Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Славянски

Реших да пусна тема, която да посветим на това плодно дърво. Не са съвсем забравени, даже въобще. У нас се гледат често и се срещат по разсадниците. Даже съм чувал, че в Странджа се срещали диви. Моят дядо присаждаше мушмули върху дюля и винаги сме имали такова дърво. Малко плодове остават за бране през зимата без да се съсипят. Миналата година на баба ми (дядо ми почина преди години) мушмулата я брах в края на декември. Всяка година е отрупана. Като повечето мушмули, които съм виждал.

Интересно, че има различни сортове. В последно време забелязвам, че предлагат сорт без семки. Ето на този сайт можете да прочетете за различни европейски сортове:

http://cornusmas.eu/catalogue/medlar

Аз лично в селото, където пребивавам, съм намерил/видял мушмули на три, даже четири, места, две от които запуснати. От едната миналата зима си отядох. Ниска и хубаво разклонена, можеш да стигнеш почти всички плодове по върховете на клонките. Видяха ми се киселки обаче. Оказа се, че втората е малко по-едра и сладка, като тази на баба ми, която също бях запомнил като сладка, без кисела жилка.

Ами и двете са приятни. Та аз не губих време и мушмулата беше едно първите дървета, които се пробвах да завъдя със калеми. Пробвах преди три години върху дюля и глог и имах две успешни присадки върху глога, на следващата година още една-две пак от сладката мушмула, на по-следващата и върху дюля и глог с калеми взети от баба ми. Поне глогове наоколо има и растенията се развиват доста бързо при вече установена и мощна коренова система. Даже едната на третата година растеж от присаждането има 3 плода. Догодина чакам добра реколта и от трите. От по-киселата не съм пробвал да присаждам (тя сякаш е и по-дребна), но я открих чак миналата зима.

Казват, че едно време овчарите облагородявали глогове по полето на мушмули, за да имат на разположение хубав плод. Не че и глогът не става, но къде по-вкусни са мушмулите!

Ще видя да снимам дръвчетата преди да им опадат листата. Понеже не са защитени, съм им забол глогови клонки "в пазвата" да ги пазят от сърните. Хубаво, че кози наоколо няма, или почти няма, и бели няма. Интересно също, че едната мушмулка, която е двегодишна стана по-голяма и силна от една от тригодишните.

Хайде да завърша и с един видеорепортаж:
https://www.bnt.bg/bg/a/prirodna-apteka-mushmulata

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Нее, не са забравени! :) 

Този месец като си отида при нашите, ще си откопая мушмулата, която ми е приготвил татко (трябваше още миналата година, ама не й бях приготвила място - и сега не съм де). Сорт неизвестен.

Редактирано от Миленка
@Боби Димитров ме изхваща, че още спя и съм писала смокиня вместо мушмула
 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Как гледа невинно да отклони темата :) Първо пише и после чете Миленка. Иначе и смокинката не пречи. Пък мушмула ако ти трябва, не изисква много място, върху глог добре се присажда, и даже сянка търпи.

ПП: А онези скъпари от линка по-горе какви сортове предлагат! После се загледах, че е сайта на същия разсадник, на който бях попаднал преди време. Но имат редки неща и държат цени по 25 лв. на малка мушмулка без транспорта (от Полша мисля).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

Имам две плододаващи мушмули , аз съм си ги присаждал с калеми от Julian Geyer от Грац - Австрия, до колкото помня, много вкусни, едри, много родовити. Тази година им е втора, държа ги в контейнери и са отрупани с плод, но естествено не е едър ( все пак са в саксии и не съм им давал храна ) , както и да е, ще му пиша да ми каже сорта и пролетта ще направя десетина дръвчета от тях, така, че ако някой иска , да се знае. Добре, че се подсетих с тази тема, даже сега ще му пиша, все пак е още рано

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

мдааа, получих следния отговор... either Russian giant or Szentesi rosa. ....иии по метода на изключването, понеже въобще не ми се чини да е някакъв гигант, остава втория сорт, а сега да видим какъв е тоз сорт :) ..... намерих почти никакво инфо :) , освен че е унгарски сорт и до там, ако нямой намери по подробно инфо за сорта да свирка 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
almodovar

май си водя монолог, обаче много се надъхвам, когато чичко гугъл ми покаже пътя http://gradus.kefo.hu/archive/2016-1/2016_1_AGR_011_Peto.pdf , ще се окаже добър сорт :) 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Тази година купих от Женския пазар и засадих мушмула. Нямам представа от сортове. Дори смътно си спомням вкуса. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ако има хубав връх да го скъсяваш, можеш да пробваш напролет да облагородиш някое глогче наоколо. Лесно се прихващат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

То е отрязано вече, ще го имам предвид по-нататък. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Можеш да го резнеш февруари, или ако вече си го резнала, да го съхраняваш като калем през зимата да не изсъхне.

Поне имаме глогове наоколо. Не е като при една американка, дето я бях чел в един форум, която поръчвала три последователни пъти семена от глог и нищо и не ѝ поникнало. Не успяла да завъди тая "екзотика".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Резнаха го още при покупката, не е високо, така че ще е в бъдеще. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Исках само да покажа едната мушмула, която присадих върху глог през пролетта на 2018 г., колко голяма е станала. Първоначално я пробвах година по-рано, под кора, че беше дебеличък глогът, но не хвана. Същевременно две други бяха сполучливи, и едната дори има плод. Само че тя е в дивото. А тази покара нов растеж и имах добра основа на втората година. Ето го резултатът след два сезона развитие:
IMG_20191130_140245.thumb.jpg.4a1c593d35902117e6aaabcdbc3d7573.jpg

Присадките са две понеже глогът имаше две основни стъбла. Реших да ги оставя и двете и съм ги раздалечил с тънка летвичка (нещо от рода на 7 х 25 х 300 мм) с V-образен зарез, за да се захване върху стъблото. Надявам се след този мощен растеж и двете години догодина да цъфне за пръв път. Едната тригодишна е на около 7-8 метра от тази и расте доста по-слабо от нея. А не е торена, почти не е и поливана, да не кажа хич. Но ползва кореновата система на глога. А един комшия си сложи купешка мушмулка, която расте две години и май няма и метър и двайсет - дребно и хилаво дръвче!

Да живеят глоговете!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

2oMowgWn2Iqft7-kX0J-C3eIYXk_1NhBc2IsVARS

Снимката е на мушмула в двора на комшиите, почти на ограда. Ашладисана е на глог, не помни човека точно кога, но по негови думи, 5-8 години.

Нашата мушмула е на 5 години, но е в лошо състояние, защото първо я настъпа леко 18 тонен верижен багер, после я пасе агне (или беше обратно), една година без вода е била, изкара второ успоредно стъбло (което някой ден ще махна ако не реша да я направя близнак), измръзна новия прираст една зима, ама все пак добута до 150 см и има "корона" около 50 см макс :D Оня ден набрахме 30тина мушмула от нея, което е супер, защото лани се беше разпъпила супер рано и сланата я попари, неочаквано за мушмула...  Снимка нямам, но може да се види на обзорните ми клипове, този за овощната градина, в началото.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз миналата зима си брах мушмули в един запустял имот, беше отрупана като по-горе и доста ниска - почти всичко можеше да се стигне. Обаче тая година гледам има по-малко плодове и все по високите клони. Имам съмнения, че нещо я е брало. Имаше и нападали по земята, а те по принцип не падат. Дали мечката не е ходила или сърните? Съмнява ме да не е завързало нищо по ниските клонки?

И наистина ако няма да минаваш под нея, много е удобно да е ниско-разклонена мушмулата. Миналата зима имаше -13 в началото на декември и след това си отядох, нищо им нямаше. Всичките бяха готови.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Евелина повдигна в чата въпроса за потенциални проблеми с присаждането на мушмула върху глог след известно време и пусна ето тази снимка:

Виждате как присадката има по-бърз растеж от подложката и се получава това несъответствие в размера.

Цитат

Евелина: Глогът расте по-бавно от мушмулата и тя се "изтумбва" отгоре. Един стар човек, който присажда, каза, че трябвало да се правят надлъжни разрези на глога, надолу от мястото на присаждане.. не запомних добре. То това всъщност би станало проблем след много години, а дотогава човек ще си бере мушмули на воля.

И аз съм забелязал, че и двете дървета в селото, които знам, видимо са на собствен корен - не виждам глогови или дюлеви издънки от корена, а и кората си изглежда същата до долу. Което ме навежда на мисълта, че или не са присадки, или мястото на присаждане е заровено в земята и мушмулата си пуска свои корени.

Аз винаги съм си мислил, че мушмула трябва да се присажда - не може на свой корен. Моят дядо, който от години не е между живите, присаждаше успешно мушмули върху дюля. Но си нямам идея колко високо и дали е заравял присадката в пръстта. Не съм чувал някой да сее мушмули от семена (аз самият колко съм изплюл по двора и досега никога не съм виждал покарал семенак). Но се оказва, че можело да се развъди и с "air layering" (въздушни отводки) и да стане на собствен корен, но ставала по-голямо дърво, докато подложка от дюля или глог ѝ смалявали размера. Ето това е дискусията, на която попаднах:

permies.com: I improperly planted my Medlar tree - how to bury the graft?

Цитат

"Medlar differs from other fruit trees in the way it is planted. For most fruit trees, it is recommended that you make sure the graft union stays well above the soil line. Medlar is the opposite. The union between the medlar and the rootstock is weak. Once the new graft has healed, plant your tree with the graft union below the soil line. Both the rootstock and the medlar will root and provide good support for the tree."

„Мушмулата се различава от другите овощни дървета по начина на засаждане. За повечето овощни дървета се препоръчва да се уверите, че съединението на присадката остава много над линията на почвата. При мушмулата е обратното. Съюзът между нея и подложката е слаб. След като новата присадка заздравее, засадете дървото с присадката под линията на почвата. И подложката, и мушмулата ще пуснат корени и ще осигурят добра опора за дървото."

И наистина снимката на @Евелина потвърждава, че има проблеми след години - дървото не изглежда лицеприятно. Интересно би било да се вземе информация от човека и да се види какви мерки могат да се вземат овреме.

Моите присадки върху глог всички са достатъчно високо, че да не може да се заровят. Но и идеята беше да се използва развитата коренова система на вече развити глогове и да се даде бърз старт на фиданките, а не да се местят. Но да не се окаже, че ще е по-добре да се присажда върху младо глогче и да се вкопава. А и не съм чувал по разсадниците да предлагат мушмула на собствен корен.

При мен и в момента местата на присадките са доста тумбести (след три и респективно две години). Трябва пак да ги прегледам. Но тези стари мушмули в селото ме впечатляват. Едната изкарва сигурно пет близнака от земята и всичките са си плододаващи клони мушмула.

@Боби Димитров, можеш ли да снимаш как изглежда мястото на ашладисването на онази мушмула на оградата на твоя комшия?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Eто тази мушмула със сигурност не е присаждана на глог, дюля или на каквото и да е било. Откопах си една издънка от мушмулата в двора и я засадих преди 3-4 години на Княжево и вече ражда.

https://photos.google.com/share/AF1QipPyKLRR3l_6ANDdnKwEcV_aomORo3le_BIbdPgo7q2TeH9FUzlqXbqYoeG7lCqiyQ/photo/AF1QipNwE0m8dnthlMGGYu46e6-nu5QGxv1eXWWUnLVP?key=YUxrSzFWb3FhOFc3eWpiZ2xqSWh3WHhMU3JLVkhR

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Ру® написа:

Eто тази мушмула със сигурност не е присаждана на глог, дюля или на каквото и да е било. Откопах си една издънка от мушмулата в двора и я засадих преди 3-4 години на Княжево и вече ражда.

Ами най-вероятно затова се препоръчва да се вкопае присадката, за да може да си е на собствен корен. Ако мушмулата ти е присадена по-нагоре обаче, няма как да е на собствен корен и няма издънки. Остават вариантите с присаждане и отводки. Аз доскоро не бях виждал мушмула да пуска издънки - нито при единия ми дядо, нито при другия, то издънки имаше, но дюлеви и сме ги махали. Даже на най-младото дръвче на селото на майка ми, което дядо ми беше ашладисвал - от което съм брал и мушмули - преди години беше изкарало доста дюлеви издънки. И аз - толкова ми е бил акълът - реших да оставя и дюля, понеже дюля нямахме, и с времето дюлевите леторасти убиха мушмулата и сега този храст е изцяло дюлев.

Може би ще пробвам при това положение идната година да направя още присадки на съвсем млади глогове (или на такива рязани/косени до земята) и да ги посадя по-дълбоко, или варианта с въздушна отводка. Пó ми харесва да си е на собствен корен дървото, ако може. А със семките въобще не знам какво се получава?! Един англичанин гледах, че продаваше!

@Боби Димитров, чел съм, че в Странджанско имало диви мушмули. Вярно ли е? Нали си от тоя край? И как се размножават?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Според мен няма значение дали присадката е вкопана в земята. С татко разровихме да разгледаме присадката на неговата мушмула. Подложката е глог. Съвсем ясно се вижда, че подложката от глог расте по-бавно, а мушмулената присадка по-бързо. 

IMG_20191224_132341.thumb.jpg.8c9f65227d93c32bb716e3f11e0cea34.jpg

При крушата също наблюдаваме различно развитие на подложка и присадка. За подложка е ползвал дива круша, която е извадил от гората. Подложката расте по-бързо. 

IMG_20191224_132743.thumb.jpg.106b2c79a7c2887605b77756a6d59a39.jpg

При ябълката е същото: подложка дива ябълка-киселица се развива по-бързо от присадката, макар, че тук разликата не е толкова ясно изразена. 

IMG_20191224_132928.thumb.jpg.71cbf26ce69f1af94e6949e1e4831de9.jpg

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 32 минути, Миленка написа:

При ябълката е същото: подложка дива ябълка-киселица се развива по-бързо от присадката, макар, че тук разликата не е толкова ясно изразена. 

А възможно ли е при времето на ашладисване подложката да е била доста по-дебела от калема? При мен при повечето ябълки много трудно се вижда къде е било присаждането, а на някои (като "петровката)" въобще не личи да има присадка. Дебелината е еднаква, тук-там има по някоя издайна трапчинка или разлика в кората от определена височина. А имаше една ябълка, която изглеждаше да е присаждана върху круша. Е, тя изсъхна внезапно една пролет преди 3-4 години - голямо дърво, но съхнеше и не се държеше добре въпреки резитбите.

Ще снимам и аз тия присадки на мушмулите преди да е паднал снегът.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Не е възможно да е имало разлика в дебелината на подложката и присадката. Когато ме е учил как да ашладисвам, татко винаги е наблягал, че трябва да са еднакви, така че няма начин той да не го е спазил. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване