Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски

Абсолютно. Къде са тези храсти и защо се изненадваш, че имат плод?

При мен на двата храста от Орешков, които цъфтяха първо, има по около 14-15 плода, макар и единият да имаше в пъти повече цветове. Но цъфтя по-рано и по-слабо се е опрашил. Миналата година големият имаше девет дюлки, малкият - една. А розовата има 5-6, което е пълен провал предвид многократното опрашване на ръка, но очевидно другите храсти са били еднакви генетично.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Еее, супер тогава. На село са, покрай оградата. Засадени ... щото ми харесаха на картинката от кутийката в Homemax. Пишеше, че са студоустойчиви, цъфтящи храсти. Търпели засушаване. Купувани... ми не помня точно, ама едно 5 години има. Сами си се справят там. Пролетта ги поокопавам и разчиствам трънаците и до там. Тая пролет едното започваше да цъфти и нещо ми прищрака като видях цветовете, че може да е японска дюля. И те така съм се обзавела с 6 такива храста. Много бодливо това чудо и бавно растящото. Ама, като си се гледат сами да си растат там и когато вържат плод останалите тогава. Хич и не бързам.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Сетих се за японските дюли от семена, които поникнаха тази година. Дали трябва да ги пресадя или да изчакам още една година? Три броя са и са доста близо една до друга.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сигурно са малки. Ако са хубаво вдървени клонките, може да пробваш. Но и след година пак трябва да е окей. Знаеш ли на Орешков колко са нагъсто? Да не кажа като арпаджик...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Като си бях на село обрах колкото японски дюли имаше тая година, една част бяха паднали вече на земята. Суша ги, не се вижда нещо изгнило, ама ми миришат странно..

Пробвах една по-мека като ги брах, амиии нещо хич не ми хареса вкуса. Само сушени за чай ли мога да ги ползвам.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Суши ги на резенчета. Може рендосани и изцедени на сок, не знам на блендер как ще стане. Трябва да пробвам без семето.

Аз днес си направих една на чай сутринта и стана много приятен. С мед.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy
преди 15 часа, alys написа:

Сетих се за японските дюли от семена, които поникнаха тази година. Дали трябва да ги пресадя или да изчакам още една година? Три броя са и са доста близо една до друга.

Здравей,

Няма проблем да ги преместиш и следващата година. Виж как се сеят семената за подложки в разсадници или как бабите си правеха (правят) "ястъци" за домати и пипер" и после се разсаждат на постоянното им място. За една година в глинеста почва без постоянно напояване израстват около една педя над земята, но коренът им е много голям поне два пъти надземната част. Можеш да си ги преместиш когато решиш от късна есен до ранна пролет (става и дори големи храсти след цъфтеж междудругото. Оцеляват и се възстановяват върху строителни отпадъци!!! - от опит). Естествено ако се положат грижи и те се отблагодаряват! По принцип на втората година (от засаждане на постоянно място) залагат цвят на двугодишните клонки, и евентуално плод .

Venetka,

за съжаление малко трудно се запазва любимия ми аромат на свежите плодове. При сушене изчезва (става един особен), но се запазват доста от полезните им вещества. Могат да се сушат на тънки резенчета, да се съхранят със мед или захар (все още могат да се намерят свежи някъде) като се нарежат на тънко или на ситно, сироп, конфитюр, оцет дори и т.н.

 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз моите още не съм обрал и са си съвсем свежи. Някои отпреди да почнали са изсъхват в една щайга, но от тях правих чая и стават. Режат се добре. Не знам какво е оптималното място за съхранение за запазване на свежестта им. Може би влажна изба или мазе?

Мерси на Теди за включването. А за вкуса, Венетка, добре ли са узрели? Снимка имаш ли? Може би не е за всеки, но аз ги ям директно и са ми приятни Орешковите, както ям и лимон. А чаят беше от розовите от селото, стари храсти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy

Забравих да напиша, Гората.бг и Никола Рахнев раздават безплатно Японска дюля!

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

И на мен ми споменаваха за тоя сайт. Трябва да ги проверя... Въпреки че все някой плаща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

@TedyА къде и как ги раздават, че съм зарибила сума ти и народ на село?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

бълбук, бълбук ферментацията на японската дюла върви (другите три туби са ябълков сайдер) ;)

DSC_0088.JPG

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Каква е рецептата, Ивайло? Захар слагаш ли? Прощавай ако беше писал преди.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

реших да нискоалкохолна напитка (вино) от тях, сложих 12 литра вода, 2 кг захар, 2-2,5 кг японски дюли (таз година само толкоз) и пакетче дрожди за сайдер (останало от ябълковия). Сега чакам да приключи ферментацията и да избистри. Дюлите ги разбих с кухненския робот.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 6 часа, Venetka написа:

А къде и как ги раздават, че съм зарибила сума ти и народ на село?

Тук би трябвало да пише.

https://www.gorata.bg/content/nikola-rahnev-koyto-organizira-zasazhdaneto-na-622-hilyadi-drveta

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

писах един мейл там...ама не отговарят 2 дни.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз не бих се натискал да взема безплатно нещо, което мога да си купя и ми е по възможностите. Пък и като ти е дарено, носиш все пак някаква морална отговорност пред хората.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

От известно време се каня да пробвам "лимонада" и днес се доредих. За целта използвах един прясно откъснат плод от планински лимон (Орешковата японска дюля) с размер на по-едра кайсия и жълтооранжев цвят.

Измих го и го нарязах в кухненския блендер, така че семето и бялата обвивка около него да не попаднат вътре (останаха сигурно двайсетина семки). Чудех се колко вода до долея и реших да бъде до един литър, не повече.  Затворих и блендирах на бързи обороти за около минута, след което опитах. Бая стипчиво с едни такива зърнени частици, които не са особено приятни, но ароматно. Очевидно освен от подслаждане имаше нужда и от прецеждане.

Прецедих частиците от плода, изплакнах блендера и върнах обратно сока. Добавих две лъжици мед и бърках още половин минута макс. Вдигна се бая пяна.

Напитката стана много приятна. Около 750 мл или малко повече. Като лимонада. Медът също ароматен. Жената на моя човек като опита в първия момент не се впечатли, но се изненада, че не е лимонада от лимони, а от дюлите. Ще повторя.

Не знам дали не сбърках, че сравнително бързо го прецедих. Може би трябваше да изчакам известно време да си пусне. Ще пробвам пак. Плодовете не са много, но ще има за доста опити. Препоръчвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Славянски, каква е разликата между японска дюля и планински лимон?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Планинският лимон е подвид на японската дюля, наречен така от Веселин Орешков, който го е внесъл навремето у нас и го развъжда и до ден днешен. Той го определя като chaenomeles maulei, или chaenomeles japonica maulei. Теди от института в Троян дава малко по-различна класификация. Т.е. като кажа "планински лимон" имам предвид Орешковите селекции. Но на практика той е вид японска дюля, селектиран за плод. В Латвия има сериозни плантации. От друга страна, има храсти, които се водят само цъфтящи или поне се гледат като декоративни. Аз завъдих и други сортове няколко и ще сравнявам плодовете и качествата им. Засега съм сравнил Орешковите и едни други от тъмнорозова дюля в селото. Подобни са, но Орешковите са ми по-приятни и мога да ги ям и пресни, докато другите са твърде кисели. В началото на темата има повече.

А Боби е коментирал за лимонадата в чата:

"Боби Димитров: А за лимонадата направи воден извлек за 6-12-24 часа и ще видиш яко разлика във вкуса ;)

Славянски: Сиреч да го кисна на парченца?

Боби Димитров: Нарежи или смели наедро плодчетата, залей с вода и остави примерно от вечерта до другия ден на обяд. 1 брой на литър вода ми се вижда малко, аз обичам по-наситен вкус, но то си е до човека."

Накиснал съм един нарязан на дребно плод от снощи във вода и днес ще го пробвам.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • Azima
×
×
  • Създай нов...