Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

alys

Последната идея е да се търсят праханови гъби, които се захващат по долната част на ствола на дърво, което е компрометирано по някакъв начин - счупено, отрязано. Моите ги намерих по джанки в изоставен двор. Има много, просто човек трябва да се огледа наоколо. Но по здрави дървета едва ли ще се намерят. Триходермата е върху тези гъби, но е в спяща форма, така да се каже. Като се сложат гъбите в найлонов плик, триходермата се събужда и първо се вижда бял налеп, после зелен. Това е нашата триходерма, която можем да ползваме за градината. Преди да се сложат в плик, може да се поизмият с преварена вода. Триходермата е вкоренена, така че няма опасност да я махнете. Моите изглеждат така:

IMG_20200308_131419.thumb.jpg.6e56da22fcfd5c484f91bbe3f13af969.jpgIMG_20200308_131455.thumb.jpg.92b8d5b93dc40117e212af2e5163d1b2.jpg

Докато ви потрябва триходермата, но виждате, че е позеленяла, може да се изстъргва или измива в преварена вода. Към този разтвор с триходерма, добавете течен тор за цветя, примерно, според инструкциите на шишенцето и захар, съхранявайте на хладно - мазе, хладилник. Когато ви потрябва, разтваряте триходерма във вода, прецеждате, за да не се запуши пръскачката и пръскате или поливате растенията. 

Редактирано от alys

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

ОК, 3 практични въпроса.

  • В момента не ми трябва триходерма и няма да ми потрябва още 3 месеца. Това пликче с бучка в него, къде и как да го съхранявам?
  • Когато дойде време да я ползвам, от тази бучка да кажем я премивам във вода и поизстъргвам. В колко литра вода да я премия? Тази вода да я разреждам ли с още вода? Колко площ мога да напръскам с тази вода, облива ли се, или леко?
  • Тъй като подозирам, че това количество, което имам, няма да стигне и за 10 корена домати да се пръснат, как да я размножа? Може ли да се прави това с житото, описано по-горе? Примерно сварявам ориз или жито, слагам бучката в житото и чакам да позеленее и после нещо си?

Мерси :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Много точни въпроси. Обаче нямам точен отговор. За размножаването сигурно ще стане, но с жито още не съм пробвала, предвид колко много гъбки има по дърветата, не е мотивиращо. Опитах на течна среда и засега не съм сигурна, дали се получава. Държи се малко по друг начин. Става една мадуза, сега гледам, че се опитва да зарасте както другата, но пък има кремави петна, което не ми харесва. Ако триходермата се справи и стане зелена, ще имам отговор на повече въпроси. 
Можеш да оставиш гъбата дори извън плика, щом няма да ти трябва. В момента, в който ти потрябва, по-точно няколко дни преди това, можеш да я сложиш в плик, да има малко влага и след това тя ще си позеленее. Идеята на гъбите е точно тази да не се занимаваме с жито и подобни, защото се иска много добра стерилизация, за да се получат нещата. А триходермата започвам да я ползвам още когато рътя или просто посявам семената. Няма някаква точна доза за това каква концентрация да е разтворът. Според наученото, ако е размножена на жито, 2 супени лъжици до половин чаша се ползват в 10 л вода. Колко триходерма може да има в 2 супени лъжици жито, ами не е много. Та всичко е на око. 
Ако искате триходерма от двата вида Харцианум и Вериде, имам размножена на течна среда. Сега чашките стоят на студено, в пристройката на къщата. После ще прехвърля каймака с триходерма в пликчета и в камерата на хладилника. Нищо ѝ няма след замразяване. 

Сега в движение се сещам, че може и това да направиш - да сложиш гъбата в плик и да замразиш. :) 

Полива се и се пръска толкова, колкото би пръскал с химия, тоест нормално. Нито много, нито малко. Пръска се през десетина дни, може и през месец, зависи каква е годината, дали е влажна, дали има опасност от мана. И аз се уча. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Подсказаха ми да търся по върбите праханки. Пред един блок в София на върбата снимах. 

IMG_20200311_095808.jpg

IMG_20200311_095759.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ако не искат да се покриват с триходерма, може да се заразят принудително. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Въх, колкоз много такива гъби отидоха зян от градината на вилата. Алис, по-рано трябваше да ги покажеш тия снимки. Аз като чуя за развъждане на гъби и го отнасям в графата математически анализ, 3та част и автоматично прескачах написаното. Двете части мат. анализ ми бяха предостатъчни в университета.

Ама съм грешала.... жалко. Ще се поправям.... 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Ето още снимки. От първото дърво съм си взимала и затова са останали частично.

IMG_20200312_131154.thumb.jpg.7f8649c657be34cf83ca4570fbea87a2.jpg

IMG_20200312_132435.thumb.jpg.5a1522c425b33ee53bf8ac5c50ba355c.jpg

А ето тук, ръждивият налеп е предполагаема трентополия. Това е водорасло, подобно на хлорела. Ще видим дали е то или е просто нещо друго. 

 

IMG_20200312_130148.jpg

IMG_20200312_130355.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Да си покажа развиващата се дива триходерма от праханките в течна хранителна среда. Доста време чаках. Предполагам, че температурата е причина. Може и това, че не съм се стремила да отделя чиста култура. Изчегъртах малко от праханките и я сложих във вода, течен тор, мед и картофено нишесте. От 28 февруари е пробата. Надявам се цялата площ да стане зелена. От нетърпение два пъти добавях още триходерма, та коя е проработила, не се знае, важното е, че е от дивата. :D 

IMG_20200312_220400.thumb.jpg.7515a395a8c6e3eeaea93f8d0bc023c6.jpg

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Само едно инфо от Цветарския - ще ползваме само триходерма Вериде и Харцианум, а тази от праханките нещо не ще да се размножава и ще я изоставим. Или, ако се размножава, то е много трудно за домашни условия. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Запазила съм си от миналогодишното жито от @alys с харцианум и вериде. Едната снимка е на описаните в дневника ми действия.

