Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Tedy

Здравейте ... мога да пиша само от местоработата ми , там ми е запомнило паролата и ...

та

Оряшковите селекции са семенно размножени японски дюли от Chaenomeles sp. с голяма част от гените в тях на Ch. japonica (Ch. maulej "таксономично остаряло").

Скоро ще качат цялата ми дисертация... не е нещо особено , но си е доста събран труд като информация. слагам линк към авторефертата ми (отново се извинявам , че може да е много по- добре обяснено и направено , но към този момент толкова си можех.) Дюлята е разпространена в България много преди Оряшков да се сети за нея главно като декоративно растение. Освен него заедно са работили с проф. Мондешка (Светъл й път) и тя също внася семена от Беларуската ботаническа градина. и двамата по неясни за мен причини го наричат планински лимон - нищо общо нито с едното, нито с другото име... ето и видовете и подвидовете. Накратко е "манджа с гозде" - опита да бъдат определени с абсолютна точност до вид или хибрид, затова има предложения да се запази родовото име и след него сорта...

https://www.academia.edu/31855356/АВТОРЕФЕРАТ_on_line_2016_03_03_2016_

До понеделник (тогава отново само мога да чета без да пиша ;-) )

Относно лимонадата - определено трябва да се поизчака малко , за да извлече повечко сок (или направо да се разбива с мед, захар и много малко вода - и после се разрежда на вкус ;-) )

За сега пожелавам спорни слънчеви дни от мен!

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз направих днес нова лимонада след 15 часа киснене. Само че водата беше малко на око и дойде литър и двеста с плода. Пак блендиране, прецеждане и мед. Дойде малко по-малко сладко. На вкус ми е трудно да преценя дали е по-силно. Трябваше да направя двете едновременно. Бих добавил на това количество водя още една по-малка дюлка. Но е приятно и при по-голяма реколта бих правил по-често.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@Tedy ако искаш да асистирам с паролата - да ти я сменя на нещо просто и после ти си я подмени на каквото искаш, ама да го запомниш и за домашния комп ;) 

@Славянски аз като правя обикновена лимонада (от лимони), в 5 литров стъклен буркан слагам целия сок от 5-10 лимона (според размера им, 10 ако са от тия ситните) + 2-3 от тях нарязани на парчета след изцеждането, ест био и измити. Добавям и 3-4 стръка мента, цели. Това са реално 20 чаши лимонада по 250 мл. Добавям и 200 грама мед, ако е за децата, може и 100, ако е само за нас. Това нещо го правя от вечерта и се пие следващия ден на обяд. 

Та пиша това с идеята, че 1 дюлка може и да идва малко ;) Аз съм ги ползвал само за чай и само сушени, но си слагам резени като от 1 дюлка за 1 голяма чаша чай (350 мл) и пак нещо не ми достига, та посягам и към добавки :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

На чай една дюлка е за някъде 500 мл вода за моя вкус. Но сокът е по-силен. Може би 750-1000 мл общо количество с водата е оптимално. Но ако имаш много дюли, може и по-концентрирано.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Трябва ли да покрия с нещо японските дюли (семеначетата)? Или примерно да им сложа по един пръстен от туба от минерална вода? Като знам, че не съм покривала нито борчета, нито бодливия лимон, малко се чудя дюлките дали имат нужда.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

По-скоро може да ги счупи снегът при прегъване. Имах тоя проблем с някои от френските. Ако са узрели клонките, няма да има проблем според мен. Не са ми мръзнали.

То това от моето семе ли беше? Имат ли листа още? Че се опитвам да се сетя от кой вид бяха.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Не знам от кого са семената. От срещата са. 

 

 

IMG_20201129_135932.jpg

Редактирано от alys

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Като гледам листата и факта, че не са опадали - мисля, че е от тъмнорозовата, не от Орешковите. Орешковите са със по-овални и по-дребни листа:

IMG_20201129_173334.thumb.jpg.b9b358a638a4520915eb24fd3e075d18.jpgА това са другите:

Photo0196.thumb.jpg.ea61959ed36d2ee8f851b0b10990b522.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Семената на срещата бяха микс от плодове от 2 растения, едното до офиса близо, другото от Любо, близо до тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ами може. Но по мой спомен и аз бях пратил пакетче със семена. Мисля малко ziplock пликче и пишеше "японска дюля". Ако не са били от него, значи са от вашите с Любо. Листата са подобни на моите розовите.

@Боби Димитров ще видя по-скоро да ти пратя от дюлите, докато са по-пресни, да можеш да сравниш вкуса с тези, които си опитвал, доколкото е възможно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy
преди 20 часа, alys написа:

Трябва ли да покрия с нещо японските дюли (семеначетата)? Или примерно да им сложа по един пръстен от туба от минерална вода? Като знам, че не съм покривала нито борчета, нито бодливия лимон, малко се чудя дюлките дали имат нужда.

Няма никаква нужда от покриване, нито студът им пречи, нито снегът. Изключително устойчиво растение. Имам едно , което няколко години дори цъфтеше по Нова година

 

На 27.11.2020 г. at 23:16, Боби Димитров написа:

@Tedy ако искаш да асистирам с паролата - да ти я сменя на нещо просто и после ти си я подмени на каквото искаш, ама да го запомниш и за домашния комп ;) 

@Славянски аз като правя обикновена лимонада (от лимони), в 5 литров стъклен буркан слагам целия сок от 5-10 лимона (според размера им, 10 ако са от тия ситните) + 2-3 от тях нарязани на парчета след изцеждането, ест био и измити. Добавям и 3-4 стръка мента, цели. Това са реално 20 чаши лимонада по 250 мл. Добавям и 200 грама мед, ако е за децата, може и 100, ако е само за нас. Това нещо го правя от вечерта и се пие следващия ден на обяд. 

Та пиша това с идеята, че 1 дюлка може и да идва малко ;) Аз съм ги ползвал само за чай и само сушени, но си слагам резени като от 1 дюлка за 1 голяма чаша чай (350 мл) и пак нещо не ми достига, та посягам и към добавки :) 

Може, няма да откажа ;-)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Теди, продавате ли фиданки при вас? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Tedy
преди 1 минута, Димо 33 написа:

Теди, продавате ли фиданки при вас? 

Мисля , че да!  Но проверете дали са останали  в Гората Бг - раздаваха ги безплатно и пак са от Ch. japonica.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

На сайта на института, страницата с продуктите още не работи, та не се знае продават ли или какво. 

В другият сайт нищо не разбрах, освен общата информация.

Добре, а бихте ли ми препоръчали сортове, които си пасват с опрашването, да имат що- годе приятен вкус и еднаква височина (евентуално, че ги глася за жив плет). :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Орешков би трябвало да продава. Имаше в олх и една обява за планински лимон от Луковит. То и моя милост има някакви, но не много големи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov
преди 14 минути, Славянски написа:

Орешков би трябвало да продава. Имаше в олх и една обява за планински лимон от Луковит. То и моя милост има някакви, но не много големи.

Питах на сайта на Орешков дали предлага семена/растения и сега чакам отговор.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Ivaylo Bogomilov написа:

Питах на сайта на Орешков дали предлага семена/растения и сега чакам отговор.

Най-добре звънни по телефона. Мисля, че е публикуван. Той по принцип записва заявки, но сега с тоя сняг и студ едва ли ще пращат. Семена не знам да предлага. При него растенията са може би хиляди.

Институтът в Троян също трябва да предлага, но там май трябва на място да се ходи. По-тромава организация. Теди да каже.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Напролет мога да мина през Троян, не е проблем. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ние така ги взехме на място, с предварително обаждане. Само че беше есента. Той почва да цъфти през март, та най-добре да е преди това, въпреки че Теди каза, че и след цъфтеж става пресаждането. Но едва ли е оптимално. @Александър Ал какво направи с неговите с лошите корени?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 33 минути, Славянски написа:

Ние така ги взехме на място, с предварително обаждане. Само че беше есента. Той почва да цъфти през март, та най-добре да е преди това, въпреки че Теди каза, че и след цъфтеж става пресаждането. Но едва ли е оптимално. @Александър Ал какво направи с неговите с лошите корени?

Изгубих ги в буренака.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване