Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Жоро

Разсадници за плодни дървета и храсти в България - отзиви

Recommended Posts

ivkit
преди 1 час, viktoriay написа:

Благодаря! Дано ми се хванат и тръгнат, че сума ти години изгубих да чакам моите да родят-имам 3  и вече четвърта година нямам и едно плодче! Или са мъжки и трите /някакъв супер късмет :joy:, /или кой знае какво. Иначе супер си се развиват и нищо не им пречи да пуснат поне едно плодче, че да разбера коя каква е/когато съм ги купувала преди години не съм си отбелязала видовете/.Пращането не е недоразумение защото като ми каза, че ще прати 2, му отказах поради липса на място. Но той ми  каза да подаря едното, ако искам-явно ги е бил откопал вече или е решил да се отърве от дребните. По тази причина недоумявам,че ме таксува за 2 бр., след като едното ми го набута буквално. Питах Симеон Коляшев какъв сорт се водят черниците и той ми каза, че това им е сорта- едра бяла и черна. Сега с тези дребосъчета ще почакам още 3 г.поне да видя плод...

Да, черницата бавно встъпва в плододаване. Не са редки случаите четвърта, пета година да започне да дава първи плодове. И то в началото по-дребни плодове отколкото принципно сорта е способен.... Чакане, какво да се прави. Предполагам бялата ще му е хубава, рядко се случва бяла да не е вкусна. Черната, ако е качествен сорт и тя ще си заслужава много. Може да засадите е едната някъде в някоя неоживена местност и някога да ви радва извън ваш имот. Друго важно съм чул, че черницата събира при оживени и населени места частици от газове, прах... Хубаво е да се хапва от такива, които са далече от гъсто населени и "автомобилизирани" райони. :) ще станат, няма да съжалявате, търпение :) големите разсадници рядко продават черници или пък често набутват неприсадени. Труд си е и тя да бъде създадена когато търсим хубав сорт.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 6 часа, embedeo написа:

Аз май от Симеон Коляшев досега не съм купувал още нищо. По тази и по други причини Ви благодаря за споделените подробности! А присадени ли са фиданките или вегетативно размножени, ако например се вижда зарастнала присадка по стъблото? А корените добри ли са?

За всеки случай и аз ще споделя малко разсъждения от своя гледна точка:

• Клиентът винаги е прав, или поне по-прав от продавача, при равни  други условия или при неизвестни условия! Това означава, че ако продавача не е информирал клиента за нещо, дори то да се счита за твърде тривиално, виновен за недоразумението или недоволството на  клиента е продавача! Например, продавача ако си мисли, "ами 10 лева са нищожни пари за повечето ми клиенти, затова аз ще изпратя две дръвчета на клиента за 20 лева, защото хем само за 10 лева няма да се разкарвам до офис на куриера, хем клиента да има по-висок шанс с две дръвчета, едното да се захване", без преди това изрично да е казал на клиента и да е попитал за съгласие, е неетично.
  • Това че фиданките са малки и тънки, понякога в моите очи е плюс. За мен в повечето случаи, по-важно е какви са корените.  През първата година от засаждането, искам дръвчето да направи хубави корени, и в такъв случай, твърде голяма надземна част често се явява проблем. Разбира се, ако са твърде дълги, фиданките могат лесно да се подрежат.
  • Малките производители на фиданки, особено ако предлагат редки или трудни за размножаване видове или сортове, не могат да постигнат ниска цена, както големите разсадници. Аз понякога хипотетично съм си мислил, на каква цена бих продавал ако аз произвеждам фиданки за продан. Например, райска ябълка присадена върху семенак кавказка хурма, аз не бих продавал за 12 лева -- такава цена ми се струва твърде ниска. За това, когато си купувах последния път такава, от дребен производител, който много ми допадна по време на разговора ни по телефона, си поръчах два броя макар че имах място само за една фиданка; другата фиданка после я подарих на приятел. Друг пример, ако бих продавал черница шандудия (Morus nigra), бих я продавал за около 50 лева. Едва ли ще има много клиенти на такава цена, но за по-малко просто не си струва според мен. Разбира се, продажбата няма нищо общо с подаряването на фиданки на приятели, особено такива които аз съм присадил, или размяната за други видове и сортове -- просто там е съвсем друга тема.

Харесва ми как разсъждавате! :grin: Лошото е, че продавачите са убедени в обратното. И едногодишните и двугодишните фиданки си имат своите плюсове и минуси. За мен минуса в случая е по-дългото чакане за продукция. Аз имам черници, които 4-та година не раждат, и ми се искаше резултат по-скоро. Отделно бях решила да калемя дърветата с различни сортове и дано на пролет пак не остана излъгана от тези дето ми обещаха калеми! Дръвчетата са на присадка и с добри корени. Питах кои са сортовете защото съм си направила схема на цялата градина с вида и сорта на дърветата. С.Коляшев ми каза:"Това им е сорта-едра бяла и черна" Бялата се оказа, че била леко розовееща, което е добре защото има едни едри леко блудкави бели дуди. Всъщност единственият съществен проблем остава натрисането на непоискано дръвче, че и принуждаването да си го платя. Принуждаване е защото, ако бях отказала плащането, щях да остана  изобщо без дръвче.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 7 минути, viktoriay написа:

Всъщност единственият съществен проблем остава натрисането на непоискано дръвче, че и принуждаването да си го платя. Принуждаване е защото, ако бях отказала плащането, щях да остана  изобщо без дръвче.

Надявам се е ясно кое дръвче е бялата и кое черната?

Аз миналата взех две кайсии от един мъж от Силистра. Като идеята беше едната да я сложа при мен, другата при родителите ми. Човекът не ги етикира. Вика да изчакаме да родят... И двете бяха с лоши корени също. Но се хванаха. При мен, защото баща ми не може много да ги обгрижва. После уж изяснихме коя кой сорт трябва да е, но има голяма вероятност въобще не са това сортовете, при положение, че не се постара и да ги етикира. За ваденето да не говорим. Имам чувството, че нарочно продават по интернет точно такива лошо извадени дръвчета.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
Отговорено (Редактирано)
преди 48 минути, Славянски написа:

Надявам се е ясно кое дръвче е бялата и кое черната?

Аз миналата взех две кайсии от един мъж от Силистра. Като идеята беше едната да я сложа при мен, другата при родителите ми. Човекът не ги етикира. Вика да изчакаме да родят... И двете бяха с лоши корени също. Но се хванаха. При мен, защото баща ми не може много да ги обгрижва. После уж изяснихме коя кой сорт трябва да е, но има голяма вероятност въобще не са това сортовете, при положение, че не се постара и да ги етикира. За ваденето да не говорим. Имам чувството, че нарочно продават по интернет точно такива лошо извадени дръвчета.

Добре,че поне маркировка си имаха. И естествено това, което аз си бях избрала е по-дребното. :joy: Даааа! На мен тази година определено ми "върви" на кофти пратки. От "Сортови Цитруси Овошки и Цветя" ми изпратиха неграмотно подрязаните дръвчета, розите, които си поръчах от разни частни лица, пристигнаха почти без корени, а сега и тези фиданки...:lol: То човек трябва да иска вече снимков материал на дръвчетата предварително-една снимка на корените и една на цялото дръвче! :tounge_wink:

Редактирано от viktoriay
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, viktoriay написа:

То човек трябва да иска вече снимков материал на дръвчетата предварително-една снимка на корените и една на цялото дръвче!

Както и някой друг коментира: вадят го с лош корен и го бодват в една саксия. Като на Гошев паупаутата преди години. Едното беше с корен десет см. Иначе нагоре метър дръвче. В саксията надолу никакви корени. 2018 го садих есента. Вече е минало първоначалния размер с малко. Възстановява корените шест години. Беше на три години тогава и логиката беше след две години да цъфне.

Редактирано от Славянски
  • Тъжно 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt
Отговорено (Редактирано)

клематис

преди 23 часа, viktoriay написа:

"Сортови Цитруси Овошки и Цветя"

Оф, регистрирах се във фейсбоклука за да им видя асортимента, и да се включа в няколко групи за овощарство.На следващия ден ме блокираха, защото някой ме е репортнал че ми е фалшив акаунта:smile:Ако ми пратят едроплодния глог ще пиша.Друга поръчка от клемантис бг я няма почти  седмица.Бил съм говорил когато ми звъняли , и затова не я пратили:smile:.Вчера казаха,че днес ще е при мен, ами още я няма...

Edit:  пристигна ми поръчката от клемантис бг- няколко броя арония сорт викинг.В много приличен вид са:

IMG20241128174357.jpg

Пак бих поръчал от тях.

Редактирано от qrt
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 13 часа, qrt написа:

Ако ми пратят едроплодния глог ще пиша.

Кой е едроплодният глог, за който пишеш? Аз взех миналата година от мъж от Троян и цената беше прилична.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt
Отговорено (Редактирано)

https://bazar.bg/obiava-42573249/zhalt-i-cherven-edroploden-glog  това е обявата. Но ще видя дали и кога  ще го пратят. Нямали го наличен, и трябва  почакам  1 седмица.

Редактирано от qrt

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Да се изкажа и аз с моя скромен овощарски опит, че  важното при посадъчния материал е коренът. Стеблото може да е тънко, може да е пълен кривиндел, но има ли добре  развита коренова система, вкоренява се на 100%. Вярно е, че като даваме пари искаме най-доброто, но производителят продава това което има, а не това което  очакваме- видяно от снимките. 

Искам да покажа и моята последна онлайн покупка от Опитна станция по кайсията и земеделието Силистра. Те не произвеждат посадъчен материал за пазара, но в случай че имат излишък от фиданки, останали след техните насаждения, в малки количества могат да задоволят нуждите на някой друг клиент.

Аз съм доволна от качеството на дръвчетата- млади, сочни, с добре запазен централен  корен при вадене и (НЕ отрязани върхове, което е много важно при  есенното засаждане).

IMG_20241124_115814.thumb.jpg.9ef562a44474e34ce037dfe87b063247.jpg

Добре опаковани. 

IMG_20241124_115205.thumb.jpg.83137238630e603bb6a987b1775fe900.jpg

И данни за сорт и подложка. 

IMG_20241124_115515.thumb.jpg.c1754136534c538f3b2c2ed81d00ddc2.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 40 минути, ivanina. написа:

НЕ отрязани върхове, което е много важно при  есенното засаждане

Това подпомага развитието на корените през зимата ли? Аз едната ми черница, която извадих с неоптимален корен и пресадих, не съм я съкращавал засега с такава надежда. Но ще я скъсявам напролет, че е 2,50 метра сигурно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov
преди 6 часа, ivanina. написа:

Да се изкажа и аз с моя скромен овощарски опит, че  важното при посадъчния материал е коренът. Стеблото може да е тънко, може да е пълен кривиндел, но има ли добре  развита коренова система, вкоренява се на 100%. Вярно е, че като даваме пари искаме най-доброто, но производителят продава това което има, а не това което  очакваме- видяно от снимките. 

Искам да покажа и моята последна онлайн покупка от Опитна станция по кайсията и земеделието Силистра. Те не произвеждат посадъчен материал за пазара, но в случай че имат излишък от фиданки, останали след техните насаждения, в малки количества могат да задоволят нуждите на някой друг клиент.

Аз съм доволна от качеството на дръвчетата- млади, сочни, с добре запазен централен  корен при вадене и (НЕ отрязани върхове, което е много важно при  есенното засаждане).

Добре опаковани. 

Супер кайсии са ти изпратили с отлична коренова система и най важното с непрекъснат централен корен,оптимален баланс между корен и връхна част.Сигурен съм че като ги засадиш сега напролет ще се развият без проблем,рядко се виждат такива дръвчета обикновенно купуваме тотално осакатена коренова система а нагоре сурвачка 150 см 

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov
преди 6 часа, Славянски написа:

Това подпомага развитието на корените през зимата ли? Аз едната ми черница, която извадих с неоптимален корен и пресадих, не съм я съкращавал засега с такава надежда. Но ще я скъсявам напролет, че е 2,50 метра сигурно.

Не се реже връхната част при есенно засаждане тъй като при як студ зимата се получават измръзвания именно от среза и отделно оттам навлизат болести.

• Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 22 часа, qrt написа:

клематис

Оф, регистрирах се във фейсбоклука за да им видя асортимента, и да се включа в няколко групи за овощарство.На следващия ден ме блокираха, защото някой ме е репортнал че ми е фалшив акаунта:smile:Ако ми пратят едроплодния глог ще пиша.Друга поръчка от клемантис бг я няма почти  седмица.Бил съм говорил когато ми звъняли , и затова не я пратили:smile:.Вчера казаха,че днес ще е при мен, ами още я няма...

Edit:  пристигна ми поръчката от клемантис бг- няколко броя арония сорт викинг.В много приличен вид са:

IMG20241128174357.jpg

Пак бих поръчал от тях.

Късметлия! Добре, че не прилича на това което аз получих от "Сортови Цитруси Овошки и Цветя" :lol: Прилагам снимка/ абстрахирай се от клоните, тях после ги прибрахме/

IMG_20241109_104836.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 6 часа, Славянски написа:

Сега специалистите съветват пролетното скъсяване с идеята, че през зимата не се знае до къде ще измръзнат върховете/това се отнася за студените руски райони/. Освен това твърдят, че при прерязването има по-голям шанс да измръзне при среза и после да се наложи допълнително подрязване.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 9 часа, Славянски написа:

Кой е едроплодният глог, за който пишеш? Аз взех миналата година от мъж от Троян и цената беше прилична.

Ето обявата за едроплодния глог от фейса. Сигурно е същата. https://www.facebook.com/photo/?fbid=584502357020790&set=pcb.561788835958809

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay

Сега видях, че хора още чакат фиданките си от Ангел Кръстев! Сега видях една жена да  го пита кога ще й прати дръвчетата. Отговорът беше: "Времето ще покаже". Жената не беше доволна от такъв отговор и мисля, че ще откаже поръчаното. Сигурно има много желаещи, но вече става малко късничко за копаене и садене щото  от утре падат още температурите и ще има валежи. Аз успях днес да посадя последните 4 неща и съм спокойна, ама горките хора дето не са...:anguished:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, viktoriay написа:

Ето обявата за едроплодния глог от фейса. Сигурно е същата. https://www.facebook.com/photo/?fbid=584502357020790&set=pcb.561788835958809

Не, той човекът не е активен във Фейсбук и не се рекламира. Разменихме някои калеми и растения и глогът ми дойде на пет лева. Даже отбрах калем и имам още един глог, който реално ще изпревари местеното дръвче.

Тази година ще е мога да отбера калем и от северноамериканския червен глог от Узбекистан. След местенето и както едвам оцеля заради ниското посаждане и многото дъжд през 2023 г., тая година направи приличен прираст.

Относно неизпратените растения, възможно е Кръстев да не може да насмогне. Ако е сам човек. Доста играчка си е с опаковане и изпращане на дръвчета.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Plamen Dimitrov написа:

рядко се виждат такива дръвчета обикновенно купуваме тотално осакатена коренова система а нагоре сурвачка 150 см 

Да, две от моите миналата зима бяха именно такива. Поне отбрах калеми и ги захванах на по още едно дръвче за всеки случай.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 27 минути, Славянски написа:

Не, той човекът не е активен във Фейсбук и не се рекламира. Разменихме някои калеми и растения и глогът ми дойде на пет лева. Даже отбрах калем и имам още един глог, който реално ще изпревари местеното дръвче.

Тази година ще е мога да отбера калем и от северноамериканския червен глог от Узбекистан. След местенето и както едвам оцеля заради ниското посаждане и многото дъжд през 2023 г., тая година направи приличен прираст.

Относно неизпратените растения, възможно е Кръстев да не може да насмогне. Ако е сам човек. Доста играчка си е с опаковане и изпращане на дръвчета.

Ако имах още малко местенце щях и от този глог да посадя! Добре, че успях да си купя от Наско Делиев едроплоден дрян и то 2 сорта ашладисани на едно дръвче! Понеже се разговорихме разбрах, че ми трябват 2 сорта, ако искам да имам реколта. Като му обясних проблема си с липсата на място, той ме зарадва, че има решение- две в едно :grin: Имах късмета да се сдобия с една от последните му такива фиданки! И хубавото е, че предпочита по-сенчесто местенце. Точно такова се чудех с какво да запълня! :blush:

А за А.Кръстев се надявам да има поне няколко помощника защото градината му е огрооомна и сам надали би се справил.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
viktoriay
преди 10 часа, ivanina. написа:

Добре опаковани. 

Супер! Даже подложката пишат каква е !

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване