Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

venkicha

Рязане на овощни дръвчета

Recommended Posts

Славянски

Е, това са наемници, които мислят ден за ден и за надника. Какво можеш да очакваш от такива? Затова и не ми се стои по градове да им гледам простотиите. Но в случая говорех за човек, който прави подновителна резитба на стари дървета, негова собственост. Може би при овошките е по-различно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

сега в момента протестират против рязането на хвойни до Виница..Съмнявам се че спечелят, земята е вече продаена.Свлачищна зона, а продадена..Освен да оставт пред  застройките хвойни, а останалото е под нож..под триона.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Можеби не в тема, но пак е за рязането. Ако ще срежем орех, който огромен, но не дава орехи, ще даде ли издънки? не искам издънки, защото той е до кладенеца.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Млади орехи изкарват. Голям не съм рязал. Но примерно 15-20 годишен изкарва издънки след рязане до долу. Има разни методи за убиване на дървото, но не съм влизал в детайли. Изкоренявахме с багер.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 7 минути, Славянски написа:

Млади орехи изкарват. Голям не съм рязал. Но примерно 15-20 годишен изкарва издънки след рязане до долу. Има разни методи за убиване на дървото, но не съм влизал в детайли. Изкоренявахме с багер.

До кладенеца, с багера не може..ех..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тогава режеш до долу и всяка година елиминираш летораслите. Рано или късно дървото няма да издържи. Рязане не страничните корени също ще помогне. Между впрочем, коренът от орех и въобще орехът е ценен материал - може някой да се навие да свърши работата срещу материала.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 6 минути, Славянски написа:

Тогава режеш до долу и всяка година елиминираш летораслите. Рано или късно дървото няма да издържи. Рязане не страничните корени също ще помогне. Между впрочем, коренът от орех и въобще орехът е ценен материал - може някой да се навие да свърши работата срещу материала.

Първо ще орежем клоните, после отгоре парче по парче..ще се преборим..но за предупреждение за издънките благодаря..Ще ги окосяваме редовно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една лекция-демонстрация на ябълково дръвче:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

С @Vency Georgiev обсъждахме възобновителна резитба на стара круша, коментирахме в неговата тема. Споменах за едно дърво наблизо до мене, което един човек бая беше орязал. Той има опит. Има повече от двайсет 10-15 годишни ябълкови дървета, които изглеждат страхотно оформени. Та се беше хванал миналата зима да ореже едни сини сливи, ябълки и въпросната круша. Снимки бях пуснал на втора страница. На чукан, дето вика Боби. После ще пусна снимки и на тях след година растеж и без лятна резитба според мене. Но сега към крушата:

IMG-20210330-172802.jpg

Снимката е малко дефектна по някаква причина, но мисля ще свърши работа. Всички тънки клонки тръгнали нагоре са леторасли, които ги нямаше края на миналата зима. Човекът беше премахнал изцяло някои големи и средноголеми клони. Надявам се, че и тази година ще продължи започнатото. Ето още един кадър от по-близо:

IMG-20210330-172822.jpg

Цялата круша е била на вид като клона най-вдясно. Идеята ми беше да се види какво ще последва като растеж. Още един кадър:

IMG-20210330-172846.jpg

Тук по-ясно се виждат прерязаните клони под ъгъл да може водата да се отрича. Все пак не е рязал до долу, а беше оставил някакъв стар растеж, който да изхранва дървото и даже да задържи плод. За разлика от тази голяма ябълка:

IMG_20210330_173008.thumb.jpg.cda7dbe1342f675727be332db863374d.jpg

Мижава работа. Можело е поне лятото да я оформи. Има клон, който върви надолу. Но ще стане. Не знам защо обаче трябваше да се реже до долу? След няколко години ще има плод :)

Сливите също са направили добър прираст, но имат нужда от сериозно прореждане:

IMG_20210330_172924.thumb.jpg.69891b1b8b423e0781a0e9fd8d94b988.jpg

За тези нямам идея каква е била идеята, защото не бяха много стари дървета. Да бъдат по-дълголетни може би!?

При всички положения, след такава резитба следва период на чакане да се възстанови дървото и да почне да образува цветни пъпки. Хванеш ли се на хорото, трябва да караш докрай. Ако я остави така следващите две-три години, ще стане по-голяма плетеница и от преди.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
jojkata2000

Привет, ако може да попитам по-знаещите как се подрязват току що засадени плодни дръвчета.Става въпрос за няколко млади фиданки ябълки и череша, които засадих тази пролет (по-скоро зима Януари).Сега са избили листенца на всички пъпки отгоре до долу и се чудя да ги махна ли половината или да ги оставя всички за сега и догодина да ги орязвам?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Остави ги за момента и направи лятна резитба. Тя се случва между двата растежа (текущия, пролетен и летния, след края на юни има една пауза, ще я усетиш). Тогава ще говорим със снимков материал обаче ;)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да повдигнем темата: 

Летни резитби при овошките

Има върху какво да се поразсъждава. Въпреки че при мен някои козите си ги окастриха веднъж и дваж, но все пак. Мисля да облекча някои ябълки от многото плод.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване