Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Славянски
преди 3 часа, ivkit написа:

Не едра, но много рано успяваше да съзрее още на дървото, буквално след първа ноемврийска слана и много, много вкусна и ароматна.

Определено ранното зреене е ценно! Къде е ноември, къде е Коледа и Нова година. Дано ти тръгнат пъпките. В София там що дървета се махат за норматив. Въобще остана ли нещо?! Отдавна не е безопасно място за овощните видове. И не само за тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Не, не остана, дълбоко се копа за смяна на водопровод. Е, може и да беше началото на декември, но определено много по-рано от останалите. Дружно узряване. Това есен-зима 2022. Да е имало и други фактори за ранното узряване... Но по същото време други в София съм гледал - абсолютни кютуци. Много си е важен сорта при мушмулата, има много лоши екземпляри. Един в Дупница не узрява ако ще човек да чака до април. Камък и това е, виси на дървото и не ще. Ще ида тия дни след тези минуси да го потвърдя.

Редактирано от ivkit

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 5 часа, Славянски написа:

Въобще остана ли нещо?!

То това го написах риторично, предвид масовото строителство и сеч, разширяване на улици и прочие в столицата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn
Отговорено (Редактирано)

Тази едрата е  Monstruese d’Evreinoff . Дават я че става до 7см., но при мен за последните три години е до 5см. и 50 гр. Узрява по-рано от другите. Взех я преди години от Carya Nursery. Бях взел и Dutch Giant, но присадката загина. Другата ми - неизвестен сорт също е едра, но стига само наполовината на тази - до 25гр. Тя ми е най-вкусна. Нея я бера след първите слани, иначе като омекнат всичките трудно се берат - една по една и някои се разкъсват.

Очаквах, че като се появят няколко сорта ще има и семенаци, но не - нищо не пониква!

Ще пишете кога и къде да пратя калеми. Имам и от двете.

Редактирано от greenn
правопис
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Язък за холандския гигант. Като зная и какви пари им искат. Според теб по каква причина загина присадката? Лош корен? Неполивни условия?

Бе, хубав плод са мушмулите и никъде не се продават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Ето сега - една мушмула като не става, не става. Днес са брани, твърди като кютук. И март месец съм късал от това дърво - същото положение. Айде, дребни, лоша година, но това че не щат да омекнат... Ами кофти сорт. То и едно тъмно тук.... Но се вижда, че не стават. Така че, да се вземат калеми само от доказани, благи мушмулета :) Обратно на много други плодни растения, при мушмулата, ранното узряване е нещо много ценно.

IMG_20240114_174709583.jpg

Редактирано от ivkit
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Аз не зная при това положение въпросните кога ще са готови на дървото? Април преди разлистването? "Ултраранен" пролетен сорт. Тези са перфектни за шипинг на хиляди километри, трайни. Не си намерил нишата ;) Но, добре, като си ги набрал и ги държиш на топло, няма ли да омекнат?

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Ами не стават на дървото, напролет, със затоплянето просто се съсухрят, изсъхват. Така и при държане на топло/студено. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Е, тук има нещо ненормално. Как да не угният въобще!? Пробвал си всякакви начини? Много странен феномен. Хайде да са късни, но неузряващи? При положение, че съм ял от дървото края на ноември.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
Отговорено (Редактирано)

Ами ето :) не знам, толкова все пак не ги следя и умувам върху особеностите на това дърво. Периодично поглеждам, откъсвам и... не ми харесва. Може ако се полива, съхранява по някакъв добър начин да е различна ситуацията. Те са все пак без грижа, в изоставен имот покрай нас. Втора, трета поредна година минавайки покрай тях виждам това. Днес късах, а вече минаха сериозни студове, ето, стоят сухи и съвсем твърди.

Виждал съм и обгрижвани, с едър плод като сорт, пак угниването не се получава както трябва - нито на дървото, нито след обиране.  Конкретно се сещам за една в двора на един голям магазин в Дупница за топлотехника, от която исках след като видя плода да взема и калеми. Младо растение, в добро здраве на пръв поглед. Отгоре на всичко и самите плодчета също не бяха гладки и хубави, без петна, червеи...Може все пак и аз да не успявам след откъсване да ги стимулирам правилно. Не я ли видя да угние хубаво на дървото, някак... Еталон ми остана тази, софийската и една в градината на една баба, в близост до къщата на тъста. Пак много хубава, сравнително навреме угнили плодовете изцяло още на дървото. Та тъй :) може и поливането да е някакъв ключ, логично е. Едно дърво, за да разкрие пълния си потенциал, е важно да бъде добре обгрижено, да си е намерило хубаво място, почва. И все пак има видове, които и при условно наречени неподходящи условия, въпреки всичко са прекрасни.

Редактирано от ivkit
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

От Женския пазар си купих мушмула. Доволна съм от сорта. Обрах плодовете преди Коледа. Угниха на хладно доста бързо. Бяха вкусни. Магазинчето е близо до паметника на Г. Кирков, на ул. Лозенград. Там от години продава една жена. Разсадникът е в Дупница. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

20240204_133245.jpg

Последните 2-3 кила мушмули обрахме вчера и реших пробно да направим мармалад.

1 кг мушмули измити мушмули с премахнати "тапички" в тенджера с 1 литър вода. Вари се докато се скашкат - очаквах да е готово за 15 минути, но отне час (ако водата много намалее, долива се, да не загорят). Оставят се да улежат нощеска. Претрива се през фина цедка (алтернативно - минава се през едър гевгир и се пасира, за по-бързо). Пулпата се смесва с 250 г захар и вода на око и се вари до сгъстяване - реално е нужно да се разтопи захарта и малко да се разреди пюрето, така че ако искате да стане по-бързо, не добавяйте много вода. Бурканчета и така.

Текстурата е като шипков мармалад, може би малко по-едро като зърнистост. Вкусът, учудващо, няма помен от кисело. Плодов, ест мушмула, но напомня на хинап също ароматът, а и малко ми мяза на шипков мармалад без кисело.

Сложил съм и 1 кофа с 2-3 кг мушмули и разни парчета единични плодове (ябълка, банан, цитрус) за оцет, мирише много добре, но още ферментира.

Отделно, когато се вареше мушмулата, ароматът беше добър и "чаят" също беше вкусен. Та следващата проба ще бъде варени мушмули на чай и това нещо ферментирало със малко джиндифилова закваска на тип бърз сайдър.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 59 минути, Боби Димитров написа:

Вкусът, учудващо, няма помен от кисело

Знам че това е тема за мушмули, ама не мога да се сдържа! Тази година много добре узрели дренки ги насипах със захар и след 1-2 дена ги претрих през гевгир и после марля (т.е. без костилки и без люспи). Дабавих захар на око. Ми няма нищо тръпчиво, кисело, или каквото и да е друго дренкоподобно усещане. От опиталите разредения сок (десетина души) никой не позна от какво е. Още един интересен факт: на -25 градуса във фризера сиропа не става на кокал а  остава доста пластичен - може да го изкараш от бутилката като я изтискаш

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

От чата:

Мушмулата има много ценна функция като зимна храна за животни, за дивото, за екосистемата. При нас птиците си правят калабалък в борба за мушмули. Интересно, че като паднат на земята, не ги искат вече, явно ги е страх от котки. Само свраките ги ползват.

Ето и снимков матрял:

https://photos.google.com/share/AF1QipM0YZ3echNIt9AEwgpDxrFirKuTsd_VPHKQQyNIv_zwVMl9GArOAUn2xAcQQgw5Xw/photo/AF1QipNwFtIrJKOzqh64ORg2IM6Jw2h6z4jlkQYm_3CW?key=YzRTRHptVEZhLUQyNmc4NGxkRHBYRGtoN0N6VG5R

ABLVV86t_f_1xKQYmdmYqfb3ra1gOEhT5NyL-t_x

 

И като казвам свраки, някои от тях имат проблем със спирачния механизъм :D

ABLVV87GMTtjy3RQPwM2L9JJT-h1T4R9P9jOydZr

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Боби има намерение да ашладисва глогове с мушмули покрай пътеките в неговото село, да има за хора, които се разхождат. При мен дивите животни са повече от хората, та може би да има и за дивите животни и птиците, но приоритетно за мен и комшиите.

Днес и вчера подкарах калемите от @greenn и завърших едното глогче. Сложих два сорта - онази "гигантска на Еврейноф" и друга пак от неговите за опрашител. Ето работа по последния калем с две пъпки на подобрена копулация:

Photo1164.thumb.jpg.a619023b5e0287916e393e35d2cfb586.jpg

Photo1165.thumb.jpg.ae141a2802c5367c57b910e261f3d13a.jpg

И финалният резултат:

Photo1166.thumb.jpg.02b9e9337908a8a17c9296e01927d9c4.jpg

Тая лента много стабилно пристяга и уплътнява. Ще трябва да се маха, но обикновено не слагам и овощарска замазка и калемите се хващат. Мушмули скоро не бях присаждал. Добре се работи и с тях, и с глога. На едрата мушмула дървесината стоеше по-малко зелена, дано това не е белег за изсъхване.

Това е дръвчето:

Photo1167.thumb.jpg.8a5483074640b8c88d27bff8b7950f6a.jpg

Присадките са шест, по три от сорт в двете половини на дървото. Оставил съм надолу някои клонки на глога, които засега не мисля да махам, защото беше немалък глог с две стъбла (аз оставих по-младото и право) и идеята е да поддържат корена по-добре. Колко е удачно ще видим. Като покарат хубаво мушмулите, живот и здраве, трябва постепенно да изчистя глоговите клонки. Но може и догодина. Иначе спящите пъпки, които покарат от клонките с ашламите, ще ги махам своевременно.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Има някакво заболяване мушмулата, сухи връхчета и нацепена кора на места, но сякаш го преодолява. Все пак аз окастрих това-онова. Ще видим дали ще стане по-зле тая година. Много ѝ се сгъсти короната, но то това е по върховете.

IMG_20240304_131854.thumb.jpg.155dd0395fa316dc93ea1471f13a40ae.jpgIMG_20240304_131920.thumb.jpg.b7837d657e0a6701170d31b5f8d6e7d9.jpgIMG_20240304_131910.thumb.jpg.1c563339cc45d4d516c367d087880c4d.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Старо ли е дървото? Гледам, че има слаб прираст.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не е старо. На шест години мисля. На върха на клоните имаше яки леторасли, аз съм ги рязал, но по 30-40 см и повече бяха. Но повечето са къси клончета такива. Малко прореждах вътрешността на короната.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Присадките два сорта мушмули на глог от 24 февруари тръгват. Очевидно не е било твърде рано. Останалите ги правих преди два дни и нямат никакво развитие.

Photo1225.thumb.jpg.f1b674dc1f8a116ee73f67f19dc30fcf.jpg

Интересно, че едрата мушмула е с червени пъпки, другата със зелени. Това са ми първите калеми, които имат видимо развитие. Други, които имат набъбване, са едни глогови пак на глог. 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Правих присадки на два глога и вървят добре засега, почват разлистване. Обаче на няколко от клонките се загнездила малка черна гъсеница и им изяжда сърцевината. Убих две-три. Ако бях ги нагледал по-рано, можеше и да спася клончетата и цвета Сега ще избиват от спящи пъпки.

Също почти от всяка пъпка излиза и цвят.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване