без тръни, а тепърва ми предстои при някаква по-значима реколта и да пробвам различни рецепти за използване на плодовете. Орешков е издал книжка (която имам), където е публикувал доста рецепти. А за работата на г-жа Мондешка с японските дюли не съм знаел (имам нейна книга от 80-те години за скорушата).

Иначе с кълняемостта и по мои наблюдения е над 90 %. Ето тази зима съм заложил малко семена и единият вид (speciosa, без бодли и с тъмнорозови цветове) вече са покарали, докато maulei още не (при еднакво съхранение). Но това не е толкова важно. Тепърва ще откриваме ползите от този храст надявам се - декоративните му качества са очевидни!

преди 30 минути, Tedy написа:

Храста , за който пиша - до 25кг а с размери около 1.5- 2м в диаметър и височина около 1.5м, отрънен. Плодовете са едри , разнородни по форма и тегло, много ароматни с мазна кожица. След рекордният добив (но беше и поорязан храста ) дава около 10 -15 кг, което пак си е доста добре ;-)

Това си е впечатляващо! Дори 10-15 кг е супер много за едно домакинство! А и предполагам, че храстите ви са повече от един. Какво бихте коментирали за опрашването и плододаването? От това, което съм чел, при различни генетично растения имаме кръстосано опрашване и по-добри реколти. Тази дюля при мен не беше давала плод в продължение на години, но когато взех цветчета от друг храст в селото и ръчно я опраши набързо, все че завърза около 30 плода. И това беше минимално опрашване, щото беше разцъфтяла на 50 % макс.

Ще се радвам ако се включите с някои ваши снимки. Мисля тази година и аз да направя някои по-хубави.

@Евелина, покълнаха ли ти семената? При мен вече имат по 2 см коренче и ги сложих в саксийки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy

Благодаря! Но аз просто това работя и ми е и хоби.

Сайт трудно се поддържа, а и предвид "огромното предпочитание" на властимащите към науката сме буквално не на колене, а пълзящи. Творим научни публикации, а научно популярните - доста по- малко (за да се израсте кариерно се изискват научни статии с определен индекс (импакт фактор и др.)). Тук обаче неволите в науката няма да разискваме.

Това , което сте чел от В. Орешков и от проф. Мондешка за Chaenomeles japonica, Ch. maulej  не е достоверно - имали са много по- труден достъп до научна литература и от там неточно. Най- често се срещат Ch. superba и Ch. japonica в България, но вторият не е чист генетично. С абсолютна точност до вид може само с ДНК-анализ... другото е "окомерно" определяне по външни признаци (а това съм го усвоила доста добре ;-) щом най - добрият специалист в света (според мен) проф. Меженски потвърди , че определените от мен растения са правилни...).

 

 

 

 

1165916197_.png.26736e819d8158d9a762b03667ba2b32.png1296465061_.png.af3b374ac83fad19f04d904dc98a39a0.png

 

изображение.png

изображение.png

изображение.png

 

 

 

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy

Прикачените снимки са от моята презентация , която я преотстъпих на една колежка за курсова работа - да си извади от нея ... та белия цвят снимка и още един кичест са от интернет . Имам такива цветове, но точно те не са кичести , освен това имам един тъмно , тъмно червен с едри цветове, но на снимка, с какъвто и апарат да пробвах - не мога да го докарам като истинският. Другото важно условие е кръстосано опрашване , т.е. две различни растения (може второто да е при комшията ;-) ), ако искате да имате и плодове (пробвах , но само при един генотип се самоопрашиха , образуваха се няколко и деформирани малки плодове, които не стигнаха до зрелост).

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 8 минути, Tedy написа:

Другото важно условие е кръстосано опрашване , т.е. две различни растения (може второто да е при комшията ;-) ), ако искате да имате и плодове (пробвах , но само при един генотип се самоопрашиха , образуваха се няколко и деформирани малки плодове, които не стигнаха до зрелост).

Това е май като плодовете на @Миленка, които са били без семки вътре и малко на брой.

Ние есента поръчвахме растения от един френски разсадник и те предлагаха немалък асортимент хеномелес. Но според мен вече това е и повече за декорация и ефект - не знам дали значително се различават като съдържание и вкусови качества. Украинците също имали разнообразна селекция, но там е по-сложно щото са извън ЕС.

Иначе наистина едно време с достъпа до информация (и до семена и растения) е било доста по-трудно.

Мерси за снимките.

А chaenomeles speciosa къде попада в класификацията? Аз мислих, че той е най-срещан още от едно време. А superba са различните хибриди, нали така? И като чета са все по-ниски растения от speciosa. Листата на speciosa поне на книга стават по-големи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Я каква интересна тема се е отворила, да се включа и аз. Две есени правих и ракия от тях и никак не беше лоша, първа свършваше. Е не можех да докарам големи количества , но пък си заслужаваше опита. Махах им семките, което ме отказа трети път да пробвам, а и тази година реколтата беше сравнително слаба. И като декоративни растения са супер, а и като плодоотдаващи стават (за чай, сладка, конфитюри, сиропи и т.н.). Съседите имат по-едър и висок храст от моите, така че ми разрешават да обера реколтата им. Цяло село се чудят за какво ги използвам.

Определено интересна дискусия се е оформила.

Благодаря за информацията

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy

Извинявам се , че съм малко телеграфично и май и малко  - повече научни термини използвам , но се подготвям за една лекция ... , а и пиша от служебният комп. ,защото регистрацията ми е в него (не си помня паролата за тук ... :relaxed:) като мине в неделя "представлението" и дано не се изложа пред хората прекалено много , ще си оправя нещата и в телефона , за да отговарям по- регулярно ;-)

Да! В Украйна за първи път се обръща внимание на растението като овощен вид и там са първите насаждения, а най - големите са в Литва , Латвия 400ха , може и повече да са

Като продължителност на живот - до дават около 80г. , но според мен са доста повече...

Относно ракията - много бих се радвала да я опитам (1-2мл , няма да я хабя повече ;-) ) . Иначе като приложение - е много широкообхватно - дори .... извличане на уран от морската вода !!!

1166312141_.png.cdc2e3f643139ea73d9dd3bad632b535.png

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Иво, предвид това, че плодовете нямат никаква сладост, сподели рецептата, как приготви кашата, колко кг плод, колко вода, колко захар? А и колко е добивът всъщност? Най-"дашния" храст, който съм виждал, има по 20тина плодчета, а е на една ограда, поне 2х2х2 метра.

Теди, ако е нужно, мога да ти сменя паролата с нещо временно, за да се логнеш от дома/телефона и ще си я смениш после.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Най-"дашния" храст, който съм виждал, има по 20тина плодчета, а е на една ограда, поне 2х2х2 метра.

Ако са по кило на плод, ето ти ги 20 кг! ;) Аз брах преди година от един или два храста покрай пътя през 2018 г. Колко да съм набрал - 3-5 кг най-много (никой не ги броеше за нещо). Според мен имаше поне два-три пъти по толкова. Отрупан с плодове. Беше през октомври. После ги орязаха стабилно и на следващата година не се и подаваха отвъд оградата.

Тази година пък изкарах към 30 плода от немалък храст на сравнително сенчесто място, но така и не съм ги мерил колко тежат. Но мисля, че храстът може да изхрани три пъти по толкова спокойно.

А за ракията - интересно хрумване. Какъв вкус има, @Ivaylo Bogomilov?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Боби, явно съм попаднал на "дашни" храстчета. Е само от японските дюли няма как да стане ферментацията. Имам едно незнайно като сорт грозде, дето е едро, червено и не много сладко. Нито винено, нито десертно, но всички се захласват по него. Смесвам дюлите и гроздето в един 25-30 литров бидон. От три храстчета + комшийското набирам около ~15 кг плод, гроздето дава също около ~10 кг. При нас гроздето достига не повече от 18-19 захарност. Захар добавям само докато дигна общата захарност около 16-17, колкото да тръгне ферментацията, използвам културни дрожди, които работят без проблем в този диапазон на захарност. Изкарвам около 3-4 литра 55 градусова ракия, но всичко беше заради идеята. Махането на семките, мачкането/рязането на дюлите е голяма хамалогия, така че засега съм престанал с този експеримент. Залагам на сливи, ябълки, череши, джанки и др. Ябълковия сайдър се получи разкошен между другото миналата година без грам захар във ферметацията.

@Славянски, аромата е супер, леко цитрусов, леко дюлев, но не правя препек на ракията си, за да остане и плодовия аромат. С две думи: Супер е, но много хамалогия. Изсушени за чай и смесени с други билки става също много добре. Тая зима го комбинирахме и със изсушени смокинови листа, кат няма смокини има листа.

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy
На 18.02.2020 г. at 18:25, Боби Димитров написа:

Теди, ако е нужно, мога да ти сменя паролата с нещо временно, за да се логнеш от дома/телефона и ще си я смениш после.

БЛАГОДАРЯ!

Успях да си я вкарам и в телефона !

На 19.02.2020 г. at 8:51, Ivaylo Bogomilov написа:

Боби, явно съм попаднал на "дашни" храстчета. Е само от японските дюли няма как да стане ферментацията. Имам едно незнайно като сорт грозде, дето е едро, червено и не много сладко. Нито винено, нито десертно, но всички се захласват по него. Смесвам дюлите и гроздето в един 25-30 литров бидон. От три храстчета + комшийското набирам около ~15 кг плод, гроздето дава също около ~10 кг. При нас гроздето достига не повече от 18-19 захарност. Захар добавям само докато дигна общата захарност около 16-17, колкото да тръгне ферментацията, използвам културни дрожди, които работят без проблем в този диапазон на захарност. Изкарвам около 3-4 литра 55 градусова ракия, но всичко беше заради идеята. Махането на семките, мачкането/рязането на дюлите е голяма хамалогия, така че засега съм престанал с този експеримент. Залагам на сливи, ябълки, череши, джанки и др. Ябълковия сайдър се получи разкошен между другото миналата година без грам захар във ферметацията.

@Славянски, аромата е супер, леко цитрусов, леко дюлев, но не правя препек на ракията си, за да остане и плодовия аромат. С две думи: Супер е, но много хамалогия. Изсушени за чай и смесени с други билки става също много добре. Тая зима го комбинирахме и със изсушени смокинови листа, кат няма смокини има листа.

 

Защо е необходимо да махаш семената?! Аз ти препоръчвам с една "ермомелка" да смелиш плодовете - така се процедира по моят край - цедят ябълки и други плодове на няколко места в града и хората си ползват сока , кой за "огнена вода", кой за сок. Аз лично загрявам сока до 80- 85С и затварям в стъклени съдове веднага като се обръщат с отвора надолу или легнал докато изстине и се вакумира.

До сега от сокът на японската дюля съм правила сироп, а на "пресовката" (отпадъка) съм намирала различни  други приложения.   

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov
преди 33 минути, Tedy написа:

БЛАГОДАРЯ!

Успях да си я вкарам и в телефона !

Защо е необходимо да махаш семената?! Аз ти препоръчвам с една "ермомелка" да смелиш плодовете - така се процедира по моят край - цедят ябълки и други плодове на няколко места в града и хората си ползват сока , кой за "огнена вода", кой за сок. Аз лично загрявам сока до 80- 85С и затварям в стъклени съдове веднага като се обръщат с отвора надолу или легнал докато изстине и се вакумира.

До сега от сокът на японската дюля съм правила сироп, а на "пресовката" (отпадъка) съм намирала различни  други приложения.   

Привет Теди,

махам семената, защото са твърде много и разпространената теза е, че семките/костилките трябва да се махат преди ферментацията, защото след ферментацията увеличават метиловия алкохол при дестилацията (така гласят легендите) - при костилките, ако се счупят по време на ферментация отделя амигдалин в големи количества, подобна възможност се споменава и семковите, където пък ако семките останат в джибрите пектинът претърпява сложни метармофози и при дестилацията се образува в не най-полезните алкохоли, различни от етила. Тази година опитах да изкарам сока с помощта на бавнооборотните сокоизтисквачки и при японските дюли машинката доста се затрудни. При ябълките нямаше никакъв проблем с бавнооборотните сокоизтисквачки, но с дюлите се позамислиха и аз се отказах. За "шепа" дюли да си изгоря техниката, не си заслужава. Иначе за калвадоса използвах едни местни мелачки за ябълки (Кюстендилско) подобни на ярмомелка и стават.

При ябълките не си играя да махам семките, прекалено много хамалогия, семките са доста малко в сравнение с целия плод.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 22 часа, Ivaylo Bogomilov написа:

За "шепа" дюли да си изгоря техниката, не си заслужава. Иначе за калвадоса използвах едни местни мелачки за ябълки (Кюстендилско) подобни на ярмомелка и стават.

При ябълките не си играя да махам семките, прекалено много хамалогия, семките са доста малко в сравнение с целия плод.

Леко съм озадачена - класическите дюли или както там се наричат дърветата (не ми се рови да им търся латинското наименование), да, твърди са и правят проблем, както на бавнооборотната сокоизстисквачка, така и на електрическата месомелачка. Обаче плодчетата на японската дюля са дребни и меки в сравнение с плода на дюлята и няма логика да затрудняват сокоизстисквачката. Та за кои точно дюли става дума? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov
преди 22 минути, Миленка® написа:

Леко съм озадачена - класическите дюли или както там се наричат дърветата (не ми се рови да им търся латинското наименование), да, твърди са и правят проблем, както на бавнооборотната сокоизстисквачка, така и на електрическата месомелачка. Обаче плодчетата на японската дюля са дребни и меки в сравнение с плода на дюлята и няма логика да затрудняват сокоизстисквачката. Та за кои точно дюли става дума? 

Става дума за chaenomeles japonika. Не съм останал с впечатление че са меки (по-меки) от Cydonia oblonga, но това е все пак въпрос на лично възприятие. А за това количество планински лимон не си заслужава да екпсериментирам с един никак евтин уред като Kuvings.

 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Миленка® написа:

Обаче плодчетата на японската дюля са дребни и меки в сравнение с плода на дюлята и няма логика да затрудняват сокоизстисквачката

Въобще не са меки. Меки стават зимата ако не ги обереш и ги парнат яки слани или ги зарине сняг. Тогава стават като ябълки, но преди това са като неузрели праскови твърди да кажем. Не че съм опитвал скоро. Но дори трудно се режат с нож.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Направо са кочан. Едвам ги режа за чай... Единствените меки са тия покафанелите, които са седяли цяла зима на храста.

Може би Миленка има някакъв специален сорт, с меко месо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Еми аз все ноември-декември след замръзите си ходя на село, вероятно затова все меки съм ги уцелвала. 'звинявам се :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...