Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Любо Д
преди 11 минути, Славянски написа:

Аз бих пробвал. Но няма ли чакаш до пролетта за резитбата?

Май така ще стане, за да ги опазя до мартенската среща при Боби

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Славяне, режат се преди засаждането. Гошев ми обясни, че първите две години при райските ябълки са критични и трябва да се внимава да има съответствие между коренова система и ръст на растението. Склонни били за нарастват доста, а корените не са достатъчно добри и не могат съответно да изхранят листната маса. Затова като купих миналата есен от тях райска ябълка те на место ми я отрязаха докъдето трябва. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Сега като се замисля точно тази райска ябълка се развива най-добре на село.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Търсих информация за сортовете и попаднах на следните описания на сортове райска ябълка. Доста кратки и мисля полезни:

Описание

Този раздел е от книгата "American Horticultural Manual Vol2" на J. L. Budd. Може да бъде закупена и от Amazon American Horticultural Manual, Part Two.

Сортове японска райска ябълка

Among (Yemon)

Големи, от два и половина до три инча в диаметър, кръгли, сплескани, дълбоко оребрени; цвят тъмнооранжевочервен или жълточервен. Месото е червено, много сладко и годно за консумация, докато е доста твърдо, но качеството му се подобрява, когато омекне. Сезон от септември до ноември.

 

Costata (Костата)

Средна, конусовидна, заострена, донякъде четиристранна; цвят жълт. Месото е светложълто; тъмното месо е необичайно; семената са редки; стипчива до омекване, когато е много добра. В Западна Европа се отглежда доста широко под стъкло.

 

Hachiya (Хачия)

Голям до много голям, два и половина на три инча в диаметър, продълговат, с тъп връх, малко оребрен; цвят ярко малинов, с линии и петна на върха. Месото е оранжевочервено, сладко и добро, когато е меко, но стипчиво, когато е твърдо. Нуждае се от домашно зреене и може да се съхранява до късно. Един от сортовете, използвани за сушене.

 

Hiyakume (Хиакуме)

Голяма, три инча в диаметър, обикновено сплескана, но често удължена; цвят жълт, с мрежести линии на върха. Месото е оранжево-червено; използва се само когато е меко; забележителен продукт за съхранение. Дърво с джуджевиден растеж.

 

Ioyama Gaki (Иояма гаки)

Средни до големи, кръгли, леко конусовидни; цвят жълтооранжев, с тъмни мрежести линии на върха. Месото е тъмнокафяво, много сладко и добро, когато се консумира преди да омекне.

 

Kurokuma (Курокума)

Много голяма, с диаметър от три до три и половина инча, кръгла, сплескана. Месото е червено, сладко и добро, когато е меко; съхранява се късно и изисква домашно зреене.

 

Minokari (Голямо щъркелово яйце)

Голямо до много голямо, продълговато, заострено; цвят червен. Месото е червено, с много добро качество, но трябва да узрее на закрито; ценно за сушене.

 

Mio-Tan (Mazelli)

Среден по размер, кръгъл, малко продълговат, леко оребрен; цвят оранжевочервен. Месото е кафяво-червено, но променливо.

Съхранява се късно, но кафявите екземпляри са годни за консумация и добри преди да омекнат. Отглежда се широко в Южна Франция.

 

Okame

Голям, закръглен, с мрежести линии на върха; цвят оранжевожълт, преминаващ в карминов, с цъфтеж и восъчен израз. Месото е светло, със светлокафяв център около семената. Губи стипчивостта си, когато е добре оцветена.

 

Taber № 23

Средно голям, обли, плосък или вдлъбнат на върха; цвят тъмночервен с особена точковидна повърхност. Месото е тъмнокафяво, сладко и не стипчиво; добро качество.

 

Taber No. 129

Средно голям, закръглен, сплескан в основата, със заострен връх; цвят тъмножълтеникавочервен, с доста грапава повърхност. Месото е светлокафяво, хрупкаво, сладко; без стипчивост. Съхранява се добре и се транспортира добре.

 

Tane (Nashi)

Голям до много голям, с диаметър три и една четвърт на три и три осми; заоблено коничен, заострен на върха; цвят светложълт, преминаващ в яркочервен. Месото е жълто и без семки; качеството е добро.

 

Triumph

Среден, с форма на домат; цвят жълт; с малко семена; качество много добро. Счита се, че е много продуктивен.

 

Tsuru-No-Ko (щъркелово яйце)

Голямо, два и половина на три и половина инча, продълговато, заострено; цвят яркочервен, понякога с черен връх. Месото е червено, много добро. Трябва да узреят в къщи.

 

Yedoichi (Maru-Gata)

Средни, кръгли, често леко продълговати; сплескани в основата и стеснени на върха; цвят тъмночервен, често с черни петна близо до върха. Месото е махагоново кафяво, с по-тъмни петна. Ядлива, докато е твърда. Плодовете са на големи гроздове.

 

Zengi

Малки, един и три четвърти на два инча, кръгли или обли; цвят светъл, с червеникави оттенъци. Месото е тъмнокафяво, с по-тъмни петна; много сладко и добро; годно за консумация, докато е твърдо, през септември и има дълъг сезон до октомври.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Щъркелово яйце?? От къде пък им хрумна и колко ли хора знаят колко е голямо яйцето на щърка?? Развинтена фантазия имат тия дето дават имена на сортове. Отдавна съм се убедила... и розовъди и разни други са така.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 8 минути, Любо Д написа:

Май така ще стане, за да ги опазя до мартенската среща при Боби

То рискът е да измръзнат клонките. Но има риск и да измръзнат пъпките на върха след резитбата, ако я направиш преди зимата. Или съхранението да прецака работата. Не че не може да се съхраняват в пясък зимата - правил съм го. Но и успехите ми с присаждане на райска ябълка не са големи.

Украинците, от които купувах калеми, ги вземаха ноември точно. Някой друг би ли дал акъл по въпроса кое е най-добре? Аз миналата зима подцених ситуацията и изгубих дръвче Сайо. Ако бях взел калеми преди студовете, можеше и да успея да го размножа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 минути, Venetka написа:

Щъркелово яйце?? От къде пък им хрумна и колко ли хора знаят колко е голямо яйцето на щърка?? Развинтена фантазия имат тия дето дават имена на сортове. Отдавна съм се убедила... и розовъди и разни други са така.

Японците имат традиции хилядолетни. Със сигурност не са сложили произволно име за маркетинг. Много от сортовете са стари. Но, да, аз щъркелово яйце не съм виждал. Нямаме щъркели наоколо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ето:

Цуру ноко произхожда от Япония. Тя е потомък на прочутото 600-годишно дърво Saijo (означаващо най-доброто), за което е документирано, че е присадено, което означава, че още преди векове присаждането е било предпочитан метод за успешно размножаване. 

https://specialtyproduce.com/produce/Tsuru_Noko__Persimmons_5497.php

Перфектно узрелите хурми Tsuru Noko са дребни, полукрехки, продълговати, с конусовидна форма и тънка кожа с топъл оранжев цвят. Плодовото месо е с цвят на кафява захар и какао и е обсипано с тънки плоски семена. Вкусът им отразява цвета на месестата част и е изпълнен с топли нотки на шоколад, сладки подправки за печене и мед. По-слабо узрелите плодове са бледи на цвят, текстура и вкус, като оставят безвкусно впечатление с единствените запомнящи се нотки, напомнящи на тебешир.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост

Списък на райските ябълки без танин и с танин,  за  всеки пожелал да отглежда този плод в градината.

image.png.e40b01d986865e4d3a53edd790f98f35.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За съжаление при мен двете Костати, от които се надявах на плод тая година, май са измръзнали сериозно при -19,5. Тепърва ще изследвам доколко при резитбата, но дано не е до земята. Четири зими нямаха измръзване. Росиянките са добре. От Костата едно дръвче беше над 2,50 метра, другото към 1,80. Аз се поохрабрих за повече сортове от японските, но ако Костата са пострадали, какво остава за другите. Ще видим през април. Вирджинките са добре.

Май ще си завъдя и един украински сорт, който прихванахме при познат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Засега няма да бързам с изводите. Ще изчакам идването на пролетта да видя ще тръгнат ли някакви сокове. Така ме посъветва и един познат с повече опит от мен и ще го цитирам за това, както и останалата част от разговора по темата:

"Не бързай, към май, като тръгнат тогава ще режеш до здраво. Иначе ако сте имали сняг най-вероятно да са измръзнали до нивото на снега и ще тръгнат от там. Дано присадките обаче да са по-ниско, че иначе лошо, ако нивото на снега е било под тях, тогава е оцеляла само подложката (хурмата) и ще избие нов растеж от нея, а сортът отгоре е измръзнал безвъзвратно…"

Аз му писах: "На мен ми изглеждат по-сухи клонките. Декември бях вземал калеми от едно дръвче и видимо бяха по-влажни и зелени. Иначе сняг имаше немалко, а и самите дръвчета бях увил основното им стъбло с папрат и треви сухи - та не е хептен без защита. А такава температура имахме преди 4 години. Миналата имаше -18. Ще ги чакам. Не искам да режа, да не се окаже, че съм махнал здраво.

Иначе присадките са ниско долу. А имам и Хиакуме, Ранна по Серафимов и Джиро. Джиро въобще не съм я увивал, на Хиакуме й слагах папрат и я заринах до един метър със сняг. Дано я бъде. Но ако наистина мръзнат дружно при такава температура - кофти. Прогнозата беше за -14, но тя не играе. В Севлиево паднало до -22."

Той ме пита за надморската височина, на което му казах, че е малко под 500, и той вика: "Ами вероятно ти е много инверсионно мястото, щом пада толкова всяка зима, река/дол/язовир има ли наблизо?"

Аз му обяснявам: "Има две дерета покрай мен и река долу на половин километър. А там при реката е толкова усойно, че снегът още не се е стопил. Една седмица и повече по-късно цъфтят овошките там. Аз съм по средата на склона някъде. Но все пак е южен склон. А дерето съм го усетил като съм минавал с овцете през него зимата. Осезаемо е по-ниска температурата. Буквално десет метра минаваш от високото към дерето и го усещаш. Но конкретно тези Костати са на поне 30-40 метра от дерето."

Той ме посъветва следното: "Ако има опция, ги премести в най-високата част на имота, да е слънчево и да е по-завет, близо до ограда, стена на сграда и т.н. Там ще ги бъде в дългосрочен план, иначе ако са на гол баир дето е ветровито или пък в най-ниското, не е добро място за райски или други субтропични там. Това, че е южен склон, не помага особено, даже вреди - получават се по-големи температурни разлики през деня и нощта."

Аз: "Тези са сравнително на завет от запад и северозапад. За местене - едва ли. Аз имам една по-нагоре, поне 50 метра по склона. Тя е дори по-малка и без никаква защита. Не е закътано обаче. Няма сгради там. То какво завет - беше си пълно безветрие."

Той: "От запад или северозапад не чакай студ, а от изток-североизток!"

Разбира се, нямам перфектния терен за райски ябълки, но пък поне за вирджинки и хибридни и кавказки хурми трябва да стане. А уж зимите меки...

А от Севлиево един човек ми каза, че падне ли под -20, му мръзнат райските ябълки до нивото на земята. Но той има и Росиянка и вирджински, които нямат проблеми. А като си помисля, че съм приготвил и едногодишни семенаци...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да побутна малко темата, въпреки че още не е май. Костатите са в плачевно състояние двете по-големи. Не виждам жизнени клонки, а кастрих и двугодишна дървесина. Третата изглеждаше малко по-добре, но и тя няма развитие, а и много валеше и не успях да я резна за последно да видя ще излезе ли зелено клонче. Но другите две може и да са измръзнали до земята или доста надолу, но съм малко озадачен. Това им е пета зима, миналата година и двете цъфтяха и едната дори задържа плод. Тази година замерихме минимум -19,5. Предни години имаше -18, но 2018 г. имаше пак -19,5. Какво се промени тази година?  Дръвчетата са дебели... Досега не са мръзнали. Нещо присадката да е дала фира? Или някаква болест? И тези не ги изключвам. Ще видя ще покарат ли въобще. Но близо до тях (на няколко метра) неотдавна изсъхнаха ябълка и слива, ако може да има общо 

Но кое е озадачаващо? Ами другите дръвчета са добре и са почнали развитие, клонките не са измръзнали. Говоря за сортове Ранна (по Серафимови), Хиакуме и дори безтаниновата Джиро, която дори беше без защита след първата година. Имаше съвсем леко измръзване на едно клонче, а Ранна нямаше никакви. Хиакуме беше слабо дръвче и въпреки всичко основните клонки са живи... Та Костата да е била най-уязвима?! Дори повече от Джиро? А тя уж е утвърдена за цялата територия на България!?

Кавказките също имат измръзвания по върховете, но те имаха и много тънки и неузрели клонки. Вирджинките обаче нямат никакви измръзвания, както и хибридът Росиянка. От него имаме две дръвчета, от които чакаме първи плод. И те изкараха пета зима и вървят мощно. 

Разбира се, доста са буренясали и ще гледам да ги прекопая и подсиля. Да направят хубави клонки за есента. А Костатите... Ще ги чакам. Дано пуснат нещо. И да не е от корена. Въпреки че с тоя голям корен и кавказка бих оставил от подложката ако избие.

Положението не е отчайващо, но озадачаващо. Аз първо си рекох, че щом Костатите са дали фира, най-вероятно и по-малките райски ябълки са същата щета. Предната зима ми измръзна една малка Сайо, за която дадох сума пари и ми беше ценен и рядък сорт (тя после изби от подложката). Но очевидно причините за проблемите с Костатите са комплексни.

Иначе, @Палмо, семенаците ми презимуваха успешно първата си зима в неотоплена стая и са напъпили. От Хачия, Хиакуме и Костата (може би имаше и от нея).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

В петък ще видя как са в Тутраканско райските ябълки. Преди 20 дена си бяха ОК и не виждах да имат проблем след зимата. Бяха увити обаче и то не с агривело, а чували от зебло. От север и североизток съм сложила по оградата слънцезащитна мрежа с голям процент / не помня точно колко /. Идеята ми беше да поспира малко ветровете от тази посока, освен, че скрива натуриите на съседа. Бях сама и не успях да опъна повече, но тоя уикенд ще  гледам още 15 метра от оградата да направя така. Въобразявам си, че помагам на райските ябълки, ама доколко е така...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При мен безтаниновата пръчка с няколко малки клончета беше без защита. Единствено мястото й е малко по-засенчено от на Костатите. Та това младо дръвче нямаше проблеми, пък големите имат с някакво увиване на стъблото. Това ме озадачава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
сандар

     Имам райска ябълка вече над 10 години в центъра на Бургас. Сортът е танинов, купена е от разсадник,

но не зная доколко е точно този, за който съм се пазарил. Плодът е жълто-оранжев, средно тежи 300 грама.

      При нашия мек климат това растение се гледа лесно. Основното е да има достатъчно слънцегреене, 

8 и повече часа през лятото на ден. Аз има средно по 4 часа, но все пак нещо се задържа до есента. 

Наблизо до нас, на улица "Хан Аспарух" има една райска ябълка, отрупана е всяка година с плод,

а стопаните нито я торят, нито я поливат. Огромно дърво има и на улицата след ЖП гарата, водеща към

Южното Черноморие, там дървото даже не се бере, плодът така и окапва. Това, че райската ябълка

не обича много вода разбрах сам, а после и намерих сериозна литература, че умерен воден дефицит
до средата на лятото повишава броя на задържалите се завръзи:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037837741300005X#preview-section-abstract

Дървото не обича и високи подпочвени води. Тори се умерено, но само през първата половина на сезона.

Учудвам се, че никой не спомена, че плод от танинов сорт, поставен в камерата на фризер да замръзне,

примерно за денонощие, загубва стипчивия си вкус, омеква и става годен за консумация.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 10 часа, сандар написа:

Учудвам се, че никой не спомена, че плод от танинов сорт, поставен в камерата на фризер да замръзне,

примерно за денонощие, загубва стипчивия си вкус, омеква и става годен за консумация.

Мисля, че е коментирано. Също и в затворен съд с алкохол. Аз лично бях пробвал да ги изкарвам нощем на яка слана, но не забърза много зреенето. Важното е да не е на много топло до печка, защото се спаружват. На хладно ги държа. Е, да, трябва си търпение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Астрала

Наскоро разгледах сайта на Екзотик Плантс имат богато разнообразие от сортове. Чудя се дали да взема от тях или от други разсадници, по това време на годината ще трябва да е в контейнер. Отговарят ли сортове при? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Те са търговци, не производители на посадъчния материал. Но трябва да отговарят. Иначе ако не е в контейнер - чак ноември. Вече е късно за неразлистени дръвчета, макар и при мен заради сланите още да не са се разлистили. Имам заложени за облагородяване - по-точно присадени, но непокарали - в контейнери, но са сравнително малки и то сорт Росиянка, който е за по-студени места, по-дребни плодове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Другата седмица ще си видя райските ябълки в Тутраканско. Последните 3 седмици няма кой да ги полива, а е доста сушаво. Само на една и е първа година, дано не е пагубно неполиването. Оня ден е имало дъжд, 1 литър на кв.м. Снощи вече 4 литра е било. Дано да им е достатъчно. И танинови и безтанинови харесвам. А като се сетя, че като пробвах първия път и се чудех къде да плюя. Така не ми хареса вкуса... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Сигурни ли сте, че в Екзотик плантс има сега налични райски ябълки като предлагане? Това обикновено не е така при тях, райските ябълки свършват много бързо след получаването им.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

    • embedeo
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване