Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Идването на пролетта

Recommended Posts

Славянски

Сутринта снегът беше пет сантиметра, и вали силно оттогава. Вече отива към нула. Пуст мартенски сняг! Колкото повече вали, толкова по-малко става.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

И в Русаля малко сняг.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Не ми влизаше в плановете пролетна виелица във Варна.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

viber_image_2021-03-22_14-36-53.jpg.ed8ec60e067bea9c269c5b5e3717cdfb.jpg

Не е нещо необичайно да посрещаме пролетта със сняг - ето това е точно преди една година (23.03.2020): 

https://photos.google.com/share/AF1QipPyKLRR3l_6ANDdnKwEcV_aomORo3le_BIbdPgo7q2TeH9FUzlqXbqYoeG7lCqiyQ/photo/AF1QipPmD8gBr52p4cwjueyFfuEmitFc3v82Ctt0nsjV?key=YUxrSzFWb3FhOFc3eWpiZ2xqSWh3WHhMU3JLVkhR

20200323_114725.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Напъпила дива джанка:

IMG_20210324_123928.thumb.jpg.fafc22a7639bacf793caabc4678975f9.jpg

След бурята сутринта, пекна малко слънце и сега нова виелица. Ще отложим риненето за после. Присадките също :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

В продължение на 60 км само дето градушка не ме би днес. Ясно и слънчево, после ураганен вятър и хоризонтален дъжд, след това виелица, та нищо се не види. И така няколко пъти. Пуу, искам си пролетта вече!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Бойко е обещал да дойде след четвърти. Няма как да лъже :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 2 часа, Славянски написа:

Бойко е обещал да дойде след четвърти. Няма как да лъже :)

Баце никога не лъже!!!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Наистана беше  удивително.Валеше сняг, бял,  тих , от облако , а небето беше синьо..

https://www.moreto.net/novini.php?n=436693

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Снощи при нас на верандата е било -7.9 градуса. Долу в ниското при реката е паднало -10. Пак не е много, при прогноза за -13. Ще го видим довечера, последнио напън... Интересно @alys колко е измерила?

пп: Прочее най-близката автоматична станция, която съм намерил спрямо нашата локация и условия е в Нови Искър, където като цяло е една идея по-топло и Бояна, където е по-различно, но не е толкова колкото по-далечни места. Отделно, тази в Нови Искър би трябвало да показва сходно и с на @Любо Д локацията. По-близо му е Правец, но там е в ниското.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Последният напън дано не ти убие това-онова за тоя сезон, какво като е последен. Понякога последният патрон е смъртоносен.

При нас натрупа сняг и беше доста студено снощи, но термометърът показва минимална само -3,3. Беше и облачно. Шипка е затворен. По билото има много сняг очевидно след вчерашните няколко виелици тука. Всякакви градинарски мераци биват озаптени. Дори и присадки не мога да направя. Днес слънце не се е показвало и е студено, почти без топене. Камчатките обаче изглеждат свежи и добре.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При нас е било -10,7 и -10 в оранжерията, тоест в ниското. :)

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При тая температура, листата на камчатките добре ли са? @alys

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

И днес при нас се редуват дъжд и сняг, ама не е много студено. Кайсиите напират да цъфтят. Странно, но дряновете още цъфтят. Всичко закъснява, ама по- добре така.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 1 час, Славянски написа:

При тая температура, листата на камчатките добре ли са? @alys

Камчатките умряха още при предишния студ. Дали нещо ще изкара, ще видим. Но японските дюлички се държаха, надявам се поне те да оцелеят. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Два слънчеви дни и снегът се стопи. Остана по северните склонове и, разбира се, по билото на Балкана.

Огледах японската дюля на комшията, която е на слънце - още не е напъпила да цъфти. Ще се чака. Нека идва пролетта бавно, сигурно! Ще маркирам датата на разцъфване на джанката, която бях снимал миналата година, за референция. Както и на японската дюля. Слънцето направи разликата тези дни, но нощите са все още с минусови температури (за ужас на Алина - слана през март). ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

След снега преди седмица, пролетта вече е тук. Студеничко и ветровито, но слънцето затопли земята и напече овошките. Тази джанка, което миналата година снимах на 14-ти март цъфнала, сега е с шестнадесет дни назад спрямо тогава и сякаш повече цъфти към върха:

Photo0288.thumb.jpg.6524e4713fee42bc8e9c0df0a516d929.jpg

Други са поне два-три напред спрямо тая. Като тази под един орех, която снимах вчера:

Photo0287.thumb.jpg.321d379e5281095616a79f9b83facaad.jpg

Орехът очевидно не й пречи. Ще видим колко бързо ще премине цъфтежът на джанките (миналата пролет продължи две седмици). С прасковите ми е интересно кога ще почнат. Някои са напъпили хубаво:

Photo0289.thumb.jpg.2aa7378e21a96af0500e954235d98f76.jpg

Едва ли ще са 16 дни по-късно от миналата година. Прогнозата е за хубаво време няколко дни напред и чувствително затопляне.

Японските дюли още никакви ги няма. Но други не чакат:

Photo0285.thumb.jpg.e209b63245c76dee67de7aeede70ee21.jpg

Photo0284.thumb.jpg.376cc11ab55cc6a9884fa165ab1cb2fd.jpg

Изникват всяка година без грижи. Стартът е даден. Малко късно, но току-виж избегнем сланите. В плевенско имаше много цъфнали джанки и кайсии на 7-и март... После студ и сняг и едва ли ще берат нещо.

Забелязах и дръвче с розови цветове в един двор. Не беше праскова, не беше според мен и бадем. По-дребни и по-светли цветчета. Най-вероятно е червенолистна джанка. Те как цъфтят?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Тази кайсия миналата година в средата на март беше разкошно разцъфтяла, но нарцисите - йок. После измръзна.

Тази година, слава Богу, овошките закъсняват, даже има пчели, но като гледам прогнозата: максимумът на цъфтежа ще съвпадне с дъждове :(

Иначе: от няколко години се каня да я режа почти до дънер...

IMG_20210330_M3.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 7 часа, Лозето ме наби! написа:

Тази кайсия миналата година в средата на март беше разкошно разцъфтяла, но нарцисите - йок. После измръзна.

... Oт няколко години се каня да я режа почти до дънер...

А защо? Заради ранния цъфтеж ли? Мислил ли си да добавиш друг сорт в короната? Имаш готово, мощно дърво.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Защото "голЕм майстор!" я е рязал в началото: разстоянието между разклоненията е близо два метра, повече на топола прилича. Кайсиите държат на яко рязане.

Отделно, че сортът изобщо не ми харесва - от вносните изгъзици е: едро, лъскаво и безвкусно, и иска много пръскане за да не гние.

Преди малко говорих с комшията дядо Али, майстор на ашладисването, но за една ябълка - не се сетих за кайсията, щото и без това е късно май. Беше излязал на разходка на припек, старецът, едва се държеше на краката си. Дано моят разговор, Господ и Аллах му дадат живец, хубав, образован и мъдър човек е!

PS: Цъфтежът и зреенето са ѝ нормални, имам друга ранна, младичка.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване