Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Стари сортове ябълки

Recommended Posts

Астрала
Отговорено (Редактирано)

Устойчивост на старите сортове. 

Снимките не са с много добро качество.

IMG_20240107_123137.jpg

IMG_20240107_123418.jpg

IMG_20240107_143217.jpg

Редактирано от Астрала
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

IMG_20240107_191057.jpg

IMG_20240107_191148.jpg

IMG_20240107_191126.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

От коя книга са текстовете?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
Отговорено (Редактирано)
преди 3 часа, Славянски написа:

От коя книга са текстовете?

Българска помология - Том 1. 

Много разновидности сме докарали след освобождението, още един сорт - Бауманова Ренета. 

 

IMG_20240107_202103.jpg

IMG_20240107_202030.jpg

IMG_20240107_202237.jpg

IMG_20240107_202041.jpg

Реална снимка на сорта. https://www.kohaplant.sk/2009030041-baumannova-reneta

j - baumanova reneta.jpeg

Редактирано от Астрала
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Циганка, стар български сорт с неизвестен произход.

IMG_20240108_032832.jpg

IMG_20240108_040355.jpg

IMG_20240108_040432.jpg

IMG_20240108_040458.jpg

  • Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Карастоянка е може би последният сорт, който заслужава внимание.

IMG_20240108_031234.jpg

IMG_20240108_031339.jpg

IMG_20240108_031308.jpg

IMG_20240108_031300.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тая "Циганка" прилича на сорта, който съм описал под #14. Ние мисля и с @Евелина и @Миленка® я бяхме коментирали. И описанието много отговаря, и формата на дървото. Обаче са по-скоро едри, не са дребни при прераждане сравнени с някои от другите сортове.

Тази Помология е ценна книга, и благодаря, @Астрала, за сниманата и качена информация. При идентификация може да бъде полезна. А ти калеми от Карастоянка можеш ли да пратиш?

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Двата тома на помологията ги има от няколко години онлайн:

https://drive.google.com/file/d/1OD0Wku2qNJfqzwUj-KRqJoONOPFOL8ho/view

https://drive.google.com/file/d/1SntO9rPcucKiN6SE5xpXeJ1VSh4Tzr88/view

  • Харесвам 1
  • Мерси 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
Отговорено (Редактирано)

Славянски, не бях те забравил, но взимането на калеми се оказа трудна работа, говорих с човека който има стари дървета, но си остана само едното добре. Съжалявам, че те подведох така. 

Твоите ябълки са много редки сортове с голяма история, ще е добре да ги запазиш. :wink:

Възможно е да е друг сорт, например петровски, синапки и така нататък, има няколко разновидности, иначе си приличат.

Редактирано от Астрала
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Двата тома на помологията ги има от няколко години онлайн:

 

Търсих ги в електронен вариант, без успех. Търся и тези двате книги, но са изчерпани и не се намират лесно в добро състояние. 

1340294.jpg

IMG-829ec913bf298239c4afbbde9b3c9e61-V.jpg

Редактирано от Астрала

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt

Тази карастоянка гледам,че плодове от нея  могат да се очакват на 6-8г според книгата по-горе.Струва ли да я садя в градината?Предполагам,че  ще встъпи по- рано в плододаване ако е на м106?Вече засадих една канадска рената, и имам място за още 2 ябълки - имам избор м-у пинова,  флорина и въпросната карастоянка.

 Някой да има наблюдения до колко е уст. на болести , и как е като вкус тази вариация спрямо класическата червена превъзходна?

IMG_20240303_123618.thumb.jpg.cfecae0ff72a212edd62933f3ca529fb.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала
Отговорено (Редактирано)

С новите подложки М9, ММ106, Карастоянка започва по-рано да плододава. Книгата е стара, тогава още не бяха открити въпросните подложки. Карастоянка трябва да отлежава два-три месеца, едва тогава става годна за консумация, иначе когато се откъсне е доста кисела и не много сладка ябълка. Все пак е хубава ябълка, заслужава си да се отглежда но не е толкова хубава, колкото споменатите сортове. 

 

Момичето дава много добро описание на сорта. :smile:

Редактирано от Астрала

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 6 часа, tsankov написа:

Тази карастоянка гледам,че плодове от нея  могат да се очакват на 6-8г според книгата по-горе.Струва ли да я садя в градината?Предполагам,че  ще встъпи по- рано в плододаване ако е на м106?

Не съм я опитвал поне от това, което виждам като снимки и сега на видеото. На клонова подложка би трябвало да влезе в плододава по-рано отколкото традиционно на семенна. Като устойчивост на болести трябва да каже някой, който я отглежда. Инак гледаме справочниците.

При мен Канадската Ренета е податлива на кафяво гниене. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Мисля, много е важно да се запази този сорт, познат в България като КандилЕ (ударение на Е). Потвърждавам казаното от автора на видеото. Познавам, знам къде има такива ябълки, стари, садени преди/по Тодор Живково време. Много урожайни, всяка година, не редуват през година. Устойчива на плодов червей, просто е с твърда кора, не забелязвам струпясвания или брашнеста мана по тях. Оставени без каквато и да било грижа.

Твърда кора в периода когато съзрява, месото също твърдо, може би това е причина червея да не я търси. Но при пълно узряване, към края на октомври започва да разкрива качествата си - приятна, сочна, с много плътна текстура. Най-ценното за мен е, че може да лагерува много дълго, мноого вкусна става именно след като е отлежала именно поне до месец март. Не губи сочност при лагеруване. Вкусна, с интересни промени във вкуса от края на месец октомври, когато се събира, до април, май, може би, не съм се опитвал да съхранявам, но вярвам няма да има проблем.

И най-важното - страшно устойчива е. Чета, вече много от новите сортове са на практика ГМО, а как би се отразила тази намеса в дългосрочен план.... не знам.

 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

@ivkit бих се радвал да ми дадеш калемче (вероятно следв. сезон) само съм чувал добри приказки за този сорт

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 33 минути, ivkit написа:

Мисля, много е важно да се запази този сорт, познат в България като КандилЕ (ударение на Е).

Интересно. Виждал съм такива ябълки в един имот в съседното село. Жената, която го поддържаше, ми беше дала ябълки веднъж и казваше, че траели до пролетта. Такива тесни и дълги бяха, подобни краски. Аз обаче имам съмнения, че ябълките ги дадох на майка ми и баща ми, които ми бяха на гости и не помня да съм ги опитвал или да са ме впечатлили. То е било вероятно през октомври или ноември и не са били съвсем готови.

Та сортът е ценен. Във видеото я пишат "синапка". Дали няма и друго име у нас и какво всъщност значи "синапка"? Ще тагна и @Миленка®

преди 33 минути, ivkit написа:

И най-важното - страшно устойчива е. Чета, вече много от новите сортове са на практика ГМО, а как би се отразила тази намеса в дългосрочен план.... не знам.

За кои нови сортове знаеш, че са ГМО? От тоя век или по-стари?

P.S. Завъдил съм една "камчийска синапка", но не ми е плододавала още. Тя може би е подобна?

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

 

преди 14 минути, Славянски написа:

За кои нови сортове знаеш, че са ГМО? От тоя век или по-стари?

Не мога да кажа точно сортове, но вчера четох за някои нови сортове, чиито качества се харесват, в случая беше ябълка ГолденРаш, че я изследват в  лаборатории в САЩ и за такива намеси и геном. В случая пишеха, че при нея не намират следи. Но щом правят такива изследвания, значи някъде има.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Тези от серията с червено месо например са ми доста съмнителни. Отгоре на всичко и като вкус работата при тях зле. Разбира се, нищо не мога да твърдя.

преди 32 минути, Славянски написа:

За кои нови сортове знаеш, че са ГМО? От тоя век или по-стари?

 

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 1
  • Тъжно 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)
преди 38 минути, Славянски написа:

не помня да съм ги опитвал или да са ме впечатлили

Впечатляващото е, че са страшно устойчиви и родовити. Вкуса при тях идва с лагеруването, края на февруари едно ябълче ме впечатли много, нито беше засъхнало, нито намалило размера си, беше станало по-крехко. Но и при откъсване и хапване в беритбена зрялост са си хубави. Разбира се, винаги е въпрос на вкус, аз ги харесвам много.

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване