Jump to content
Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

almodovar
преди 5 минути, Славянски написа:

Сигурен ли си за това? Защото повечето производители, с които съм комуникирал, ползват кавказка хурма за подложка? Даже не съм чул някой да ползва вирджинка. Може би не съм попадал на достатъчно "големи производители". Имаш ли впечатление от качествата на различните подложки за различни сортове?

Кои са тези производители които ползват кавказката ми е интересно :) , в момента в разсадника имам точно 1900 броя ( имаме и поне 500-600 продадени до днес ), Антон има най малко и той към 1200, общо са 3100 броя ( към днешна дата ), кой бг производител работи с такъв мащаб райска ябълка ?? стана ми интересно :) 

апропо в гърция ползват повече Diospyros lotus, но там работят не повече от 4-5 сорта 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

да, наблюдавал съм и проблеми както с едната , така и с другата, късна несъвместимост, е не чак толкова късна, 2 ра, макс трета година, но не касае комерсиалните сортове, 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ами честно не ме интересуват мащабите, но поне с тези няколко развъдчици, с които съм говорил - ползват кавказка, основно от Южна България. Доколкото съм чел за много от японските сортове кавказката се държи добре, и дори по-добре от вирджинката за някои. Тъй че не ми е интересно да сравняваме бройки и големини, а характеристиките на подложките и защо едни правят избор за една, а други за друга. Има хора, които дори вирджинки присаждат на кавказка, тъй че...

преди 2 минути, almodovar написа:

късна несъвместимост, е не чак толкова късна, 2 ра, макс трета година, но не касае комерсиалните сортове, подложката

При тази несъвместимост присадката изсъхва? А подложката си остава жива, така ли?
На мен примерно ми изсъхнаха две фиданки - една през септември, и една на втората зима. Така и не разбрах причината, но изсъхнаха изцяло. За първата подозирам, че твърде дъждовното време до юли нещо я прецака.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 2 минути, Славянски написа:

Ами честно не ме интересуват мащабите, но поне с тези няколко развъдчици, с които съм говорил - ползват кавказка, основно от Южна България. Доколкото съм чел за много от японските сортове кавказката се държи добре, и дори по-добре от вирджинката за някои. Тъй че не ми е интересно да сравняваме бройки и големини, а характеристиките на подложките и защо едни правят избор за една, а други за друга. Има хора, които дори вирджинки присаждат на кавказка, тъй че...

При тази несъвместимост присадката изсъхва? А подложката си остава жива, така ли?

чети, по лесно е ако си го прочетеш сам, аз не сравнявам, аз отбелязвам факти, които могат да се проверят, говорим за това, че никой не ползва виргинка, е не е никой, цели 3 хиляди дървета се правят годишно, ето ти да четеш за разликите и предимствата на виргинката http://www.hernandorena.com/en/diospyros-virginiana-an-eco-efficient-rootstock-for-kaki/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 6 минути, almodovar написа:

чети, по лесно е ако си го прочетеш сам, аз не сравнявам, аз отбелязвам факти, които могат да се проверят, говорим за това, че никой не ползва виргинка, е не е никой, цели 3 хиляди дървета се правят годишно, ето ти да четеш за разликите и предимствата на виргинката http://www.hernandorena.com/en/diospyros-virginiana-an-eco-efficient-rootstock-for-kaki/

Да, полезна информация. И аз се чудя защо някои не ползват вирджинки, или поне да има различни подложки за различни терени. Примерно, при черешите махалебката е добре за по-сухи терени, но не и влажни като при мене. Бих ползвал за себе си дива череша. Та и при райските ябълки това го има. Вирджинката търпи и голяма почвена влага по-добре от кавказката, освен и варовика в почвата, за което пише в статията.

Но най-много съм се чудил защо слагат вирджинки или хибрид като Россиянка на подложка кавказка райска ябълка? А подложка diospyros kaki няма ли предимства? Какво ползват японците?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar
преди 4 минути, Славянски написа:

 

Но най-много съм се чудил защо слагат вирджинки или хибрид като Россиянка на подложка кавказка райска ябълка? А подложка diospyros kaki няма ли предимства? Какво ползват японците?

Защото достъпа до семена на кавказката е по лесен. Когато започнахме да събираме виргинки в найлонови торби и да изпращаме наляво и надясно на колеги, бързо се разпространи новината, че има бол, има ама ходи ги събирай де. Така много лесно, прати някоя и друга торба, както и да е. Забеляза ли кореновата система на виргинката, дълбока и в същото време голяма част от нея е разпростряна в горния почвен слой, за това не бива да се обработва почвата , малко по горе споделих, най добрата интензивна градина която видях с 5 метрови растения с резитба нещо като вретено... тук си признавам съвсем неизвестна за мен формировка на райска ябълка, а и нямах време да разуча , с една резитба ли постигат това или с две резитби в сезона, но има време, човек се учи доде е жив , та такива ми ти работи

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един въпрос към @almodovar: дали можеш да разпознаеш този сорт райска ябълка?
IMG_20191118_001100.thumb.jpg.8fa787e065b6afaaa19d4f6c0077c770.jpg

Тази в ръката ми тежи 244 грама. Брани са от старо дърво в Петричко, но човекът не знае сорта. Било от Алжир донесено дръвчето навремето. Танинов сорт е. Семки много рядко имало.
IMG_20191118_001640.thumb.jpg.35475e73546f29ab16c55e06baf5ab46.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

кво ще черпиш ??? 

Сорта е 101% Tanenashi, ( Таненаши ). Моля да не се бърка с Хира Таненаши, наричана на доста места неправилно, като Хиро Таненаши. 

Среден по размер ябълка, далеч от средното тегло на Хана Фую и Джаянт Фую от 400 грама, личния ми рекорд е 560 грама :) 

ако имах и напречен разрез в средата щях да съм на 201% сигурен, за това съм само на 101 %

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 23.06.2016 г. at 16:17, Евгени написа:

Моята тази зима измръзна, но изби над подложата. Ще оставя една или две клонки, за да пробвам пак да запазя дървото, но ако и този път не успея най-вероятно и аз ще прекратя опитите.

Докъде я докара райската ви ябълка след още 3 години? Едната моя е почти същата като на снимката, дано не измръзне. Чакам първи плод догодина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Оформих дръвчето с ниска корона. Миналата година събрах около двадесетина ябълки. Тази година в началото на лятото нещо започна да гризе младите листа и вероятно поради това нямаше плодове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ciao Li Min

Вчера си купих ена от била, внос от Испания. Mucho gusto. Досега не бях ял. Ама тука надали стават толкова сладки при запазена твърда консистенция? @Евгени

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Ciao Li Min написа:

Вчера си купих ена от била, внос от Испания. Mucho gusto. Досега не бях ял. Ама тука надали стават толкова сладки при запазена твърда консистенция? @Евгени

О, стават! Нали Гошев беше пуснал едно видео, в което бели ябълки и яде една безтанинова? Но при теб ще е доста студено за безтанинова най-вероятно. Те издържат до -18 по спецификация. Тази най-вероятно е сорт rojo brillante (основно този гледат испанците). Освен някъде на завет пред фасада на къща.

Сорт Джайънт Фую е без стипчивина и един мъж го отглежда успешно в Дряново.

Аз имам при мен сорт Хиакуме, който също се води безтанинов - но това е експериментално. Два пъти го местих, мръзна и е доста малко дръвчето. Но съм го увил за зимата. Пол в Шипка също го има от другата страна на Балкана.

Въпреки всичко аз основно разчитам на вирджинки и хибриди. Щото при под минус 20 и не се знае с японските какво ще стане. Хубавото е, че мястото ми е слънчево поне и сланите не са толкова яки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ciao Li Min

Пак отговарям на въпроси, които не са зададени до мен...такъв съм си. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Опс, нещо не обърнах внимание. Хайде дано се изкаже и Евгени. А ти защо питаш само него?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ciao Li Min

Защото атмосферните условия на мястото му са сходни с тези при мен. Още нещо искаш ли да знаеш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

днес скъсах последната ябълка от едно 3,4 годишно дръвче Джиро, беше тамън за ядене, така, че Джирото при по топли зими си откарва безпроблемно до това време... само за протокола де ..

Апропо: не беше нищо особено, обикнвенно джиро, захар да, аромати никакви :):):) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Отговор в темата...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...