IMG_20200415_172216.thumb.jpg.186d6d86c4b07fbfe73a6891b7e2213c.jpg

Към днешна дата веридето не дава съществени признаци на живот

IMG_20200415_171945.thumb.jpg.0a7525e914af6cc88e7628675379c8f0.jpg

Харцианумът май ще се развие

IMG_20200415_171937.thumb.jpg.2ed38273bb98ee8383369e1792e5f17b.jpg

В буркана с течността се вижда добре развита еко система. Явно не става ясно в края на текста в дневника - в буркана съм смесила зрънцата от двата вида триходерма, т.е. тук са смесени. Дали са се развили и двата вида ... Божа работа.

IMG_20200415_171519.thumb.jpg.401b1eb5b19b524040558cbd5efcc28d.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

А в буркана каква триходерма е? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 3 минути, alys написа:

А в буркана каква триходерма е? 

Явно не става ясно - в края на страницата съм написала, че съм смесила двата вида зрънца, т.е. двата вида триходерма са в течността.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

А, супер, поне едната работи. :) И сега от този каймак задължително си сложи във фризер, камера, да се замрази, а с някаква малка част направи ново размножаване. Супер е в буркана!!! Можеш още малко да го изчакаш да пусне и спори.

Извинявам се, но бях навън и не бях прочела записките ти. Иначе е ясно. :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Нещо не съм привърженик на замразяването, по-скоро ще я изсуша. А и както е видно, сушената от миналата година се събуди успешно. Сега чакам да видя какво ще се получи в бурканите с житото, защото както описах по-горе, не го попарих в микровълновата, а само с вряла вода. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

При мене точно замразената добре се размножава. Но щом си успяла да събудиш изсушената, значи е имало спори. Не, че много разбирам, но опитите ми да размножа сушена, бяха безуспешни. Сложила съм от оригиналните пакетчета триходерма да се размножава в течна хранителна среда. Също и от замразена. Нещо прекалено дълго стояха чашките с триходерма на студено, а трябваше да ги замразя. Вече ще знам. Сигурно са замърсени или са мутирали, откъде да ги знам, но се наложи да започна отначало, така да се каже. Нищо, де, ще стане работата. :)

След доста изписани страници забелязах, че триходерма пиша с правописна грешка. Ру сигурно е забелязал, ама си трае. Правилно е да се пише Trichoderma. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
luchi92

 Здравейте с Триходермата. До къде стигнахте. Искам и аз да се включа в изпитанията  :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От чата: 

Ще чакам, @Боби Димитров, да го получиш (Био Хийл) и ако не ти представлява проблем, зареди една чашка с водна хранителна среда. Сипваш преварена вода, на върха на ножа от препарата, една чаена лъжичка някакво нишесте, половин лъжичка мед и ако имаш някакъв течен тор за цветя, половин чаена лъжичка. Захлупваш със салфетка с ластиче и го оставяш за няколко дни. В зависимост от това какво ще се появи на повърхността, ще можеш да си направиш извод дали този препарат наистина има триходерма.

Бях писала чаена лъжичка от препарата, но се обърках, че е течно, а то сигурно е на прах.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тъй, днес-утре ще направя пробата - дойде пликчето. Вътре е черен прах, лепкав един такъв. Тъй като нямам нишесте, ще ползвам вода от сварени фузили, по съвет на Алис. Течен тор (и какъвто и да е друг всъщност) - нямам. Така че ще е вода от макарони, малко препарат и захар. Подозирам, че медът може да действа антигъбено или антибактериално. Но може да сложа и с мед едно. На сянка или на слънце трябва да седи? В стая или вън (вън вечер е студено, снощи 14 градуса).

Въпросът е какво трябва да се появи на повърхността?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Сложи мъничко сол, за идеята, щом нямаш тор. Медът си действа перфектно, доста по-добре е от захарта. Със захарта влизали разни нежелани плесени или други подобни (не им разбирам много как се наричат). Ако е захар, превари с водата. Разбира се, че може да се опитат нааай-различни варианти. Трябва да е на светло, но не на пряко слънце и по възможност вкъщи. Ако имате притеснения, може и навън, просто ще се забави процесът. Температурата, при която се развиват най-добре е около 25 градуса. На повърхността трябва да се появи бяло нещо - мицел, който сравнително бързо ще започне да позеленява. Първоначално във водата може да се забележи плуваща паяжинка, което е началната форма на мицела. Всъщност, като е тъмен прахът, не знам какво ще се вижда в течността. Ще чакаме да видим какво ще се появи на повърхността. Ако има зелени островчета, значи в препарата има триходерма. Възможно е да има и други цветове. 
Вчера сварих жито (грухана пшеница) до степен да е като гумено. После хубаво изцедих, дори малко изсуших във фурната. Просто зрънцата да не се слепват. Добавих на око малко разтвор на триходерма и завих със салфетка (от кухненско руло). Отделно във водата, в която варих житото, добавих малко течен тор и триходерма. Като трети вариант преварих малко вода, добавих шипка сол, малко захар, после като се охлади напълно, добавих малко течен тор и разтвор на триходерма. Като ще се занимавам, поне да са няколко варианта. А и на някого може да се стори интересно и да реши да пробва. Същите опити могат да се направят с поливерзума. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване