Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Смокиня - въпроси и проблеми

Recommended Posts

Kalam Mekhar

Уточнявам, че "Турка" не е намерена в пуст двор, а се продава в италиански разсадник. Това е името под което е позната в Италия. Вероятно, там е "намерена" и снимката, която е качена на сайта на Палм Центъра, но е завъртяна на 90 градуса. Интересно ми е, като сложиш воден знак на чужда снимка, тя дали става твоя.

https://www.apicepiante.eu/en/products/fig-tree-em-ficus-carica-em-l-moraceae/fig-tree-turca-cl-n9-detail

Блек Донов, мисля, че не е раждала при никой, който не е в район с наличие на бластофаги и вероятно е тип Смирна. За Измир не съм сигурен. За Харди Йелоу, мисля,че Тишо публикува плод в район без оси, но навсякъде се коментира за нея, че плодовете масово окапват преди узряване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Поздравления за темата. От скоро се опитвам да отглеждам смокини в предбалкана, на 650м. В селото има две, които плододават след средата на септември, а аз ще ги мъча на съседен хълм.

Тази зима съм засадил Мичуринска, Маркопуло (гръцка от Гошев) и съм приготвил една Чикаго.

Вкъщи вкоренявам Палацо, Иннсбрук, Далматинска, Маркопуло, една едра, която прилича на измирска и още един сорт (общо 43 бр.).

Лятото чакам резници от друга, която има вероятност да е адриатическа бяла. Ще имам и пътуване до Португалия, откъдето да открадна някоя друга резница.

IMG_20200303_105153.thumb.jpg.9abdeb142ec013f5814dd3c7358b0385.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@Любо Д : Чикаго Харди от кой щам е ? Виждал ли си плодовете на майчиното растение, защото този сорт е, като нашата М10 и плодовете много варират ? Да знаеш, че е рисково оставянето на толкова голяма част от резника над земята. Аз оставям от една до две пъпки.

RdB-1.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Аз моите резници неопределени съм ги завил в найлонови прозрачни торбички от Кауфланд, пристегнати с ластик. Парник е вътре. Така са ме съветвали. Резниците бяха по двайсетина сантиметра и съм ги заровил на 2/3.

@Любо Д, и аз се притеснявам да не ти изсъхнат така. Моите вече имат някакъв растеж, трябва да ги отворя да ги прегледам тия дни.

Вариантът с фолиото е интересен. Каква успеваемост имаш, @Kalam Mekhar?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

@Kalam Mekhar, Чикагото ми е от лидълския щам от преди 2-3 години.

И аз бих оставил по 2-3 пъпки, но изневиделица се сдобих с десетки резници, а мястото е ограничено и затова не съм ги раздробявал допълнително. Едно е да вкореняваш 43 резника, които също са ми много, друго е 150-200..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Кои сортове са добри за сушене и същевременно не мръзнат лесно?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

 

Вариантът с фолиото е интересен. Каква успеваемост имаш, @Kalam Mekhar?

Не мога да изчисля точно. Миналата година, оцеляха само половината. При покарването на листа и коренчета, успехът е почти 100%. Но, после е мъка. Все не мога да издържа да не ги поливам и корените на много от тях загниват. До момента, щетите не са много големи, може би, заради мозайката на дъното, но и не съм заложил много резници, защото не ми трябват. Майка ми е зле със зрението и бутна цял ред от перваза. Три от тях, вече изхвърлих, защото пресаждане без да са се вкоренили добре е обречена работа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Любо Д написа:

@Kalam Mekhar, Чикагото ми е от лидълския щам от преди 2-3 години.

И аз бих оставил по 2-3 пъпки, но изневиделица се сдобих с десетки резници, а мястото е ограничено и затова не съм ги раздробявал допълнително. Едно е да вкореняваш 43 резника, които също са ми много, друго е 150-200..

Този от LIDL е внос от Нидерландия, ако не са объркали сорта при пакетирането. Моят също е от холански производител. По-едър щам са, но съм ги виждал само на снимка и се притеснявам да не е за сметка на вкуса. С издължена шийка. https://i.postimg.cc/nhbyzz6Y/my-ch-h2-jpg.jpg

Тази есен, станаха колкото орех, но не успяха да узреят, за да ги опитам. През Април засадих само едно листо и почти изгнил корен. Даже не вярвах, е ще оживее.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 18 минути, Славянски написа:

Кои сортове са добри за сушене и същевременно не мръзнат лесно?

Мичуринска 10 е RdB са перфектни за сушене. Дребни и с нежна кожа. Третокачествените Сари Лоп на шайбите просто нямат база за сравнение с тях. Тази година изядох доста, изсушени на клоните. Изключително вкусни са, но, определено не са за диабетици. Вече съм пускал тази снимка.

https://i.postimg.cc/vBNZ03wV/dried-fig1.jpg

Kadota по принцип са за сушене, но не съм сушил от тях да ти го кажа от опит. Амбицията ми е да изкарам вкусни за ядене, че миналата година се провалих.

Черна Мисия се ползват за сушене, но е слабо устойчива на студ. Чел съм, че и Noire de Bellone (Sultane), които е много близък до Black Mission сорт, но с по- бавен растеж и по- голяма устойчивост на студ, също стават за сушене.

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Кога ли трябва да открия моите 9 загрибени смокинки?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 11 часа, Александър Ал написа:

Кога ли трябва да открия моите 9 загрибени смокинки?

Когато прецениш. За това се пита само синоптика. Аз имам десет покрити. През следващият уикенд, ако в прогнозата за десет дни няма отрицателни температури, ще сваля покритието. Още се чудя, дали да ги напръскам с акарицид или направо с инсектицид, преди да са се разлистили. По принцип, акарите на открито не са голям проблем. Третирам само при голяма инвазия на листни въшки и задължително при зараза от щитоносни листни въшки. 

П.П.: Вчера, много ме буташе да разровя почвата над едно заровено в земята клонче от RdB, но с доста усилия, издържах.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Когато прецениш. За това се пита само синоптика. Аз имам десет покрити. През следващият уикенд, ако в прогнозата за десет дни няма отрицателни температури, ще сваля покритието. Още се чудя, дали да ги напръскам с акарицид или направо с инсектицид, преди да са се разлистили. По принцип, акарите на открито не са голям проблем. Третирам само при голяма инвазия на листни въшки и задължително при зараза от щитоносни листни въшки. 

П.П.: Вчера, много ме буташе да разровя почвата над едно заровено в земята клонче от RdB, но с доста усилия, издържах.

Никак не е лесно.... обаче като зная студените ветрове от север какви поразии правят на моето място... Миналата година така от бързане поразих 40-50 лозички на чеп- след едно лято - първа зима.

Май ще изчакам до края на месеца.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Апък колко ми е любопитно какви сортове ще излязат.. Освен крадените по оградите клонки във Варна имам коренчета, пращани от хора в Пловдив, Сандански.. Може и да има нещо различно от Брънсуик и Мичуринска. Впрочем издънката, която оставих да расте в къщи на контейнер стана огромна.. Вече и огромна туфа листа като корона:

смокиня.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 10 минути, Александър Ал написа:

Апък колко ми е любопитно какви сортове ще излязат.. Освен крадените по оградите клонки във Варна имам коренчета, пращани от хора в Пловдив, Сандански.. Може и да има нещо различно от Брънсуик и Мичуринска.

Сигурно ще има и други сортове. Аз не обичам много изненадите, когато имам ограничен брой места, подходящи за това растение. В Сандански, сигурно има доста гръцки сортове, а за много от тях е характерно, че виреят добре само по границата с Гърция. И при мен, засадените в саксия от миналата година стартираха доста силно. В края на Март ще ги раздам на тези, на които съм ги обещал да си разчистя терасата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 43 минути, Kalam Mekhar написа:

Сигурно ще има и други сортове. Аз не обичам много изненадите, когато имам ограничен брой места, подходящи за това растение. В Сандански, сигурно има доста гръцки сортове, а за много от тях е характерно, че виреят добре само по границата с Гърция. И при мен, засадените в саксия от миналата година стартираха доста силно. В края на Март ще ги раздам на тези, на които съм ги обещал да си разчистя терасата.

Няма как. Цялото ми начинание със смокините на това място е ДИВ ЕКСПЕРИМЕНТ, на който местните гледат с недоверие, дори насмешка. Дано да стане нещо. Ако се проваля със смокините винаги мога да взема лопатата. Поради целият този съмнеж, не съм инвестирал в сортово многообразие, а само в количество засадени растения. Може пък някое да си хареса местенцето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Александър Ал написа:

Поради целият този съмнеж, не съм инвестирал в сортово многообразие, а само в количество засадени растения. 

Мисля, че си прав. Даже и да си голям маниак, по един сорт от определено семейство ти стига. Има десетки сортове, които се дублират и са почти идентични. Просто трябва е подбереш най- подходящата за твоя регион. С количеството също трябва да се внимава, защото си има работа по тях. Миналата година стигнах до положение да ям предимно от една, а, повечето плодове от другите в активно плододаване да ги подаря на птиците. Реално, едно четиричленно семейство не може да изяде плодовете на повече от две или три дървета. За да го направи, трябва да не яде нищо друго.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 1 минута, Kalam Mekhar написа:

Мисля, че си прав. Даже и да си голям маниак, по един сорт от определено семейство ти стига. Има десетки сортове, които се дублират и са почти идентични. С количеството също трябва да се внимава, защото си има работа по тях. Миналата година стигнах до положение да ям предимно от една, а, повечето плодове от другите в активно плододаване да ги подаря на птиците. Реално, едно четиричленно семейство не може да изяде плодовете на повече от две или три дървета. За да го направи, трябва да не яде нищо друго.

РИкия що не правите?...и сладка..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 48 минути, Александър Ал написа:

РИкия що не правите?...и сладка..

Ако не стане някакъв катаклизъм, ще правя сладко тази година. Вкъщи и семейството на брат ми не сме големи любители на сладкото и обикновено след една година престой в мазето, то отива за ракия. По- скоро бих си направил сушилня. За ракия - прекалено много сливи имам и даже подарявах тази година. Не ми се занимава особено. За в бъдеще, мога и да изпека веднъж, колкото да видя, какво ще излезе. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 8.03.2020 г. at 11:30, Александър Ал написа:

Няма как. Цялото ми начинание със смокините на това място е ДИВ ЕКСПЕРИМЕНТ, на който местните гледат с недоверие, дори насмешка. Дано да стане нещо. 

Поне с една или две смокини, направи, като мен, щом си във фазата на експериментите. Засаждам преобладаващо ранни сортове. След засаждане, още щом фиданката достигне 80-90 см, чупя връхната пъпка и не и позволявам да расте повече. Избиват странични клони. Ако някой от тях започне да нараства несъразмерно силно спрямо останалите, спирам и неговият растеж. В началото на зимата, подрязвам силно клоните, за да ми е удобно да ги завия. С обща височина около метър се покриват много лесно.

https://i.postimg.cc/4yV2nzjM/winter-protect-vertical.jpg

Основната реколта е върху нов прираст, така, че при ранните сортове, почти няма забавяне в плододаването. Лесни са за бране и не рискуваш да ги оставяш незащитени. Уточнявам, че торя през зимата. Само веднъж и това е за цяла година.

Другата ми формировка е от два клона близо до земята под формата на разтегнато "V". Тя е още по- лесна за покриване и добивите са още по- големи. През зимата, връзвам една тояга или летва между двата клона за да стане нещо, като палатка и да не провисва от снега.

https://i.postimg.cc/9FTHq9Gc/winter-pr-horizontal.jpg

Тук площта откъм земята е много голяма и не знам, колко студено трябва да стане, за да измръзне дръвчето. Все едно се намира върху радиатор.

Този начин на отглеждане е приложим и за по- едри сортове, но с високи възможности за възстановяване. Например Dottato/Kadota. При сортове, като Далматинска и Брънсуик, вероятно, номерът няма да мине. Ще видя, как стоят нещата с Napolitana Negra, защото я окастрих здраво, а нейният растеж е в стил Брънсуик.

  • Харесвам 1
  • Мерси 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Ето, че смокините почнаха да разлистват след първата прекарана зима.spacer.pngspacer.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена. Нямаш право да коментираш в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване