Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

viktoriay

Ето и по една Нортлайн и Принц Уилям. Садени са миналата есен и сега имат по малко плод. А тази със жълтите листа е двугодишната ми Смоуки, която миналата година завърза десетина плодчета, но повечето от тях се съсухриха и ни ставаха за ядене. Реших, че е болна тогава и я пръсках с препарат. Оправи се, но тази година нищо не роди и сега внезапно листата й по средата пожълтяха и при побутване започват да падат. Не й е липсвало поливане/един път седмично/ и торене. Интересното е, че крайните листа още са зелени.:unsure:

Нортлайн.jpg

Принц Уилям 2.jpg

Смоуки 1.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не съм срещал по писания и видео подобен феномен с разлика размера на семката :) Освен на опрашване, не съм сигурен на какво да го отдам? Да видим догодина как ще е освен?

Единият от сортовете тук ми харесва, че има едри узрели плодове и в същото време съвсем дребни зелени, демек има теоретично възможност за разсрочване на брането. Ся, вкусът му не е някак тъй добър като на тия двете дивите, но нали.

20240611_125240.jpg

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 4 часа, Боби Димитров написа:

Не съм срещал по писания и видео подобен феномен с разлика размера на семката :) Освен на опрашване, не съм сигурен на какво да го отдам? Да видим догодина как ще е освен?

Единият от сортовете тук ми харесва, че има едри узрели плодове и в същото време съвсем дребни зелени, демек има теоретично възможност за разсрочване на брането. Ся, вкусът му не е някак тъй добър като на тия двете дивите, но нали.

20240611_125240.jpg

То семенцата мога да преживея, но миналата година и вкусът беше по-добър...Нещо ми се редуват различните храстчета като вкусови достижения :D Едната година от едната страна на двора са по-вкусните, следващата от другата. Абе, екшън да има :lol:!

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 12 часа, viktoriay написа:

То семенцата мога да преживея, но миналата година и вкусът беше по-добър...

Да, общо взето не е изключителен, ако мога така да кажа вкуса на играта. Имам няколко вариации, не знам коя коя е но... Подобни са. Яде се, ама... Най-далавера от храстите ми се струва бодливото немско грозде, без претенции, всяка година доста дава, хубав вкус като узрее добре. Играта е нататък в листата. Но всеки с вкуса си, разбира се.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
На 16.06.2024 г. at 10:01, ivkit написа:

Да, общо взето не е изключителен, ако мога така да кажа вкуса на играта. Имам няколко вариации, не знам коя коя е но... Подобни са. Яде се, ама... Най-далавера от храстите ми се струва бодливото немско грозде, без претенции, всяка година доста дава, хубав вкус като узрее добре. Играта е нататък в листата. Но всеки с вкуса си, разбира се.

И аз харесвам цариградското грозде, ама е много бодливо! То да го почистиш от плевели си е страшно-ръцете ми после все едно ги е драл леопард :D Опитвала съм обаче само от черното, а ми се искаше да мога да направя сравнение с бялото...

• Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 15 часа, viktoriay написа:

И аз харесвам цариградското грозде, ама е много бодливо! То да го почистиш от плевели си е страшно-ръцете ми после все едно ги е драл леопард :D Опитвала съм обаче само от черното, а ми се искаше да мога да направя сравнение с бялото...

Бялото/зеленото, особено ако с голи плодчета, без мъх, е много хубаво

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 8 часа, ivkit написа:

Бялото/зеленото, особено ако с голи плодчета, без мъх, е много хубаво

Е, браво! Сега ме зариби да търся място където да си бодна и едно бяло! :D

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тази игра я садих преди пет години с идея да расте в диво състояние. Без поливки и някакви кой-знае какви грижи:

Photo1540-1.thumb.jpg.305430694114e1afb8e20c60c8820eb6.jpg

Метнал съм ѝ някоя и друга лопата тор през годините, първата година е поливана малко, за да се хване. Малко съм я и плевил. Но като цяло се държи в жегите и изглежда свежа. Имаше и реколта не изобилна, но за хапване добре. 

За разлика от няколкото камчатки наоколо, които са едвам живи и не са пораснали, тази ирга (уж Ламарки) се държи добре.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay

Преди около месец иргите ми се разболяха. Имат кафяви петна по листата и не изглеждат добре. В агроаптеката ми казаха, че е мана и да пръскам с Топаз, но и след второто пръскане не виждам особено подобрение. Някой наясно ли е дали диагнозата и лечението са правилни? Последната снимка е поразмазана, но се придобива някаква представа.

IMG_20240706_114552.jpg

IMG_20240706_114611.jpg

IMG_20240713_145807.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не мисля, че е мана. Съхнат от жегите и сушата. Същото става с камчатките при силно УВ/слънцегреене. Да се има предвид, че в момента в България е като южна Гърция преди 25 години, а тия растения са еволюирали за климат тип Канада, където лятото вали през ден и има постоянна 80% атм. влажност. Дори поливките не могат да помогнат с много, защото корените прегряват, а листата съхнат.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 6 часа, Боби Димитров написа:

Не мисля, че е мана. Съхнат от жегите и сушата. Същото става с камчатките при силно УВ/слънцегреене. Да се има предвид, че в момента в България е като южна Гърция преди 25 години, а тия растения са еволюирали за климат тип Канада, където лятото вали през ден и има постоянна 80% атм. влажност. Дори поливките не могат да помогнат с много, защото корените прегряват, а листата съхнат.

Ох, дано да е това, че тръгнат ли болестите край няма! Благодаря за мнението! :smile:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
Отговорено (Редактирано)

Преди няколко години поръчахме от Франция растения.

Ето тези 4 ирги са от тази поръчка. Две от тях би трябвало да са AMELANCHIER Lamarkii - бяха в саксийки, а другите две - AMELANCHIER Canadensis - на гол корен.

На мен обаче и четирите ми изглеждат еднакви Според вас какви са - Lamarki или Canadensis?

20241026_164705.jpg

Редактирано от Ру®

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

От снимката е малко трудно да се прецени. По принцип Ламарки след разлистване трябва да има бакърен оттенък на листата. И по-едри цветчета. И аз имам и от двата вида и засега не виждам значителна разлика, но не са и цъфтели. Един познат от Троян има голямо дърво Ламарки. Ще трябва да му искам снимка на листата. Но мисля, че не пуска издънки.

На снимката двете вляво изглеждат с по-рехави листа. Трябва да стават такива червени и едните, и другите есенно време. Alnifolia стават жълти.

Даваха ли плод досега? Добре са се развили. При мен бяха местени повторно, ядени от сърни последните две години и изостанаха значително.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
Отговорено (Редактирано)
преди 5 часа, Славянски написа:

Даваха ли плод досега?

Даваха, но незначитедлно количество.  По-рехавите (тези вляво ) бяха в саксийки и определено се развиват по-бавно. Някакви забележими разлики не съм забелязал, но до сега и не бях търсил специално... Ще гледам напролет цветовете и евентуалните бакърени отенъци...

Редактирано от Ру®
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Имай предвид, че Ламаркито е хибрид вероятно на А. laevis х А. Canadensis, така че е нормално да са сходни. Различни са с Alnifolia.

нАпролет обърни внимание на цветовете, отблизо:

А това е разликата в есенните листа на Канадка и Елшолистна:

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Поляците са пуснали в продажба нов сорт между другото:

https://www.szkolka-rudniccy.pl/pl/rosliny-owocowe/851-swidosliwa-olcholistna-amela-amelanchier-alnifolia.html

Amelanchier alnifolia 'Obelisk' (Obelisk saskatoon serviceberry) е красив, тесен, изправен сорт на Amelanchier alnifolia. Видът е селектиран от разсад и пуснат на пазара от Arboretum Kalmthout в Белгия през 1994 г.

В края на април и началото на май колоновидната канадска боровинка богато цъфти с големи гроздове от бели цветове. След като прецъфти, тя ражда ядливи синьо-виолетови плодове, обичани от птиците. Листата са широки, яйцевидни и назъбени и наподобяват листата на елша. Листата пъпкуват бронзово, през лятото са зелени със сиво-зелена долна част, а през есента са жълто-оранжеви.

Със своята ограничена ширина Amelanchier alnifolia 'Obelisk' е идеален за малки градини или тесни улици с голяма капкова линия. Дървото вирее добре на пряка слънчева светлина в кисела до неутрална, влажна почва.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Поръчал съм няколко растения отгоре сега от полската поръчка. Ако някой поиска, мога да отдам някое растение без печалба. Сортовете са Prince William, Martin, Thiessen, Northline, Honeywood. Има по една-две от вид.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване