Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Праскови. Сортове, характеристики, отглеждане.

Recommended Posts

Славянски

Тук едно показно:

Photo1590_105650.thumb.jpg.ba5b19e684367040727e81b62f5bd7e0.jpg

Сезалът излиза от дървото. Преди две години го беше счупила коза в основата и го привързах хубаво. Не съм я огледал тая година и сезалът е останал отдолу под дървесината. Нагоре всичко изсъхна. Има две издънки още от предната година. Не знам дали само това връзване е причината, но с тези връзки и мрежи трябва да се внимава.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Явно заради това като се привързва дърво за кол се ползват едни широки ленти, а не сезал или тел...:confused:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Много бързо е станало. И беше двоен сезал. Единият е впит, другият си е отгоре. Изсъхна есента след обирането на плодовете. Но ще се възстанови.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Досега за няколко години успешна пролетна присадка на праскови не съм имал, и върху праскова, и върху джанка. И пак нямам читави подложки праскова, та се чудя дали да не пробвам с междинник кайсия или бадем. Какво мислите? Върху джанка директно не ми се получава.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov
преди 7 часа, Славянски написа:

Досега за няколко години успешна пролетна присадка на праскови не съм имал, и върху праскова, и върху джанка. И пак нямам читави подложки праскова, та се чудя дали да не пробвам с междинник кайсия или бадем. Какво мислите? Върху джанка директно не ми се получава.

Пробвай към 15-20 юни на будна пъпка но ти казваш че нямаш подложка,или към 20 август на спяща тъкмо като сееш костилки ще са готови за присаждане.Миналата година за първи път присаждах в живота си на края на август две подложки от праскова,и двете сполучливи направо не повярвах.Костилките ги сея в изрязани шишета от минерална вода 11л,абе я да взема да напиша хронологията.Костилки поникнали април 2023 в шишета,края на август присаждане на чип бъдинг,20 април 2024 засаждане в земята и снимки от днес.От една малка пъпка за 7месеца супер бърз разтеж направо 4х4

69C135C5-54C9-4786-82E4-2EB2A78F160F.jpeg

5679488B-0E53-46DA-9EEB-644F02B03165.jpeg

CBD17697-3099-4C5A-83BA-CAF20C06FD0F.jpeg

E62400EB-81CD-4DF3-9436-64C7B47A48F6.jpeg

728DF375-A184-4A81-9101-40601687F7A4.jpeg

• Харесвам 4

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Оф, лятото обикновено ми е по-натоварено и не остава време за ашлами. Искаше ми се нещо от февруари-март да опитам. Но миналата година дори праскова върху праскова не се получи. Ще я имам предвид опцията. Миналия юли се насилих и направих 15-тина присадки на будна пъпка и мисля всичко се провали (кавказка хурма и череша). Беше голяма жега.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov
преди 39 минути, Славянски написа:

Оф, лятото обикновено ми е по-натоварено и не остава време за ашлами. Искаше ми се нещо от февруари-март да опитам. Но миналата година дори праскова върху праскова не се получи. Ще я имам предвид опцията. Миналия юли се насилих и направих 15-тина присадки на будна пъпка и мисля всичко се провали (кавказка хурма и череша). Беше голяма жега.

Всеки овощен вид си има оптимални срокове за ашладисване,това ми го е казвал преди години един дядо но тогава нямах интерес да присаждам,както писах миналата година за първи път присаждах.Пробвай и каквото стане,тези са от 5 септември тази година 6 от 6 на чип бъдинг.На някои сам присадил по високо с цел по дълбоко засаждане.

A01A4AF8-D67B-4A0E-B5B2-7CC63A2C8F6A.jpeg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
На 28.11.2024 г. at 15:22, Славянски написа:

На 29.11.2024 г. at 10:06, Славянски написа:

На мен тези чуденки ми се струват напълно разбираеми. През пролетта на 2022, когато за пръв път имах успех с другите си присаждания (слива и кайсия върху джанка, череша върху череша), бях пробвал също така две присадки подобрена копулация праскова върху джанка, но и двете присадки пропаднаха. А пък и двете пропаднали присадки бяха направени при доста добри условия -- подложките ми бяха две самостоятелни саморасли джанкови растения с много подходяща дебелина. След това, към края на август, @Georgi сподели тук в безмотика полезния съвет, че праскова върху джанка има много по-голям успех през лятото на спяща пъпка, както чип бъдинг така и под кора, отколкото през пролетта. За което съм му много благодарен!

Но това лятно присаждане на спяща пъпка си има своите особености! Според мен, е добре да се има предвид следното:

1. Моят първи извод е: Прасковената присадка на спяща пъпка върху джанка, трябва да бъде терминална! Което на практика означава, че веднага щом стане ясно че пъпката е прихваната успешно и е жива, то клонът или стеблото от подложката над нея (или след нея) трябва да се отреже, най-късно през пролетта. През есента и зимата непосредствено след присаждането, понякога обаче, си е доста трудно да се установи едновременно дали пъпката е жива И щитчето се е прихванало.
  2. От общо 6 присадки спяща пъпка праскова (3 от бял сорт и 3 жълт сорт) върху клоните на едно дръвче жълта джанка (експериментаторската ми джанка), които направих през 2022 към края на август и началото на септември се хванаха 5 до степен че щитчето  беше видимо живо и имаше образуван калус между него и подложката. Обаче от тези 5 успешно прихванати щитчета и пъпки после се развиха само две пъпки от белия сорт! Съответно и от двете клонки, това лято 2024, стигнаха до плододаване -- откъснах три или четири праскови. Тази година гледах че тъканите на едно от другите непокарали стари щитчета са все още живи, но от там не се развива никаква пъпка.
  3. През лятото очевидно е много горещо, а особено пък последните две лета, 2023 и 2024, е изключително горещо за дълъг период от време. Тази горещина, сама по себе си, е голям и донякъде нов проблем. Този извод го правя на базата на тазгодишните ми 7 - 8 летни присадки праскова върху джанка, а също и опита ми с летни присадки на спяща пъпка дрян върху дрян и черница върху черница, направени през лятото на 2024. Затова другия ми извод е: летните присадки трябва да са на сянка, или да се засенчват умишлено, а също и подложката да се полива обилно преди и след присаждането!
  4. Въпреки добре изпълнените условия и действия при лятното присаждане, подложката може "по своя воля, да реши да се откаже" от клона или от стъблото на които присаждате, или само от новоприсадената пъпка, която иначе успешно се е сраснала с подложката.

Прикачените три снимки са от преди няколко дни 2024-12-14. На тях се виждат присадки от праскова и нектарина направени върху джанка през лятото на 2023. Продължението на стъблото на подложката, на дръвчето, което се вижда на първите две снимки, го отрязах през пролетта на 2024, т.е. в последния момент. Стъблото на подложката понастоящем е дебело поне 3 см. На първата снимка се вижда един, израснал в ляво на стъблото, собствен клон на джанката, който бях оставил за всеки случай, но който ще бъде отрязан след като дръвчето бъде преместено след няколко дни в градината на едни приятели.

IMG_20241214_142100s.thumb.jpg.f002bfd16e8a0dea2660f362ec585020.jpg

IMG_20241214_142339s.thumb.jpg.36f0b3c72ea11a8dbfe32ca5c930e6ab.jpg

На тази трета снимка, горе-долу по средата и най-отдалечени за наблюдателя са праскова и нектарина прихванати успешно от две противоположни страни на един и същ клон от експериментаторската ми (жълта) джанка. На съседния клон, малко в по-надясно на снимката имаше напълно идентична двойка присадени пъпки от същите праскова и нектарина, направени в същия или +-1 ден. Обаче джанката "реши да се откаже" от десния клон, въпреки че поне едната пъпка видимо беше жива през пролетта и щитчето ѝ изглеждаше прихванато:

IMG_20241214_142639s.thumb.jpg.31a2b088fca665996420426401af7536.jpg

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

Прехвърлих на бързо темата, може и да съм пропуснал, но не срещнах най-важното при прасковите е подрязването. Подрязването при прасковата е специфично и задължително, без подрязване дървото умира, при неправилно подрязване плодовете са не качествени.

Не си падам по прасковите, но ще ашладисам нектарина на една джанка, за по голямо разнообразие от плодове.

• Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov
преди 16 часа, Jimmy Stoikov написа:

Прехвърлих на бързо темата, може и да съм пропуснал, но не срещнах най-важното при прасковите е подрязването. Подрязването при прасковата е специфично и задължително, без подрязване дървото умира, при неправилно подрязване плодовете са не качествени.

Не си падам по прасковите, но ще ашладисам нектарина на една джанка, за по голямо разнообразие от плодове.

Точно така е,прасковата иска резитба,задължително прореждане на плодовете,задължително пръскане края на ноември с 2 или 3 процента бордолезов разтвор,февруари още веднъж.От ранното кафяво гниене на комшия цели дървета исъхнаха аз пръскам от цветен бутон,начало на цъфтеж,пълен цъфтеж и след цъфтеж и проблеми нямам.Листните въшки другия основен проблем,при мен последните години зима няма,не напръскам ли при цветен бутон срещу нея работата е изтървана,и още  при 1 сантиметър листенца и са полазени.Прасковеният клонков молец,източният плодов червей другите неприятели срещу които трябва борба иначе има поражения по върховете на леторастите клюмват и исъхват.Късното кафяво гниене,на 100 метра от мен има доста праскови 60 процента от тях са по земята по време на зреенето юли и август,при мен зараза няма на нито един плод но иска пръскане.Всеки сам си преценя дали да пръска или да гледа био но без пръскане дърветата си заминават за 7-8 години,пробвал съм,хммм тая игра не я харесвам.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване