Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

alys

Облагородяване на овошки

Recommended Posts

alys

От калемите, присадени през 2016 г., един даде 1 плод (70 г) през 2018, през 2019 е отрупан, дори го връзвахме да не се счупи, а има и оформени две дръвчета със сливи. Едното е с 12-14, другото има 3-4, още не са узрели. 

IMG_20190728_191716.jpg

IMG_20190728_191609.jpg

 

Цялото дръвче изглежда така

IMG_20190728_191700.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Алис, на мен не ми се прихвана май тази слива. Варелски беше дал калемите доколкото си спомням, а може и да се е хванала и да е била тази, която съседката ми отряза през оградата щото, като станело голямо държо ще й засенчва. Кое ли? Ами треволяците в най-долната част на двора й...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Калемите за тези сливи ми изпратиха от Екзотикплантс през 2016 г. Сега трябва да предупредя ММ да не ги реже есента, за да мога да взема калеми през декември или януари. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Имаш кандидат :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

С удоволствие ще те имам предвид. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това синя слива ли е всъщност? Знае ли се сорта, щом е от ЕП?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Не е синя слива. Сортовете бяха три, ще потърся кои бяха, че така и не ги запомних. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Алис, я кажи верно кой е сорта. Аз ще си искам директно от ЕП калеми. Досега мушкато като дете съм присаждала, крайно време е да се прехвърля на нещо друго. Асмата на село бях нарочила тая пролет, аме не си бях в БГ в подходящото време май или забравих .... и аз не помня вече.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От тези ми бяха изпратили калеми, но кой се е прихванал, не знам - Black Amber, TC Sun и Black Diamond. 

Миналата година се роди една слива. 

 

IMG_20180816_101135.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Отивам да чета за тия сортове, та да се спра само на един. И после ще врънкам Таралас за калеми и ще се пробвам и аз. Може пък да успея. Още помня пустото мушкато как му се радвах. Цъфтеше и в бяло, и в червено. Тогава ни учи учителката ни по биология как се прави присаждане. Що ли сега не учат нищо практично в училище??

Тя знаеше всичко от баща си, доколкото помня човека живееше някъде около Елена. Всяка пролет идваше на гости в наше село при дъщеря си и ходеше да облагородява овошки по дворовете. Ясно си спомням кривото му ножче, ликото, с което привръзваше след присаждането, но.... нищо друго не помня. От тогава са минали някакви си само 35-38 години ....

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За пръв път видях присаждане в едно руско шоу. Присадиха с ножица роза и като видях с каква лекота го направиха, си викам ааа, ще се купува ножица. :D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Интересно е да се опита. Мисля, че се разчита на голяма допираща повърхност между вътрешността на калема и дървото. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз от няколко години (може би от 2015 и 2016 г., и повече от 2017 г.) се занимавам с ашладисване. С променлив успех. Започнах с макетен нож и изолирбанд и присадих няколко ябълки на разцеп, после присаждах и мушмули на глог и дюля, някои сливи и кестен върху дъб за проба, малко круши и череши. Последните две години пробвах скоруша и райски ябълки, но с тях нямах успех. Винаги съм го правил пролетно време, понеже лятото никога не съм успявал да се организирам поради други ангажименти.

Тази година също съм предвидил да пробвам някои неща - пак райска ябълка, евентуално боярка, ябълки, джанки и лешници, както и китайска черница, може би още някоя мушмула и череша. Като цяло досега борбата ми е най-вече сякаш с калпави инструменти. Взех си едно евтино ножче за присаждане, но нещо не ми харесва - имам чувството, че с макетен нож преди правех по-хубави срязове. С ножица не съм пробвал. Та щях да питам вие какви инструменти ползвате и от кое сте доволни. За привързване какви материали ползвате също?

През 2018 г. ходих при В. Орешков в Троян и той ми показа неговия метод на присаждане - подобрена копулация с много дълго застъпване. Ползваше едно малко ножче, доста тясно, което каза, че си било кухненско ножче. А за връзване имаше специални ленти - от някогашни опаковки (найлонови) от прясно мляко. Човекът с това се занимава и действа бързо и точно. Остави ми една мострена присадка върху липа за спомен.

Та аз пробвах неговия метод и беше уж добре, но нямах успех. То и подложките трябва да са читави все пак, а моите бяха преместени пролетта дръвчета. Тръгнаха да се развиват не горе на присадката, а на педя и по-долу от нивото на земята.

От това, което съм говорил с приятели, хубавият и надежден инструмент е супер важен. И то не само за скоростта, но въобще, за да стане нещо. Сякаш с ябълките и крушите е най-лесно, но при дървета с по-твърда дървесина си трябва хубав нож. Аз миналата година облагородих една дива круша на четири места на копулация (ще взема да я снимам), цялата ѝ корона, и всичко се хвана. Обаче дървесината беше много твърда и не се усещаше добре на моя нож.

Друго нещо, което бих добавил, е, че разсадниците практикуват тип резитба като за калеми. Т.е. така се подрязва дървото, да прави млади леторасти, а не скъсени клонки и цветни пъпки. При някои стари и неподрязвани дървета е трудно да се намери такъв калем (аз се измъчих с някои джанки - много тънки и къси клончета, че и зелени). А според мен от такива леторасти растежът тръгва по-мощно. Присаждал съм ябълки и от къси клонки, и става, но сякаш слабо и бавно вървят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От ножицата съм доволна, макар че с нея само по-тънички калеми могат да се присадят и то на клончета на дървото. Просто се избират еднакви по дебелина калем и клонче и се щраква с ножицата едното и другото, вмъква се калемът, увива се с изолиранд, а ако е срязан отгоре, замазвам с овощарска замазка. И с нож опитах и се получава. Ножът ми е най-най-обикновен, но трябва да е добре заточен. Има го на снимката с тиквата. Това с подобрената копулация ми се видя ужасно сложно за изпълнение. Иначе на разцеп ми е най-лесно и се хващат. Но съм опитвала само ябълки, круши и сливи. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Поръчах си една китайска ножка от ebay, не от най-евтините, но не и от най-скъпите. За около 30 лв. У нас се продават на подобни пари разни, но има и по сто лева по-реномирани. А за ето тази немска марка казват, че била много добра - правели ножове от повече от 150 години (очевидно има приемственост):

https://www.qualitygardentools.com/product/tina-605-grafting-general-purpose-knife-right-hand/

T605_1405_500x600.jpg

А тука от Германия цените са малко по-добри и може да се види асортиментът:

https://www.dictum.com/en/manufacturer-tina

Иска ли питане, че не са ми по джоба? Ще се заделят пари един ден за такъв инструмент. Това остава за поколенията. Пък онзи китайския уж с японско острие ще го видим, дано дойде... С хубав и надежден инструмент присадките трябва да стават и бързо.

Всъщност за марката чух под едно видео, което Боби беше пуснал във форума - едни холандци професионалисти, които правят по 80 хил. присадки "whip & tongue" на седмица! Изглежда бързо и лесно, професионално. Но всичко е на маса, извадени подложки, а не като мене да залягам в тревата...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

От два дни гледам в Ютуб клипчета с хашладисване. Струва ми се, че ще се справя. Липсва ми само една основа за облагородяване. Предполагам, че все нещо от двугодишните ми овошки няма да ми хареса като плод и ще се пробвам, но това ще зная след първото плододаване. Освен това ми липсва и присадка. На клипчетата един вуйчо се справяше с макетен нож... Та така..Засега нищо... Само мераци.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Можеш да потренираш по къра тая пролет, да си готов за по-натам.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
На 14.09.2019 г. at 10:14, Славянски написа:

Ей това е впечатляващо: http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=97&t=480&start=105#p114635

няма нищо впечатляващо, нарича се присаждане на будна пъпка през лятото, недостатъка е , че не успява да узрее колкото е нужно дървесината и по лесно мръзне в студени зими. Това може да е впечатляващо и да буди възхищение , при всеки, който не се е занимавал с ашладисване. Както и да е, пиша в прав текст , без заобикалки, целия пост в линка е лаишки, дано не съм обидил някой :) . 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 27 минути, almodovar написа:

няма нищо впечатляващо, нарича се присаждане на будна пъпка през лятото, недостатъка е , че не успява да узрее колкото е нужно дървесината и по лесно мръзне в студени зими. Това може да е впечатляващо и да буди възхищение , при всеки, който не се е занимавал с ашладисване. Както и да е, пиша в прав текст , без заобикалки, целия пост в линка е лаишки, дано не съм обидил някой :) . 

плюенето по конкуренцията не е признак за добри търговски практики. получих 2 бадема от вашия разсадник, и двата присадени на спяща пъпка. Единият е присаден на кочан ( подложка?) с диаметър над 5 см. безобразие. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...