Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Тодор Гинчев

Кедър - сибирски и други

Recommended Posts

Ангел Димитров

Сади както си замислила за рязане после е лесно и ще чакаме след 50 г да ни информираш как се чувстват:tounge_wink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Аз в двора си или нивата си не бих засадил нити секвоя,нито кедър ,нито каквото и да било от огромните дървета. Не че не ги обичам - напротив , даже като се роди сина ни се опитах в негова чест да ...направя спомен(да го неречем така) и купих атласки кедър 1-2 броя и ги засадих в парка в Студентски град ( София, понеже ми е най-близо) ГРЕШКА , 
1.не ги поливах редовно

2. не ги оградих достатъчно добре,за да ги предпазвам от тримерите дето косят тревата лятото(даже има и малко тракторче дето коси )

3.самото място не е по-изолирано ,каквото впоследствие си мисля ,че трябваше да бъде

Загинаха. 

Та според мен, лично мнение, гледай да садиш:

1.в някаква близост за поливане ,наглеждане

2.да се огради с някакъв вид мрежичка

3. да не хвърля сянка на нечии двор ,за да няма скоросмъртна съдба

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Особено последното, винаги би трябвало да съобразяваме. Който е засенчван от съсед (или дори през съсед) му е ясно. Завинаги скъсен сезон, по-ограничен избор на растения и намалена реколта на засенчените през пролетта и есента места. 

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

Свободното място е 1 600кв.м. и е абсолютно ГОЛО. Няма нищичко! Ще чучна кедъра в средата,защото така съм си наумила, само че смених плана-отлагам засждането за наесен, тъй като попаднах на статия на един инженер,който от години се занимава с наблюдение и отглеждане специално на атласки кедри. Същият твърди,че есенното засаждане е с много по-голяма успеваемост,така че мисля да го послушам. Относно избора ми на точно това дърво : при този климат лятото (четири месеца без капка дъжд и температури 33-38гр.),честно,мисля че нямам никакъв шанс с друго иглолистно. Самият инженер твърди,че с промените на климата, кедрите ще бъдат метода на избор при бъдещите залесявания.

Дай Боже, след 50г да ви пусна снимка как съм се справила!:smile:

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Охооо, след 50г. я камилата , я камиларят ... но мисля си по-добре да не е в средата на 1,6 дка, по-скоро някъде абсл. извън този парцел. Не можеш ли да помислиш за по-добро използване на имота,  зеленчуци, овощни дръвчета, плододаващи храсти...

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

Мястото е за отмора. Не живеем там. Ще сложа, разбира се, някоя и друга овошка, храсти също. Основно гледам да е нещо, което след като порасне, ще се гледа само или пък с минимални грижи.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
a6li_sunflower

Здравейте,

Аз съм нова в този форум и скоро попаднах на темата за сибирските кедри. Покрай една книга се запалих и аз да си отгледам поне 2-3 дръвчета. След много ровене в нета разбрах, че от България много трудно ще си намеря. До колкото разбирам от тук, няколко човека са правили поръчки от 1 полски сайт (ще сложа линка по-долу), но бих се комбинирала с някой, защото стандартната цена за доставка обявена в сайта ще ми дойде в повече. Искам да ги садя следващата година към февруари. Та ако има някой желаещ да се комбинираме за поръчка, ще се радвам! Ако пък има как да намеря и от България, ще съм още по-радостна.

ето линка:  https://www.szmaragdoweogrody.pl/sosna_limba_pinus_cembra.php?pro_id=659&sosna_syberyjska_-_pinus_cembra_var._sibirica_#read

оставям и 1 мой мейл, ако някой иска да ми пише за комбинирана поръчка - a6li_panova@abv.bg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
a6li_sunflower
На 26.03.2024 г. at 22:57, inna написа:

Мястото е за отмора. Не живеем там. Ще сложа, разбира се, някоя и друга овошка, храсти също. Основно гледам да е нещо, което след като порасне, ще се гледа само или пък с минимални грижи.

Ако искате растенията да се гледат сами, може да прочетете за пермакултурната градина. Аз такова съм наумила да правя, като започнах бавно бавно да преобразявам 1 стара овощна градина. Кедърчетата (като се сдобия с тях) мисля да ги засядя в съседната гора, която обгражда парцела ми от 3 страни. 

От един атласки кедър си взех шишарка и я чакам да се разпука. Надявам се и някой да се присъедини за  поръчка на сибирски кедър от полския сайт.

И един съвет -  вие сега може да искате да използвате мястото само за отмора, но вашите деца може да искат да го ползват за друго. Планирайте си насажденията така, че да останат дълго след вас и да са в полза, а не да пречат,  ако след време и вие решите да си ползвате имота по друг начин.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Бих се включил в поръчката, може дрян или кестен да поръчам.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
a6li_sunflower
преди 1 час, kokorko написа:

Бих се включил в поръчката, може дрян или кестен да поръчам.

Пишете ми на мейла. Аз ще поръчвам към средата на октомври (на заплата :) , че тая вече е разпределена ). А дрян и кестен съм виждала и по българските разсадници и в олх. Аз хвойна и гинко ще взема освен кедъра, че в БГ тези не ги намирам.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Radostina Mileva
На 11.09.2024 г. at 9:01, a6li_sunflower написа:

Здравейте,

Аз съм нова в този форум и скоро попаднах на темата за сибирските кедри. Покрай една книга се запалих и аз да си отгледам поне 2-3 дръвчета. След много ровене в нета разбрах, че от България много трудно ще си намеря. До колкото разбирам от тук, няколко човека са правили поръчки от 1 полски сайт (ще сложа линка по-долу), но бих се комбинирала с някой, защото стандартната цена за доставка обявена в сайта ще ми дойде в повече. Искам да ги садя следващата година към февруари. Та ако има някой желаещ да се комбинираме за поръчка, ще се радвам! Ако пък има как да намеря и от България, ще съм още по-радостна.

ето линка:  https://www.szmaragdoweogrody.pl/sosna_limba_pinus_cembra.php?pro_id=659&sosna_syberyjska_-_pinus_cembra_var._sibirica_#read

оставям и 1 мой мейл, ако някой иска да ми пише за комбинирана поръчка - a6li_panova@abv.bg

Здравейте, мисля, че този търговец от Полша е спрял да изпраща за България. Но ако е възобновил отношенията си със България и аз ще се включа с няколко кедрови дръвчета.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
a6li_sunflower
преди 15 часа, Radostina Mileva написа:

Здравейте, мисля, че този търговец от Полша е спрял да изпраща за България. Но ако е възобновил отношенията си със България и аз ще се включа с няколко кедрови дръвчета.

Ах, дано не е. Ще му пиша и ще кажа и тук дали все още изпраща насам.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване