Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar

Правя тази разширена тема за този вид фикус, защото буквално унищожихме темата на другият потребител, пусната по конкретен проблем. Който има някакъв интерес или проблем, нека пише в нея, ако не желае да прави собствена. 

myfig-fruit4.jpg

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Не е ли по-добре писаното не по темата да се премести тук? Нека админите преценят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 27 минути, Славянски написа:

Не е ли по-добре писаното не по темата да се премести тук? Нека админите преценят.

Според мен е по добре, но това не решавам аз. Все още не се е запролетило, а складовете на търговците в момента са празни. Ще има достатъчно време да се пише по въпроса. Предимството на тези неспециализирани форуми е, че може да се разпространяват растения и резници безплатно. Във форум на търговец няма да се допусне това. Не случайно, подобни форуми изобщо не поддържат услуга за съобщения. В началото на зимата аз подарих всички излишни резници с нужното качество, чрез форум във Фейсбук. Беше ми жал да ги горя, при положение, че в чужбина търгуват с тях. Не, че и малко изгорих, но, поне качественият материал получи нов шанс за живот.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

Може би е по добре, но това не решавам аз. Все още не се е запролетило, а складовете на търговците в момента са празни. Ще има достатъчно време да се пише по въпроса. Предимството на тези неспециализирани форуми е, че може да се разпространяват растения и резници безплатно. Във форум на търговец няма да се допусне това. Не случайно, подобни форуми изобщо не поддържат услуга за съобщения. В началото на зимата аз подарих всички излишни резници с нужното качество, чрез форум във Фейсбук. Беше ми жал да ги горя, при положение, че в чужбина търгуват с тях. 

Ако ти е на сърце да пращаш напролет- Тука сме.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Александър Ал написа:

Ако ти е на сърце да пращаш напролет- Тука сме.

Подрязах дръвчетата в края на есента. Ако имам нещо излишно ще е от собствените ми резници в мазето. Оставил съм си за мен от няколко сорта. Само един сорт ще бъде засаден в земята на последното налично място и всеки ден си сменям мнението, кой да бъде. Но от няколко други ще отглеждам растения в саксия, за да имам възможност за корекция през следващата година. Чикаго Харди даде плод, но не успяха да узреят. Ако се окаже на ниво, няма да издържа да не засадя още едно дръвче от нея. За това искам да имам готово растение в саксия, за да не започвам от едно листо и почти изгнило коренче, като тази година. За щастие, като напусна саксията, направо полудя.

Това е след 2-3 седмици (може и да е било малко повече). При засаждането беше жалка картинка.

https://i.postimg.cc/X78P6bXj/Hardy-Chicago1.png

Малко по- късно

https://i.postimg.cc/KjQqD31x/Chicago-Hardy.png

И есента се стигна до плодове, колкото малък орех, но не успяха да узреят. 

https://i.postimg.cc/T1ZnxBNQ/my-ch-h1.jpg

Тази година ще покаже, дали си струва да се отглежда в България. От Мичуринска 10 и Кръгла от Бордо е доста по- късна, но имам достатъчно ранни. Определящ ще е вкусът на плодовете. Листата също ми допадат доста. Това си е чиста глезотия, но ми е приятна красивата визия на дървото. 

https://i.postimg.cc/9f1M7cx1/Chicago-hardy-leaf1.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 6 часа, Славянски написа:

Все пак в Луизиана е доста по-топло от при нас. Мислите ли, че могат да произведат устойчиви сортове за дестинации с по-студен климат? При всички положения достъпът до всевъзможна информация е много по-лесен в днешни дни отколкото преди 60 години.

С нетърпение ще чакам първа реколта от Мичуринката да видя към кой "клон" мога да я причисля. А дано издържи тая нощ де :)

Никой не го е грижа да създава студоустойчиви сортове, защото в студените райони, сезонът е много по- къс, а температурните колебания са непредсказуеми. Какво значение има, че една смокиня издържа до -20, като може да се появи силен вятър и при прогнозирани -18 да се окажат реални -25. И, бизнесът ти е заминал, банката си иска парите и не смята да чака до следващата реколта.  По- добре е там да се отглежда жито и царевица. Калифорния е достатъчно голям щат да покрие целият пазар на смокини в страната.

Първоначалният замисъл на селекционната програма на LSU е по две линии. Първата е смокини, издържащи на влага (вкисване и разделяне) и коренови нематоди, които са голям проблем по източното крайбрежие. За това е започната селекция от Celeste, която има тази издръжливост. Втората цел е постигане на едрина и удължен сезон за да може да се захранва непрекъснато консервната промишленост. Оригиналната Селест е сорт с дребни плодове (средно тегло 14 грама) и никаква Бреба реколта. Издържа на влага, но на суша не издържа изобщо, а плодовете направо окапват. Освен това зрее прекалено късно за толкова дребна смокиня - заедно с Брънсуик (20 Август при нас). След години кръстосване са получили серия от много качествени хибриди с обилна Бреба реколта и с различни характеристики според климата. Някои са официални и са лицензирани от LSU, другите са неофициални, пуснати в обръщение от служителите, които са работили по програмата. Примерно, подобрената Celeste https://mountainfigs.net/varieties/varieties-a-l/improved-celeste/  е официален LSU хибрид (супер ранна), а LSU O'Rourke https://mountainfigs.net/varieties/varieties-a-l/orourke/ е личен проект на основния двигател на LSU програмата - доктор Ед О-Рурк.

Имат много ценни сортове, всички самоопрашващи се, но можем да си ги коментираме само от обща култура, защото никой не ги е внасял в България.

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Никой не го е грижа да създава студоустойчиви сортове, защото в студените райони, сезонът е много по- къс, а температурните колебания са непредсказуеми. Какво значение има, че една смокиня издържа до -20, като може да се появи силен вятър и при прогнозирани -18 да се окажат реални -25. И, бизнесът ти е заминал, банката си иска парите и не смята да чака до следващата реколта.  По- добре е там да се отглежда жито и царевица. Калифорния е достатъчно голям щат да покрие целият пазар на смокини в страната.

Не съм се замислял - очевидно нуждите и целите на "индустрията" са други, и по-различни от тези на един любител-градинар в Северна България. Те гледат стабилна/сигурна реколта, ние пък гледаме да изкараме максимума от местоположението си.

преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Имат много ценни сортове, всички самоопрашващи се, но можем да си ги коментираме само от обща култура, защото никой не ги е внасял в България.

Толкова ли не може да внесе някой резници от САЩ? Не би трябвало да е толкова сложно - може би сертификати да искат някакви. Или нейде из багажа.

А вашият интерес към смокините откъде произлиза? Личи, че сериозно сте се захванали? Какво друго отглеждате и бихте ли се представили накратко в съответния раздел?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

Не съм се замислял - очевидно нуждите и целите на "индустрията" са други, и по-различни от тези на един любител-градинар в Северна България. Те гледат стабилна/сигурна реколта, ние пък гледаме да изкараме максимума от местоположението си.

Толкова ли не може да внесе някой резници от САЩ? Не би трябвало да е толкова сложно - може би сертификати да искат някакви. Или нейде из багажа.

А вашият интерес към смокините откъде произлиза? Личи, че сериозно сте се захванали? Какво друго отглеждате и бихте ли се представили накратко в съответния раздел?

Мен не ме е грижа за индустрията. Това, което произвежда индустрията и стига до мен е боклук, набран още зелен. А, смокините са плодове, които не могат да доузряват след откъсването. Могат само да изсъхнат, ако са узрели или да се развалят, ако са зелени. Моята индустрия е предостатъчно да задоволи собствените ми нужди. По груби сметки, само от едно дръвче съм набрал около 50 килограма плодове в крайно удължения сезон през миналата година. Тази година или следващата ще трябва да направя някаква импровизирана сушилня, за да не похабявам излишните плодове.

От САЩ са внесени отдавна. Много хора от ЕС ги имат, но все още не се отглеждат от големите производители от които купуват българските търговци. Може да е заради това, че трябва да плащат някакъв лиценз. 

Всъщност, аз отглеждам смокини от 30 години. Но през последните 3-4 години се заинтересувах от други сортове и, като видях, какво разнообразие има, започна да ми става много интересно. Като се снабдих с няколко сорта, видях, колко много се лъже и какви глупости са изписани. Някъде не лъжат директно, но спестяват информация, която няма да се хареса. Примерно, има един сорт Пастилие (Руж дьо Бордо), който търговците го хвалят, че е много ранен, студоустойчив и т.н.

Като се поинтересувах в чужди форуми, се оказа, че този сорт има период на плододаване 2-3 седмици, плодовете са едри, защото поемат много вода, но се развалят и капят от дървото, защото нямат достатъчно захарно съдържание. Освен това, ако измръзне, ще роди чак на втората година в най- добрият случай. Сам прецени, дали може да се сравнява с М10 и Ronde de Bordeaux, които също са ранни, но дават плод в продължение на три месеца и плодовете са толкова захарни, че съхнат на дървото в сухо време. Напиши Pastilliere или Rouge de Bordeaux в търсачката и виж, колко търговци ще ти дадат обективна информация.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 4 минути, Kalam Mekhar написа:

Могат само да изсъхнат, ако са узрели или да се развалят, ако са зелени. Моята индустрия е предостатъчно да задоволи собствените ми нужди. По груби сметки, само от едно дръвче съм набрал около 60 килограма плодове в крайно удължения сезон през миналата година.

Аз пък опитах такива изсушили се на дървото при баща ми, също и съм купувал, но моите са малки още. Но тия 60 кг звучат като научна фантастика - и това от тези завити, ниски растения? Браво! Абсолютно си струва да съхраниш реколтата. Един приятел имам в Македония, който ги прави на сладко без никаква захар да се добавя. За сушене не разбирам кои сортове са най-подходящи и ще си мълча. Но ако при теб виреят, вярно със зимна защита, може и при мене да се случи. Недостатък е, че нямам хубави зидове да ги пазят от север. Почти.

преди 8 минути, Kalam Mekhar написа:

От САЩ са внесени отдавна. Много хора от ЕС ги имат, но все още не се отглеждат от големите производители от които купуват българските търговци. Може да е заради това, че трябва да плащат някакъв лиценз. 

Аз не съм засилил толкова до степен, че да издирвам такива сортове. Обаче ако са под някакъв лиценз, това означава ли, че не можеш да ги размножиш некомерсиално (примерно да си боднеш второ растение)? И ако искаш повече пак трябва да се взима от лицензиран производител? Разбирам ги американците, че са вложили труд в селекция, но това е доста затормозяващо. Дори да искам да им платя лиценз, ме съмнява да мога директно да го сторя.

Иначе с такива реколти би могъл да задоволиш не само своите нужди. То излиза, че по един храст трябва да стига на семейство. Това са към 6 кофи плодове предполагам?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

1. Аз пък опитах такива изсушили се на дървото при баща ми, също и съм купувал, но моите са малки още.

2. Но тия 60 кг звучат като научна фантастика - и това от тези завити, ниски растения? Браво! 

3. Аз не съм засилил толкова до степен, че да издирвам такива сортове. Обаче ако са под някакъв лиценз, това означава ли, че не можеш да ги размножиш некомерсиално (примерно да си боднеш второ растение)?

 

1. И да си купиш качествени изсушени в България не можеш. Това, което се внася от Турция са Сари Лоп - трето качество. Хубавите смокини се продават в платнени торбички в Германия. Пак са от Турция, но са много по- качествени. За да ядеш качествен плод, трябва да си го произведеш.

https://i.postimg.cc/L6zXvz4Q/dried-fig4.jpg

Парите няма да ти свършат работа, освен, ако не си толкова богат, че да ти карат специално за теб доставка от Айдън. 

2. Може и да се прекалил с количеството за което се извинявам. Но и 50 килограма да са били, заслужава си инвестицията от по една кофа оборски тор и по една шепа калиев сулфат и троен суперфосфат на дърво за цялата година. Сезонът тази година продължи от първите дни на Август до 15 Ноември. В най- доброто време съм брал по половин килограм на ден. Понякога и малко отгоре. Това, че едно дърво е рязано силно, нищо не означава, защото основната реколта е само върху новият растеж. Това е сутрешната реколта от едно дърво. Десет смокини са около триста грама, колкото и грубо да е сметнато и да не претендирам за точност.

https://i.postimg.cc/Zq2JxKx6/SS853083.jpg

3. В САЩ се разпространяват свободно от частни лица. Дори се продават резници от тези сортове. Значи, лиценза не е толкова рестриктивен. Иначе, точно в САЩ няма да смеят да си позволят такива волности.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Заложих няколко смокинови резника за вкореняване след Нова Година (в кофички, покрити с найлонов плик като мини-парник). Сега като ги прегледах с изненада установих, че пръчките са пуснали повече малки смокинки отколкото листа.

Това нормално ли е? Неподходящи клонки ли съм избрал? При предния ми опит с резници изкараха само листа (Мичуринска-10). Тези не знам какъв сорт са, но се чудя при тая бреба ще тръгне ли и растеж на листа? За плод не съм се засилил - та те корени нямат!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 7 часа, Славянски написа:

Заложих няколко смокинови резника за вкореняване след Нова Година (в кофички, покрити с найлонов плик като мини-парник). Сега като ги прегледах с изненада установих, че пръчките са пуснали повече малки смокинки отколкото листа.

Това нормално ли е? Неподходящи клонки ли съм избрал? При предния ми опит с резници изкараха само листа (Мичуринска-10). Тези не знам какъв сорт са, но се чудя при тая бреба ще тръгне ли и растеж на листа? За плод не съм се засилил - та те корени нямат!

Листата ще тръгнат след цветовете. Не се притеснявай. Само внимавай с влагата, че едно преждевременно поливане и коренчетата изгниват. Това не са цветове на новото растение, а на майчиното растение от което са взети резниците. Те няма да се развият в плодове и ще паднат сами. Няма нужда да ги режеш и да стресираш допълнително растението. Това не е плод и няма да стане плод.

П.П.: Щом са започнали да генерират цветове за Бреба реколта, това oзначава, че си избрал най- подходящите клони. Растенията, отгледани от такива клони влизат най- бързо в плододаване.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Славянски : Ето, какво ще се случи с цветовете на майчиното растение. Те никога няма да се превърнат в плод на новото растение.

https://i.postimg.cc/Jn97x7S8/Breba-1.jpg

https://i.postimg.cc/9QpPr0nr/Breba-2.jpg

 

 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Открийте разликите в снимките. Още, като я видях ми заприлича на силно засушена Чикаго Харди и първите резултати в търсачката изкараха оригиналното изображение.

https://www.olx.bg/ad/smokinya-ruzh-de-bordo-CID262-ID87cEC.html#acedb151d1

https://www.amazon.com/Ficus-carica-Chicago-Hardy-Tree/dp/B07PJYGXCK

Много шмекерии се правят, включително от лицензирани търговци. Въпросният човек, наистина има доста смокини, но никога не съм го виждал да пуска снимка на плодове от собствена Руж дьо Бордо.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Засадената в саксия Kadota на терасата се събуди. Много корав сорт. Тази е обещана за подарък. Давам пари за калпави растения от тъканни култури, а подарявам първокласни от резници.

SS853233.jpg

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 15 минути, Kalam Mekhar написа:

Давам пари за калпави растения от тъканни култури, а подарявам първокласни от резници.

А защо са калпави въпросните растения? Можеш ли да кажеш повече по въпроса?

Сорт Кадота какви предимдтва има? Един човек продаваше растения на 5 лв.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 4 часа, Славянски написа:

А защо са калпави въпросните растения? Можеш ли да кажеш повече по въпроса?

Сорт Кадота какви предимдтва има? Един човек продаваше растения на 5 лв.

Тези неща, просто не знаят, че трябва да станат дървета. Две години режа едната, докато я науча да расте, като дърво. Излизат клони отвсякъде и във всички посоки. Освен това, има структура на семенак и влиза бавно в плододаване. Хора, които са патили, даже препоръчват след първата година да се вкоренят резници от майчиното растение и те раждат преди него. Единственото предимство за потребителя е, че не се предават наследени от майчиното растение болести, като FMV. Но, ако сортът е предразположен към мозаечния вирус, като Black Mission, първият заразен акар ще унищожи това предимство. За производителя, ползите са ясни. Това е най- евтиният начин за производство на растения.

Катода е много здрав на болести и плодовит сорт. Понася жестоко рязане и дори ражда повече. Има особеност, която разбрах от личен опит. За да станат смокините едри и меки, трябва да се полива, ако е суша, докато се формират плодовете. Само тогава, те стават големи, меки и узряват бързо. Ако ги засушиш, стават много дребни и с жилава кожа. Узряването също се забавя. Друго предимство е, че неопрашениете смокини са без семки. Семките са миниатюрни и не се усещат при ядене. Като аромат са слаби, но структурата на плода е кремообразна и много приятна. Усещането е странно, ако си свикнал да ядеш само смокини с плодови нюанси.

Това го снимах миналата година. Никога не можеш да объркаш Кадота и да те излъжат, защото листата са, като бронирани. Имат много характерна армировка в долната част и може само с пипане да я разпознаеш. Освен това, кората на младите клони е жълта и направо блести на слънцето.

https://i.postimg.cc/fy1Kx8Lg/Dottato-leaf-back.jpg

https://i.postimg.cc/Dy7YwX6x/dottato-fruit.jpg

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 37 минути, Kalam Mekhar написа:

Друго предимство е, че неопрашените смокини са без семки. Семките са миниатюрни и не се усещат при ядене.

Първо много благодаря за споделената информация. Значи плододава и без опрашване? А кой е добър сорт-опрашител?

Мъжки смокини отглеждаш ли и как ги употребяваш плодовете?

Снимките са добри за идентифициране. Бих го пробвал тоя сорт, но нямам хубави закътани места в имота за целта. Обмислям евентуално да отглеждам някой и друг сорт в контейнери, докато им намеря добро място (има инфраструктурни ремонтни дейности да се извършват около сградите).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 16 минути, Славянски написа:

Първо много благодаря за споделената информация. Значи плододава и без опрашване? А кой е добър сорт-опрашител?

Мъжки смокини отглеждаш ли и как ги употребяваш плодовете?

Снимките са добри за идентифициране. Бих го пробвал тоя сорт, но нямам хубави закътани места в имота за целта. Обмислям евентуално да отглеждам някой и друг сорт в контейнери, докато им намеря добро място (има инфраструктурни ремонтни дейности да се извършват около сградите).

Със сигурност плододава без опрашване. Без опрашване е безсеменна и с кехлибарена вътрешност. С опрашване дава плодове с по- едри семки и розова вътрешност. 

Няма бластофага на повече от 250 километра от мен. Ако намеря да се продава Капри смокиня в саксия, заедно с плодовете и животинките по тях , бих си купил. Да си завъдя само мъжка смокиня е безсмислено, защото бластофагите не понасят транспорт.

В саксия, смятам да отглеждам само Виолетова от Солие за да не изгубя сорта. Евентуално и някаква, подобна на Виолетов Дофин, но се съм я идентифицирал със сигурност. Иначе, да мъча растенията, няма смисъл. Тези, които сега отглеждам са вкоренени за приятели.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...